Jedan sajt ima ima nula pregleda na novim stranicama a ovo mi stiglo na mail:
"Search Console
Novi razlog koji sprečava da sestranice indeksiraju
Search Console je utvrdio da se neki stranice na sajtu ne indeksiraju iz sledećeg novog razloga:
Blokirana je zbog zabranjenog pristupa (403)
Ako ovaj razlog nije nameran, preporučujemo vam da ga otklonite da bi se omogućilo indeksiranje i prikazivanje na Google-u zastranice na koje se ovo odnosi."
Minimalno 3 godine imam iste pozicije. Ni jedan update me nikada nije pogodio. Nisam u zadnje vrijeme dodavao AI content, objavin jedan blog post svako mjesec ili dva.
Backlinkove postavim s vremena na vrijeme, ako vidim da je dobar portal.
Medjutim, jutros udjem na semrush i vidim pad pozicija i prometa zadnjih 7 dana. Semrush mi poslao obavijest da moj portal ima previse toxic backlinkove i svi su oznaceni kao money (vjerovatno sponzorisani).
Udjem da pogledam kakvi su linkovi. Kada ono sve od TNT grupacije, naseg dobrog clana foruma Alema.
Nekada prije 2-3 godine je objavio jedan clanak na tntportal.ba i izgleda ovi njegovi autori vrte sve iste clanke na svim portalima. Tako sam besplatno dobio 30 spam linkova. Toxic score za svaki je iznad 60-70.
Stavio sam sve kao disawow, valjda ih Google deindexira.
Šta vi iskusniji mislite, ima li šansa da Google s vremenom malo promijeni svoj stav pa ipak vrati neke stvari na staro ili mislite da će baš forsirati s ovakvim pristupom?
Ja sam nekako optimističan i mislim da će se ipak nešto morati promijeniti jer ovo je katastrofa. Uvijek je SEO zajednica ljuta na Google, ali nikad nisam vidio da je baš ovoliko ljudi nezadovoljno i van SEO-a.
Ja nisam provalila kakav je taj “novi pristup”
Do sad sam migla pohvatati logiku. Npr. Update u kpm se brisu review sajtovi su mi bili logicni, jer je vecina fake reviews, i defakto jest bilo poboljsanje (ili bar pokusaj) ako se to sklanja. Ali ovo sad ne vidim kao ikakav napredak.
Proguglajte malo rucno, manite tools, i vidjecete koliko prva strana Gugla izgleda lose.
A pristup da malih publishera nema nigdje na SERP-u, već su preuzeli brandovi i forumi sve, jer su oni (Google) protumačili da to najviše odgovara korisnicima.
Sve “malo” mora propasti. Kad-tad.
Primjeri iz offline svijeta iz ne tako davne prošlosti: kvartovski dućani, kvartovke birtije, mali dućani cipela i tekstila, mali proizvođači softvera,…
Zašto ne bi propali mali publisheri?!
Moj sajt je sa 400 posjeta dnevno i solidnom zaradom spao na manje od 100.
Google forsira reddit, quoru a i sve ostale forume. Ako googlate bilo koji proizvod + review u top 10 rijetkost je da cete naci neki manji sajt. A ako i nadjete review a da nije forum to je onda sa nekog velikog sajta a u reviewu 1 slika i 200 rijeci teksta.
Nemoguce je vise doci do podataka koje zelis a da su kvalitetni
Da se i ja nadovezem na ovo Hellasovo… na isti datum dva prevedena sajta pala na 0… imali zajedno preko 3k… katastrofa.
S druge strane, moji AI sajtovi polako rastu… nije bilo gasenja, doduse nije puki spam (imam strukture clanka unaprijed pripremljene). Mislim da se ne isplati radit content, osim ovako kao ja- ovo sto je skalabilno. Placati pisce i prevodioce je sad bacanje para… plus kad promjenje serp…
To što si ti pisao o temi o kojoj nesto stvarno znaš je nevjerojatana iznimka.
99,9% naših aff sajtova je bila cista glupost organtirana isključivo na Google i prodaju, nismo imali pojma o tom što pišemo (a bome nismo ni pisali).
Meni su forumi uvik bili puno draži i kvalitetniji izvor informacija. Mislim da su bili nepravedno zapostavljeni dugi niz godina.
Ja se mogu složiti da i forumi trebaju imati svoje mjesto na SERPU, ali sigurno to ne bi trebalo biti toliko zastupljeno da su odjednom samo forumi.
I možemo se složiti za review koliko toliko, iako, barem poznavajući sebe, detaljno bi istražio sve jedan forum, youtube video i slično prije nego bi napisao neki best of posts, review sam pisao samo ako stvarno imam osobno iskustvo.
Ne mislim baš da su sad svi affiliate siteovi eto samo bezveze pisali review-ove. Po meni, oni zapravo i dobro dođu krajnjem korisniku jer su isfiltrirali npr. 30 komentara na nekom forumu i lijepo to prezentirali u nekoliko rečenica.
Sad se mi baziramo samo na review, ali za ništa više se ne možeš rankirati - to je žalosno.
S ovm se ne mogu složiti jer nije došlo do prirodne promjene na tržištu kao što su kvartovski dućani npr.
Ja imam jedno pet takvih koji su krenuli jako gore kad je bio update i onda tako stagniraju.
Ovaj sto je pao sa 1000 na nula:
Rucni prevod sajta sa engleskog jezika na drugi. Star 3 godine. 1k clanaka. Domena jeste expired ali bez backlinkova i EMD. Backlinkova nema. Ono imam sajtova koje bi bas trebalo zbrisati umjesto ovog. Nije neki CPM bio pa je pad neprimjetan na zaradu. Nema nista AI sadrzaja.
Ja sam prosao kroz masu tih updatea. Najvise su me kostali Panda, Pingvin 2012 tu me je skroz izbrisalo. Domene sam drzao jos 6 godina poslije toga i nikad se nisu povratile.
Prosle godine onaj majski update i Helpful content update su me djelomicno zahvatili, ostali update-i su me mimoilazili.
Ja mislim da nema nista od vracanja, nit G haje za nas. Samo se webmasteri i vlasnici sajtova bune. Konkurencija ne postoji. Bing je losiji drasticno pogotovu za ne-engleske pojmove. Ostali su na nivou statisticke greske. Ja bas nisam vidio da se posjetioci i obicni ljude bune. Oni i ne primjecuju ove promjene. Svejedno mu je dal cita recept na Forbesu ili nekom kuvarskom sajtu.
Mislim i da je doba informacionih sajtova proslo. Pitanje je vremena samo kada ce se integrisati Search Generative Experience i onda ce posjeta jos dole pasti za informacione clanke.
Sad cu jedan dan na onoj svojoj aplikaciji azurirati traffic i kladim se da su svi sajtovi sa header bidding mreza izgubili posjetu.