Grijanje na klimu - na što paziti kod kupnje?

Na ovom forumu zna biti svakakvih znalaca, pa da probam nešto ovakvo pitati:

Postoje li stvari na koje treba obratiti pažnju kod kupnje klime koja će osim hlađenja služiti i za grijanje zimi?

Općenito bilo kakva sugestija oko kupnje klime?

Hvala.

Odustani od toga, previse struje trosi. Frend je mislio grijati kafic od 45m2, ali je nakon jedne sezone odustao, ispalo ga je 2500+kn/mj.

Još uvijek je aktuelan moj topic o kupnji smartphonea i tu su mi uglavnom preporučili renomirane marke kao rješenje. Tako i ovdje. :cold_sweat:

Po meni su dva prva branda Mitsubishi i Panasonic.
Ovaj drugi imam i ja i služi mi kao glavno sredstvo za grijanje (Split, Dalmacija), a ljeti hladi toliko da ga moram gasit’ kad postane prehladno. :blush: Dakle :thumbsup:

Potroišnja struje je zanemariva. Klima uređaj je najštedljiviji potrošač. Ovo mi ne izgleda realno što kaže NeedHelp. :o: :

Ja koristim Korel 3.5kw - neka srednja klasa klima uredaja. Preko zime malo trosi a u sobi je super. Grije cak i na minus 15 ali slabije. Mala potrosnja reko bi 100 kn max mjesecno radi preko dana polovicu vremena ali moja soba je 16m2.

Za hladenje ne, ali grijanje da. Nije isto grijati u Dalmaciji ili kod nas blizu Zagreba kad je vani dva tjedna -10. Ako laze frend, lazem i ja, ali vise ne grije na klimu, nego plin.

Ovdje se isto situacija da je mali stan na moru i tamo su prihvatljive opcije grijanje klimom. Alternative neke i nema nego opet grijati na struju nekim radijatorom…a klime koliko sam čuo ispadnu ekonomičniji grijači od tog radijator pristupa.

No neko mi je natuknuo kada se klima kupuje za grijanje da treba na neke stvari paziti za razliku kada je klima samo za hlađenje…ali mi nije znao reći o čemu se točno radi. Pa eto…pitam što treba uzeti u obzir.

Općenito sa klimama nemam nikakvog iskustva, vidim donji prag cijena je 2600kn-3000kn …ali ako treba dati više a da klima ne rikne za dvije tri godine…onda bolje možda dati više. Ali kako to procjenjivati…nemam blage.

Baš sam čuo iskustvo za Maxon klimu koja je koštala 3000kn da je rikavala nekoliko puta u periodu trajanja garancije od 3g. …i još je treba redovito servisirati godišnje po 250kn da bi se zadržala garancija. To nekako zvuči jako loše …

…s druge strane sam čuo da netko nema problema 12g s klimom.

Kako znati odabrati što valja…a što je “smeće”

Jasno da nije. :blush: Koliko ja znam klime se i ne koriste kad je temperatura ispoid 0. U Zagrebu se ne koristi klima za grijanje. A opet, kod mene i kod Buzooua godinama ne padne ispod 0 pa je klima prava stvar. :sunny:

Buzoou, ako napraviš kako sam ti gore napisao sigurno nećeš pogriješiti. :blush:
A imao sam i još jednu klimu; Samsung, 15 godina je radila bez servisa i popravka. Ova Panasonic nikada servisirana. Ima preko 10 leta, radi kao sat i bešumno. :o:

Ja kad sam kupovo klimu ovog ljeta mi je prodavac u bauhausu reko da ne gledam koje je marke klima jer kad ih otvoris sve imaju iste djelove u sebi… :slight_smile:

Imaš na drugim općim forumima velike teme o ovome pa svakako pogledaj. Obrati pozornost na ove stvari:

  • bitna ti je kvadratura prostora koji planiraš grijati/hladiti, pozicija same klime, vanjska izolacija/PVC prozori i lokacija samog stana. To sve znatno utječe na kvalitetnu hlađenja/grijanja koje ćeš dobiti s klimom
  • najpoznatije i najkvalitetnije marke su Fujitsu, Toshiba, Daikin i Mitshubishi. Ako imaš slabo izoliran prostor, onda gledaj od srednjeg razreda ovih brandova.
  • obrati pozoronost prilikom ugradnje da ti se klima vakumira i da dužina instalacije bude 3m (tako piše u uputama, ali 90% majstora to ne zna odraditi, ti naglasi ovo prilikom instalacije, možda ti se posreći da naletiš na majstore koji nisu retardirani). Nepravilna ugradnja skraćuje vijek trajanja klime i/ili uzrokuje njen slabiji rad.
1 Like

Nemoj to ni slucajno pokusavat ako si na sjeveru i ako zelis da ti je unutra ugodno.

Ako ti treba tek toliko da se doslovno ne smrznes mozes to koristiti, potrosit ces nesto novaca.
E sad ovako, klime su strasni potrosaci struje, one su jedni od najvecih potrosaca u kuci uz susilicu za ves.

racunaj da ako je 1kw sati na mjesec te kosta 720 kuna, a ona trosi vise od 4x? tak da kolega koji je grijao kafic nije lagao.

Ovi sto griju sobice metar sa metar manje struje trose jer klima ne radi non stop, na sjeveru kad je -10 vani veliki je upitnik dali bi klima uopce radila.

Na moru naravno s malom sobicom, ak je vani ugodnih 20 stupnjeva nije problem doc na 25 s par zavrtlaja klime.

P.S. ako ti klima radi non stop to ce te drapat 3000 kuna na mjesec i vjerojatno ce te doci iz HEPA pitat WTF i postavit limitator, a jos ako redovito usisavas i imas susilicu za ves plus pokoji mining rig mozes ocekivat i policiju na vratima, hehehe

1 Like

Malo linkovanja a malo i na temu. Procitaj dio vezan za invertorske klime.

Naravno, najbolje klime su Mitsubushi. Naravno i najskuplje.

Ja imam Daewoo klima uredjaj, bio je 400eura, invertorska klima. Obicna klima je bila vec od 250eura. Mi smo se grijali i preko zime, tj, dogrijavali. Prednost kod dogrijavanja a vjerovatno i kod grijanja je po meni taj sto nekako tu toplinu od klime nekako odmah osjetis posto vazduh kako duva, duva uvijek nekako oko glave. Naravno, ovo je cisto subjektivno. I kod klime mozes podesiti da krilca idu gore dolje pa to malo bolje mijesa vazduh pa se to onda nekako lijepo rasporedi po stanu/kuci/prostoriji.
Ako ces iskreno, imamo i jedan konvertor, u narodu poznatiji kao norveski radijator. Marka je NOBO. Sve preporuke za njega.
Takodje, prednost klime je sto preko ljeta ona i hladi.
A,da. Cisto da kazem da imam i gradsko grijanje koje je slabo. Sa gradskim temperatura u stanu bude 21 C. Idealno mi je 23,24 stepena pa onda dogrijem sa klimom ili el.radijatorom.

Ja sam se cijelu prošlu zimu grijao na klimu, na moru sam, stan od 40 m2, nema teorije da se ugriješ ako ti je stan veći do 10m2, odustani od toga ako imaš drugo rješenje. Hlađenje da, ali grijanje ne. Hlađenje je ipak lakše, nikada ne treba više od 10ak stupnjeva ohladiti, a zimi kada je vani nula treba podignuti temperaturu za 20ak što klima ne može.

Može ti podignuti temperaturu max 10 stupnjeva ako radi na najjače par sati pa računaj, ako je vani 0, unutra će ti biti 10. Ako je vani 15 stupnjeva, onda će biti ok. Kada je bila ona hladna fronta, preživio sam sa 3 deke na sebi.

Što se potrošnje tiče, radila je cca pola dana i računi za struju su mi bili oko 300kn, tako da nije potrošila više od 100kn mjesečno. Možda ako radi cijeli dan može 300-400 max.

1 Like

Nije radila ni pola dana.
Odnosno da radila je ono na stand by. najveci potrosac je onaj rotor vani koji se vrti. kada se on vrti onda klima radi punom snagom odnosno trosi 4.5 kilowat sati sto ispadne strasno skupo (3000 kuna na mjesec).

na moru je ipak i zimi lijepo i ponekad sunce udari u kucu. I ovo dsto si napisao da digne za 10 stupnjeva stoji, ali akos e ne varam, a ispravit ce me netko da klima nemoze uopce da radi ispod 0.

Druga stvar je ta skupa klima ce otic jako brzo, ako ne ode u garancijskom roku, a vjerujem da je tako bazdarena, onda kad to istekne ce nesto otic na njoj je grijanje kao sto @bugi kaze je daleko vece opterecenje nego hladjenje.

Ne znam gdje si našao te cifre od 3 000kn mjesečno, meni su ljeti turisti, dvije klime ne staju 0-24, otvore prozore i odu van, pa dođe mjesečno 400-500 kn za oba dvije i to samo u 7 i 8 mjesecu.

Baš sam nekidan čuo za istu pritužbu, pa kontam da je ovo globalan problem vlasnicima apartmana.

Možda bi bilo korisno napraviti uređaj koji bi štitio vlasnika od toga. Vjerovatno bi bilo dovoljno senzorima povezat klimu i prozore, čisto da počme pištanjem upozoravati da se zatvore prozori dok klima radi. Ono, nakon nekog vremena što su otvoreni prozori krene zvučna signalizacija…

Kako ti se kao vlasniku apartmana čini tako nešto? Ili je problem nedovoljno izražen da ga se treba rješavati?

http://mojracun.hep.hr/kalkulator/

Ako klima radi 1 sat full ona trosi 4.5 kilowat sati, pa pise na samom uredjaju to.

E sad ili tvoja klima ne trosi toliko ili te osjecaj prevario, da klima nije radila cijeli dan na full ili imas neke povlastice na Hepu pa ti daju specijalnu cijenu struje.

4.5 kilowat sati kosta 24 kune. pomnozi to sa 24 sata koliko ima jedan dan pa puta 30 koliko ima mjeseci pa se dobije mjesecni izracun.

za tocnu potrosnju klima uredjaja bi trebalo ugraditi mjerac, odnosno kupis onaj steker pa ti on pokaze, lako testiras, stavis klimu na maksimum i gledaj koliko trosi…

Ne znam, nisam računao ništa, ali tu kod mene svi imaju apartmane i klime i svi slično trošimo. Nitko se ne buni na takve cifre, da klime toliko troše nitko ih ne bi imao. Par sto kuna mjesečno nam je svima rata.

Eto dobio je odgovor i @bozoou na svoje pitanje, gosti su itekako dobri, ne stavljaju klimu na 18 kada je vani 35 i to drze 24/7 dan i noc. i vrlo vjerojatno niti ne borave u apartmanu dugo i uredno gase klimu kada izadju iz apartmana…

jedino to moze biti razlog za nisku cjenu klime. Ako uhvatim vremena snimim potrosnju jedne od ovih moju klima kada radi na maksimalno.

Najbolje rješenje je da kada se zaključaju vrata da za ugasi struja u apartmanu, to imaju hoteli, ne isplati mi se toliko ulagati radi par budala.

A turisti, to je gamad i sa time se moraš pomiriti ako se baviš tim poslom. Oni će ti sve što im daš na raspolaganje uništiti. Npr ja svojima dam mašinu za robu, dođem u apartman vidim lik pere jedan ručnik bijeli, za sat vremena dođem, pere jednu majcu crnu itd. Doma sigurno neće prati dok nije mašina puna, a ovdje ga boli kurac. Oni misle ako plate da mogu raditi što hoće. Zadnji što su mi bili, došla majka iz Poljske sa 3 djece od 2-5 godina do donjela sa njima igračke, masne bojice da joj djeci ne bude dosadno. Normalno, djeca su bojala zidove i stolove i nju to baš briga, pokupila se u 6 ujutro ča. Da ne pričam o prljavštini, mali podni tepih iz sobe, oni su stavili ispred ulaza u apartman za brisanje blata itd.

Da, ali ti u praksi klima ne radi konstantno na full…i zato ti računica ne drži vodu.

Strašno…koliko vidim nije praksa da se uzima unaprijed neki polog koji se vraća samo u slučaju da sve ostaje čitavo. A trebalo bi tako pristupiti…