Google algoritam apdejtovi

Imam pitanje, izgleda da mi je sajt dobio veliki ban… Npr. jedan članak koji se prije rangirao odlično, sada kada ukucam glavni keyword uopće ga nema… Pregledam jedno 100 rezultata i nema ga nigdje na vidiku. Kao da ga nema u indexu…

Međutim, kada ukucam site:mojsajt.com “keyword”, onda mi izbaci članak. Znači da ga ima u indexu ali ga jednostavno ne želi prikazati… Gledam sajtove koji se rangiraju i ima 2-3 jaka sajta na tu temu, ostali rezultati na SERP-u nemaju veze s upitom…

Kako uopće nastupiti u tim situacijama? Ažurirao sam već preko 110 članaka najbolje što znam i ne vidim više nešto što ekstra mogu poboljšati što se tiče članaka (naravno u skladu sa mojim znanjem)…

Još jedino što mi preostaje je možda link building, i to uvijek ostaje kao zadnji odgovor… Ali da je to uvijek rješenje to mi ne ide u glavu. Zašto prikaže totalno nerelevantne rezultate, a mog članka nema niti blizu…

Imam više takih članaka, tako da nije baš izoliran slučaj. Kao da sam dobio nekakav ban, no u GSC-u piše da je sve u redu.

Što bi vi napravili na mom mjestu? Ažurirati članak i re-index pa što Bog da ili?

1 Like

Meni se čini da sa tim nekim ukupnim autoritetom dolazi do većeg opsega indeksovanosti odnosno pokrivenosti i tom koliko sajta može uopšte učestvovati u trkanju odnosno rangiranju. Mali sajtovi bez beklinkova mogu rangirati za par članaka pa količina sadržajs kome je uopšte dozvoljeno da se trka u guglu raste recipročno autoritetu. Recimo ja imam neki mali sajt sa desetak članaka i svi su na teme sa ultra malom konkurencijom, a samo jedan članak rangira, a nemaju svi članci skoro nikakve konkurencije. Isto su svi indeksovani, a ne rangiraju.

Ranije nije bilo tako i sve je učestvovalo u trci na guglu sem ako nije indeksovano. Tako je čini mi se i dalje na neengleskim sajtovima, tj bar ovim našim lokalnim.

Što se tiče autoriteta mislim da je i dalje glavno imati beklinkova jakih, i što više.

Već bar godinu dvije je primjetno da gugl često ni ne daje rezultate van 5-10 ili da je dosta nevezanih rezultata u guglu pogotovo nakon prvih 5-10 iako je sigurno da često postoji još tona baš baš relevantnih članaka/rezultata i to čak objektivno dosta korisnih i dobrih rezultata. Što to gugl čini prilično mi je nejasno jer bukvalno ne dozvoljavaju korisnicima da dođu do mase sadržaja, nego oni usmjeravaju ljude na vrlo mali broj sadržaja. Masa sadržaja je nevidljiva čak i kad se gugla pod uzvičnicima.

Ja imam utisak da cak i ako po tools rangiras na prve tri pozicije, to nije fiksno, i regulisano je koliko ti saobracaja Google propusta. Da je SERP dinamican ovisno o korisniku, to znamo, ali mislim da Google dodatno nekoj stranici postavi limit. Npr. i u slucaju da poraste potraznja za neki kw za koji rangiras (npr. sezonski uslovljeno), to ne znaci da ces ti proporcionalno dobiti vise sadrzaja.

Dal ovisi taj “autoritet” o beklinkovima ili necem drugom, pojma nemam.

PS. @petarvu Meni se cesto desava da neki KW bude na 4. mjestu, pa nestane skroz, pa se vrati na 13…i tako. Imam utisak kao da algoritam vrsi testove

1 Like

Ovo sto govore @anja1 i @Kosana sam i ja primijetio. Znaci ako sajt nema dovoljan authority nece dobivati posjetu odnosno postoji kao nekakav limit. Sto je veci authority google ga “pusta” na bolje pozicije. I to ne ovisi o nicemu nego samo o starost web stranice. Backlinkovi mogu donekle skratiti to vrijeme.

Meni to izgleda kao nekakav dodatni “sandbox” dok web stranica nema dovoljnu starost odn. authority i traje 2-3 godine u slucaju da se ne bavite backlinkovima. Ako jos imate i backlinkove onda je to nesto krace, cca godina i par mjeseci.

Ovako je kod mene na dvije stranice ali ne mora znaciti da je to pravilo za svih.

2 Likeova

Ma sajtu će sada biti 4 godine nekad početkom 2024 haha. Nešto sam sjeb** u procesu a ne znam šta :stuck_out_tongue:

A moguće da isprobava da, nego mi baš čudno to…

Ovaj sajt mi stalno indeksira, to baš sad vidim kad ažuriram stare članke pa provjerim kad je zadnji put crawlana stranica, i uvijek bude u zadnjih nekoliko dana… Tako da stvarno mi taj dio funkcionira.

Ili me naš voljeni G malo testira da vidi hoću li odustati ili ne haha.

Ako zelis daj mi link u inbox je me bas zanima da li bi ja mogao otkriti uzrok.

ma daj… sto volim ova jednostavna rjesenja, znaci jednostavno nista ne radis i cekas da vrijeme prodje :grin:

1 Like

Ja to nigdje nisam rekao nego izvlacis iz konteksta.

Malo se salim, a malo bas i nema smisla da “ovisi samo o starosti web stranice" (eto da bukvalno citiram). Al ajd, nek bude da si se lose izrazio, da te ne hvatam za rijec.
.

Opet se vadi iz konteksta. Naravno da NISAM rekao da je dovoljno napraviti web stranicu i cekati.
Tko je zelio shvatiti, shvatio je.

Ma to je ona stranica što si mi prošle godine provjeravao. To je izgleda nekakav lagani downtrend već godinu dana haha… DOduše na proljeće je bila počela rasti pa sam mislio da će se napokon razviti kako spada…

Mene je prvi put ozbiljno zveknulo.

Očekivao sam smanjenje jer je sezonska posjeta, ali ovo je slobodni pad. NIšta nije čačkano, sve je do promjene algoritma.

Dva-tri ovakva sajta… znaci bio taj neki updejt u osmom mjesecu koji je pogurao gore (kod tebe je krenuo obarat) i onda kad je bilo ovo u oktobru, ugasilo ga dobro… tako da, dobro si i prosao :smiley:

A u bokte… imas li kakvih indicija do cega je problem?

nema linkova, a nicha je gdje svako moze palamudit, pa kontam da je do toga, kao sad guraju neke autoritete il tako nesto

Ako je to ono o autima malo sam gledao gdje bi mogao biti problem.
Stvar je u tome da je tvoj sadržaj “mršav” u usporedbi sa konkurencijom. Na dva članka koje sam gledao konkurencija ima puno dulji tekst, više slika, bolji interlinking, linka na eksterne izvore itd.
Jednostavno su te pretekli.

1 Like

Hvala :slight_smile:

Ali iskreno ne znam što bi ti rekao, naravno da ima boljih članaka od mojih, i za takve članke očekujem da nisam u top. Međutim dosta članaka koji su mi izgubili pozicije su izgubili od nekakvih žnj sajtova i njihovih članaka od 300-400 riječi. A pogotovo mi nije jasno totalno izbacivanje iz SERP-a.

Ovo za slike je moguće da, škrt sam sa slikama i ne znam zašto, ne volim ih previše stavljati… Moguće da me to košta rankinga…

Za tekst se ne slažem da treba biti dulji, i to sam počeo masovno smanjivati tekst, što god nije 100% related uz keyword, jednostavno maknem.

Interlinking mi je katastrofa jer sam linkao na sve moguće, sad kad ažuriram stare članke pokušavam linkati samo na related, i tu i tamo na koji money page. Do sada sam pretjerivao.

Također sam počeo linkati na eksterne izvore sad kad ažuriram, ili barem stavim neki YT video ako ne nađem kvalitetan tekstualni izvor. Ali tu sam radio ogromne greške da… Nisam skoro nikad linkao… Valjda me neće sad google od silnih ažuriranja početi smatrati da prodajem linkove :stuck_out_tongue:

Pa nisi kompletno izbačen iz serp-a nego su ti potonule pozicije.
Ajde daj mi posalji neki primjer gdje se to pojavljuju znj sajtovi za neke keyworde a ti nisi u top pozicijama.

ti si zatrovan sadržajem income school :slight_smile:

kako su potonule pozicije ako ga nema među 100+ pozicijama za keyworde đe ranije rangirao dobro. da je on otišao na 50tu poziciju pa da veliš ne valja nešta, bolji došli, no ga nema u guglu za te keyworde

Evo ga november core update:

2 Likeova