Google Adsense zarada naglo opala

Prikazi stranice su ti stranice na kojem je prikazan bar jedan google oglas. Naglasak na “bar jedan”. A stupac “Prikazi” je ukupan broj google oglasa koji su se prikazali za taj dan na tvojoj web stranici. E sada, na nekim stranicama se prikaže i više od jednog google oglasa, a nekada se ne prikaže niti jedan. E sada što je došlo do pada ne znam točno.

Ako vidiš u GA4 da je broj pageviews-a ostao isti jedino mi pada na pamet da Google Adsense isporučiva manje oglasa zbog tko zna kojih razloga.

Također, vidim da si 10.06.2024. imao 224 klika i samo 1.69 eura zarade što je malo, a to je zbog male cijene klika.

Generalno, i meni je zarada pala posljednjih godinu dana. I to za nekih 25%. A posljednjih mjesec, dva rijetko da mogu preći 10 eura dnevno, bezobzira na broj isporučenih oglasa. Katkad nekim lijevim danima, kada nema puno prometa, imam višu zaradu nego, recimo kada objavim neku vijest koja ima 10-15 tisuća čitanja.

1 Like

1234
Evo ti ta slika

123357686
Evo ti jedan dan prija ovog problema i smanjena zarade
Prikazi stranice na google adsensu 14.669
Page view na google analitici 15.149
razlika oko 500 posetilaca.
a 10. jun
Prikazi stranice 2.904 na google adsensu
Page view na google analitici 14.409
Razlika 11.500 posetilaca, nije mala razlika?

Jednostavno Google Adsense ti onda isporuciva manje oglasa. Pogledaj imas li implementiranu obavijest za GDPR, odnosno koje podatke prikupljas od korisnika web stranice. Jer postoji ogromna razlika izmedju persoliziranih i nepersoliziranih oglasa.

Imam brate GDPR. Mislim par ljudi mi je reklo da je to neki problem do njih do googla, sad je jedino što mene nervira i kopka da se to sve potrefilo sa moji upisivanjem podataka deviznog računa i isplatom i ažuriranjem wordpress-a. Pa sam mislio da nije nešto do mene, međutim ni jedan problem ne postoji ni na sajtu ni na google adsensu nalogu kod mene.

1 Like

@Dragan_K pročitao si s onog linka što sam ti poslao šta bi moglo biti.

Sad sam se setio da na taj dan 6.6 sam imao pad zarade gotovo 90% bukvalno sam zaradio za kifle! Sledećih dan zarada je išla blago gore dok je treći dan išla normalno. Tako da je 99% bug/greška do google adsense i verovatno njihovih servera ili programa.

Što se tiče tvog stanja mislim… (a ne mora da znači) da ne možeš mnogo toga učiniti

Kolege, nakon 15 dana agonije i traganja za tim šta je problem. Problem se sam rešio, juče mi je na banku uplaćena druga uplata i odmah nakon toga prikaz stranice (poseta sajtu) sa googla analitike i google adsensa su se poklopila tako da je zarada automatski porasla. Podsetiću vas da mi je prva uplata bila 06.06. i da od tada imam nagli pad zarade, tačnije broj poseta sajtu nije bio isti na google analitici i google adsensu, međutim juče kada je legla druga uplata, odjednom se broj poseta ili prikaz stranice sa reklamom izjednačio i samim tim porasla zarada. Ne znam šta je bio problem, ali čini mi se kao da sam bio na nekoj ‘kontroli’ ili je bila greška neka u njihovom sistemu.

1 Like

Evo pokušavam zadnjih mjesec-dva dana dokučiti, donekle, logiku Adsense. Bez obzira na uloženi trud u povećanju broja otvorenih stranica zarada stagnira već mjesecima.

Teško da dnevno prijeđe dvocifreni iznos ma koliko imao “Impressions-a”.

Primjera radi. Vikendom broj posjeta manji, manje Page viewsa, manje Impressions-a, a zarada ista kao i radnim danom s većim brojem gore navedenih parametara.

A da ne pričam kada imam kakvu udarnu vijest. Očekivam extra zaradu, ali bude na razini prosjeka.

Do prije godinu, dvije s istim postavkama u Adsense-u zarada bi bila dvostruko veća.

Imam osjećaj da Google odredi koliko taj dan možeš zaraditi i da ne znam šta da bude ne možeš više.

Brate, ovu temu sam davno pokrenuo i od tad sam rešio “problem” koji je bio, što se kaže zarada se normalizovana. Najveća zarada mi je bila novembar i decembar, duplo manja januar i sad februar, a mart baš sitno najviše posetilaca imam u Srbiji i mogu vam reći da zbog ovog “pumpanja” oko protesta i haos, moje teme a u pitanju je sportski sajt jako teško dolazi do posetioca, a plaćanje na hiljadu pregleda je smešan. Tako da se slažem sa tb, da zarada od google adsense, probao sam i ad manager (sa google adsensom) ne može biti stalan izvor prihoda sem ako nemaš milionske preglede sa google pretrage.

1 Like

Uključivao sam i mgid i adskeeper, oni su na mom sajtu “smešni” u odnosu na google adsense tipa razlika je ako zaradim 5e na adsense, a ove dve mreže zaradim 1e ili ispod.

1 Like

pre dve godine adsense je dobro plaćao CPC. I u pravu si kada kažeš da je zarada bila skoro duplo veća.Adsesne zarada to jest, " deo kolača od adsense) utiče mnogo što šta na zaradu počev od globalne ekonomije, svetske politike, stanja u USA itd…

Negde na netu sam naleteo na priču da faktori poput povećane konkurencije, upotrebe softvera za blokiranje oglasa i promena u ponašanju korisnika je dovelo do toga da publisheri sad zarađuju manje.

Verovali ili ne, mobilni oglasi obično generišu manji prihod u poređenju sa oglasima za računare (kompjutere) zbog manjih veličina ekrana i niže stope učestalosti klikova.

Na kraju te neke promene koje non stop uvodi adsense za advestere i publishere sve to utiče i na zaradu

Mobilni oglasi donose manje prihoda, a kod svih je najviše posetilaca baš sa mobilnog, jer svima nam je mobilni u rukama po ceo dan.

Zvuči čudno i meni je čudno bilo čudno, :flushed:kad sam pročitao. Po ekspertima koji se bave oglašavanjem (googleovim) izgleda da je tako mobilni donose manju zaradu

Meni mobilni oglasi donose 70% zarade.

Uspoređujući malo podatke za zadnje godine vidim da je broj oglasa/impresija opao za nekih 30%. Jednostavno nema više toliko oglasa po stranici. Ako vidim jedan sretan, a dva su već lutrija.

Isto mi je čudno što mi udarne pozicije (ATF) Adsense uopće ne popunjava s oglasima. Većinom su to oglasi unutar članka.

Jednostavno ne mogu nikako “natjerati” da imam konstantno 2 do 3 oglasa po stranici.

1 Like

Koliko zaradiš na 1000 posjeta i da li ti je posjeta sa društveni mreža?

zaradaaa
Ako je zabranjeno objavljivalje ovih grafikona izbrišite ovu moju poruku. Izvinjavam se unapred. Ovo je prošla godina zadnji mesec.

A ovo je zadnji mesec u ovoj godini.

zarada zadnji mesec

Pogledajte razliku u page views i impresijama.

Page RPM je 0,24 €, a Impression RPM 0,18 € za 02/2025. Posjeta je uglavnom s facebooka. Radi se o news site-u.

Jel ubacujes reklame preko ads insertera (plug ina)? I jesi ukljucio auto ads na skoro max + vignete i tako to

Koristim inače GAM za reklame. Ako nema reklama onda se prostor popunjava Adsense oglasima - "Maximize revenue of unsold inventory with AdSense "

Sve je na automatski i sve je na maksimumu. Ali sam primjetio da zadnje vrijeme nemam puno “Anchor ads” i “Vignette ads”

1 Like

Kako je ovo moguće? Koliko imaš posjete po GA?