Isplati li se riskirati zdravlje zbog digitalnog posla i sjedenja za računalom?!

Originalna objava: Isplati li se riskirati zdravlje zbog digitalnog posla i sjedenja za računalom?!

Isplati li se riskirati zdravlje zbog kvalitetnog digitalnog posla i projekta? Uzima li dugotrajno sjedenje prevelik danak zdravlju i kako se zaštiti od zdravstvenih problema? Je li vrijedno riskirati nekoliko godina života i zdravlja za uspješan digitalni projekt? Zdravlje i vrijeme su dva najvažnija resursa u našem životu – i to su zapravo jedina dva…

1 Like

Brinete li o svojem zdravlju i na koji način?

  • Nažalost ne brinem o zdravlju
  • Imam komfornu radnu stolicu ili stjaći stol
  • Obavezno šećem ili trčim poslije posla (do 3 put tjedno)
  • Obavezno šećem ili trčim poslije posla (više od 3 put tjedno)
  • Redovito sam u teretani i vježam
  • Pazim na prehranu, ali ne vježbam ništa

0 glasaći

Oh je…dobro da si se dotakao i ove teme. Ne isplati se naravno, a vjerujem da vecina ipak to radi - rizikuje zdravlje…

Fali ti, pazim na prehranu, vjezbam redovno, ali radim na ustrb sna

Nešt razmišljam, mi ljudi smo zbilja čudna bića :hugs: Vidimo da nešto radimo krivo i da štetimo sebi… al radimo to i dalje i ništa ne poduzimamo dok nije prekasno. I to radimo dugoročno i dugoročno, bez da se uopće trznemo. Stvarno smo nevjerojatne lijenčine (ako nebrigu za zdravlje možemo pripisati lijenosti) :smiley:

1 Like

Pored svega drugog što nam šteti zdravlju mislim da je najmanji problem nepravilna postura i sjedenje. Veći je neprijatelj stres od toga, pogotovo ako imamo neke koristi od istog. Lako je to korigovati uz iole ispravnu ishranu i nešto fizičke aktivnosti.

2 Likeova

Naravno da da. Stvar je u tome da rizika gotovo i nema kad se preduzmu koraci koje bi svakako trebao raditi- vjezbanje, aktivnost, izbjegavanje loseg pica i hrane itd… i sad sto neki izbjegavaju i ovo- to je drugi par opanaka :smiley:

Vidim da ima opcija “komforna radna stolica ili sto”- ono sto je problem kod sjedenja (za zdravlje) je disbalans u misicima koji se stvori zbog sjedenja, a komforna stolica ne pomaze u tome ni malo (mozda cak i odmaze).

2 Likeova

Dobar tekst-članak opet! Zdravlje ne treba rizikovati ni zbog kakvog posla ali treba biti umeren u (svakom) poslu kojim se bavimo.

Samo ću reći 70% zdravlja freelancera to jest, nas koji radimo preko interneta duže dnevni vremenski period otpada na udobnu stolicu, sto(l) i kvalitetan monitor ( dobro podešene stavke monitora)

1 Like

Hvala @Goci na komplimentima za članak :hugs: Ako ćeš trebati pisca znaš kome se javiti :hugs:

1 Like

Monitor i stolica nikog ne mogu uciniti zdravim. Eventualno mogu usporiti put u propast :grin:

Fizicka aktivnost moze pomoci da se osjecas mnogo bolje. Cak je i ishrana mnogo manje bitna.

.

2 Likeova

slažem se sa ovim :+1: na tako nešto sam i mislio

Na zalost svaki posao za sobom donosi probleme. Keramicari imaju problem sa nogama, gradevinari sa ostecenjem sluha, kicme itd. Redovito trcanje/vjezbanje i pokusat se zastitit cim vise. Ja prakticiram dizanje od racunala svakih sat vremena na cc 10-15 min - protegnut noge. Isto tako max 5-6 satidnevno da sjedim za racunalom.

1 Like

Realno, vecina nas ni ne sjedi kako treba. Evo ja dok pisem ovo, sjedim ko na kuhinjskoj stolici (nenaslonjen) a noge mi ispod stolice umjesto da su naprijed pod 90-100 stepeni :smiley:

Najbolje bi bilo kad bi se svakih 30-ak minuta ustalo i napravilo 15-ak cucnjeva. Ja sam jedan period tako radio cucnjeve i zgibove svakih sat vremena (kupio citavu kucnu teretanu, skoro nekoristena do sad :smiley: ), i ne znam sta mi bi da prestanem.

1 Like

Ovo je najveci neprijatelj. Ja sam dobio secer od stresa i zato sam odlucio napustiti kompletan rad s klijentima. Okrenuo se drugim stvarima. Odem na teren fudbala da igram, osjecam se kao da sam heroin uzeo, pocnem se tresti. Rezultat nakon 4-5 mjeseci, secer mi spao na 6, ali se sa burn out-om jos uvijek koprcam. Bas rijetko imam zelju da radim.

1 Like

Dobra stolica se ne može uspoređivati sa običnim stolicama, pogotovo ne sa kuhinjskim stolicama kako god da sjedio na njoj.

Ali svakako obavezno pravilno sjedenje, fizička aktivnost (barem šetnja poslije posla), ustati povremeno i protegnuti se i nema problema. Bitno da NEMA STRESA, najgore je kad je čovjek stalno pod stresom.

Pos’o k’o pos’o. Negdje te ubi rad sa idiotima, negde težak rad, negdje saginjanje, stres, itd itd.

1 Like

Najbitniji dio cijelog članka je ovaj podnaslov

Zaključak je vrlo prost. Trea odmarat.

2 Likeova

Upravo tako… jel stetno- jeste, ali sta je alternativa? :smiley: mozes i ne sjedit u stolici i ici radit u skladistu, al ne vjerujem da bi bolje proso

Dobar si! Ja mozda uspijem 2-3 minute otkako sam kupio pametan sat, pa me on upozori i onda se malo protegnem.

Al inace sam glasao da hodam vise od 3 puta tjedno. To obavezno.

@tempoit Ti si napisao clanak? Dobar je! Javi se porukom ako pises i za druge.

Mene više zanima di pronaći ovakav notebook :smiley:

Ja trenutno testiram stojeci rad s naslonom. Do sada sam većinom stajao, al ni to nije zdravo. Ovo mi se čini mrvicu bolje, jer tastereti malo noge i nekako mi olakšava da zadržim simetričnost prilikom stajanja. Mada nisam siguran jel uopće ovo zdravije ili ne, ali je ugodnije od čistog stajanja.

Čudno mi da nisam uspio ovakvih proizvoda izguglati, ako netko zna za nešto slično … bit ću zahvalan za link.

Ja radim na laptopu, uglavnom u ležećem ili poluležećem položaju na trosjedu, fotelji ili krevetu i ne osjetim umor čak ni nakon par sati. Kada radim za stolom i stolicom uvijek se nekako nađem u nepravilnom položaju, nagnut prema ekranu pa me zabole leđa ili vrat. Jedino mi malo miš nedostaje i sigurno bi bio brži da ga koristim umjesto touchpada na laptopu.

Manjak aktivnosti nadoknadim sportom, teretanom i redovitom šetnjom. Pametni sat mi je super stvar jer mjeri aktivnost i zapravo tjera da ispunim dnevnu kvotu. Uglavnom, ne vidim da je ovaj posao zdravstveno štetniji od bilo kojeg drugog posla.

1 Like