Google cloud hosting, prednosti i mane

Nešto sam propustio? Google cloud hosting?

Da

Dobijes $300 ili 1 godinu besplatno sta prije potrosis ili prodje.

Kapiram da je cloud hosting brzi i to je najveca prednost, jel tako? Zanima me nude li cPanel il trebam ceprkati po Linuxu? I izvini, laicko pitanje - a na sta da potrosim tih 300$? Normalno platim negdje hosting, instaliram Wordpress i dalje nemam nista da placam kod hostera :roll_eyes:

Mislim da se 300$ odnosi na proizvode koje oni nude, tipa Adwords ili tako nesto.

Dobijes 300 dolara kredita da iskoristis na Google Cloud Platformi koja ima mnostvo usluga.

Ne nude cpanel ali mozes ga kupiti i instalirati.

Imas mnogo opcija da instaliras WP

Medjutim sa svakom ces morati zaprljati ruke na linuxu i moras barem znati osnove neke da mozes pratiti tutorijale.

Npr ako hoces da podesis ssl tj httpS onda moras odraditi niz komandi u konzoli i editovat par conf datotetka i zadati cron job.

Ako hoces da ti radi htaccess opet moras rucno stimat apache…

Zatim kad sve podesis i sve ti radi zavisno od koliko resursa koristis oni ti naplacuju od tog kredita sto si dobila. Imas rok 12 mjeseci da ga iskoristis i poslije krece naplata.

Prednost nad obicnim hostingom je skalabilnost i brzina. Mane cijena i sve moras sam.

Npr za sada cloud skida 27 dolara mjesecno kredita za sajt od 60 posjeta. Sa tim da ce vjerovatno isto skidati i kad bude bilo 2k posjeta.

Kao sto rekoh ja da radim ponovo i da nemam volju da ucim o GCP radio u svom okruzenju gdje mi je sve podeseno, gdje ssl podesim na klik, a backup svih sajtova sedmicno ide na Amazon S3, dodam novu domenu i instaliram skriptu dok kazes keks.

E sad i ja sam laik za Cloud pa se mozda javi neko ko to bolje pojasni.

2 Likeova

Biraš lokaciju servera, to što je Cloud nema neke posebne prednosti tebi kao krajnjem korisniku osim što lijepo zvuči…

Ne nude cPanel ali možeš kupiti licencu negdje sa strane.

Iskreno ako trebaš cPanel, bolje ti je platiti 15$ mjesečno za neki solidan shared hosting (sa cPanelom :smiley: ) nego platiti samu licencu za cPanel toliko pa se cimati oko podešavanja servera :smiley:

Ako znaš podesiti sve i nije ti mrsko onda se svakako isplati uzeti tih 300$ :smiley:

E hvala ti na odgovoru :slight_smile:

U principu mana je cijena (bar dok stranice ne zaradjuju toliko da to postane irelevantno) i vrijeme.

Google Cloud Hosting bi moglo biti frustrirajuće iskustvo ako nemam ozbiljnog vremena da mu se posvetim, a svega imam osim vremena :grin:

Imam jednu stranicu na Ruby on Rails i svakako nije tako jednostavna kao Wordpress, ali se isplatilo za tu stranicu koja je kompleksnija. Za jednostavnu wordpress stranu koja ne znam ni dal ce imati 100 usera dnevno za godinu dana, hosting koji sad koristim je najjednostavnije rješenje koje nudi funkcionalnosti koje su mi potrebne.

Ako ipak uzmem Google Cloud hosting, javicu.

Koliki ti je mj. budzet za hosting?
Digital ocean + linux + https://vestacp.com/ (free panel za linux)

1 Like

eo samo da i ja dam preporuku za vestacp

dakle imam vestacp pola godine na centos 7 dedicatedu … prije sam imao na centos 5 vpsu, ukupno 4 godine koristim samo vestacp … nikad ali nikad nisam imao problema, nevjerovatno lako za korištenje … backup uradiš, resetuješ server i vratiš backup bukvalno za 5 minuta … i manje, instalacija smiješna … što se tiče sigurnosti ne znam kakva je ali povežeš cloudflare da niko ne može naći IP adresu servera i siguran si

Ljudi sve je to OK. Evo i ja sam koristio VestaCP + onaj dodatak za File manager i sve je to super, radi OK.

Ali neko ko nema nikakvog iskustva sa podešavanjem servera, za njega je cPanel (shared hosting) majka i nema dalje, sve ostalo je patnja osim ako neće platiti nekome da mu podesi VPS. Na kraju krajeva sve to i bolje može dobiti na nekom boljem shared hostingu…

15-20$ mjesečno košta bolji shared hosting sa nekoliko giga rama i CPU cores na raspolaganju, Memcache, Litespeed i na to sve cPanel koji sam košta 15$ ako uzimaš VPS :smiley: i nema brige, podrška od hostinga održava server, ti održavaš sajtove i ne razmišljaš o tome što bi trebao da bude cilj svakome, da se posveti sajtovima a ne održavanju servera…

5 Likeova

Upravo to htedoh da napisem, mi na ovoj temi sto smo radimo sajtove, trazimo KWe, istrazujemo konkurenciju, cimanje za linkove, pisce itd i sad da jos treba da podesavam server…Pa tacno bi se upucao. Shared hosting je sasvim dovoljan za nase potrebe. Nema potrebe cimati. Ako sajt dobro gura, neki VPS i teraj cirkus.
Kad nesto zapne podrska ispravi i miran si, ne razmisljas.

6 Likeova