Google je uništio pretraživanje interneta, Facebook je uništio internet

Slažete li se s naslovom? Naime, Google se danas pretvorio ne u tražilicu, nego u set normi koje treba zadovoljiti da bi se pojavili u njihovim rezultatima pretrage.

Na čega vas to asocira? Tako je. Na poslovni imenik ili što bi u SAD-u rekli “yellow pages”.

Nevjerojatno mi je da se moj forum uopće ne indeksira na Googleu, onako kako se nekad indeksirao.

Alexa rejting mi je nekad bio (ako to išta znači) cca top 400k stranica. Sada sam u top 4 milijuna.

Zar nije nevjerojatno da kad upišem pojam “tramvaj” u Google, moja stranica uopće ne bude izlistana (u prvih 10 stranica je n-e-m-a!)?

Pazite - o tramvajima na mom forumu ima preko 150 000 poruka. Netko doista misli da se ne može ništa naći o tramvajima na mom forumu? :slight_smile:

Google očito tako misli.

Zato je tu tag na 24 sata među prvim rezultatima, jer su zadovoljili formu.

Zar nije poanta tražilice da pretražuje SADRŽAJ, a ne set parametara koji su tu samo da bi stvarali indirektnu zaradu istoj (SEO)?

Sjeća li se itko kada je nastao SEO pojam? Ja ga se ne sjećam (zna netko godinu kada se pojavio?). U doba Altaviste nije postojao SEO. I pronalazio sam sve što me zanima.

Danas nije taj slučaj.

Facebook. O njemu sam nešto malo pisao u temi gdje sam predstavio svoj projekt. Usudim se reći da danas postoji Facebook i internet. Nažalost.

Ono što je najgore u cijeloj priči je činjenica kako velik broj ljudi se zapravo niti ne zna koristiti internetom, nego im je jedini doticaj s istim zapravo Facebook.

I tako se danas nalazimo u situaciji da smo od svestranosti interneta kojeg smo imali u 90-tima i ranim 00-tima se sveli praktički na monolitni internet. Internet korporacijskih čudovišta, koja su se poput virusa raširila internetom i ubila ga u suštini.

Cijenim i oprečna mišljenja. Pokušajte me razuvjeriti da nije tako.

4 Likeova

“Tramvaj zvani čežnja”

Da, to je tačno što naslov ove Teme sugeriše … nažalost…

Zato ja koristim

Mislio sam da malo porazgovaramo o cijeloj temi, ali kad već spominješ ove dvije tražilice, meni izbacuju iste rezultate kao Google.

Tko se sjeća interneta iz 90-tih i 00-tih, zna o čemu govorim.

Potreba korisnika je pocetak svega. Znaci prvo ja imam neko pitanje, pa tek onda trazim odgovor na to moje pitanje. A tu mi se kao alatka nudi trazilica.
Korisnici koji koriste FB ne traze nista posebno. To su oni koji su drzali daljinski u rukama i motali po kanalima, samo FB svodi sve na licni nivo i svako ima priliku da otvori sam svoj kanal. I “like” je vrh interakcije. Rekla bih cak da FB korisnici preziru edukaciju.
Onog momenta kad sam pocela za neku informaciju da guglam “termin”+ “wikipedia”, od tada je vjerovatno Gugl primijenio algoritam, i nije odgovarao na moje pretrage na stari nacin. Ja kao korisnik sam morala da budem jasnija da necu nista da kupim.

Onaj ko trazi “tramvaj” ne znam sta hoce. Hoce li kafic Tramvaj, rjecnik koji objasnjava pojam “tramvaj”, red voznje tramvaja u ZG… Ti ako radis SEO za svoj forum, trebas da se potrudis da te nadje neko ko bas to hoce sto tvoj forum nudi.

Elem, slazem se s tvojom poredbom Gugla sa Yellow Pages, ali pitanje je da li korisnik upravo to zeli. Konzum drustvo je ubilo internet o kom ti pricas. Tako su pre 10 godina govorili i “Amazon je ubio knjizare”. Pri tom u zemljama u kojima nema Amazona knjizare opustosile.

A 1979 su the Buggles rekli - video killed the radio star :smiley:

3 Likeova

Zbog toga ja zadnje 3 godine koristim iskljucivo google adwords, tj. ads. Prije par dana sam pokrenuo novu kampanju, ctr je nevjerojatnih 39%, toliko nebi bilo ni da sam organski prvi na googlu. Do sad mi je ctr bio toliki iskljucivo kad je konkurencija bezveze klikala na oglase ili su oglasi zavrsili na FB pop up stranicama. Ovaj put ctr prate i prodaje, tako da dok got mogu imati pozitivan roi, i to jako dobar, ja cu radije koristiti oglase.

Pa da. U principu, kao što si napisala - prosječni korisnik interneta je degenerirao. To si u pravu.

Većina Facebook korisnika prezire edukaciju ili upuštanje u dublje rasprave i samo im je do trenutne zabave, odnosno života od sekunde do sekunde, od lajka do lajka.

Kako je nekad tražilica znala što hoću kad sam upisao “tramvaj”? :slight_smile: A sad odjednom ne zna?

Zna, nego ju ne zanima, jer se publika promijenila i ne pokazuje više sadržaj, nego formu.

Mene u biti ne zanima SEO za moj forum niti ću ga raditi. Bolje mi je platiti HRT-u reklamu u večernjem terminu, nego se zajebavat sa SEO.

Ionako vodim forum iz ljubavi, a ne zbog zarade. Tako da je to sasvim nebitno

U biti, temu sam otvorio da raspravljamo o totalnoj promjeni paradigme, o nestanku interneta kakvog smo poznavali.

Zarada je nebitna za ovu temu.

1 Like

Cak i da ne gledam zaradu, moj sajt nebi lako dosao na vrh, a za KWe koje ja ciljam na prvoj strani imaju samo 2 relevantna sajta i 8 gluposti koje nemaju veze sa tom pretragom, tj. par njih linkaju na slicne teme, ali neki nemaju bas nikakve veze sa pretragom. KWi zajedno imaju 10ak tisuca pretraga, nije se ti pojmovi ne traze.

Rekaoh bi da je ovdje problem iskljucivo zbog subjektivnog stajalista, ocekivati dobre rezultate samo zbog toga jer vi imate stranicu takvog sadrzaja je pomalo nerealno.

Doduse nisam surfo 90tih ali govoriti da su onda rezultati bili bolje je takoder subjektivne prirode.
Usporedi kolicinu web stranica onda i sada. Usporedi kolicinu novog sadrzaja onda i sada i vjedjet ces da google radi najbolje sto je moguce, news stranice budu indeksirane u manje od <1h, rich snippeti, odgovori rezultatima pretrage itd. itd .

1 Like

Nije subjektivni problem. Naveo sam svoju stranicu kao primjer, jer smo na forumu kojem jesmo. Isto vrijedi i za sve ostale pojmove koje tražim.

Zašto je dobro indeksiranje što je neka vijest indeksirana u manje od sat vremena? Super. No, što mi to znači ako ne prikazuje stranice koje su zaista sadržajno bitne?

Ako već idu za time, da se pretvore u proxye za žuti tisak, neka onda daju izbor, pa neka se tebi prikazuju vijesti u manje od sat vremena, a meni neka pronađe neku statičnu stranicu koja ima pregršt informacija o onome što me zanima.

I nije ništa nerealno u kontekstu moje stranice. Imam ju 15 godina i dobro se sjećam kako sam kotirao prije 10+ godina i kako kotiram danas, a količina sadržaja na mojoj stranici se udeseterostručila, a uza sve to nemam konkurencije na hrvatskom tržištu.

Što je tu onda subjektivno i volio bih da mi objektivno objasniš razloge pada u rezultatima pretrage?

Ne znam, ja me pamtim kad sam posjetio dalje od 1. Stranice rezultata, obično u prva tri ili četiri pronađem sve što me zanima.

Nemam uvid za koje si KW rangirao prije 10tak godina, a za koje sad rangiraš, kakav je interes za iste :man_shrugging:

Nema kod mene trendova. Stranica je željezničke tematike:

Nekad sam kotirao u prva tri mjesta za valjda apsolutno sve pojmove vezane uz željeznički promet, gradski promet (tramvaji, laka željeznica, metro).

Danas me nema ni u prvih 10 stranica rezultata, npr. za pojam “tramvaji”.

Istina, ali ako npr. Tražiš KW + forum bit ćeš na prvim pozicijama. Testirao s tramvaji forum i nekoliko lokomotiva.

Zašto je to tako vjerojatno nećemo niti ja niti ti saznati ali moramo živjeti s činjenicom da se stvari i navike mijenjaju.

Prije 10tak godina Google nije znao koja je službena stranica od HŽ ili ZET-a, sad zna i daje prednost službenim stranicama kao izvorima sadržaja, informacija ili činjenica.

Tako npr. Ti možda imaš sve informacije o tim pojmovima, ali u obliku foruma koje je često outdated pa je automatski na nižim pozicijama. :man_shrugging:
Moje mišljenje.

1 Like

Po meni rezultati nisu nikad bili relevantniji i bolji.

Sa ovolikim brojem web stranica kao sada, ranking nekada bi izgledao ovako.

  1. rezultat rijec tramvaj 1000 puta u tekstu i tagovima
  2. rezultat rijec tramvaj 999 puta u tekstu i tagovima.
  3. rezultat emd tramvaj.com sa parkiranom domenim
  4. rezultat emd tramvaj.org sa jednom stranicom i slikom tramvaj.
  5. rezultat rijec tramvaj 500 puta u tekstu

I tako neke gluposti…

1 Like

Da, samo što nitko neće tražiti ključnu riječ s riječi forum.

Znao je Google prije 10 godina za službene stranice obje tvrtke, samo su lošije kotirale.

Sadržaja na njima nema, osim onog najosnovnijeg, što je u redu, niti ne treba biti više od toga.

Nisam te shvatio u ovom dijelu “outdated”. Što?

Ne znam odakle ti ovo?

Danas su relevantni 24 sata i njihov tag “tramvaj”. Pazi - mene Google baca na 24 sata zato što imaju prokleti tag na riječ “tramvaj”. WTF? To što nemaju nikakvog kvalitetnog sadržaja pod tim tagom je očito manje bitno.

Zapravo, evo, protumačite sami koliko je kvalitetan sadržaj:

https://www.24sata.hr/tagovi/tramvaj-4406

To sam doslovno sinoć sakrio, zbog velike količine lurkera i zbog ove teme koju sam pokrenuo.

Zašto bi bio uopće otvoren, kada me ionako ne indeksira Google?

Takodje tvoj podforum tramvaji je nevidljiv za javnost sta god kliknem trazi da budem registrovan.

Npr
https://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/forum/44-faq-čpp-tramvaji/

Sorry, there is a problem
You do not have permission to view this content.
Error code: 1F176/3

Kad guglam ne zelim to, zelim rezultat koji radi…

edit… Zbrko sam edit i reply post ali ispravih.

To sam doslovno sinoć sakrio, zbog velike količine lurkera i zbog ove teme koju sam pokrenuo.

Zašto bi bio uopće otvoren, kada me ionako ne indeksira Google?

Zbunjuje me ova forumska skripta, valjda vidiš ovu poruku.