Google je uništio pretraživanje interneta, Facebook je uništio internet

U biti, temu sam otvorio da raspravljamo o totalnoj promjeni paradigme, o nestanku interneta kakvog smo poznavali.

Zarada je nebitna za ovu temu.

1 Like

Cak i da ne gledam zaradu, moj sajt nebi lako dosao na vrh, a za KWe koje ja ciljam na prvoj strani imaju samo 2 relevantna sajta i 8 gluposti koje nemaju veze sa tom pretragom, tj. par njih linkaju na slicne teme, ali neki nemaju bas nikakve veze sa pretragom. KWi zajedno imaju 10ak tisuca pretraga, nije se ti pojmovi ne traze.

Rekaoh bi da je ovdje problem iskljucivo zbog subjektivnog stajalista, ocekivati dobre rezultate samo zbog toga jer vi imate stranicu takvog sadrzaja je pomalo nerealno.

Doduse nisam surfo 90tih ali govoriti da su onda rezultati bili bolje je takoder subjektivne prirode.
Usporedi kolicinu web stranica onda i sada. Usporedi kolicinu novog sadrzaja onda i sada i vjedjet ces da google radi najbolje sto je moguce, news stranice budu indeksirane u manje od <1h, rich snippeti, odgovori rezultatima pretrage itd. itd .

1 Like

Nije subjektivni problem. Naveo sam svoju stranicu kao primjer, jer smo na forumu kojem jesmo. Isto vrijedi i za sve ostale pojmove koje tražim.

Zašto je dobro indeksiranje što je neka vijest indeksirana u manje od sat vremena? Super. No, što mi to znači ako ne prikazuje stranice koje su zaista sadržajno bitne?

Ako već idu za time, da se pretvore u proxye za žuti tisak, neka onda daju izbor, pa neka se tebi prikazuju vijesti u manje od sat vremena, a meni neka pronađe neku statičnu stranicu koja ima pregršt informacija o onome što me zanima.

I nije ništa nerealno u kontekstu moje stranice. Imam ju 15 godina i dobro se sjećam kako sam kotirao prije 10+ godina i kako kotiram danas, a količina sadržaja na mojoj stranici se udeseterostručila, a uza sve to nemam konkurencije na hrvatskom tržištu.

Što je tu onda subjektivno i volio bih da mi objektivno objasniš razloge pada u rezultatima pretrage?

Ne znam, ja me pamtim kad sam posjetio dalje od 1. Stranice rezultata, obično u prva tri ili četiri pronađem sve što me zanima.

Nemam uvid za koje si KW rangirao prije 10tak godina, a za koje sad rangiraš, kakav je interes za iste :man_shrugging:

Nema kod mene trendova. Stranica je željezničke tematike:

Nekad sam kotirao u prva tri mjesta za valjda apsolutno sve pojmove vezane uz željeznički promet, gradski promet (tramvaji, laka željeznica, metro).

Danas me nema ni u prvih 10 stranica rezultata, npr. za pojam “tramvaji”.

Istina, ali ako npr. Tražiš KW + forum bit ćeš na prvim pozicijama. Testirao s tramvaji forum i nekoliko lokomotiva.

Zašto je to tako vjerojatno nećemo niti ja niti ti saznati ali moramo živjeti s činjenicom da se stvari i navike mijenjaju.

Prije 10tak godina Google nije znao koja je službena stranica od HŽ ili ZET-a, sad zna i daje prednost službenim stranicama kao izvorima sadržaja, informacija ili činjenica.

Tako npr. Ti možda imaš sve informacije o tim pojmovima, ali u obliku foruma koje je često outdated pa je automatski na nižim pozicijama. :man_shrugging:
Moje mišljenje.

1 Like

Po meni rezultati nisu nikad bili relevantniji i bolji.

Sa ovolikim brojem web stranica kao sada, ranking nekada bi izgledao ovako.

  1. rezultat rijec tramvaj 1000 puta u tekstu i tagovima
  2. rezultat rijec tramvaj 999 puta u tekstu i tagovima.
  3. rezultat emd tramvaj.com sa parkiranom domenim
  4. rezultat emd tramvaj.org sa jednom stranicom i slikom tramvaj.
  5. rezultat rijec tramvaj 500 puta u tekstu

I tako neke gluposti…

1 Like

Da, samo što nitko neće tražiti ključnu riječ s riječi forum.

Znao je Google prije 10 godina za službene stranice obje tvrtke, samo su lošije kotirale.

Sadržaja na njima nema, osim onog najosnovnijeg, što je u redu, niti ne treba biti više od toga.

Nisam te shvatio u ovom dijelu “outdated”. Što?

Ne znam odakle ti ovo?

Danas su relevantni 24 sata i njihov tag “tramvaj”. Pazi - mene Google baca na 24 sata zato što imaju prokleti tag na riječ “tramvaj”. WTF? To što nemaju nikakvog kvalitetnog sadržaja pod tim tagom je očito manje bitno.

Zapravo, evo, protumačite sami koliko je kvalitetan sadržaj:

https://www.24sata.hr/tagovi/tramvaj-4406

To sam doslovno sinoć sakrio, zbog velike količine lurkera i zbog ove teme koju sam pokrenuo.

Zašto bi bio uopće otvoren, kada me ionako ne indeksira Google?

Takodje tvoj podforum tramvaji je nevidljiv za javnost sta god kliknem trazi da budem registrovan.

Npr
https://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/forum/44-faq-čpp-tramvaji/

Sorry, there is a problem
You do not have permission to view this content.
Error code: 1F176/3

Kad guglam ne zelim to, zelim rezultat koji radi…

edit… Zbrko sam edit i reply post ali ispravih.

To sam doslovno sinoć sakrio, zbog velike količine lurkera i zbog ove teme koju sam pokrenuo.

Zašto bi bio uopće otvoren, kada me ionako ne indeksira Google?

Zbunjuje me ova forumska skripta, valjda vidiš ovu poruku.

Ja vidim zet, wikipediju, bend tramvaj, tramvaj.rs, klub tramvaj u prvih pet, sto je zasigurno bolje od onoga sto sam spomenuo kako je bilo 2002.

Ma vidim poruku, nego sam ja kucao novu poruku, a nisam vidio da mi je edit stare poruke otvoren i onda pobrkao. Tako da ja sam napravio zajeb sa izmjenama.

Pa onda moguce i ne zele forum. Ja recimo kad trazim info o nekom pojmu, a opet ne zelim kupovinu (kontam upravo sad dok ovo pisem, da ja cesto Guglu skrecem paznju na to da necu kupovinu, hehe), kucam trazeni termin + forum. Time zelim da npr. izbjegnem fejk clanke, koji pisu pisci sa Upworka, a meni u stvari treba savjet od onih koji imaju licnog iskustva na odredjenu temu.
Ti ako zelis da ljudima prezentujes svoj forum, moras da se stavis u njihov polozaj i da im pomognes da dodju do tebe. Razmisli sta kuca neko u pretragu ko zeli da cita tvoj sadrzaj.
To je opsezna psihologija. Stvarno se covjek zapita, ko to zaboga ukuca u Google “tramvaj”, i ceka da dobije odgovor? Skroz besmisleno. Tramvaj sta?

Google je zbog mnogo cega uzasan. Licno mislim da dosta toga treba da bude sankcionisano u vezi Gugla, i da imaju ogromnu moc, a da se prva strana pretvara sve vise u njihov oglasni prostor. 7 oglasa na prvoj strani su samo djelic problema. Ali to sto ne rangiras za pojam “tramvaj”, ima veze sa promjenom profila korisnika, sa brojem sajtova na tu temu…sa mnogo cim. A ti bi trebao raditi SEO

1 Like

Google u zadnje vrijeme radi dosta dobrih stvari sto se tice pretrage bar je tako moje misljenje jer dosta forsiraju originalan sadrzaj i po meni je to jedna od prednosti koje se sto vise trebaju forsirati a ne ovi copy paste tekstovi.

Meni isto google ne indeksira ponekad brzo stranice a nekada odma kao da sam objavio FB post i licno mislim da je razlog zasto to tako rade,je da bi se uplatilo reklamiranje preko google adwords.
Svi ovi veliki portali su vecinom uplacivali pa ih zato google “voli”

Nedajbože da se vrate predgooglovska vremena!
Pamtim dobro kako je bilo mukotrpno pronaći bilo kakav konkretan podatak u vrijeme kada smo imali samo Iskonovu i Carnetovu tražilicu (Hinetova Altavista se pojavila tek krajem 90-tih) i par stranih poput Yahooa i Excitea.
Ne (samo) zato jer je bilo manje podataka on-line, nego je i do postojećih podataka (npr. kojeg datuma je Uskrs sljedeće godine) bilo teško doći.

Činjenica je da je Google postigao svoj sadašnji položaj time što je davao najbolje i najrelevantnije rezultate.
Također, činjenica je da Google zadržava svoj sadašnji položaj time što daje najbolje i najrelevantnije rezultate.

Ako netko traži pojam “tramvaj”, daleko vjerojatnije je da traži ili slike tramvaja, ili vozni red, ili vijesti o tramvajima, ili bilo što drugo osim foruma o tramvajima.
Gogle želi dati najbolje i najrelevantnije rezultate pojam “tramvaj” jer u protivnom ljudi će preći na drugu tražilicu koja daje bolje rezultate.
Dakle, ako Gogle želi dati najbolje i najrelevantnije rezultate pojam “tramvaj”, forum o tramvajima ne može biti u prvih 10 stranica rezultata.
Forum o tramvajima može biti prvi ako netko traži, recimo, “kako radi kočioni sistem tramvaja”, a na forumu postoji tema o tome.

BTW upravo sam potražio “kako radi kočioni sistem tramvaja” i gle čuda, zločesti Google kojem je glavna preokupacija da napakosti tebi i tvom forumu, tvoj forum stavlja na prvo mjesto.
Kada tražim “tramvaj”, prvi su ZET i Wikipedija.
Ja kao korisnik zadovoljan rezultatima, Google zadovoljan zadovoljnim korisnikom.

Kažeš da u doba Altaviste nije postojao SEO…
O da, postojao je SEO. U to vrijeme se pročulo da su najtraženiji pojmovi na internetu: “free”, “sex” i “britney spears”, i valjda preko 90% web stranica je u keywords meta tagu imalo pojmove free, sex, britney spears.
Logika je bila, ako netko traži free sex, pa zaluta na forum o tramvajima, istog trena će zaboraviti free sex i početi raspravu o tramvajskim pantografima.
E da… bilo mi je jasno da to nema baš nikakvog smisla, ali 90-tih sam i ja na nekim svojim stranicama imao keywords “free”, “sex” i “britney spears”. Što se mora, mora se :grin:

A sad… različiti webmasteri imaju različita shvaćanja što je to SEO.
Neki to shvaćaju kao mogućnost da pomognu Googleu da pruža relevantnije rezultate, i Google mijenja pravila igre kako bi pomogao onima koji mu žele pomoći.
Neki to shvaćaju kao mogućnost da nadmudre Google i dospiju na poziciju koja ima ne pripada, i Google mijenja pravila igre kako bi nadmudrio one koji ga žele nadmudriti.
Mnogi misle da je SEO crna magija itd.

TL;DR Google nije uništio pretraživanje interneta nego ga je učinio upotrebljivim.

6 Likeova

Dakle i ti i ja vidimo neke klubove. E sad, mene uopće ne zanimaju klubovi, što se lako može vidjeti iz pretraživanja.

Zašto mi ih onda Google nudi?