Razlikuje se od kantona do kantona, plus imaš brojeve općina… Najbolje je da odeš u poreznu i da ti oni pomognu
Pomogli su velilodušno riječima imaš na internetu, ne pronalazim za porez i zdravstvo na netu …
A jel ti razdvajaš zdravstvo na federaciji i kanton ?
Ja pitam njih u poreznoj, kaže evo neko razdvoji neko ne.
Pitam pa dal trebam razdvajati , kaže ne znam ja to… Eto nam informacija …
Ako ti nije problem svoje uplatnice da pošalješ u pp , naravno zamuti svoje podatke, snaću se
Nisi trebao izlaziti iz poreske dok ti ne dadnu odgovore na tvoja pitanja, to im je posao. Uhljebima ne treba tek tako popuštati. Šalteruše ništa ne slušaj, od njih samo tražiš da ti pokažu kancelariju onoga ko se razumije u tvoj problem.
Na ovom linku imaš gotovo sve:
Pa ti u poreznoj nemaju pojma ni o cemu, samo slijezu ramenima ako ih pitas bilo kakvo pitanje
Mada kad sam ja placao taj porez na freelance fino su mi objasnili sve, kako i sta.Razdvojeno je islo zdravstveno za kanton i federaciju.
Uplatnice nemam kod sebe, tako da ih ne mogu poslati
…Uskoro će se na devnom redu Parlamenta FBiH naći novi prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. U novim prijedlozima poreska stopa iznosi 13%, rashodi su sniženi na svega 10%, doprinosi su obavezni, za zdravstveno osiguranje 13,5%, za PIO 18,50%, pravo na lični odbitak u iznosu od 800KM će imati samo oni koji su registrovani. Ukratko, kombinacija koja može potpuno uništiti opstanak i daljni razvoj freelance sektora…
Mogućnost ostvarivanja ličnog odbitka, jer lični odbitak ili 800KM neoporezovano mjesečno se NE ODNOSI NA FREELANCERE KOJI NISU REGISTROVANI.
Jel ima netko ovdje registrovan fl i kakva je tu situacija ?
Sto se tice respiratora
Mislim da je ovim sve receno.
da, da … upratio sam …
Kako ono rece, da sam ja idem logikom sta prica mahala i da sam klasicni bosnjo ?
ja priznam kada nisam u pravu s tim da pare nisu ukradene, već su nabavljeni neispravni respiratori
Znas kako kaze ona stara nije ■■■■■, nego se pas ■■■■■
@belmin vidiš da nekad nije sve onako kako izgleda
I? Jel ima netko sa ozbiljnim parama i stvarni savjet za naslov teme?
najskuplja voznja je voznja bez karte
Pricali smo gore… registrovanje kao preduzetnika…placas sebi doprinose skoro kao za minimalac (ako si zaposlen negdje onda ne jer ti nije primarna djelatnost) i 2% poreza na prihod.
Uzmes od biroa/opstine subvencije i pokrijes sve troskove za prvu godinu, znace ostane ti 100% zarade
@simeon jel te subvencije se mogu dobit vazda ili samo kad je konkurs grada ili tako nesta? Prosle god je u bl bio taj konkurs ove god nije (bar kolko sam ja ispratio).
Za biro bude jednom godisnje… obicno u martu aprilu, medjutim ove godine zbog korone bilo u 7om 8om mjesecu. Mislim oko 1.25m za samozaposlenje i par miliona za zaposljavanje. Sad jbg zavisi koliko ce se prijavit…
Sto se opstine tice, svaka opstina ima u budzetu odredjena sredstva za subvencije, u brodu je izglasano 275k za 2020… Javis se pred kraj godine sa biznis planom (za narednu godinu) i vidis dal bi mogo uzet stogod… naravno nije nista sigurno ali jako solidne sanse da ces dobit na jednom od ta dva mjesta…
Bude nekad nesto i preko boracke, al nez nista oko tog
Payoner i riješio sam 80% problema poreza, onih 20% je Google koji ne prizna iban koji nije iz matične zemlje…