Inspektorat - Doso poziv

• Ako je radio za druge firme, onda je zabrljao. Jer ne može se oglašavati da bi došao do klijenta a raditi na crno, onda je nelojalna konkurencija, jer hoce uzeti klijente od regularnih firmi, kojima uzima posao iz ruku.

• Jedino se može vadit ako kaže da je radio stranice za svoje potrebe, kao svoje osobne (kao što ih ovdje većina ima svoje webove).
    Ako je ze sebe radio onda ne može sam sa sobob napraviti ugovor o usluzi ili plaćati onda porez na uslugu, osim Ako nije očigledno da su uradjene za drugoga-firmu.

[quote=“trnac”]Cijeli topic je baziran na činjenici da Mirko nije izdao nikakv račun i da je Slavko od nekuda izvukao keš lovu.

@Homer
Čitaš li ti uopće one prve postove topica? :)[/quote]

Ma, ne zna on ni da firme moraju pravdati svaku lipu. A ne zna ni da se dobit ne može baš tako izvlačiti, kao da je porez na dobit bitna.

U ovom konkretnom slučaju su obje strane u prekršaju, i kupac i prodavatelj, s tim da kupac objektivno može masnije platiti tu grešku.

da ne otvaram novu temu, evo ovdje jedno pitanje za vezano za ovu tematiku…
zakupim hosting i domenu ( sa vecim brojem poddomena… znaci ako imam
http://www.nekastranica.com
, mogu li ja klijentu prodati stranicu npr xy.nekastranica.com i da to sve prođe pod samu prodaju i onih 70000 kn osobnog prihoda godišnje, na koji se ne plaća porez? Da se to sve skupa prezentira kao da sam čovjeku prodao tv, laptop ili jabuku, da se “ne gleda” kao usluga izrade web stranice?

Doslovno si pitao: mogu li čovjeku prodati jabuku, a prikazati da sam prodao krušku? Pa zašto ne bi jabuku prikazao kao jabuku, a krušku kao krušku? Čemu to?

pa zbog toga što sam naveo, znači da to ide pod prodaju a ne uslugu, odnosno ako ide pod prodaju da udje u onih 70tisuca za koje se ne plaća porez

[quote=“ilistes”]Pitam sve koji ovdje sada prosipaju veliku pamet: Koliko vas nije krenilo sa radom na crno? Za prvih 5 webova koje ste napravili, za prvih 5 SEO poslova koje ste obavili, uredno ste otvorili najmanje obrt, je li tako?

Kako da ne.

Pomognite čovjeku ako možete, a ako ne možete, produžite dalje. Bez prevelikog prosipanja morala i pameti.[/quote]

Slazem se.

Dečko, reci da si sajtove poklanjao jer si ti je trebalo prakse. Naravno, to reci i ovima kojima si ih poklonio.

[quote=“drweni”]da ne otvaram novu temu, evo ovdje jedno pitanje za vezano za ovu tematiku…
zakupim hosting i domenu ( sa vecim brojem poddomena… znaci ako imam
http://www.nekastranica.com
, mogu li ja klijentu prodati stranicu npr xy.nekastranica.com i da to sve prođe pod samu prodaju i onih 70000 kn osobnog prihoda godišnje, na koji se ne plaća porez? Da se to sve skupa prezentira kao da sam čovjeku prodao tv, laptop ili jabuku, da se “ne gleda” kao usluga izrade web stranice?[/quote]

1. stvar mislis na 85 000 bruto.

2. Stvar ne znaci da “ne trebas platit porez” nego da nisi u sustavu PDV-a, dvije jako razlicite stvari.

Odnosno, i kad prodas nekom krusku moras platit porez, samo je pitanje koji. Ako si u sustavu PDV-a to bi bio PDV, ako nisi onda bi to vjerojatno bio porez na dobit.

[quote=“trnac”]Cijeli topic je baziran na činjenici da Mirko nije izdao nikakv račun i da je Slavko od nekuda izvukao keš lovu.

@Homer
Čitaš li ti uopće one prve postove topica? :)[/quote]

pa čitao sam sve, i onda naišao na krive informacije i osjetio potrebu da ispravim.
i da ponovim: problem sa državom ima Mirko jer nije izdao račun. Slavko nema nikakav problem sa državom, jer je time šta nije proknjižio trošak ustvari napravio uslugu državi, tj platit će veći porez.

[quote=“Homer”]pa čitao sam sve, i onda naišao na krive informacije i osjetio potrebu da ispravim.
i da ponovim: problem sa državom ima Mirko jer nije izdao račun. Slavko nema nikakav problem sa državom, jer je time šta nije proknjižio trošak ustvari napravio uslugu državi, tj platit će veći porez.[/quote]

Slavko potencijalno ima problem jer će Slavka pitat od kuda mu keš novci, pogotovo ako se radi o većem iznosu.
Već je bilo prije rečeno, kupac u ovom slučaju potencijalno može imati veće probleme od prodavatelja. Sve ovisi koliko je Inspektorat nabrijan i koliko volje imaju kopati.
Pretpostavka je da je cilj zastrašivanje Mirka kako bi Mirko stao na loptu i prestao konkurirati firmi MMM d.o.o.

:nono:To ti je isto kao da građevinska tvrtka plati zidaru da zida na crno. Nema razlike radi vrste posla. To je zapošljavanje radnika na crno. Kazne za to su dosta velike.
Jedno teoretsko pitanje. Što ako ti web stranice pokloni netko izvan Hr i ne fasuju ga naši zakoni? Tko onda palača porez. Dali onda u opće smiješ primiti poklon. Mislim da u tom slučaju porezna puši,:rotfl: makar ne vjerujem da nisu našli neki zajeb i za to.

[quote=“trnac”]Slavko potencijalno ima problem jer će Slavka pitat od kuda mu keš novci, pogotovo ako se radi o većem iznosu.
Već je bilo prije rečeno, kupac u ovom slučaju potencijalno može imati veće probleme od prodavatelja. Sve ovisi koliko je Inspektorat nabrijan i koliko volje imaju kopati.
Pretpostavka je da je cilj zastrašivanje Mirka kako bi Mirko stao na loptu i prestao konkurirati firmi MMM d.o.o.[/quote]

pa keš su mu novci koje je legalno zaradio i platio sve potrebne poreze - eto od tud mu novci.

evo npr. firma Slavko d.o.o. je u 2011. imala ukupni prihod 150.000 kn, ukupni rashod 120.000 kn, od toga 15.000 ne može priznati u troškove (70% reprezentacije, 30% osobni prijevoz, ostali porezno nepriznati troškovi,…).
dakle porezna osnovica je 45.000 kn.
Slavko d.o.o. prenosi porezno priznati gubitak iz 2010. (gubitak se može prenositi najviše 5 godine) koji iznosi 15.000, i tako Slavko d.o.o. dobije poreznu osnovicu od 30.000 za 2011. godinu, i na to obračunava i plaća 20% poreza na dobit (=6.000 kn).
neto dobit nakon oporezivanja za 2011. godinu iznosi =24.000,00 kn
Slavko, vlasnik firme Slavko d.o.o. odluči ispatiti 14.000 kuna dobiti, a 10.000 knjiži na zadržanu dobit.
Odlazi u banku i podiže 14.000 kn i za 9.000 kn kupuje skuter na svoje ime (ne na ime firme), a 5.000 stavlja u džep.
Slavko sretne Mirka i Mirko mu kaže da bi mu napravio web stranicu, ali da nema firmu niti obrt. Slavko vadi iz džepa 5.000 i daje Mirku i kaže “evo brate, neka ti je sa srećom”. Pošto mu Mirko ne izdaje nikakav račun, Slavko odluči da neće knjižiti web stranicu na svoju firmu Slavko d.o.o., jer niti ne može. Na stranici pecenapiletinaslavko.com piše da je u vlasništvu firme Slavko d.o.o., ali firma Slavko d.o.o. nema tu stranicu knjiženu u svojim knjigama. Slavko ne treba nikome objašnjavati zašto firma Slavko d.o.o. nema knjiženu web stranicu na klasi 0.

Nadam se da je sada jasnije.

[quote=“Sljaker”]Ma, ne zna on ni da firme moraju pravdati svaku lipu. A ne zna ni da se dobit ne može baš tako izvlačiti, kao da je porez na dobit bitna.
[/quote]

ali znam da se ne kaže “kao da je porez na dobit bitna”, nego se kaže “kao da je porez na dobit bitan”.

a također znam da netko već godinama nije predao gfi-pod. :cmok:

[quote=“Homer”]pa keš su mu novci koje je legalno zaradio i platio sve potrebne poreze - eto od tud mu novci.

evo npr. firma Slavko d.o.o. je u 2011. imala ukupni prihod 150.000 kn, ukupni rashod 120.000 kn, od toga 15.000 ne može priznati u troškove (70% reprezentacije, 30% osobni prijevoz, ostali porezno nepriznati troškovi,…).
dakle porezna osnovica je 45.000 kn.
Slavko d.o.o. prenosi porezno priznati gubitak iz 2010. (gubitak se može prenositi najviše 5 godine) koji iznosi 15.000, i tako Slavko d.o.o. dobije poreznu osnovicu od 30.000 za 2011. godinu, i na to obračunava i plaća 20% poreza na dobit (=6.000 kn).
neto dobit nakon oporezivanja za 2011. godinu iznosi =24.000,00 kn
Slavko, vlasnik firme Slavko d.o.o. odluči ispatiti 14.000 kuna dobiti, a 10.000 knjiži na zadržanu dobit.
Odlazi u banku i podiže 14.000 kn i za 9.000 kn kupuje skuter na svoje ime (ne na ime firme), a 5.000 stavlja u džep.
Slavko sretne Mirka i Mirko mu kaže da bi mu napravio web stranicu, ali da nema firmu niti obrt. Slavko vadi iz džepa 5.000 i daje Mirku i kaže “evo brate, neka ti je sa srećom”. Pošto mu Mirko ne izdaje nikakav račun, Slavko odluči da neće knjižiti web stranicu na svoju firmu Slavko d.o.o., jer niti ne može. Na stranici pecenapiletinaslavko.com piše da je u vlasništvu firme Slavko d.o.o., ali firma Slavko d.o.o. nema tu stranicu knjiženu u svojim knjigama. Slavko ne treba nikome objašnjavati zašto firma Slavko d.o.o. nema knjiženu web stranicu na klasi 0.

Nadam se da je sada jasnije.[/quote]

Razvio si cijelu filozofiju.
Slavkeci koji iz džepa vuku 5000 kn obično dnevno zamrače brdo para.
Mene fascinira naš Mirko koji je uspio naći toliko firmi koje imaju baš eto 5 somova free za web stranicu.

Praksa se pokazala da se Slavko jako teško odvaja od 5000 kn iz džepa ukoliko nije siguran da će sutra biti još više ili barem isto toliko.

Jedno retoričko pitanje. Što povezuje Slavko d.o.o. i web stranicu osim podataka na web stranici i loga. Tako pero samoinicijativno može napraviti stranicu “za” Ivo d.o.o i prijavit ga da ima stranicu na crno.

Zašto vlasnik Slavko ne bi imao stranicu o svojoj firmi ako nije stranica službena? I koja je razlika između prodaje u oglasniku npr. umjetnine-slike, bez računa fizičkoj osobi ili web stranice?

[quote=“rocknroller”]Jedno retoričko pitanje. Što povezuje Slavko d.o.o. i web stranicu osim podataka na web stranici i loga. Tako pero samoinicijativno može napraviti stranicu “za” Ivo d.o.o i prijavit ga da ima stranicu na crno.

Zašto vlasnik Slavko ne bi imao stranicu o svojoj firmi ako nije stranica službena? I koja je razlika između prodaje u oglasniku npr. umjetnine-slike, bez računa fizičkoj osobi ili web stranice?[/quote]

ništa ga ne povezuje ako nije knjiženo.

tako mogu ja naprimjer zalijepiti naljepnicu “vlasništvo Slavko d.o.o.” na neku jahtu. i šta će onda biti? ništa.

[quote=“trnac”]Razvio si cijelu filozofiju.
Slavkeci koji iz džepa vuku 5000 kn obično dnevno zamrače brdo para.
Mene fascinira naš Mirko koji je uspio naći toliko firmi koje imaju baš eto 5 somova free za web stranicu.

Praksa se pokazala da se Slavko jako teško odvaja od 5000 kn iz džepa ukoliko nije siguran da će sutra biti još više ili barem isto toliko.[/quote]

razvio sam filozofiju jer si ti to htio. mislim da sam bio jasan.
šta bi trabalo značiti “obično zamrače brdo para”? je li to neki argument na suđenju??

ja sam se raspisao jer sam htio da shvatite kako funcionira oporezivanje i knjiženje prihoda i rashoda. ovo je moje područje i znam o čemu pričam.

Pa i ja mislim da je Homer vrlo dobro opisao ono što sam i ja pitao. Zašto bi to bilo protuzakonito (za Slavko d.o.o., u smislu poreza)? Naime, to sigurno nije rijedak slučaj da firme nađu tako nekoga tko im nešto napravi za siću, koju šef plati i od svoje vlastite plaće.

Vidim, međutim, da nije potpisan nikakav ugovor, tj. da je Slavko (ne Slavko d.o.o.) stvarno zaposlio Mirka, a nije definirao način na koji ga je zaposlio - da li kroz ugovor od djelu, autorski ugovor, ugovor o radnom odnosu, pošto država u tome slučaju želi znati tko je dužan uplatiti zdravstveno i mirovinsko za Marka. U tom slučaju je prekršen Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti koji kaže da je i onaj koji omogućuje obavljanje neregistrirane djelatnosti sudionik u istoj.

Ali gdje i kako bi se to povezalo s obvezom poslodavca da plaća porez na dohodak za Mirka, nije mi jasno, s obzirom da je Mirku posao dao Slavko, a ne Slavko d.o.o. (isto kao da je Slavko dao posao odvjetniku).

Ta se veza jedino može ustvrditi, IMHO, ako se dokaže da su web-stranice svojim sadržajem stvarno web-stranice od firme Slavko d.o.o. Tada razumijem ovu drugu tezu - Slavko d.o.o. koristi nešto, ima neku imovinu, koja nije zavedena u knjigama, ili koristi neku uslugu, što nije zavela u svojim knjigama. Iz toga mi se čini da može proizlaći sila problema, između ostalog što se je već spominjalo da nije prijavljen PDV na poklon.

Valja uočiti da je kod poreza manje bitno tko je zakinut novčano, tj. tko je podplatio ili preplatio porez. Neplaćanje poreza se razlikuje od neprijavljivanja poreza. Prvo nije kazneno djelo (idu kamate i ovrha), a drugo jest. Znači, ako Slavko d.o.o. nije prijavio nešto što bi i smanjilo njegovu poreznu obvezu prema državi, možda je opet počinio istu vrstu kaznenog djela kao i da nije prijavio nešto što bi je povećalo.

Mogu samo konstatirati da Homer i tsereg ne razmišljaju “poduzetnički” nego kao “gazde”.

Poduzetnik uvijek i u svemu vidi TROŠAK. Za sve, ali baš za sve traži R1. Ako nema R1 tri puta izračuna koliko mu je takva opcija rentabilna.

Gazda. Gazdu znate. Puni džepovi love, sve plaća kešom. Račun je nebitan, bitno da je cijena povoljna.

Primjer:
Građevinska firma koristi lokalce na građevini. Ništa specijalno, za siću. Hoće li i to gazda iz svojeg džepa platiti ili se ipak radi o radu na crno?

:zjev:Mislim da je tema izašla skroz iz okvira, da je potrošena i da je postala po malo dosadna:visi:

U svakom slučaju Darko_VD je najebo.

[quote=“trnac”]Primjer:
Građevinska firma koristi lokalce na građevini. Ništa specijalno, za siću. Hoće li i to gazda iz svojeg džepa platiti ili se ipak radi o radu na crno?[/quote]Nije ti primjer dobar, poduzetniče. :slight_smile:

U svim slučajevima Mirko radi na crno - to nitko ne dovodi u pitanje. Pitamo se o tome da li je i zašto je odgovoran Slavko i da li je i zašto je odgovoran Slavko d.o.o. Znači, rad na crno jest, ali jesu li Slavo i Slavko d.o.o. u poreznom prekršaju?

U slučaju firme koja na baušteli ima radnike na crno: vrijednost rada tih radnika je ugrađena u proizvod koji je firma poslije prodala za svoj račun. Slavko je platio radnike iz svog džepa (legalno, radnici su ti koji nisu platili svoje poreze), ali je onda firma dobila na poklon taj rad, što nije proknjiženo.

Međutim, Slavko je platio web-stranice koje samo tako stoje na internetu. Da li će sud naći da su te stranice imovina firme ili usluga i tretirati ih kao u gornjem slučaju ili ne? To je pitanje koje ja postavljam. Ništa drugo. I ako hoće, točno zašto? Da ne govorimo o tome da pošto nema računa, nije moguće dokazati da je plaćanje uopće obavljeno, tj. da web-stranice jednostavno još uvijek ne zadržava autor, kojem formalno nije plaćeno. Osim, naravno, ako autor ne prizna da je plaćen. :wink:

To je slično kao da Slavko plati usluge odvjetnika u kešu, a odvjetnik mu sastavi neki dopis koji ovom treba za firmu. Je li sada Slavko ili Slavko d.o.o. napravio kakav prekršaj? Pustimo odvjetnika. Slavko svoj keš nije zaradio na crno - on je to platio iz svoje plaće.

Dodatno kod ovih bauštelaca, sasvim je jedna stvar kupiti od nekoga uslugu (npr. izradu autorskog djela web-stranica), sasvim drugo nekoga zapošljavati na nadnicu. Kada nema ugovora - kako će se utvrditi je li taj dizajner (ili bauštelac) trebao biti zaposlen na stalno ili preko ugovora o djelu ili autorskog ugovora, što sve može igrati ulogu na to tko je dužan uplatiti akontaciju poreza na prihod?