Irska mi traži poreske informacije u adsense nalogu(računu)

Večeras sam gledao nešto zaradu za prethodni mesec i vidim smanjena reko ode u tab (opciju) plaćanja da vidim zašto . Kad tamo me dočeka ovo obaveštenje. :face_with_raised_eyebrow:

Ne znam da li je nekome od vas kolega s foruma stiglo ovako nešto ovo sa podacima za porez ili samo (nama/meni pošto sam iz Srbije) ili je stiglo svima nama publisherima Adsense.

Jbg jedan porez već plaćam ko frilenser u Srbiji sad i ovaj još moram (izgleda) :rage:

Pa eto ako je neko pre ovo popunjavao za Irsku da nam da info iz “prve ruke” kako, šta se popunjava na koji način itd… iskreno MI SE ne otvara mi se jer posle ne znam dal mogu to da zatvorim kad ga jednom na otvorim (dodam info)

P.S. Čini mi se isti fazon ko što je bilo onomad sa YT i dodavanjem info za USA porez 2021.

1 Like

Stalno nesto menjaju i zezaju, nista ovde ne ide na bolje…

1 Like

I meni stoji isto obavestenje.

1 Like

Vjerovatno cemo svi dobiti…

To neces trebati plaćati. Irska samo zeli dokaz da nisi rezident Irske i da ne podliježeš njihovom porezu. Isto je i za Amazon.

1 Like

@dejan9090 ja sam pomislio da i njima ću morati plaćati “harač” ko u Srbiji što moram plaćati ! Jbt živ se istraumirah :face_with_spiral_eyes:
@pablo znači i tebi stiglo, nisam jedini

@milenko1 Mnogo hvala kolega :grinning: za video spade mi kamen sa srca :grinning: Znači isti fazon kao i za YT onomad 2021
@drmrgood hvala na obaveštenju :grinning: viidš… zaista to nisam znao , mislio sam da opet uzimaju opet nekakav poorez od nas publishera!

Inače zaboravih napisati i mojoj temi/pobjavi , da Republika Irska i Srbija imaju potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja na dohodak

Zaboravih dodati (izvinjavam se što bump-ujem temu ) ako je neko već od kolega s foruma ovo odradio popunjavanje tax info za Irsku za adsense iz Srbije eventualno iz Hrvatske, Bosne neka (mi) nam kaže postupak šta i kako je to odradio kako je popunio formular u nalogu

Inače u ovom videu gore reč je o info za publishera iz Ugande
Hvala

Meni ovo djeluje kao dodatni porez, kao i za Youtube ranije, osim ako sta mijenja taj sporazum o dvostrukom oporezivanju. Vidim da ima poruka za Irsku i za Singapur.

Formular nisam još otvarao tako da ne znam. Ali kako ti kažeš i meni se čini to jest, pribojavam se da je tako, još jedan porez na zaradu !

A što se tiče dvostrukog oporezivanja Srbija sa Irskom ima ugovor o izbegavanju. Čini mi se da i Hrvatska ima isto to, za Bosnu ne znam dal ima.

Ako to bude trebalo biće (barem za nas iz Srbije opetteških peripetija dostavljanja kojekavih dokaza iz porezne uprave)

po fejsbuk grupama pisu da tu samo treba oznaciti da nisi rezident irske i to je to … ne mozes irskoj placati porez kada nisi irski poreski obveznik

google adsense je odgovoran za porez, oni procenat od tvoje zarade odbijaju i od toga placaju porez u irskoj, tvoje je da u svojoj drzavi platis porez (ako ga ima) na ono sto ti stigne na racun … tako pisu po fb grupama, samo oznaciti nisam tax resident irske i to je to

1 Like

Upravo to. To sam i ja napisao malo više gore, nije moguće plaćati porez dva puta. Kada uneseš svoje podatke i dokažeš da nisi rezident Irske ponovno ćeš imati zaradu kao prije jer ti neće odbijati irski porez.

Super,ako bude tako.Ali nisam ni USA gradjanin,pa mi odbijaju za njihove klikove… :blush: I pogotovo mene buni sto Google zna savrseno gdje sam,gdje mi placa. Ovo meni djeluje placanje poreza EU,preko nasih ledja,bicu presrecan ako grijesim…:blush:

Taman sam tako nešto hteo da napišem .

I meni su plaćanja na on-hold dok ne podnesem novi tax form. Jel netko za d.o.o. firmu već ovo riješio pa da podijeli informacije da ne predam nešto krivo? Zapnem na “claim tax treaty” koraku jer Hrvatska nije ponuđena u izborniku, pa me stalno vraća nazad na prethodni korak. Jel d.o.o. firma disregarded entity ili je nešto drugo?

  1. godine sam već ispunjavao W-8BEN-E obrazac no ne sjećam se da je bilo ovako konfuzno.

Ah…šta reči konfuzno kod njih je uvek .Adsense ništa ne može jednostavno napisati i reći!
“claim tax treaty” kod tebe vidim traže nekakav ako sam dobro skontao nekakvo "potraživanje poreskog sporazuma”
možda baciš pogled na vašu poreznu upravu u hrvatskoj pa možda nađeš odgovor .Čini mi se da hrvatska ima ugovor sa irskom o izbegavanju dvostukog oporezivanje ako je ovaj adsens forma za to

Ovo je koliko vidim obrazac za USA, a za Irsku nisam nista dobio iako mi od tamo stizu isplate.

Čudno mi je to kod tebe ( u adsense) za USA tax form narod je dobijao i upisivao još 2021 godine
kod mene je ova tax forma (usa)
Tax forms and withholding (WHT) rates
Form W-8 BEN: Default
Other copyright Default WHT rate: 30%
Services Default WHT rate: 30%
Motion picture and TV Default WHT rate: 30%

Evo kako izgleda taj novi fromular za ireland tax info kada se otvori .Pa sad ko zna nek mi (nam ) odgovori kako da ga ispunim(o)? :thinking:

Imas samo 2 opcije,isklikaj to pa nam reci kako izgleda.Cekamo na tebe pola dana …:grinning::wink:

Odaberes individual, dole No, i to je to.