Google Link Building 2018 Strano trziste

Koje su po vama metode koje rade i u 2018 godini što se tice linkbuildinga?

Dali ima netko odreden princip na koji nacin i u koje vrijeme gradi linkove(npr. prva 2 tjenda nista pa onda 1 link pa za 2 tjedna jos itd…) a da funkcionira?

Di nalazite linkove i dali koristite one stare spam metode poput komentara ili blog postova? Ja vecinom koristim linkove sa svojh sajtova koje sam gradio godinama, nekom novom uc na trziste djeluje ko nemoguca misija bez znacajnih ulaganja.

Primjetno je da je starost stranice jedan od bitnijih faktora i da je jako tesko rangirati prvih nekoliko mjeseci.

Osobno ponekad imam problema nakon sto stranica ude u top 20 ili top 10 ako krenem sa linkanjem cesto zavrsi negativno neovisno o nacinu i izvoru linkova dok nekad samo raste neovisno cime i kako linkao. Napomena: ja gadam samo one keyworde za koje procjenim da su lagani i vecinom se radi o micro niche sajtovima.

1 Like

Pa nije ti ovo 2010-ta godina pa da linkujes sam sebe sa svojih sajtova, tako mozes u najbolju ruku dobiti penal od googla, ja placam objavu guest postova od 15-40$ ali napravim 2 linka po artiklu, pisanje guest posta me takodje ispadne nekih 10ak$ tako ajmo reci da je cena neka oko 35-40$ u proseku, naravno i blogovi su kvalitetni vecinom sam u tech nichi, znaci blogovi sa kojim se linkam su hajmo da kazemo sa preko 20-30k poseta mesecno :slight_smile:

A koristim otprilike 50% guest blog postove a 50% PBN znaci nabijem jedno 10-20 PBN linkova po artiklu a pre toga 10 whitehat i nema sta ne mogu rangirati na ovaj nacin :stuck_out_tongue:

1 Like

Linkas glavni page ili podstranicu? Kojim tempom dodajes linkove? Koji PNB koristis svoj ili placas negdje? Koliko ti vremena treba da rangiras za neki low/medium težine keyword?

Linkam obicno i najvise podstranice mada uvek gledam da mi bar 40% linkova ide i ka homepage stranici, PBN koji koristim je od mog prijatelja njemu placam 15$ za objavu artikla ali je dobar i radi posao, tempo dodavanja linkova nije bitan sto vise to bolje desava mi se da dodam u danu 7 pa posle ne dodajem 30ak dana a nekad dodam 5 u dana pa posle 10 dana 2 pa posle 10 dana 1 koliko stignem, tako da to uopste nije bitno sve sto je ispod 10 linkova dnevno je ispod radara :slight_smile: Bitno je imati dobar link diversity i takodje anchor diversity znaci da ne spamas samo kljucnu rec u anchoru :stuck_out_tongue:

1 Like

Ako prodaje prijatelj linkove daj na pp kontakt :slight_smile:

Sto se linkova tice, uvek sto kaze Makica bar 40% na home uz branding anchore, naked linkove i poneki KW anchor. Posle toga pravis PBN linkove, isto vazi i za postove/pageve. Nikako nemoj agresivne anchore, vec ih malo promesaj.
I nisi u pravu za nove sajtove da se tesko rangiraju, samo treba kvalitetan rad, dodavanje sadrzaja uz planski link building i moze da se rangira. Easy KWi mogu za max 3 nedelje u 10, medium za mesec do mesec ipo.

1 Like

Di nabavite pbn linkove? Ja vecinom vidim oglase na blackhatworld forumu ali ti svi su vjerojatno zaspamani do bola… Makica ako moze i meni kontakt u inbox od tog pnb-a ili imas neku preporuki di naci dobar pbn?

Ja sam do sada sa BHTW uzimao, ali su neki bili uzas losi pa su ih odmah sklanjali na zahtev i refund a neki su bili ok i napravili su solidne rezutltate. Bas sam sad tamo uzeo neki veci diversity paket da “ocistim” malo sajt od PBNa.

Ja uopste i ne pravim vise bilo kakve linkove, investiram sve u kvalitetan sadrzaj trazim lagane keyworde i vidim da ponekad dobijem besplatni link. Tesko je uticati na rank u 2018 nebitno sta da uradis pa da kupujes i najskuplje guest postove ne mora znaciti da ces imati rezultate. Posto drzim jedan jak tech blog cesto dobijam poruke na e-mail u kojima traze da objave guest post clanak… ili nadju neki clanak na mojoj stranici i traze da linkam na njihov koji je kao bolji (skyscraper tehnika). To je trenutno izgleda najbolja metoda za link building. PBN i razne blackhat metode su po mom misljenju ciste gluposti i gubljenje vremena jos od kraja 2016… mozda jos uvijek PBN linkovi mogu proci i rade za neke niche ili lagane keyworde ali ako imas jacu konkurenciju onda su ti male sanse…

Najbolje bi bilo da si pobrisao sve te linkove od PBNa nego sto si dalje investirao u te diversity pakete… tako sam barem ja uradio kad sam htio da se rjesim PBNa. BHW je postao smece zadnjih 2-3 godine marketplace je katastrofa, nikakve kvalitetne usluge i bez redovne kontrole ovih sto to prodaju vecinom (indijaca)… mislim da svi oni saradjuju i administratori i trgovci jer im je svima dobro uzimati pare za nista. Placao sam i probao skoro sve usluge tamo sto postoje zato govorim ovako… zao mi je da ljudi bacaju pare i onda shvate da od tih tamo usluga i linkova nema nista.

Uglavnom se slazem, pravi PBN je privatni i samo tvoj ali za pocetni push nije lose. To je 10tak linkova i kasnije kad se stope sa ostalima bude svega par procenata. Generalno naljbolje je imati linkove sa PBNa sa trafficom.
Guranje sajta bez linkova, samo na sadrzaj je najbolje svakako, ali treba mnogooo dobar sadrzaj da se ima i da se mnogooo dugo ceka.

1 Like

Šta mislite o ideji da se već sad recimo krenu ganjati keywordi za 2019 godinu? Koliko to ima smisla?
npr:

  • najbolja mikrovalna 2019
  • najbolji blender 2019

Također za novi amazon site koji recimo neračunate da će ove godine uopće nešto postići dal bi bilo ok staviti na neki shared hosting takva 2-3 sajta?
Znači planiram pokrenuti 2-3 sajta i samo dodavati članke x 1 mjesečno bez linkova prvih par mjeseci ali s kvalitetnim textovima pa onda kad krene traffic onda razdvojiti.

Zasto bi ih razdvajao?
Ja planiram u oktobru da postavim neke tekstove za 2019. godinu.

pa sad recimo planiram uzeti neki ovakav paket koji nudi namecheap stellar koji može do 3 sajta “gurati” jer to mi je samo 30$ i na tome se planiram igrati s 3 sajta koja idu od 0 i gdje će tema biti skroz minimalistička bez nekih plugina bit će fokus na sadržaj.

usput dal mogu npr kupiti domenu na goddady 1,13$ (renews at €16.13/yr) ali s time da naprimjer prije isteka domene prebacim ih opet gdje ima neki dobar popust i tako da se švercam ili to neće dopustiti? Planiram uzeti neki bulk pa zato pitam.

Možeš, apsolutno, i učini tako. :blush:
Nećeš moći računati na popust kod prebacivanja, ali svejedno se isplati, ne čekaj renew.
Preporučujem prijeći na Namesilo.com :+1: :o:

1 Like

Godaddy su stari muljatori, :blush: to jeste cijena ali uz sitni dodatak;

when you register for 2 years or more, 1st year price £0.99 Additional years £13.10

tako da sam direktno proslijedio na Namesilo gdje je trenutno .com domena 6.99 što na kraju ispadne manje nego se tlačit’ po Godaddyiju i odmah si na pravom mjestu, bolje je i tebi tako Master Yoda. :blush:

Moramo se pazit’ mi iz Star Warsa. :wink: :o:

1 Like

may the force be with you! :wink:

1 Like

Linkovi sa kojih ne dolazi promet rade više štete nego koristi.

Ako ti link donosi promet i ako se posjetitelji koji dođu na web preko tog linka zadrže dulje na stranici i klikaju dalje na interne linkove, onda će ti taj link rezultirati boljim rangiranjem na SERPu bez obzira odakle taj link dolazio pa makar i s PBN-a ili čak nečega nerelevantnog.

Ako ti link ne donosi nikakav promet (ili ako donosi nekakav promet ali na način da se posjetitelji zadrže max 3 sekunde), onda od tog linka nemaš nikakvu korist a eventualno možeš lako imat i štetu, pa bez obzira na to je li taj link dolazi s neke top vrhunske stranice koja je potpuno relevantna za temu.

Predlažem da, blago rečeno, zanemarite sve što je gorespomenuti napisao. :smile: :o:

2 Likeova

Zašto, po meni je dobro napisao. Nije sve skroz crno ni bijelo, ali u principu je to to. Google u svemu najviše gleda odaziv korisnika, ako ćeš ti staviti link kojeg nitko ne klikče ili još gore, ako je bounce rate nakon klika 99%, Googlu je to jasan znak da taj klik ignorira jer ne zanima korisnike i nema veze sa sadržajem, odnosno vjerojatno je spam.

3 Likeova

Krenuo sam komentarisat pa stadoh jer bome pojma nemam. Evo moj predlog ukoliko koga zanima SEO za yt kanal


men se čini da josh bachynski dosta zna

Ko ne voli i ne znaš šta bi i kako bi sa beklinkovima evo predlog za yt kanal income school. Ova dvojica razvijaju svoje sajtove bez ikakvih beklinkova i za razliku od ostalih javno pričaju o svojim sajtovima i pokazuju zaradu i ostale stvari. Evo ga njihov kanal

Ovdje na ovom video se dosta osvrću na ovaj novi google quality quide ili kako se već ono zove


Preporučujem video da se pogleda iako se ne slažem u potpunosti sa njima

Ipak da se i ja osvrnem na ovo posljednje

Da je tako nijedan pbn beklink ne bi vrijedio jer 99% pbn sajtova nema posjete ili je posjeta mizerna, a bome ja sam vidio mnogo puta da rade posao ovi beklinkovi. Nije to samo slučaj sa pbn sajtovima, neđe čuh da 94 posto svih objavljenih članaka na webu se nijedanput ne pročita. Naravno ukoliko se izgura nešta što ne zadovoljava posjetioce to će i da padne. I ne mora značiti da će pbn link pogurati sajt jer nije ni to jedini faktor, ali po meni je činjenica da često ti linkovi daju boost. Sa druge strane link sa reddita (nofollow) može donijeti baš mnogo posjete i ne dati nikakav boost gledajući poziciju u guglu.

2 Likeova