Hakovan facebook, web adressa, gmail i hosting

Pozdrav raja, drug mi ima veliki problem. Neko mu je hakovao facebook profil preko gmail adrese, dodao svoje stranice na facebook profil i pokrenu promociju od 47.000 dolara za 7 dana. Za jedan dan je potrošio 300 dolara na promociju prije nego je uspio vratit profiil i facebook je zaustavio promociju zbog sumnjivih aktivnosti na akauntu. Eh sad sreća njegova da je imao samo nesto oko 90 dolara na toj kartici za boost sto je facebook sve skino jer je kraj mjeseca. međutim duzan je jos oko 200 dolara. Haker je neki Malezijac i cak mu je promijenio i šifre na obje web stranice i na wordpressu i master pasword na control panelu. Eh sad ja sam mu uspio povratit sve i promijenili smo i meilove na hostingu i nove pasworde međutim danas jedna od stranica opet ne funkcioniše i redirektovana je na neku malezijsku stranicu i onemogućen joj je pristup. Sad me zanima št bi bilo najbolje da uradimo da se ovako nešto više ne ponovi ii da li je moguće na neki način kontaktirat facebook da im se objasni situacija da ga ne terete i za ostali keš što je dužan?

Za facebook i gmail dodati duplu autentifikaciju npr. broj mobilnog za početak.

1 Like

Da to je for dummies da budu sigurni. A ako pak stvarno zeli biti siguran neka odreze internet kabel koji mu ide na krov.

Koliko puta sam u zadnjih godinu dana ljudima rekao, “evo vam moju login adresu i sifru za Facebook i opet se necete moci logirati”

Dakle, bar vec spomenuta dodatna autentifikacija putem mobilnog telefona. Nece vam svaki put na loginu trebati, nego samo onda kada se neko negdje logira u vase ime, a nije na do tada vasim poznatim IP adresama ili uredjajima. I mirni ste…

Time bar spasavate FB i/ili Gmail racune, a ne ovako izgubiste sve… nije mu valjda bio isti password za sve logine?

2 Likeova

To sam mu odradio, nije imo nikako dvostruku autentifikaciju, kesa :slight_smile:

Nije bio isti pasword za sve al je isti mail, pa kad mu je uzo gmail account laganini promijenio sve pasworde. Problem je i sto je na njegovom profilu dodato jos dvije malezijske stranice koje se ne mogu nikako obrisat. Druga je dodo kao editora a sebe kao admina. Kad je vracen profil on je izbrisan a drug osto editor i ne moze da ukloni te stranice nikako jer samo admin ima tu privilegiju. A na tim stranicama lik pokreno promociju 47.000 dolara i uspio potrošit 300 za par sati. Da li postoji neka mogucnost prijavljivanja slučaja facebooku ali da neko stvarno odgovori ovako sesamo dobijaju neki generički odgovori od mašine. Dužan je facebooku jos gotov 200 dolara, a to ce oni uzet čim bude para na kartici :frowning:

odgovori još jednom na taj generički odgovor i mislim da će se javiti neko “pravi” :smiley:

Neka zamijeni karticu u Banci i neće mu FB moći skinuti više ništa.

Stranice se uvek drze na biznis menadzeru, aktivira se dvostruka verifikacija i niko ne moze da pristupi tvom nalogu. Sem ako ti ne ukradu i telefon pa onda dobiju PIN.
U tom slucaju si page owner i mozes da skidas admine, editore kako ti je volja. I ako ti hakuju tvoj FB nalog, biznis menadzeru ne mogu da pristupe bez PINa.

2 Likeova

Izbjegavati sumnjive stranice, dozvole za sve i svasta na njima i obvezno preskočiti ovaj dio https://www.welivesecurity.com/2018/12/17/most-popular-passwords-2018-revealed/

Ljudi najčešće zbog svojih gluposti tako nastradaju. Koristi 12-14 znakova i stavi dvostruka verifikaciju i teško da će neki low haker te pronaći osim ako uspije instalirati neki svoj software na tvoj pc/laptop.

Nije teško za pogađati lozinku: Marko Petrović. datum,grad,hobiji,obitelj… hrpa informacija na fejsu o ljudima… (naravno nemislim na pogadanje ručno)

1 Like

ma da sto ce netko radit bruteforce na facebooku i gmailu^^

Jok neće… to će raditi da hakira banke i pentagon…
btw s krađom podataka na fb i gmailu bi na taj nacin itekako mogao napraviti vrhunski biznis…

1 Like

Evo jednog neuspelog hakovanja od pre neki dan. Ispod je bio button da kliknem da “resetujem” lozinku…Samo sto su ovi amateri.
Screenshot_1

1 Like

iskreno ne bi držao facebook stranice u business manageru zbog ovoga:

ali oko drugog dijela se slažem. pogotovo treba imati dvostruku verifikaciju putem PIN-a za sve.

1 Like

Pa ko je toliko retardiran da nasedne na ovu pricu? :smiley:
Ako su mu ukrali i opet treba da mu ukradu.
6k nedeljno za 1-2 clanka dnevno…
Biznis menadzer je da ako ti padne fb nalog imas odvojene stranice od toga. Onda si nedodirljiv sem ako ne nasednes na neku nerealnu pricu.
Sta sam ovih ponuda dobio…

@Jeronimo034 Da nisi u zadnje vrijeme dobijao ponudu od 3800 dolara za objavu Sponzorisanih clanaka na Pageu od tipa koji se zove Leon Shaw (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010193348598).

Toliko nevjerovatna prica, profil star samo godinu dana, ne vidim smisla za takvu ponudu, znam da zeli naci nekoga da ga prevari, ali covjek bas uporan s porukama u Inbox tipa “You have to post per day 1 article on your page and we will be paid you $3800 per month”.

Iko od vas ostalih da je komunicirao s njim?

Sve su to prevare. Imao sam jedan page od 600k, na njega mi je svaki dan bukvalno 10ponuda dolazilo. Sve wto je tako nerealno nikako ne prihvataj.

1 Like

Ma odustao u startu, nego sam cisto komunicirao da vidim dokle ce to ici.

Slicno kao s onim “Osvojili ste milion dolara”, to sam bas istrazivao 2011. i dosao sam do toga da traze da uplatim 380 eura na racun u Holandiji :slight_smile:

Ali… uvijek ce naci zrtvu!

2 Likeova

Ali opet ti i biznis menadzer ovisi o profilu? Ili je kod mene nesto pogresno, evo npr nedavno mi profil blokiraju na 30 dana, ulogujem se preko biznisa da objavim nesto, opet ne moze. Isto jedan page ima na biznisu sa nekim profilom koji ne koristim, dodam preko tog profila da verifikujem domen i ostalo sve tako. Nisam ulazio dosta na taj profil i pogledam ukinuli ga, a sad domen ne mogu da verifikujem sa svog profila, jer je dodan sa tog ukinutog… Ne mogu pristupiti biznis menadzeru, jer je profil ukinut…

Pa glupo bi bilo da se to odvaja. Onda bi mogao da pravis prekršaje sa privatnog i da te bas briga. Restrikcije su vezane i za privatni i biznis.