Google Adsense zarada naglo opala

Probao sam i druge mreže, ali slaba je zarada kada usporedim s Adsense mrežom.

Evo zadnjih par dana otkada sam napravio izmjene zarada je porasla u prosjeku za 40%.

Eventualno bi mogao ubaciti Header Bidding za Leaderborad poziciju pa ako imaš kakvu preporuku?

1 Like

Jesi probao MGID?

Nešto sam malo čitao i vidio da ljudi baš i nisu zadovoljni

Zašto? Koristim ih 4-5 godina i nikada nisam imao problema.

Kod mene je posebna situacija. U decembru 2024. godine imao sam samo AdSense postavljen na sajtu i imao sam RPM otprilike oko 0.7e, nakon toga sam krajem januara probao da AdManager, iskreno to je bilo početnički nisam se se baš snašao, ali sam sad se vratio sam na AdSense i desio se pad RPM na 0,19e. Poseta sajtu je u minimalno padu, ali zarada se smanjila za 5 puta u odnosu na decembra 2024. godine. Naravno znam da nije isti broj ponude oglasa u decembru i sad i znam da su istroseni, ali ocigledno da moje eksperimentisanje sa admanager uticao na pad RPM, blokirao sam neke oglasne mreže koje su imali nizak RPM, ispod 0,05e. Zanimljivo je na primer da je page views veći od broja impresija u google adsense metrici, iako mi je u AdSense postavljen auto ads na 15 oglasa i minimalni razmak između oglasa, pritom u svakom clanaku postavim rucno od tri do sest oglasa, tako sam radio i prija i imao dobar RPM i dobru zaradu. Imali neko neki savjet rešenje ideju šta bi moglo da bude?

Ako te nešto konkretno zanima u vezi mgid možeš pitati. Kao što sam rekao koristim ih godinama i nikada nisam imao problema. Imaju različite formate reklama i stalno uvode neke nove, zbog toga je ctr uvijek dobar bez obzira što imam jedne te iste ljude…

Onda ovako par pitanja.

Odakle su uglavnom posjetitelji i koji je jezik?

Koliko imaš pageviewsa u prosjeku dnevno (ne prikaza oglasa)?

Odakle najviše prometa dolazi )organic, facebook, instagram, …)

Dnevnih posetitelja od 3-4.000 do 15.000 u zavisnosti od jačine sportskih vesti. Najviše ljudi ulazi na sajt iz Srbije, BiH, Severne Makedonije, Crna gora, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemacke Amerike itd. Posete najvise dolaze sa facebook, ali i sa google organic oko 5%.

Koji ti je RPM na MGID, i da li su ti na sajtu i google oglasi, prije mi je MGID bio 0.8-1RPM , zadnje dvije sedmice pad 0.3 da san ih skino sa sajta, ako su ti kombinacija na kojim pozicijama su ti onda mgid oglasi ?

Mene isto zanima ako mozes okvirno reci za zaradu, je li duplo manje od adsense ili jos gore

Što se tiče MGID-a ja sam ga stavio i mogu vam reći da je izuzetno slab za sajtove koji imaju( ajd tako da kažem) neke srednje posete to jest traffic. CPC je užasno loš (barem meni)

Za jače sajtove sa više poseta i pageviews-a je verovatno je dobra mreža jer posetama u klikovima uspeju da “eleminišu” slab CPC

A može biti i do niche sajtova , nije za svaki isto ..mislim..pretpostavljam :thinking:

Da li zadnjih nekoliko dana imate problem s učitavanjem oglasa, pokrivenost tj. coverage mi je bio 75-80%, međutim zadnjih nekoliko dana je u velikom padu, trenutno je 25-30%, na nekim stranim forumima se također žale na ovaj problem, kakva je situacija kod vas?

1 Like

To ne znam gdje da pratim, ali je zarada u zadnjih pet dana pala za 50%.

1 Like

Kad odeš u analitiku za recimo zadnjih 7 dana, imaš opciju/filter za mjerne podatke i tu označiš pokrivenost ili coverage, ali ako ti je zarada pala za 50% a posjeta ostala ista vjerovatno ti je i pokrivenost opala tj. ne isporučuju se oglasi.

2 Likeova

Meni, da u decembru 2024 bila 70%, zadnjih 30 dana 25%, zadnjih 7 dana 12%.

1 Like

Kako da rešimo taj problem pokrivenosti ? Jesi našao način?

kod mene ista situacija, zarada pala za oko 80%

1 Like

Jednostavno gledajte da su vam oglasi na i u vidiku posetilaca , to jest više unutar članaka koji se čitaju ili dela gde nešto pružate posetiocu kada dođe na vaš sajt.

Pojam Coverage u Google AdSense metrici označava procenat uspešno posluženih oglasa u odnosu na ukupan broj zahteva za oglasima. Mi imamo problem sa popunjenosti oglasa na našim sajtovima, a ne sa vidljivošću oglasa. Negde sam našao da razlozi za ovo mogu biti brojni, pa i od toga da smo na nekoj restrikciji od google adsense, pa do toga da nam je sadržaj ne kvalitetan, pa i da nema dovoljno oglasa za naši nišu itd, itd, pa i to da su meseci februrar i mart bez puno ponude za oglase itd. Inače ja sam ovu temu pokrenuo, pre mnogo drugim povodom kad mi je opala zarada, zbog ubacivanja podataka za isplatu i cekanja prve isplate, kad je legla isplata sve se popravilo samo od sebe, sad mislim da ce biti isto tako da ce se jednostavno od nekog datuma popraviti i da ce se vratiti sve kako je bilo. Inace ovaj pad kod mene je od 20-og februara. Šta je još zanimljivo u mom slučaju, 25. januara sam krenuo sa ad manager, rpm u google adsense mi je bio 0.59e, već sutra dan mi je pao na 0.05e. Od tad nije prešao 0.2e rpm u google adsense.

1 Like