njegova je logika da oni cijelo vrijeme uzimaju za taj porez i placaju ga ali su odjednom sada postali fini i hoce da nam ugode pa nude mogucnost da vrate novac ako im se posalju podaci
Nije prvi koji tako tumači to što tamo piše, i misli da su tamo plaćeni porezi i da on zbog toga ne mora u Srbiji, Bosni, ili Hrvatskoj da plaća poreze. Tako je u Srbiji najebalo na stotine Youtubera koji su tako isto tumačili TOS od Adsense-a, kad je bila akcija pre dve godine ‘dranje frilensera i ostalih koNpIjuteraša od strane kupljene diplome’…
vec pise na svakoj isplati
- stu 2023.
Porez po odbitku u SAD-u prema 3. poglavlju
to su youtube pregledi i porez je 30% za preglede iz SAD-a … jesam pogodio?
ovo je irski porez po odbitku na svu zaradu
Piše sve:
Manage tax info
Your tax relationship with Google is based on the tax information you submit and information in your payments profile. Learn more about tax information
Ireland
warning
To avoid any delays on your payout and to make sure the right amount of tax is withheld, make sure to provide your tax info as soon as possible
- Google may be legally required to collect your Ireland tax info because it’s where you earn income or receive payout
- Adding your tax info will help determine the correct withholding amount applied to you. Learn more about tax info
dakle ova recenica je kljucna i treba je uokviriti
Google may be legally required to collect your Ireland tax info because it’s where you earn income or receive payout
Upravo to što sam rekao, da bi Google mogao da vas isplati, mora imati vaše podatke za plaćanje poreza, kao što i ovde poslodavac mora imati vaše podatke iz poreske.
Bez toga ne može uopšte da vas isplati.
I sad u ovom trenutku zakonski mu to niko ne traži i zato su uplate i prošle, što ne znači da će tako biti i za novembarsku i decembarsku zaradu, zato su počeli da traže papirologiju na vreme, jer em idu praznici, em će nagrnuti odjednom svi da vade ta dokumenta, i zna Google da za to treba vremena, i čim je dobio signal, poslao ga je svojim saradnicima.
kazu da su ova dva dokumenta bitna, koga zanima neka kopa po njima, kljucne rijeci: non-resident, withholding, withheld
https://www.irishstatutebook.ie/eli/2022/act/44/enacted/en/print
Biće još promena od strane Adsense, da li ste videli ovo:
Meni su obustavili isplate, traze jos dokumentacije.
Muci ih sto sam dostavio poreski dokument residence certificate, a isti vazi do kraja 2023.
Što znači da sva priča gore, da ih zanima samo odakle smo pada u vodu ![]()
Definitivno će biti skidanja, a ako skidaju, bar Bosni imamo jednu olakšicu ![]()
Takođe, ako predate za opciju NE, ne znači da je to trajno.
U glavnom kad može USA 30% zašto i irska ne može na sve uplate 30%
Kakvu ti dokumentaciju traže i kako kada su ti obustavili isplatu?
Trebao si samo slikati ličnu kartu ili uz nju evenutalno spojiti neki poreski dokument , možda bi bolje prošao
Zašto za NE, ne bi bilo trajno? Ako sam označio sa NE, znači neka skidaju sebi porez tamo u Irskoj i to je to. Šta ima više da zavitlavaju. Ovi, koji označe sa DA, neka dostave urednu dokumentaciju da ovdje plačaju porez i to je to.
Kod mene jos uvjek stoji “in review”
Status: In review
Submitted: November 16, 2023
Korektni su iz gugla uvek, njima je u interesu da zaradjuju, a bez nas nema zarade.
“Jovane”, mislio sam primera radi necu da se cimam trenutno i otkacim NE, NE… skupim dokumente za 20/30 dana, kazem DA,DA… i sve ok. Nijedna opcija nije ono klik i to je to. ;]
Dalje, obustavu sam imao 21. novembra, tacno na dan isplate, dobio opciju da kliknem do kad je dokument vazeci, do kraja 2023. residence certificate, kliknuo, odmah automatika skinula obustave, medjutim i to su odbili, pa cemo verovatno morati u januaru slati isti taj dokument uz licne podatke.
Kao sto je gore vec neko napisao, ovo je trenutno vise u vidu analitike i nikakve veze nema sa isplatama, ali ce uskoro biti ;]
Ps… goci i musliman, svaka cast, odlicni ste.
A zasto su onda tebi kao zaustavili isplatu ako nikakve veze nema sa isplatama!?
Malo vise nejasno nam objasnjavas.
Ma moze da se promeni iz NE u DA i obratno ako hoces i kad hoces,tako pise.
Ko je rekao da nema veze sa isplatama? Trenutno nema uticaja na samu isplatu, ako kazes NE,NE… automatika odmah kaze da si zavrsio sa porezom i nece ti skinuti ni centa sa isplate (bar ne jos uvijek).
U slucaju, da ides na da, onda ti je potrebna odredjena dokumentacija da dokazes da placas porez u Bosni i Hercegovini. Sad kad udjes u proces obrade, a fali ti “jedan dokument, haha mi u BiH bar znamo sta to znaci”, oni ti stopiraju isplate, dok ne pokrenes bilo koji sledeci proces ili dodas jos koji dokument ili trazis da ponovo isti provjere, u nasem slucaju smo samo otkacili da je dokument za 2023. godinu i automatika je pustila.
Ja sam iz BiH,poslao sam samo licnu kartu,i napisao da vazi do 9 mjeseca 2024 godine,i sve je proslo.Dobio sam zadnju isplatu.
Da li je neko danas dobio uplatu za novembar (ili bar mail da je uplata od Adsensea puštena) ?
Meni je uplata za ovaj mesec puštena i legla na račun. Ako ti nije još puštena uplata obično traje do 26 u mesecu.Ako posle toga ne dobiješ uplatu onda ti je nalog (adsense račun) na pregledanju i proveri.