Pitanja oko Amazon affiliate sajta

1 Like

@Hellas kakva ti je brzina sajta u usa sa google cloud hostingom? ako te ne mrzi da isprovjeravaš ako nisi ranije. kakvo ti je mišljenje o hostingu? jel brže fercera?

Hosting je na prvu ekstra. Nije bas idealan za setup i podesavanje ali nije ni strasno.
Odziv servera je dosta bolji nego ovog mog obicnog hostinga, iako nisam bas testirao cloud. Page Speed mi je 89 mobile / 99 desktop. Bio je bolji, ali dodao sam par pluginova tipa tablepress pa sam pokvario.

Mada recimo da sad pravim nanovo pravio bih na svom hostingu zbog navike.

Da dodam zadnjih par dana preko 50 posjeta. Prosjecna pozicija mi se drasticno povecala sad je 13.9 (ne 11,1 pogresno sam gledo nest). Nista nisam radio osim sto sam prosirio sve postojece clanke sa po nekih 100-150 rijeci.

1 Like

Vjerojatno vec znas da 89 mobile / 99 desktop nisu toliko bitni faktori, koliko ti je First Contentful Paint (FCP) i (TTFB)

1 Like

Meni su licno najbitniji FCP i Time to Interactive…

Evo i ostali

Mobile:
FCP 1.7 s
Speed Index: 3.9 s
Time to Interactive: 4.5 s

Desktop:
FCP: 0.5 s
Speed Index: 1.2 s
Time to Interactive: 0.5 s

TTFB varira zavisno od lokacije od 90 do 500 ms.

1 Like

11 posts were split to a new topic: Google cloud hosting, prednosti i mane

To je odlicno, a sad pogledaj ovo:

Lab Data
First Contentful Paint
2.5 s
Speed Index
10.6 s
Time to Interactive
24.1 s
First Meaningful Paint
2.5 s
First CPU Idle
6.5 s
Max Potential First Input Delay
460 ms

Ovaj sajt zaraduje stotine tisuca eura mjesecno i onda dolazimo do zakljucka da brzina igra vrlo malu ulogu. Da ti pravo kazem ja se vise ne zamaram sa brzinom kad vidim sta sve rangira na trazilici.

Slazem se. Ako je to ono sto korisnik treba koliko god spor sajt bio oni ce cekati.

Medjutim ono sto je dobro je da ja nista nisam vremena trosio ni razmisljao za ovu brzinu. Stavio WP, i stavio Autoptimize i Comet Cache koji mozda uopste nisu ni potrebni.

Inace imam par sajtova koji su jako spori
npr
Time to Interactive
15,8 s
Global Score 22

I sajt super rangira za sve pojmove o cemu je.

Mada ima niša i informacija gdje ako je sajt spor korisnici nece imati strpljenja i odmah ce ici dalje.

Hvala na odgovoru.

Pa nije faktor presudan ili jedini brzina, ali bar otkloniš iz misli jednu stavku da li je dobra.

No @Hellas kako ide, jesi ubacio reklame, dokle je došla posjeta?

Napisah gore. Ali evo opet

Ovo je bilo prije 12 dana

Sada je:

Zadnjih 5 dana 50 posjeta dan.

Sa tim da sam vrlo malo radio. Prosirio sam sve clanke sa nekom dodatnom idejom. Napisao mozda 3 nova clanka.

Reklame nisam ubacio jos.

2 Likeova

da znam za ovo gore, ovo novo me interesovalo. ja sam paćenik što se tiče wmt i analitike.

ja sam izgubio pojam o vremenu kad si ti krenuo sa sajtom ali čini mi se da baš lijepo ide (tj za moje pojmove lijepo ide i vidim da je bar ne wmt od 10 marta tako da je to dobro ako mene pitaš). kako ti je ovako visoka average position. mislim svaka čast ali ne viđo nikad kod mene da mi je prosječna pozicija ovakva. jel nije širok spektar fraza za koje rangiraš ili je nešta drugo u pitanju? moguće da će se proširivat broj fraza kako stari sajt i time malo padat prosječna pozicija. nagađam.

Krenuo sam krajem februara stimat. Al tek od 10. marta sam poceo stavljati smislene clanke a obrisao dummy one.
Znaci mozda 2 mjeseca i 10tak dana.

Visoka pozicija je zbog male konkurencije. Doslovno ima par sajtova, a za neke stvari nema ni toliko. Ne bih rekao da sam nesto posebno odradio.

Fraze gadjam glavna riječ + modifikator riječi, medjutim za te modifikator riječi me ima vrlo malo ili jednostavno nema pretrage. Za glavnu riječ mi vec dosta clanaka rangira, problem je sto glavne rijeci nisu buying keywordi.

ja ne ganjam uopšte buying keyworde, samo posjetu, konvertovaće se lako ako je iz usa, ne brinem.

meni to lijepo izgleda. koliko članaka imaš? radiš li pinterest? ako ti je tematika sajta iole pogodna za tu publiku toplo preporučujem. kako si došao do takvih lakih keyworda?

Pa u principu ni ja. Sa ovim sajtom pokusavam dati ono sto traze, a nema, ali ako usput ima dobar komercijalan potencijal onda ne skodi.

Imam 36 clanaka. Nisam siguran da bi ovo imalo prodju na Pinterestu imam slika proizvoda al sa Amazona. Razmislicu jos o tome. Moram skontati kako da outsourcem jos ovo.

Pravo da ti kazem slucajno. Citao nekad prije nove godine reviewove o digitalnim aparatima i objektivima i naletio na sajt koji ima 300k posjeta sa 150 clanaka, a nema linkova. Profesionalna deformacija da sam pogledao te detalje. Inace tako kad skontam nesto cvarnem u jednu “teku”, te kao ideje.

Onda nakon 2-3 mjeseca od tog krenem citat ovu Amazon temu, pa onda i onu od Anteloffa, pogledam u “teku” i vidim da imam kandidata. Pogledam detaljnije i skontam nema tu sajtova nist.

Inace ja sam skeptican jos uvijek. Sve sto sam imao na engleskom gugl mi popenalizovo zbog kojekakvih razloga pa nekako kontam tako ce i ovaj :D.

3 Likeova

Skoro sam stavila linkove preko drugih affiliate programa pored Amazona. Buduci da je promijenjen sistem provizije u Evropi moguce da ce uskoro i u Americi, pa da se pripremim. Preporucujem i vama da uradite isto. Sad vidim da je jedan kupac kupio preko mog linka za skoro 6000$ sve i svasta, i za taj jedan dan dobih ja 400$. Vjerovatno je ovo bilo sad i ko zna hoce li se ikad ponoviti, ali preporuka na vas affiliate majstore da svakako ne stavljate sve na kartu amazon.

Koje programe preporucujes, tj koji si probala? Daj malo vise detalja o uslovima, proviziji itd.

Ovo gore je bilo preko cj.com. Jos sam na ShareASale. Nisha Home&Garden. To morash da vidis za tvoje nise ko ima inetersantne produkte i onda istrazis preko koga nude affiliate program, i tu se prijavis. Za Home&Garden je 7% provizija odprilike.

PS. Da dodam cim je ovaj lik pokupovao za tolike pare, iz CJ su me kontaktirali , nude pomoc za sve advertisere koji su me odbili. I kao da me stave u news letter kao “featured publisher”. Mislim da to rade uvijek, kad zaradis odredjenu sumu, sto je ok…

2 Likeova

Dupla zarada pada s neba, upomoć!

  1. Preko shareasale.com sam bila u affiliate programu sa jednim merchantom
  2. Šalju mi mejl i obavještavaju mi da od 01.05. neće više biti tu, sele se na cj.com i da se prijavim tamo ako hoću i dalje da sarađujem s njima
  3. Prijavim se na CJ i sve linkove za tog merchanta na stranici promijenim i stavim affiliate linkove preko CJ
  4. preko CJ super konverzija, kapa para, ja se radujem
  5. Sad maloprije ulogujem se na ShareASale i provalim da sve sto sam za tog merchanta zaradila na CJ mi se i tu pokazuje na balace ?!

Dakle dupla zarada. Merchant se očito nije odjavio na ShareASale i meni se zarada obračunava duplo. WTF?!

Šta bi ste vi uradili?
Merchant je veliki i ne bih htjela da me banuje, da dodam

Ja bih prijavio. Ne bih gubio obraz za male iznose (srm ako nije 1 mil u pitanju :D)