Inspektorat - Doso poziv

[quote=“trnac”]Mogu samo konstatirati da Homer i tsereg ne razmišljaju “poduzetnički” nego kao “gazde”.

Poduzetnik uvijek i u svemu vidi TROŠAK. Za sve, ali baš za sve traži R1. Ako nema R1 tri puta izračuna koliko mu je takva opcija rentabilna.

Gazda. Gazdu znate. Puni džepovi love, sve plaća kešom. Račun je nebitan, bitno da je cijena povoljna.

Primjer:
Građevinska firma koristi lokalce na građevini. Ništa specijalno, za siću. Hoće li i to gazda iz svojeg džepa platiti ili se ipak radi o radu na crno?[/quote]

pa kako znaš da ja tako razmišljam? ja sam samo objasnio na konkretnom primjeru kako legalno izvadit novce iz firme i sa njima kupiti šta ti duša zaželi. a možeš ti onda te novce koje si izvadio vratit u firmu i knjižit kao zaprimljenu pozajmicu ako baš želiš.

u tvom primjeru se radi o radu na crno, ne može on njih zaposliti i plaćati iz svoga džepa bez nekog ugovora. pa vide se radnici da rade, dođe inspektor i zatekne ih bez ugovora i najebe i gazda i oni.

[quote=“karitas”]
U svakom slučaju Darko_VD je najebo.[/quote]

pa najebo je on da (ako je dobio pismo od ispektorata, a ne neki e-mail šalu), ali ne i firme kojima je radio web :wink:

Ovo što navodite je suprotno načelima poduzetništva.

Keš novac od plaće je najskuplji novac. Nema ekonomske isplativosti plaćanja novcem “iz plaće” ako je to najskuplji novac.

Ako bauštelac na crno dobiva plaću, nema poreza i doprinosa, samo keš. Nije li sve jedno hoće li taj radnik biti prijavljen i dobiti svoju plaću ili će sve biti plaćeno putem plaće Slavka?
Ili možda Slavko na neki “jeftiniji” način dolazi do keš love?

[quote=“tsereg”]
U svim slučajevima Mirko radi na crno - to nitko ne dovodi u pitanje. Pitamo se o tome da li je i zašto je odgovoran Slavko i da li je i zašto je odgovoran Slavko d.o.o. Znači, rad na crno jest, ali jesu li Slavo i Slavko d.o.o. u poreznom prekršaju?[/quote]

nitko ne može dokazati da je Mirko radio za Slavko d.o.o. i zato SLavko d.o.o. nije odgovoran.

radnici na građevini su zatečeni da rade na gradilištu, a na gradilištu treba biti tabla gdje piše tko je investitor, a tko izvođač radova - dakle zna se za koga rade ti radnici i tko ih je trebao prijaviti i plaćati doprinose i poreze.

[quote=“trnac”]Ovo što navodite je suprotno načelima poduzetništva.

Keš novac od plaće je najskuplji novac. Nema ekonomske isplativosti plaćanja novcem “iz plaće” ako je to najskuplji novac.

Ako bauštelac na crno dobiva plaću, nema poreza i doprinosa, samo keš. Nije li sve jedno hoće li taj radnik biti prijavljen i dobiti svoju plaću ili će sve biti plaćeno putem plaće Slavka?
Ili možda Slavko na neki “jeftiniji” način dolazi do keš love?[/quote]

u mom primjeru je slavko platio novcem koji je zaradio kao vlasnik poduzeća, a ne novcem iz plaće :wink:

uostalom, ne raspravljamo ovdje šta je isplativije, nego imamo primjer da se desilo da se za neku uslugu koja je plaćena gotovinom nije ispostavio račun, i raspravljamo tko je odgovoran za šta. naravno da se svi trude da dobiju račun kojega mogu proknjižiti i priznati si troškove i tako smanjiti dobit da bi na kraju platili manje poreza na dobit, ali:

[quote=“trnac”]Ne pratim te.
Ja pitam, odakle kešovina?
Primjer: Dođe Mirko u firmu Slavko d.o.o. i kaže da će napraviti web za 5000 kn, keš.
Vlasnik Slavko kaže OK i plati 5000 kn.
Kako se to provodi kroz knjige ako pri tome Mirko ne izdaje nikakvu valjanu knjigovodstvenu ispravu?
Od kuda Slavku 5000 kn?[/quote]

Baš me zanima što “kažu” web stranice? :slight_smile:

nebitno, bilo tko može napraviti web stranice i napisati da su u vlasništvu neke firme…

[quote=“Homer”]ništa ga ne povezuje ako nije knjiženo.

tako mogu ja naprimjer zalijepiti naljepnicu “vlasništvo Slavko d.o.o.” na neku jahtu. i šta će onda biti? ništa.[/quote]

Da?
Vlasništo nad domenom je nebitno?
Link u footeru?
Klimavo.

“Šamarate” me tu k’o balavca, ali ja bi baš volio vidjeti kako bi se u praksi ponašali.
Ili je možda sve što navodite iz vaše prakse?

[quote=“trnac”]Da?
Vlasništo nad domenom je nebitno?
Link u footeru?
Klimavo.

“Šamarate” me tu k’o balavca, ali ja bi baš volio vidjeti kako bi se u praksi ponašali.
Ili je možda sve što navodite iz vaše prakse?[/quote]

pa o linku u footeru govorimo. tj bila je riječ da se na nečijim stranicama nalazi lista referenici, među kojima npr i naša stranica.
a i govorimo o uslugama izrade web stranica, a ne o troškovima domene i hostinga.

evo ja cu sada npr uzeti domenu agrokor-zagreb.com, složiti gore sajt, napisati da je u vlasništvu agrokora i da je izrada stajala 60.000 kn. sutra ću prijaviti inspektorima da agrokor ima tu stranicu koja vrijedi 60.000 kn. i šta će se desiti?

[quote=“Homer”]pa o linku u footeru govorimo. tj bila je riječ da se na nečijim stranicama nalazi lista referenici, među kojima npr i naša stranica.
a i govorimo o uslugama izrade web stranica, a ne o troškovima domene i hostinga.

evo ja cu sada npr uzeti domenu agrokor-zagreb.com, složiti gore sajt, napisati da je u vlasništvu agrokora i da je izrada stajala 60.000 kn. sutra ću prijaviti inspektorima da agrokor ima tu stranicu koja vrijedi 60.000 kn. i šta će se desiti?[/quote]

Ništa jer i sam znaš da te mogu “zgazit” u tri koraka.
Od toga da već postoje korporativne stranice Agrokora pa do toga da se u sudskom sporu može utvrditi tko je kupio domenu.
Naravno, može se utvrditi da nije bilo korespodencije, dostave materijala i sličnih stvari.
Ti bi morao dokazati da si radio po nalogu spomenute firme, a ne samoinicijativno.

Ponekad mi doista nije jasno tko je tu…

Dakle, naravno da je Slavko d.o.o. odgovoran kao pravna osoba. Međutim, i Slavko je odgovoran, ovisno u njegovoj funkciji.

====================================

Slavko d.o.o. je odgovoran po više osnova i nadam se da to ne treba eleborirati. Ukratko, svaki trošak se MORA knjižiti i pravdati, pa makar u pitanju bio i trošak učinjen gotovinom. Čim se to ne radi, Slavko d.o.o. je odgovoran jer nema urednog tijeka sredstava. Točka.

Osim toga, Slavko d.o.o. je oštetio i sam sebe jer nije prikazao troškove (veća virtualna dobit, odnosno veći porez na dobit).

Osim toga, Slavko d.o.o. je oštetio sam sebe jer za uslugu marketinga (tako se obično knjiže web stranice) nije zatražio račun čime je prekršio Zakon o platnom prometu, ali nije ni obračunao pretporez.

Ajmo sad na Slavka.
Ako je on samo vlasnik, jedini način na koji je smio na crno kupiti web stranice je od vlastitog novca. Nebitno je li u pitanju ušteđevina, isplaćena dobit iz prošlog razdoblja, nasljedstvo itd. Također, trebao je dokapitalizirati Slavko d.o.o. za vrijednost weba koji je (pretpostavljam) poklonio Slavku d.o.o. ili je trebao unijeti web u imovinu Slavka d.o.o. Naravno, tu se postavlja pitanje vrijednosti te imovine, a kako dokaza (računa) nema, onda se ide na procjenu. Slavko d.o.o. u svakom slučaju treba platiti PDV na tu novododanu vrijednost i opet se stvara obveza za Slavko d.o.o., ali je barem Slavko čist.

Međutim, stvar se opasno komplicira za Slavka ako je on i odgovorna osoba u Slavku d.o.o. (član uprave, predsjednik uprave, direktor…).
U takvom slučaju Slavko postaje i prekršajno i kazneno odgovoran. Oštetio je i državu i Slavko d.o.o.

Dakle, osim što će Mirko najebati, najebat će i Slavko d.o.o., a vrlo vjerojatno i Slavko. Šteta će biti za red veličine veća od potencijalne dobiti (ušteda na kikirikiju za Mirka) pa se tako nešto ne radi.

Pa zašto onda takva crna ekonomija uopće egzistira, pitat će netko neupućen?
Odgovor glasi: isključivo radi toga jer nema kvalitetne kontrole, odnosno malo se toga ulovi. Međutim, to je dvosjekli mač iz više razloga, a iz iskustva znam da nadležne službe rado zapakiraju cijeli paket kad ulove na takvim rabotama…

[quote=“trnac”]“Šamarate” me tu k’o balavca, ali ja bi baš volio vidjeti kako bi se u praksi ponašali.
Ili je možda sve što navodite iz vaše prakse?[/quote]

Ma boli te, barem imaš rumene obraze (Oktoberfest look) :zub: :D.

P.S. Naravno da ispravno razmišljaš.

Hajde nemojte diskusije shvaćati kao dokazivanja, kao borbu između zla i dobra ili kao isljeđivanje toga tko je glup, a tko još gluplji (tj. neispravno ili ispravno razmišlja). Pitati “je li mi to iz naše prakse tako”, pri čemu se želi inputirati nelegalno postupanje je neugodno za čuti i ako nisi i ako jesi tako postupio. Onaj koji svjesno laže ili krade - dakle zna da laže i krade sigurno neće ići ulaziti u rasprave o tome, zar ne?

Meni nije dovoljno znati da je nešto ovakvo ili onakvo, već želim da osoba koja tvrdi svoje to može relevantno obrazložiti, jer nisam vidio da se je itko od vas ponudio odgovarati ako će netko postupiti tako kako tvrdite. On će sam odgovarati.

Ako se tvrdi “Slavko d.o.o. je u poreznom prekršaju zato što je Slavko iz svog vlastitog zakonski stečenog novca platio izradu web-stranica koje sadržajem predstavljaju Slavko d.o.o.” onda relevantno obrazloženje nije “Slavko ne razmišlja poduzetnički”, jer nedpouzetničko razmišljanje ipak nije porezni prekršaj.

Relevantno obrazloženje je ono koje pojašnjava pravni slijed zaključivanja, tj. koje je činjenice potrebno utvrditi, što se iz njih zaključuje i kako se onda iz toga izvodi porezni prekršaj.

@Tsereg
Sve sam ti obrazložio u postu prije tvoga.

Dakle, Slavko nije bitan jer on to može napraviti i na legalan način.
Međutim, Slavko d.o.o. je svakako zajeban…

[quote=“Sljaker”]Ajmo sad na Slavka.
Ako je on samo vlasnik, jedini način na koji je smio na crno kupiti web stranice je od vlastitog novca. [/quote]Recimo ovako: on je kupio od svog vlastitog legalno stečenog novca dvije web-stranice, jedno računalo, te je platio usluge odvjetnika za pripremu dokumentacije potrebne za doregistraciju poduzeća i za građevinsku djelatnost (jer planira otvoriti neku bauštelu).

Recimo da je Slavko dobio račune za sve 4 usluge/stvari, ali izdane na svoje osobno ime, jer je kupio sve sa svojim vlastiti, legalno zarađenim kešom, te je te račune odlučio baciti u smeće.

[quote=“Sljaker”]Slavko d.o.o. u svakom slučaju treba platiti PDV na tu novododanu vrijednost i opet se stvara obveza za Slavko d.o.o., ali je barem Slavko čist.[/quote]Jedne web-stranice imaju sadržaj koji govori o Slavkovim unucima, druge su web-stranice marketinški letak Slavkovog poduzeća Slavko d.o.o. Računalo se nalazi u prostorijama firme i Slavko ga koristi da surfa internetom. Baš jučer je Slavko odnio papire na sud i u tijeku mu je registracija firme i za građevinu.

Koje poreze Slavko d.o.o. nije prijavio?

Tko će donijeti to rješenje i kako će ga utemeljiti po svakom od predmeta?

Zanima me komparacija - u čemu je razlika između pojedinih poreznih temelja?

.

Ima par desetaka mogućih kombinacija, ali ova tema govori o samo jednoj: Slavko je vlasnik (plus vjerojatno i odgovorna osoba) firme Slavko d.o.o. Za tu je firmu kupio web stranice na crnom tržištu od Mirka i platio ih kešom. Od toga treba krenuti.

Sve ovisi o tome što će raditi s tim uslugama/stvarima. Ako će ih koristiti za rad firme (što je pretpostavka ove teme), onda svaka takva stvar/usluga treba ići na procjenu. Ili je treba iznajmiti ili prodati firmi ili firmu dokapitalizirati.

Ne kužim, odnosno kakve veze ovo ima s temom? Za temu su bitne web stranice firme, ništa više od toga.

[quote=“tsereg”]Koje poreze Slavko d.o.o. nije prijavio?

Tko će donijeti to rješenje i kako će ga utemeljiti po svakom od predmeta?

Zanima me komparacija - u čemu je razlika između pojedinih poreznih temelja?[/quote]

Nije prijavljen porez na (novo)dodanu vrijednost. Nije uredan tijek novca. Nije pravdana imovina firme (nema pravnog temelja da firma bude najmoprimac ili vlasnik).

Međutim, nisu svi prekršaji isključivo porezni. Ima tu i drugih prekršaja. Zato će neka rješenja donijeti Inspektorat, neka PU, neke presude će donijeti Prekršajni sud, a neke Kazneni odjel Općinskog suda.
Hoću reći, nije sve u tome je li država oštećena. Bitna stavka su i prekršaji drugih pripadajućih zakona.

Eh, di su ona vremena kad su Slavko i Mirko podmitili Ivicu i svi se najeli janjetine.

[quote=“karitas”]
U svakom slučaju Darko_VD je najebo.[/quote]

Ne bi baš rekao. Inspektorat nema nadležnost nad fizičkim osobama, to bi trebala rješavat policija. S druge strane ako ima registriran obrt za kokice i kikiriki, a radio stranice mogao bi bit u još većim problemima nego se ovako čini.

[quote=“Sljaker”]Ne kužim, odnosno kakve veze ovo ima s temom? Za temu su bitne web stranice firme, ništa više od toga.[/quote]Zbog komparacije. Imamo uslugu izrade web-stranica vs. uslugu izrade nekih pravnih dokumenata vs. proizvod. Zašto bi u jednoj stvari stvar bila ovakva, a u drugoj onakva? Zašto bi web-stranice bile tretirane drugačije od dokumenta pripremljenih od odvjetnika, što se prekršaja tiče.[quote=“Sljaker”]Hoću reći, nije sve u tome je li država oštećena. Bitna stavka su i prekršaji drugih pripadajućih zakona.[/quote]To je jasno. Uvijek te stvari vuku jedna drugu.

Mene zanima kako netko može znati da je Slavko od tih novaca kupio stranicu za firmu, a ne za sebe. Odnosno tko može utvrditi zašto je ta stranica kupljena i čemu služi? Ja složim stranicu npr. o Vogon hostingu i postavim je na net reklamiram tu firmu jer sam jako zadovoljan uslugama, proizvodima i ostalim. Tebi se ta stranica svidi i kupiš je za vlastite novce, od plaće isplaćene dobiti, nečeg trećega i nastavljaš rad na njoj, zašto bi ti bio u prekršaju. Pa to je tvoja osobna stranica na kojoj reklamiraš usluge jedne tvrtke jer si jako zadovoljan s njima ili si vlasnik iste. Po momem samo je Mirko u prekršaju jer nije prijavio prodaju i porez na to. Po vašoj logici svaki pojedinac koji ima tvrtku ne bi smio imati niti jednu stranicu jer bi se svaka od tih mogla dovesti u vezu sa tvrtkom na ovaj ili na onaj način.