JavaScript uzduž i popreko

Nije tema za birtiju, ali nije niti sa specifičnim pitanjem vezanim za JavaScript programiranje. Mjesto za objavljivanje JS related sadržaja, linkova, hintova i etc.

Sinoć sam pročitao ovaj članak i da nije smiješno bilo bi za plakati (ako ste u fazi učenja JS-a) :slight_smile:

ovo bi moglo biti zanimljivo @belmin i još nekolicini članova

2 Likeova

Hahaha

Da ovo je ziva istina, da bi danas radili sa Javascriptom morate poznavati masu ostalih stvari.

U biti malo ko danas uci Vanilla JS, svi znaju neke osnove i odmah se bacaju na Angular, React, Vue, Ember ili nesto deseto.Jer prakticno kad pogledate neke Frameworke, tipa Angular 2, pa cak i 1, to izgleda kao neki potpuno drugi programski jezik, kao da nema veze sa Javascriptom.

Front-end jednostavno raste iz dana u dan, i nema sanse da naucite sve “trendy” stvari :slight_smile:

Kraj je heben :smiley:

-Ever heard of Python 3?

Nego, znate zašto je nastao React i sve te ostale “cool” stvari? Zato što je ekipu koja je to napravila, bolila ona stvar za sve te “kerefeke”. Ono što im je trebalo, većinom su sklepali u svom dvorištu.

Ne želim reći da je loše koristiti tuđe stvari, ali svijet nije crno-bijeli. Isto kao što nije dobro sve raditi sam…isto tako nije dobro tražiti samo gotova rješenja.

Gotovo rjesenje je sirok pojam, u biti svaki JS framework ima dio gdje te zaboli glava i ne mozes bas nesto rijesiti na nacin na koji si zamislio.

Evo ja sam VueJS fan, jer je stvarno lightweight rjesenje, koje dolazi sa nekoliko stvari, koje zivot cine laksim, a u svemu tome developer ima dosta slobode da pise kod na nacin na koji on zeli, gdje dolazimo do zakljucka da neke stvari nisu automagicne :slight_smile:

Genijalno napisano, ali sve ovo je rejalnost svakog FE developera :frowning:

1 Like

Autor VueJS-a Evan You, prica o performansama frameworka.

Zato sto ekipa u FB-u od silnog koda nije znala kako da slozi notificationa za FB mobile app sa postojecim kodom. Onda su smislili svoj JS Framework. Opcenito mi se gadi ta svaki dan novi js framework scena

1 Like

Marketinske spike kao i kod svakog drugog Keynote-a. Moj je najveci, najsiri, najkruci itd itd

Ne znam da li si pogledao keynote, nisu nikakve spike benchmark je tu

Znaci nije prica kao ovdje na forumu Joomla je bolja od WP-a, zasto ? niko nema argumente, vec lupa neke gluposti.Covjek je obrazlozio sve, kako i zasto :slight_smile:

Btw kupio sam ovu knjigu i odlicna je, nije za pocetnike cisto da se zna

Naravno, isto kao što je širok pojam "raditi sve sam"
Što kada bi uistinu netko radio sve sam, da li bi taj kretao od baze svih programskih jezika assemblya? Ili još čak ispod, gdje bi izmišljao svoju bazu skroz drugačije konceptiranu.Možda bi se još vratio unazad, pa kopao neku novu rudu i izmišljao računala koja nebi imala puno veze sa ovim današnjima…
Eh da, sve ovo zvuči nerealno i potpuno glupo… Ali pokazuje koliko svi zapravo težimo onoj granici gdje isključivo koristimo gotove stvari. A sad da li ćemo koristiti gotove stvari iz 2016.te, ili 2013.te, … Je skoro i nebitno, jer u oba slučaja se daljnji napredak dovoljno oslanja na rad drugih, da ne gradimo sve na svojim leđima.

No što bi se desilo kada bi se netko stvarno vratio na razinu assemblya te osmislio potpuno novi koncept programiranja? Možda nerealno i nemoguće, jer sve što vidimo je evoluirani assembly… ali ilustrativno pokazuje da korak u nazad može donijeti drastičnije promjene… zato nebi bilo dobro da svi tapkaju s onim što isključivo nudi doseg 2016.te.

Mislim da cemo morati uskoro da biramo sta cemo da radimo u JS kao sto smo birali programski isti JS. Sada podrzava sve platforme i okruzenja. Po meni je budućnost Angular i NodeJS. Ne zaboravimo elektron i ionic koju definitivno budućnost kada postanu malo stabilniji i sigurniji.
Evo jedan zanimljiv clanak https://www.quora.com/How-good-is-Node-js/answer/Nick-Steele-7?srid=Q8pA

Sto se tice frameworka tu ne mozes reci za neki da je buducnost, jer svaki dan izlazi nesto novo.

Tesko je pratiti ovu scenu, jer kao sto sam napisao gore svaki framework je kao novi programski jezik.

Pa ako ih guraju vodece kompanije onda mi obecavaju definitivno.

To ti nista ne mora da znaci, bar meni ne znaci.

Za mene je Angular bespotrebno zakomplikovan framework i da ga NASA gura, ja ga vjerovatno necu koristiti.

VueJS i React su stvari koje mi se svidjaju, ali to su sada preferencije tako da ne vrijedi o tome raspravljati.

Pazi ja radim za jednu od vodecih kompanija Srbije koja se bavi iskljucivo ogromnim projektima gde su estimacije iznad 1god po projektu i svi traze angular i samo angular. Jer je idejalan za projekte kojima radi veci broj ljudi. Ali u poslednje vreme samo se govori o react-u. Ali bitno je isto da moze da se radi u kombinaciji angular i react kao RxJS. Ali slazem se da ce vreme da pokaze sta je bolje.

Mislim da potraznja govori sve

Inace na job marketu je skoro pa ista situacija, barem ovdje u DE.

Sta konkretno govori ?

Govori da ima samo vise poslova koji su vezani za Angular i React, i nista vise.

Zasto je to tako ? Pa vjerovatno zbog toga sto iza Angulara i Reacta stoje velike kompanije, dok iza VueJS-a stoji jedan lik iz porijeklom iz Kine sa par Contributora na Github-u.

Ja ipak imam tu, nazovimo je srecu, da na poslu biram s cim cu da radim :slight_smile:

Angular 2 cu probati kad napisu dokumentaciju za ES2015, a ne za Typescript :wink:

1 Like

I sta ti sad taj graf prikazuje? Jos jedno marketinsko izdrkavanje. Svaka cast svakome tako i tebi. Ako uzivas raditi sa Vue JS onda go for it. Samo ne volim to fanboy ponasanje. Za svaki posao postoji odredjeni alat, ka sto angular ili react nije za sve tako nije niti vue js. A da si radio sa C# ili nekum sl. programskim jezikom onda bi znao cijeniti i TypeScript. Osim toga nemam pojma zasto bi za Angular2 pisali dokumentaciju za ES2015 kad se kompletan FW oslanja na TypeScript, a TypeScript je odlicno dokumentiran tako da nema nekih problema s tim.

Po mom nekom misljenju i onom sto sam procita se vue js i angular2 bas previse i ne razlikuju. To je moj utisak i vjerojatno je pogresan ali otom potom.

Ne budi iskljuciv i probaj pa tek onda sudi, a ova marketinska izdrkavanja ostavi za neke druge.

1 Like

Ne prikazuje marketinsko izdrkavanje, vec je to real bechmark, ocito da nisi pogledao keynote, pa opet pricas napamet.
Marketinsko izdrkavanje rade upravo React i Angular odnosno kompanije koje stoje iza njih, i svaka cast na tome - zasto ne, kad mogu.

To nije fanboy ponasanje, vec stvar preferencije.U prosloj temi si rekao da se ostavim VueJS-a, i da predjem na neku ozbiljnu i mocnu stvar, tipa Angular 2 i sl.Ja i dalje ne vidim sta to moze Angular ili React, a da VueJS ne moze, sve se na kraju svodi na nekoliko stvari, tipa jednostavnost koristenja, performansi, i naravno potraznje.

Ja sam front-end developer, tako da me C# uopste ne zanima.

Zbog toga sto im stoji od pocetka tab za JS dokumentaciju, u kome pise da uskoro izlazi dokumentacija za JS.Realno, TS je dobra stvar, ali to je jos jedna stvar koju moram nauciti da bi koristio Angular 2.

Vjerovatno grijesis, jer izgleda da nisi koristio u nekom projektu ni jedno, drugo, a ni trece.Za tebe je abnormalna pojava, i anti-pattern dijeljenje podataka izmedju 2 komponente, tako da ne znam, o cemu bih s tobom raspravljao na nivou JS Frameworka.

Ziv bio, pozdrav.

Dje ja to napisah???