molim @steelmaiden da preimenuje naslov u “Afera respiratori: je li sve čisto”
2-3 puta je neko ovdje na forumu spominjao aferu respiratori, pa red je da se raspravi, u prvom postu ovdje sam napisao da mi se obrate na pm ako nešto nije tačno
Ili da napravi novu temu i sve prebaci… jer ja svaki dan udjem ovdje ko debil jer samo vidim naslov i kontam bice nekog savjetovanja kad ono prc prva tri puta kad sam dzabe uso sam se razocaro u vas, druga tr puta u sebe
Ja sve sto sam rekao u vezi upotrebljivosti respiratora, ima uporiste u manualu odnosno nista nisam izmislio.Ne vodim se uopste nikakvom logikom, vec iskljucivo onim sto je dokumentovano u manulu/opisu respiratora.
Dobro, kad stavis na papir operaciona sala, emergency room i vozilo hitne pomoci - na sta te asocira ? Mene na relativno kratke ventialcije.
ako si u losem stanju, to apsolutno ne znaci da ce ti probiti kozu, i ugurati crijevo i spojiti te na respirator na taj nacin.Radi se o tome koji je metod prihvatljiviji.valjda ?
To sto su katar i srbija kupili/donirali iste respiratore dokazuje mnogo
Jedina prica koja nema uporiste je ova cijela afera - malinar kupuje respiratore, pa americki mediji su pisali o nama haha
Novalic prica na aerodromu, da se radi o tzv. duplim respiratorima
I ja cu evo reci da sam pogrijesio i priznati da si u pravu kad se ti respiratori zvanicno podju koristiti u BiH - do tad’ stojim iza svojih rijeci.Pa mislis da bi se sutilo o tome da se uspjesno koriste, nakon ove cijele afere ?
Na kraju krajeva, sudski vjestak je u svome izvjestaju naveo da navedeni respiratori nisu upotrebljivi za COVID-19 pacijente.Ako ti to nije dovoljan dokaz, onda ne znam sta hoces vise.
Isprike na offtopicu, necu vise
nadam se da smo ohladili respiratore, a da se vratimo porezu…
zna li netko… da li se porez plaća i na neke uplate unutar zemlje, jer u prethodnim godinama imao sam nekoliko uplata za neke webove koje sam radio domaćim ljudima… ?
Placa se na svaki dohodak. Bio tuzemni, inozemni itd.
Ima li na ovom forumi “slučajeva” da plate npr 3 dohotka porez pa preskoče 1 dohodak?
Meni nikako u glavu da se porezna bavi takvim evidencijama sitne raje, jest da ih ima 4k zaposlenih u poreznim upravama ali…
Pazi da kad radis sa domacim, pa ako krenes u ovoj smjeru kao ja- onda se moras prijavljivati tamo onima za indirektno oporezianje, imati fiskalnu taksu itd… zajebanos domacim raditi
Aj nemoj me zajeb.
Pa bolje ništa ne raditi
Ja sam msn od 2015 do 2018 imao cca ukupno 3k KM prihoda tuzemni, onako privatna osoba uplatila na moj privatni račun, je li ti misliš na to ?
Jel će to uopće gledati ?
Evo šta ja planiram
Gledati od 28:36
Pa ako budes nesto registrovao u budu tako uplacivali na racun onda da… mroas ovo gore sve sto sam reko… Ako radis samo sa inostranstvom, onda ces se registrovati al neces skupljat nigdje pdv i neces morat imat fiskalnu kasu (koja je opet 500km, a sto bi dao minimalac za dzabe?)…
EDIT: naravno, s tim da ti mozes radit sa inostranstvom preko firme, a preko licnog naloga sa domacima, mada nisam siguran dal tu svaki put pravis prekrsaj kad primis pare tako
Jbg ■■■■■■■■ radit posteno
Iskreno bolje je da placas porez i ne zali se puno tako je kako je. Porezni dug koji nije otkriven ne moze nikad zastariti, tako da ako te ikad uhvate i saznaju da si nesto utajio platices ili ces ici po sudu godinama znas vec kako to ovde. E sad imas ove debitne kartice revolut (mislim da ne radi u bih), payoneer itd njihove banke su u inostranstvu i ne mogu ih nasi kontrolisati. Sto se tice PayPal ne mozes nista od prihoda sakriti. Lp
Porezna ima kontrolu nad svime.
Revolut, payoneer(ako zazraze podatke, ameri ce dati), paypal itd…
Revolut je u UK, paypal je registriran za europu u eu.
Kad te uhvate, naplatit ce ti sve zaostatke.
Sto ako dobijes uplatu u drzavi gdje je najmanji pdv, platis ga i kasnije tu lovu prebacis u hr banku?
ne radi se po PDV
a tvoj fazon u pokušaju, npr. porez za BiH je 14% a ti platio u nekoj državi 1% prebacis pare u bih i trebaš ostatak da platiš iliti 13%
Samo pitam… tek mi sada palo na pamet citajuci ovu temu, ako uzmemo da je tvoj dio tocan, kako to ide?
Nesto kao bosanac ne zeli placati 14%, pa isplati ono nesto u svicarskoj gdje mu naplate 7.7%, i onda on zeli kupiti kucu u hr, pa prebaci tamo lovu i jos na to mora platiti nas pdv tj 24% tj 16.3%?
Duplo oporezivanje? Jeli ima neki dogovor izmedu odredenih zemalja da ljudi ne placaju duplo oporezivanje jer se sjecam da ima ili je trebao biti neki takav dogovor davno izmedu hrvatske i jos neke zemlje.
Nemas ti nikakve veze s PDVom pogotvo kad primas tako iz inostranstva
7,7 % platis u svicarskoj. Sto od 100 kn , tebi ostane 92,85 kn.
U hr je porez 25 % , na 100 kn brutto, tebi ostaje 80 kn. U hr placas 12,85 kn.
Kao sto ti je @Mario063 napisao, placas razliku.
Odakle ovih 25%? Porez na dobit je 12% do 7 mil kn godisnje, ili 20% za preko 7 mil kn godisnje.
25% je porez na dodanu vrijednost, tj porez na potrosnju. Iskazujes ga na vrijednost proizvoda ako si u sustavu pdva i placa ga kupac. Npr kava kosta 10 kn i ispod na racunu pise “U sve cijene uracunat je PDV.” Da nema PDVa, ta kava bi kostala 8 kn. Taj porez je u HR jedan od najvecih na svijetu, ali on se ne placa prilikom isplate, nego prilikom kupnje.
U pravu si…
Jel ima netko u FBiH da je plsćao porez da mi pošalje uplatnice kako se popune ?