Google Adsense zarada naglo opala

Poštovanje, kolege imam otprilike nekih šest meseci sportski sajt koji je sam povezao sa google adsensom i već otprilike poslednjih 5 meseci zarađujem solidnu cifru za dodatni posao otprilike oko 200 eura. Međutim do sad nisam bio upisao podatke za isplatu, ali od kako sam ih upisao odjednom mi je smanjena dnevna zarada tipa za 5 puta i tako već traje 6 dana. Od tog datuma jedino još što se desilo novo jeste da je wordpress ažuriran automatski, ali ne verujem da je to moglo da utiče na samu zaradu jer je sajt kao i oglasi veoma vidljivi. Da li je neko imao sličan problem i da li neko ima neku smernicu? Hvala unapred!

Mozda ti se smanjila posjeta. Kako izgleda broj impresija po danima prije i poslije?

Nažalost nemogu da učitam slike grafikona, ali google analitika i google adsense analitika se uopšte ne slaže oko prikaza stranica sajta od 6. juna na primer 11. juna prema google adsensu je 2.453 a prema google analitici preko 8.700, a dan ranije još veća na adsensu 2.800, a na google analitici preko 15.000.

mozda nesto oko cache-a da se pojebalo pa ne ucitava uopste adsense. uzmi neki random telefon s kojim nisi nikako ranije ulazio na sajt, udji pa vidi ima li reklama… probaj i razlicite browsere

Možeš li malo više da pojasniš ili da li imaš neko upustvo. Šta i kako treba uraditi?

uzmi neki random telefon s kojim nisi nikako ranije ulazio na sajt, udji pa vidi ima li reklama… probaj i razlicite browsere

Ovako na ćoravo…možda svašta da bude…raznih opcija ima u “igri”.

Verovatno advesteri plaćaju trenutno manje za tvoju vrstu sajta. Moguće je da imaš dosta reklama koje jako malo plaćaju cenu klika.

Pogledaj reklame koje ti se vrte na sajtu pa u adsesne nalogu (brand safety — Ad review center-u ) pokušaj da blokiraš pojedine reklame , to jest gde imaš na primer po 20 istih oglasa istog advestwera. To zna smanjiti cenu klika.

Poznato je odavno da adsesne pojedni nalozi baguju sa izveštajima. Tebi je najpravilnije da gledaš podatke sa adsene naloga a ne kroz GA4.

Cijena plaćanja je više manje ista, jedina promena je prikaz stranica na google adsensu je dosta manji za iste dane, dok je na google analitici znatno veći. Dok je u prethodnom periodu bila veoma mala razlika između google adsensa i google analitike praktično beznačajna.

Gledajući samo podatke sa google adsensa 6.06. ove godine prikazi stranice su bili 12.000, a već 7.06. bili su 3.400 i od tad samo padaju. Dok je u Analitici na nivou od 10.000 i više. A cijena plaćanja je ista varira vrlo malo gore dole.

Preporučio bih ti da pogledaš u google analitici tvoje posete. Da ti sajt ne spamuju - ne posećuju botovi.

Vidi u GA4 da li imaš masu poseta (na primer) sa jednog izvora posete a da je vreme provedeno na sajtu 00:00 to može ukazivati na botove .
Opet ti kažem najrelevantniji podaci za adsens su izveštaji koje dobijaš sa adsense naloga .

Malo mi je nejasno :thinking: da li ti je u ovih par dana smanjena zarada ili smanjen broj prikaza stranica na sajtu?

Ovako jako teško je za objasniti. Ja gledam dva izveštaja prvi google adsense na kome je prikaz stranica sajt skroz pao i zbog kojeg imam manju zaradu od 06.06. ,ali prema prikazu google analitike poseta sajtu je kao i prethodnih dana ista, nije pala čak je i veća prosečno provedeno vreme na sajtu je preko minut.

Što znači prema google adsensu poseta je pala i zarada je normalno manja, a prema google analitici poseta je ista, čak par dana i veća. Ako ima neki kontakt privatno da ti pošaljem slike sve da vidiš, možda imaš rešenje.

1 Like

Meni se normalno ucitavaju reklame na tvom sajtu, ako ti ista znaci ta informacija…

1 Like

Hvala puno, veoma mi znači ta informacija. Pokušavao sam i ja sa drugih uređaja i pretraživača i normalno se učitavaju reklame.

1 Like

Ako ti je izvor jedna fb stranica, vremenom ti zarada opada, jer gugl ne vrednuje više nekadašnju novu publiku kao “novu”, nego kao staru. Klik nekog ko je novi na sajtu i nikad nije bio, nije isti kao klik koji je klikao na reklamu više puta i došao preko fb.

Nisam dobro pojasnio, mozda me i ti nisi najbolje shvatio. Nije problem u ceni klika, niti ima veze sa tim. Cena je i dalje ta neka prosecna, cak i veca. Problem je u razlici poseta naprimer na google analitici dnevna poseta 15000, a na google adsense za isti dan 2000. Znam da ne moze biti ista, ali uvek je bila razlika od 500 do 100, nikad toliko velika.

Ne znam da li ovo ima veze,ali i meni je na youtube zarada pala posle 6 Juna.
To jest iz dana u dan je sve manja.

1 Like

Koji ti je % za Active View Viewable?
Idi na Reports pa uključi ovu stavku.

Danas 68%, je vidljivi aktivni prikaz

1 Like

Google analytics više nije tačan, nekome pokazuje približno tačno, a mnogi prikazuje gluposti koje nemaju dve blage veze sa istinom. Ovo je počelo da se dešava krajem maja i traje i dalje.

Shvatam, ali razlika između Analitike i Adsensa je bila od 100 do 500 positioca sajta dnevna, sada je od 10.000 do 15.000 pritom znam kakav je ‘trend’ kad objavim i podelim na fb po grupama, znam koje objave prolaze i šta prolazi kod ‘publike’. Pad posetioca se nije desio na primer postepeno tipa danas 20.000, sutra 17.000, pa sve manje i manje, nego se desio danas 25.000 sutra 3.500 na google adsensu, a na analitici poseta ostala ista, čak za neke dane i veća.

Ne znam da li je ovo dozvoljeno, ali mi je rešenje potrebno hitno, evo i tabela.