Google algoritam apdejtovi

Pa kao i nakon svakog updatea - rezultati u Googleu uvijek budu gori nego ranije. Nisu ništa radili korisno koliko ja vidim.

1 Like

Ma, svi što gube se ljute, to je poznata stvar (citat iz Boža zvani Pub, Balasevic)

Ali jest Guglova AI ovaj put zabrljala. Ne radi se o nepravdi, nego da je ladno algoritam izbacio kompletno irelevantan sadrzaj.

Za jedan KW :

Fetured snippet: DR 50+ Relevantan sajt sa puno aff linkova. Samo slike i linkovi bez teksta, ali user dobija ukratko bas sto hoce
Pise da je sadrzaj vidljiv samo za mene, traze feedback

1. DR80+, clanak uopstenog informativnog karaktera, user ne dobija sto hoce. Ca 500 rijeci sveukupno. Intro je cetvrt clanka, bez aff linkova, par slika, cijeli clanak je kao intro, nije radjen sa AI.

Slijedi block fetured slika (na zalost nisam tu)

1. DR 80+, clanak od ca150 rijeci samo, bukvalno kao rewrite jednog paragrafa ovog krnjeg clanka gore, iste dvije slike koristi, i to su i jedine. Nema aff linkova. Imaju oglase. User ne dobija ni priblizno sto trazi.

2. Medium. com clanak. Cist stupidni AI, kopi-pjestovan bez ikakvog edita, bez ijedne jedine slike. User experience cista nula

3. Instagram post (wtf)

4. Moj sajt, nije sto je moj ali stvarno vrhunski clanak, koji je uradjen par dana nakon starta zadnjeg Guglovog apdejta. 24 sata poslije objave je bio je na prvom mjestu, do prije 5 dana. Duzina ca 2000 rijeci, sadrzi relevantne slike kao ovaj sto je na featured snippetu, text pisan bez koristenja AI. Sadrzi aff linkove (razne) koji su neophodni jer je kw “where to get” tipa

5. Neki shop (kinezi s fejk robom). Irelevantno

6. Tik Tok (jbt). Irelevantno

Slijedi Blok featured slika

1. Yahoo clanak. Ovo je najveci vic - sherovan onaj isti gore clanak od 150 rijeci sto je na 2. mjestu.

2. Opet Tik Tok. Irelevantno

3. DR 70+ clanak ca 300 rijeci, interesantan, jedinstven, bez AI i bez aff linkova, user ce ga procitati mozda, ali nece dobiti sta je trazio.

4. Opet Tik Tok. Irelevantno

5. Revantna konkurencija pala na 12 mjesto sa vrha. Da komsiji krava bude ziva i zdrava.

6. I nadalje shopovi, ali nisu uboli prave, i clanci, svega ima…

Znaci suma sumarum u tih top 10 Gugl omasio realno. Brani se od AI,a ubacio jedan cist AI spam u vrh

1 Like

Pa i kod mene ista stvar. Za keyworde za koje sam imao featured snippet ili bio u top 3 sada sam 20-30 mjesta.

Po meni se to je li Google potrefio search intent može vidjeti i po affiliate zaradi. Ako korisnici dobiju ono što su tražili u SERP-u, onda će i kupovati više, tj. to je po meni isto dokaz da je pogođen search intent. Meni je promet s Google-a skroz opao, a evo imam prilično solidnu zaradu ovaj mjesec (većina prometa s Bing-a, Duckduckgo…).

Govorim o “solidnoj” zaradi s obzirom na količinu prometa, naravno.

p.s. ne znam uopće jesam li se dobro izrazio, ali kad usporedim ovaj mjesec s nekim mjesecima kad sam samo s Google-a imao više prometa nego sve sad zajedno, ovaj mjesec je jači po zaradi… zato govorim. A i viđam po twitteru da su ljudiam RPM-ovi puno veći sa svih drugih izvora nego sa Google-a, ne znam što je tome slučaj.

Po meni to nije tako. Zarada direktno ovisi o prometu. Ja imam amazon affiliate sajt. Sigurno sam potrefio search intent ali sta vrijedi kad sam za upit kojeg korisnik googla na npr. 23. mjestu? Korisnik nikada ni ne vidi moj sajt jer do njega nece ni doci.

1 Like

Dobro moguce da sam i ja to malo iz krivog kuta sagledao. Ocito mi Google ne salje promet na affiliate heavy stranice, dok ovi drugi salju, sto vjerojatno i je slucaj (nisam gledao detalje)

Moja Google Search Consola se nije ažurirali dva dana, kakvo je stanje kod vas. Inače mi izgleda kao da su zadužili nekog brata da to ručno, klikom refrešuje, pa kada ne dođe na posao, onda nema ko da ga zamjeni.

3 Likeova

slika

Ništa neobično. Prije mi se dizala kosa na glavi od toga, sada (nažalost) prihvaćam kao normalno jer će se ažurirati za par sati i sve će biti OK.

1 Like

Vezano uz consent mode v2, trebam li napraviti nešto posebno na web stranici? Odnosno, općenito za consent mode, treba li napraviti nešto na samoj web stranici?

The Verge se malo za*ebava sa Googleom

7 Likeova

Haha ekstra. Ladno su prvi sa ovim za best printer 2024.

1 Like

I sedmi za best printer

2 Likeova

Kakvi kraljevi hahah :rofl::rofl: iako je to zalosno a ne smijesni ali ajde

drugi :rofl: :rofl: :rofl: i treba ih rendat

I am including a box with buttons to buy a Brother laser printer; the buttons kick us back small affiliate fees if you press them and buy a printer. Don’t feel compelled to do it; my only ask is that you make this article go viral by sharing it in faux-outrage that the EIC of The Verge has published an article partially generated by AI, because after the buttons I am going to include a bunch of AI-generated copy from Google’s Gemini in order to pad this thing out.

Here’s what Google Gemini had to say when I asked it about Brother laser printers, which is not worth reading but which is by definition an incredible example of experience, expertise, authority, and trustworthiness because Google is synthesizing the entire web for this information, right? Isn’t that the whole idea of these LLMs, or are we just kind of fooling ourselves

:rofl: :rofl: :rofl:

2 Likeova

Sjajno! Nadam se da je ovo tema za neki od buducih team meetinga u google centrali hehe.

Znaci sharing je the king

1 Like

Google je u zadnje vrijeme nista drugo nego pretrazivac brendova.

Prebacih se na bing par dana za guglanja nevezano za sve ovo sto se desava i ok su im rezultati skroz.

1 Like

Sad testirah i ja Bing mobile malo. Za neke keywords sam na Bingu i dalje na prvom mjestu, dok za iste kljucne rijeci na Guglu stranica je nestala. Gugl izlistava pinove s stranice, ali ne i clanke direktno.

Testirajte bilo koju varijantu neke buying keyword, i to sa kombinacijom “how to…”, bukvalno samo produkti iz shopova.

Instaliracu Woo.

1 Like

@Kosana u mojoj niši forumi, reddit i velike stranice. Ja nestao. Možda instaliram forum :slight_smile:

Nakon par dana Binga u vecini slucajeva ne primjecujem razliku. Ali za ove neke deep level searche rekao bih da je G bolji. Bing subjektivno mislim da ima dosta manji indeks.

I na pola ovih pretraga me nervira ovo Explore further ispod svakog rezultata. Odvlaci paznju.

Dalje ako hocu rezultate sa Reddita ili nekog sajta nije dovoljno samo dodati reddit, moram staviti site:reddit.com pa pojmove. Nekako sam navikao na UI kog Gugla.