Je li razvrstavate otpad? (Anketa)

Jel razvrstavate otpad?

  • naravno!
  • ponekad
  • ne još, ali uskoro obavezno počinjem
  • ne, ja sam balkanska seljačina!
  • ne, jer nema smisla

0 glasači

Danas u Zagrebu počinje novi sustav za odlaganje otpada. Uz paušal, mora se kupovati i posebne vrećice u koje od danas jedino smije ići mješani komunalni otpad.

Što se tiče razvrstavanja, evo jedan video:

Ako sve i ne završi na istom mjestom, onda su barem mogli reći da treba ići na predavanja da se nauči koji točno otpad spada pod što, a onda nakon odslušanih predavanja i provjere znanja strogim pismenim testom treba i zaposliti osobu koja će rezati završetak tube paste za zube, rasparati je pa očistiti ostatke, pa isto tako sa tubom majoneze itd., pa čistiti ostatke salame, pa odvojiti vrijeme za trančiranje tetrapaka itd. Ako netko nema novaca za kreiranje novog radnog mjesta, može to sve odrađivati sam, umjesto da to vrijeme provede na pametniji i korisniji način. Na kraju svega, treba po korona receptu angažirati medije da ljude uvjere da sve ne završava na istom mjestu.

Moj komentar… bio i ostao balkanska seljačina i time se ponosim :slight_smile: Kakvo hebeno razvrstavanje i gubljenje vremena? Sve ide na isto mjesto, a i biti će poplava i suša razvrstavali mi ili ne.

Zg plave vrećice…nisam kupio niti neću, barem dok me vrijeđaju sa glupom pričom i dok jasno ne kažu da je to samo najobičnije poskupljenje odvožnje otpada za cca 100%. Plaćam svaki mjesec “odvoz otpada” na nekoliko lokacija na kojima veći dio godine nemam niti najlon sa kutije cigareta za baciti, a kamoli otpad za odvožnju (ali račun za “odveženi otpad” uredno stiže svaki mjesec), pa sad iz principa neću kupovati još i vrećice dok jasno ne kažu da je to zapravo poskupljenje iste usluge za cca 100%, bez poboljšanja usluge.

Jel sam i po ovom poseban slučaj na forumu ili nas ima više? :smiley:

Obelezio sam polje “ne,ja sam balkanska seljacina”. Nikada nisam razvrstavao smece, niti me nesto briga za to. Medjutim, kada sam na putu, trudim se da ne bacam smece gde stignem, kroz prozor auta, vec sacekam do obliznje kante.

A to je ipak valjda normalno, nećeš bacat smeće po cesti :slight_smile: Ali ove gluposti sa razvrstavanjem, sa time da začinjena salata nije bio otpad (da nije možda plastika??? )., to stvarno ne hebem 5% i ne pada mi napamet gubiti vrijeme na te gluposti.

2 Likeova

Delimo isti stav po tom pitanju gospodine Mitok.

Meni je fascinantno što su se oni upalili na one fejk vrećice sa pijace, a nitko ne postavlja pitanje kako te vrećice sa pijace mogu biti toliko jeftinije. Okej znam da tu sad ide ona priča PDV, plaće, mirovinsko bla bla… Ali svejedno, te vrećice su se trebale prodavati bez nekog velikog profita. Pogotovo što su sve neke male litraže, naplaćuju kao da su ne znam što. Pa ja na dan imam jednu taku vreću smeća haha…

Mene živcira jeer se uvijek sva odgovornost stavlja na male ljude, a mi zapravo nemamo veze ni sa zagađenjem ni slično. Ja sam prvi za to da se smeće ne baca po prirodi i to nikada ne radim. Pa čak sam i za nekakvo osnovno odvajanje smeća, ali nikakva pretjerivanja. Vlada je ta koja bi trebala organizirati što bolju preradu smeća sa što manje otpada.

Gledaj singapura: How Singapore Deals With Trash. And why other countries should take… | by Vrishak Vemuri | TechTalkers | Medium

Uvijek je to ista priča - da se što više lupi po džepu. Isto ko što više ne možeš kupiti plastične vilice i noževe, tanjure, i slično. Tako i ovo. A čisto sumnjam da je bolje za okoliš, ali ajde.

To je iskljucivo stvar navike. Imam dvije kantice umjesto jedne, za bio i za ostalo smece. Razdvajam tako godinama, i ja i djeca od malena. Ne kosta me nista snage, ama bas ni ne razmisljam o tome.
Papir isto odvajamo.
Ne mora se sad odljepljivati etiketa s tegle, al zaboga nije tesko imati u birou korpu za papir. Ili kartonske kutije od ambalaze baciti u papir.

Medjutim, ne kosta me snage, mi u podrumu zgrade imamo kontejnere odvojeno za

  • obicno smece
  • papir
  • bio
    I koliko vidim, i komsije razdvajaju, nikakav problem nije.

Namjestaj i kabasto se odveze na poseban otpad, ili se pozove da odvezu.

A staklena i plasticna ambalaza se vraca u prodavnice, tu su automati u koje se ubace. I dobijes i pare nazad, jedna flasa 25 centi mislim.

Elem, nije tesko kad je izorganizovano i kad znas da onaj ko to odnosi radi kako treba.

4 Likeova

Nisam ni znao da postoji i to fejk :smiley: Ali ne vidim svrhu osim ako nije baš tipa 5 kn ukupno za dovoljno vrećica za cijeli mjesec.

Nisu niti originalne vrećice neka lova za dizati bune, ali princip je :slight_smile: Ako je svaki dan jedna vrećica, to ispadne poskupljenje u odnosu na do 01.10. za cca 100% (napamet govorim, ali mislim da je tu negdje). Ako je i 50-ak kn više mjesečno većina nas ne bi propala radi toga, ali je bezobrazno to predstavljati kao novi način gospodarenja otpadom umjesto jasno reći da podižu cijenu iste usluge za 100% :wink: Prije je kod mene bio odvoz smeća 3x tjedno, već neko vrijeme su i to smanjili na 2x tjedno. Da sad bar vrate na 3x tjedno pa ajde de još to s tim kupovanjem vrećica, ali ovako, no no.

Po ovim nekim tumačenjima, a i to mi je logično, ako ambalaža ima i papir i plastiku trebalo bi to odvajati da se pravilno razvrsta jedna ambalaža. Plastika i papir ne idu u isti kontejner, jel.
Evo recimo kutija od miša :slight_smile: Ima kartonski dio i plastični dio (većinom je tako). Sad bih ja trebao tu kutiju rastrančirati (i svaki drugi put se porezati na plastiku) da pravilno odvojim??? E pa, ostat ću balkanska seljačina jer nemam volje niti vremena praviti se Finac.

Naravno da ne bacam smeće po cesti, da na plaži uvijek pokupim za sobom, da kad bacam kauč odvezem u reciklažno dvorište ako se tih dana u kvartu ne skuplja glomazni otpad i takve normalne stvari, ali da nakon jela ostatke začinjene salate guglam da vidim gdje to smije ići (jer navodno začinjeno ne ide pod bio otpad), pa jebote jel trebam govoriti da mi ne pada napamet?! Nekog to možda ne košta ništa, ali mene bi koštalo i vremena i živaca, a usput mi i princip neda da to radim :slight_smile: Tako da, je, problem je :slight_smile:

Nemam ništa protiv da drugi razvrstavaju ako imaju volje i misle da nešto mijenjaju :slight_smile:

1 Like

Kao sto napisah, u mojoj zgradi (skoro) sve komsije to rade. Kontejneri za papir se najvise pune, svaka pica zamznuta je u kartonskom pakovanju, vidim masovno se hrane picama :grin:
A tek porudzbine s amazona - puna tri kontejnera kartona ocas posla budu. Tako da pored tog svakodnevnog brda papirnog smeca koje se maltene “samo baca u kontejner” navoditi za primjer pakovanje od misa koje je popuplasticno, je pisanje uz vjetar.

Da napomenem, veze nikakve to nema sa glasanjem za Zelene niti sa Gretom i ostalim modnim krikovima, ljudi razdvajaju smece vec decenije.

1 Like

Jedino stari hljeb odvojim u kesu i zakačim za kontenjer (kontejner mi zvuči fuj iakoe pravilno), a sve ostalo na isto mjesto.

2 Likeova

E pizza mi nije pala napamet. Kupovna smrznuta je najčešće u kartonskoj kutiji, a i ona naručena. To je ajmo reći glomazna kutija. Po novom, samo to zauzme jednu vrećicu, i to veću, ili bih ja to sad morao spljoštit, pa rezuckat da zauzme manje prostora.
Da sam htio biti smetlar onda bih potražio takav posao, pa bih barem dobivao plaću za to.

Ako kutiju od pizze idem nositi u poseban kontejner za papir, opet ne valja jer se uvijek gljive i sir zalijepe za gornji dio kutije pa to “kontaminira” taj odvojeni papirni otpad. Ali, možda bih ja trebao uzeti nožić pa sastrugati te gljive i sir sa kutije, pa onda uzeti spužvicu i još malo pobrisati, pa tek onda baciti? :smiley:

Ili je jednostavnije raditi sve kao i do sada, pa kad me prijave sustanari jer imamo kamere pa će vidjeti da ne koristim plave vrećice, onda bacati kroz prozor kad nitko ne gleda? Baš nisam takva kategorija balkanske seljačine, ali sigurno neki jesu pa će biti show sa tim smećem uskoro :slight_smile:

Evo jedan komentar koji je netko ostavio ispod članka na ovu temu:

“Ma je li? Ja nisam smećar da gledam što ide u koju kesu, niti ću to ikad radit. Ja bacim smeće u kontejner ili kantu i onda je njihov posao to sortirat. Ali zeleni idioti želie da mi svi kopamo po vlastitom smeću. Dok sam živ, sve ide u jednu kesu kako i treba biti, a vi ostali me povucite za racku. A samo nek probaju naplatit mi kaznu, onda svo smeće ide u šumu i jamu, pa nek se onda prave pametni.”

Podržavam! :smiley: :smiley: :smiley: Kad mi znaju naplaćivat “odvoz” koji ne odrade jer ga redovno svaki mjesec naplaćuju i tamo gdje me nema, onda neka i odvajaju sami. A za prirodu neka se brinu prije masovne siječe šuma, prije bušenja i rovanja po kopnu i moru, prije slanja trilijuna radio signala na svaki kutak Zemlje itd., a neka puste ljude da bacaju smeće kako žele, sve dok ga ne bacaju na cestu nego u klasičan kontejner.

A voliš li sam točit benzin? Ja nikad sam nisam benzin natočio nit planiram

Malo smećar, pa onda malo radnik na benzinskoj, pa malo na vagu u prodavnicu, a eno ima i onijeh prodavnica gdje si i kasir. Samo čekam da mi još frizerka da mašinicu i škare i da mi uzme pare.

Odvajam, da, biootpad ostavljam sebi za glistenjaka koji mi vrlo dobro dođe svake godine za vrt, dok staklo i ostali otpad razdvajam u kantama…

Ne, takav kontamiran otpad bacaš u bio otpad, jer karton/papir se da vrlo lako kompostirat…

Ne znam šta je problem, imam 2 kante za smeće u kuhinji, jednu za plastiku, drugu za bio, i već u startu razvrstavam otpad i nemam nikakvog problema, osim što jedne kese, dvije moram odnijet, wow…

4 Likeova

Točim sam. Eh, ako ću baš tako gledati, onda ne bih trebao niti ikad nešto sam skuhat jer nikad nisam htio biti niti kuhar :slight_smile:

Ovo je dobro, slično kao da radim posao onih kojima je otpad posao. Radim možda tuđi posao i kad si sam točim gorivo, ali to mi ne smeta. Ali bavit se smećem duže nego što mi treba da ubacim u kantu, bez razmišljanja, odvajanja itd. to mi smeta.

Vjerojatno bi mi manje smetalo da vjerujem da ima smisla i prave koristi, da postoji kvalitetan sustav za gospodarenje otpadom, da postoji stvarna i osjetna korist za okoliš i da mi ne naplaćuju da radim nešto radi čega će kasnije oni čiji je to posao moguće dodatno dobro zaradit. Ne smeta mi da oni zarade, ako je tako, ali mi smeta da mene pritom maltretiraju.

Sa ovim vrećicama za mješani otpad zapravo može lako račun otići i parsto posto gore. Ove veće vrećice su 80 kn (10 komada). Ja bar 10 puta mjesečno imam neki otpad koji bi ispunio do vrha tu vrećicu, plus još redovno što se svaki dan napravi. Ista usluga, isti način zbrinjavanja, isti broj odvožnji, ali cijena parsto posto veća, plus ostaje paušal i tamo gdje me niti nema i gdje ne radim baš nikakav otpad. Opet rade budale od ljudi, a ti ljudi onda grakču na druge “NE ODVAJAŠ!!! PRIMITIVČINO!!!”. Istovremeno misle da oni rade neku bitnu razliku.

Ok, imaš kantu za plastiku i za bio. Zanemarit ćemo staklo, kosti od mesa itd. A gdje bacaš začinjenu salatu? Upute kažu da ne ide u bio jer će kontaminirat sve unutra. Nekako si mislim da ne ide ni pod plastiku :wink: , barem ne još dok se može još nekako naći prirodna salata. Pa onda evo ipak je problem. Dvije kante nisu dovoljne, ili ćeš kontaminirat sadržaj jedne pa si džaba krečio. Što sa papirom u kojem često daju kruh? Kartonski škarnicl sa najlonskim prozorčićem. Papir i plastika, neće moći u istu kantu, ako hoćeš pravilno i da ima svrhe. Znači, ne budi lijen, razderi svaki put tu ambalažu i fino razdvoji :slight_smile: (to ponovi nekoliko puta dnevno sa raznim ambalažama na istu foru). Pa mic po mic, i postaješ profesionalni razvsrtavač otpada sa punim radnim vremenom, ili ne radiš pravilno i nema koristi od tvoje poslušnosti nebuloznim zahtjevima gospodara.

Ajde da je ukinut paušal, da ne plaćam ništa tamo gdje ne radim otpad, a da onda od sada naplata ide preko tih plavih vrećica po volumenu, odnosno samo u njima smiješ bacati, a njih moraš kupiti po ovim cijenama u dućanu. Na to se ne bih bunio. Ovako…hvala lijepo, ali ja tu igru neću igrati :wink:

Edit: evo upravo sam usred pisanja posta po prvi puta uopće pogledao one vrećice za odvajanje koje nam zgrada daje već neko vrijeme. Možda ih sad ipak konačno počnem i koristiti, ali neka sadržaj u njima poslije odvajaju Pripuz i Tomašević, ja neću :slight_smile:

Sad sam se sjetio, ja zapravo već godinama ipak odvajam! Odvajam plastične boce i limenke :smiley: Njih vratim kad se nakupe, ali da moram skidati etiketu, e onda bih ih ostavio pred zgradom s etikotom pa neka ih uzmu oni koji imaju volje skidati etiketu da bi dobili povratnu naknadu.

Ponosni primitivac i balkanska seljačina, bilježim se sa štovanjem :slight_smile:

1 Like

Priča oko razvrstavanja otpada (ne smeća) sasvim sigurno udara na ego pojedinca.
Briga za okoliš je briga svih nas.

3 Likeova

Previse posla za neke :smiley:

Nekad se mlijeko kupovalo u limenu kanticu, a maline ako imas u basti jedes. Samo u sezoni se rijetko nalazila na pijaci jer je teska za transport, a tad ti baka odvaze koliko hoces pa sipa u kutiju. Jabuke se kupovale na vrecu

E danas se na dekadentnom zapadu malina prodaje po 125 grama (ovo je standard, bez karikiranja) u plasticnom pakovanju. Znaci za kilo malina kilo plastike. Isto vazi i za borovnice, kupine itd. Single pakovanje za single domacinstva (jer takvih je vecina)

Znaci gradski “iza-mene-potop” tip covjeka ne ore, nema bastu, ne muze kravu, ne hrani majmuna da mu bere banane niti hrani bilo kog drugog, ne kuha nista samo gura u mikrotalasnu (ne moze se ni cekati iz rerne, vrijeme je novac) i zaliva picem iz limenki s carapom il bez :wink: (oprosti morala sam)

Pa moze li bar biti svjestan ooogromne kolicine otpada koje se zbog ugode ostavlja za sobom?! Ovo je preuslov da ti padne na pamet da svoj otpad razdvojis ako se vec napokon nudi mogucnost. Pa i ako nije savrsena, gledati da bude bolja a ne principijeno je odbiti.

1 Like

Dobra tema :smiley:

Prije na stav.

Floskule floskule. Točno je to, ali…

Taj Zapad je “najzabrinutiji” za okoliš, a istovremeno sve trpa u glomaznu nepotrebnu često plastičnu ambalažu, što šareniju i ofarbaniju kemikalijama da privuče što više pažnje. Multinacionalne kompanije prednjače, a svi ljudi svijeta zajedno valjda ne stvaraju otpada koliko ga stvori samo jedna multinacionalna kompanija. Naravno, ta ista multinacionalna kompanija je prva u “misli zeleno”.

:smiley: Bar je čarapa pamučna :wink: Gdje to ide? Pod bio otpad? :smiley: Što sa limenkama koje ne primi automat za povrat (neke izbacuje)? Jel ima kontejner za lim? Ili se treba nazvati informacije, ili možda otići na predavanje o razvrstavanju? Ili je svejedno, jer je svaki kontejner kontaminiran pa ide sve na isto mjesto, ili ?

Ne znam za druge, ali ja ga ne ostavljam za sobom. Uredno ga bacim u kantu za smeće ili kontejner, a ostalo nije moj posao i ima tko je plaćen da dalje brine o tome.

Ne volim “moraš”. Uz to, ne znam za Njemačku, ali u Hrvatskoj mislim da nema neke razlike jer pretpostavljam da sve završava na istom mjestu. Da su umjesto trabunjanja i propagande novih vrećica otišli sa kamerama na odlagalište otpada, pa snimili gdje završava otpad iz žutog, gdje iz smeđeg, gdje iz plavog itd. kontejnera, pa što se onda dobije iz toga, možda bih promijenio mišljenje. Imam čvrste stavove općenito, ali kad naiđem na razlog da ih promijenim, onda to učinim. Ali ne kad mi netko kaže nego kad se sam uvjerim da trebam.

Kad otvorim kutiju cigareta, gdje ide vanjska folija, gdje ide unutarnji papirić koji strgnem u ravnini filtera, gdje ide čik, a gdje pepel? Naravno, da sve bude po PS-u i da se ništa ne kontaminira. Ide u pizdu materinu, eto gdje ide! Samo da zapalim cigaretu trebam proći tečaj i imati valjda 5 kanti pored sebe. E pa neće moći! Ima drugih bitnijih stvari kojima se čuva planet, a ja mu sigurno ne štetim ako bacim sve u istu kantu. Što poslije s tim rade oni čiji je to posao to nije moja stvar. Nisam od onih koji bacaju smeće po cesti pa mi je savjest čista.

Za sada ne vidim previše smisla u razvrstavanju, barem ne u Hrvatskoj. Druga stvar, pazi ovo…

Dvoje razvrstavača na temi, a istu stvar različito razvrstavaju. Što misliš kakva je situacija kad je milijun ljudi u pitanju? Nema adekvatne edukacije, nije baš jednostavno kako se predstavlja jer i “iskusni razvrstavači” očito ne znaju pravilno razvrstavati. Ona ženska sa videa iz prvog posta veli da ako se krivo razvrsta da se cijela kanta kontaminira.

Ali da, nije nikakav problem.Rekli su da trebamo razvrstavati i nema dalje. Pogni glavu, zahvali se na naredbi i upiri prstom u pritivce koji ne slušaju naređenja jer se ne smatraju robovima.

Razvrstavaj, stavi masku, ne grij prostoriju iznad 19 C jer inače ubijaš Ukrajince, shvati da postoji 57 spolova i samo primitivci još misle da postoje samo 2, cijepi se 16 puta (mjesečno), ne propitkuj rezultate plaćenih studija, plaćaj sve 100% skuplje svaki mjesec, ne budi rasista osim ako je netko Rus, i čekaj daljnja naređenja.

3 Likeova

Vjerujem da oni koji rade statistike bi rekli da je nemoguce imati sve ljude da isto rade i da ce svi pravilno razvrstati smece u odredjenu kantu.

Stoga, razvrstavanje treba ostaviti za centralno mjesto gdje ljudi ili strojevi to rade kvalitetno. Sve ostalo je nekvalitetno zbrinjavanje i razvrstavanje.

Tu ne mislim da bio otpad ide u istu kantu skupa s papirom jer njega svi mogu razvrstati u određenu kantu.

Slažem se.

To vjerojatno ne postoji. Strojevi u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i sl. da pravilno razvrstavaju otpad? :smiley: Možda griješim, ali sumnjam da imamo takve strojeve. Neke drobilice da, ali da stroj u jednom kontejneru prepozna plastiku i metal i to odvoji, čisto sumnjam :smiley:

Što se ljudi tiče, kojima je to posao, isto sumnjam u njih.

Evo sad gledam žutu vrećicu. Piše “plastika i metal”. To mi ne ide jedno s drugim, ali ajde ako oni tako kažu. Ali na toj istoj vrećici piše da npr. četkica za zube ne ide unutra. Pa čekaj malo, šta nije četkica od pretežno plastične drške, a vrh sa kojim pereš zube je isto neka vrsta plastike? Onda piše i da se ne odlažu npr. “plastične nosiljke”. Nemam pojma što su “plastične nosiljke”, ali su valjda te nosiljke PLASTIČNE, a vrećica je za plastiku. Stiropor isto ne smije u nju. Pa što on nije neki tip plastike? Nisam kemičar, ali se sjećam da kad sam kao klinac kurio plastiku i stiropor slično je smrdilo :smiley:

Jel će sutra po dekretu poslati cijelu naciju na predavanja o razvrstavanju ili misle da su svi diplomirali na PMF-u? Ili je to sa odvajanjem sprdačina??? Da pitaš 5 različitih djelatnika Čistoće što ide u koji kontejner vjerojatno bi dobio 8 različitih odgovora.

Zapravo je svejedno što gdje baciš, bitno je samo da plaćaš paušal i da sad poskupljenje od vjerojatnih parsto posto pravdaju trabunjanjem gluposti.

10 vrećica od 40 litara košta 80 kn. Ja ih bez problema napunim 10-ak mjesečno, plus još hrpu onih manjih.

Znači manje vrećke svaki dan ili bar svaki drugi (neću da mi doma smrdi smeće i da punim dok ne počne ispadat), plus desetak većih, plus paušal i bam, lako ode preko dvjesto kuna mjesečno nešto što je do neki dan bilo par desetaka kuna. Pa još paušal za nekretnine u kojima te nema pa ni ne radiš smeće i onda kad se nasmiješ tome neki ti lijepe etiketu primitivca :slight_smile:

Valjda je ovo drastično poskupljenje (koje se pokušava kamuflirat) zapravo olfo način da se ljude prisili na razvrstavanje, jer ako sam dobro shvatio, ako razvrstavaš sve ostaje kao sada jer odlažeš u besplatnim vrećicama u obojane kontejnere i plaćaš samo paušal. Ali ima caka! Neki otpad jednostavno nema gdje nego u mješani, a onda moraš kupiti vrećice iako razvrstavaš, pa i tebi poskupljuje, ili radiš krivo slučajno ili namjerno pa ne pridonosiš “zaštiti okoliša” pa si i ti slučajno ili namjerno isto balkanska seljačina :slight_smile: A usput, probleme sa razvrstavanjem sam napisao gore i zato je besmisleno. Drugi problem je što je moderno “razvrstavati” i to je cool, a i neki naštampani novčeki se pravdaju na temelju toga, pa zato, razvrstavajte, brinimo o okolišu, misli zeleno, i plavo i smeđe i žuto i misli misli misli dok ti ne pregori mozak da smisliš što ide u koju boju, i imaj 5 kanti najmanje, a i ne zaboravi se cijepiti sa 5. dozom. Svaka nam čast, možemo si opet zapljeskati sa balkona :slight_smile:

Zanimljivo je ovo vezivanje ljudi koji ne bi da razvrstavaju smeće sa nekim ko pravi ekološku katastrofu.

Ubiše mozak sa glupim idejama, pranjem mozga, glupim pričama i zakonima. U Bih Cg i Srbiji su uvedene u marketima one biorazgradive kese koje se plaćaju, a kad u te markete odeš uzet voće i povrće svuđe i dalje se koriste one besplatne plastične kese. Uveli u bioskopu da slamke za sok budu papirne, i raspadnu se na po soka, a sve one grickalice što prodaju su upakovani u duplo veću plastičnu kesu no što je potrebno samo da izgledaju veće…