Još jedna rasprava o cijeni websitea (i domene)

Ako je traffa organska i ako zaradjuje bez ikakvih spam postova po fejs grupama i sl. onda vrijedi i vise. :slight_smile:

Može pitanje.
Koliko bi onda bila opravdana cijena da stranica zarađuje npr. 100 € mjesečno?

Sve to zavisi od mnogo faktora, ali može biti izmedju 2.000 i 2.500 eura.

Pa upravo to, mnogo faktora… a ne da mi netko dodje mjesecna zarada*24mj…

Pa može da dodje sa tom cenom, prodavac ima pravo da ceni sajt koliko želi. Prema trenutnim cenama na tržištu, ako sajt ima stabilnu organsku posetu, vrlo je opravdano da sajt košta 24 x mesečna zarada. Ali opet kažem to sve zavisi od dosta faktora, ali to je neki najčešći slučaj. Svakako cena uglavnom varira od 12 do 36 x mesečna zarada na stranom tržištu koje je koliko-toliko konsolidovano.

Vjerojatno su jedan od faktora

  • da li posjete dolaze sa tražilica
  • koliko ima članaka na sajtu
  • starost weba
  • mjesečni broj posjetitelja
  • mjesečni broj pregleda stranica

Jesam li u pravu?

1 Like

Osobno meni prvi vazan faktor je ‘Google ads’ koliko zaradjuje na dnevnoj bazi te drug faktor kolika je dnevna posjeta.

Nije li logicnije da ti prvi faktor bude posjeta i odakle dolazi ta posjeta, a zatim adsense. Ne znam gdje je to bilo, no stranica koja je imala dnevno 20-30eu dnevne zarade preko adsense-a je prodana za preko 2k eu da bi na kraju bilo da stranica zaradjuje 90% od social media sto je na kraju rezultiralo da je prava cijena stranice za 90% manja od navedene cijene. :sneezing_face:

2 Likeova

Opet kad pogledas dnevna posjeta i dnevna zarada ‘googl ads’ su usko povezani.

Pa to je cista glupost i greska samog kupca, valjda je logicno da je vidio odakle posjete dolaze…prije same kupovine. Takvim i treba prodati sajt za 900% vecu vrijednost.

Iskreno nijedan sajt ne bih prodao ispod 15x mjesecne zarade, bilo da je organska ili social posjeta. Razlika izmedju organic i social je samo u tome, sto organic neko vrijeme imas “prst u uhu” , a jednako brzo moze pasti kao i social.

Nazalost i na srecu ima nas svakakvih, to samo pokazuje koliko energije, vremena i fokusa trosimo na krive stvari dok ono najbitnije zanemraujemo zbog “krivih” stvari. :thinking:

Plus sto zaboravih napisat, cijenu svojih sajtova bih dodavao i potencijal i social profle. Tako da se na bilo kojem sajtu moze to racunati, neka hajmo reci 15x zarada pa onda dodaje sam prodavac + sto on misli. A generalno nikad i ne prodajem sajtove, kad imaju profit meni je besmisleno prodati. Bilo da je to profit 2e ili 200e ili 2000e

A ozbiljnost ovog oglasa je suvisno i komentarisati…

1 Like

Tako je, u pravu si, to su neki od najbitnijih faktora koji se uzimaju u obzir prilikom analiziranja sajta.

hmmm, onda bi ja mogao utržiti moj web za 3500 €

Ti možeš tražiti i 100.000€ ako hoćeš :smiley:

Svako ima pravo traziti koliko hoce. Ja gledam otprilike ovako:

Ako je posjeta 90+% organska i site stariji od godinu dana, prosjek zarade zadnjih 6 mj x 18-24 mj (ovisno o tematici).

Price o potencijalu i mogucoj zaradi uz ovo/ono, okacite macku o rep, da to ide samo tako i vlasnik bi to napravio i sam zaradivao.

Mada neke sajtove nebi prodao za nikakvu lovu jer preko adwordsa donose novac da na njima ne radim bas nista. Imam jedan koji ima 1 originalan clanak i jedan c/p clanak, jako malo mjesecnih pretraga i donosi mi nekih 15$/dan cistih novaca vec 14 mjeseci.

1 Like

Da netko, nekim slucajem, postavi tu na prodaju sajt cocacola.com, ignorirali bi ga samo tako jer je
mjesecni adsense cocacola.com = nula
Ovaj kompa prodaje sajt koji, vjerovatno, nema posjeta, ali ima na twitteru vise od soma followers-a
Kaje ovo? Skrivena kamera? :grin::grin::grin:

@c3po mogao bi prebaciti dobar dio postova u novu temu. Kad već nije srezana rasprava u oglasu, budem se i ja uključio :slight_smile:

Ovo je naravno potpuno točno.

S ovim se ne slažem.

Nitko nije spomenuo recimo conversion rate, a i to je jako bitno. Također, bitna je i niša, potencijal tržišta, itd. Nije isto ako web trenutno zarađuje (ili je do sada zarađivao) na prodaji walkmana ili video rekordera ili ako prodaje PlayStation.

Convesrion rate je također jako bitan faktor. Nije isto ako netko ostvari konveziju na svakih 50 posjeta i ako nekome treba 500 ili 50000 posjeta za konverziju. S druge strane, bolja je konverzija svakih 500 posjeta od one na svakih 50 posjeta ako taj web sa konverzijom na 500 prodaje dijelove motora za Boeing, a onaj sa konverzijom na 50 posjeta prodaje USB stickove iz Kine ili zarađuje na AdSense klikovima.

Svaki web treba gledati zasebno.

Što se tiče potencijala, puno njih kaže da to ne vrijedi ništa, ali ja se sa time ne slažem. Evo jedan konkretan primjer, moj vlastiti. Web je HonorarniPosao.net, Društvene mreže su kod mene potpuno neiskorištene i to je veliki potencijal koji bih sigurno uračunao u cijenu kod eventualne prodaje, pa svidjelo se to kupcu ili ne.

Posjeta mi je 90% + organska sa tražilica, ostatak je direktan na URL i nešto sa ono malo backlinkova koji postoje jer se nisam ni sa time zamarao.

Ovo sad nije moj oglas za prodaju jer ne razmišljam o prodaji, mada uvijek postoje ponude koje je teško odbiti :smile:

Uglavnom, teorija da je vrijednost 12-36 x mjesečna zarada u nekim slučajevima stoji (većinom kod neozbiljnih i nesigurnih webova), ali zapravo je vrlo individualna i ne može se uzimati kao pravilo za sve webove.

Recimo na mom webu, samo u blog dijelu, je hrpa postova koji imaju svaki po 2000+ riječi. Ok, ne baš svaki, ali vjerojatno većina. Nisam brojao, ali mislim da ih je barem 50-ak takvih, a to je onda 100000+ riječi samo u blog postovima. Svaki post je unikatan jer sam svako slovo sam napisao i nisam niti riječ prepisao sa nekog drugog weba. Uz to, na ostatku weba je jako puno članaka koje sam također sam napisao pa su unikatni i sve to zbrojeno daje jakooooo puno tekstualnog sadržaja na webu kao cjelini, i to unikatnog sadržaja, čak i mnogima zanimljivog.

Kad bi došlo do nekog razgovora o prodaji, ne znam koliko bih cijenio samo sadržaj bez ikakve priče o zaradi, ali vjerojatno bi bilo par tisuća dolara samo za sadržaj jer ga ima jako puno i jer je 100% autorski i unikatan. U samo malom dijelu se dotiče Bitcoina, a dobro stoji na tražilicama i za tu tematiku u određenim slučajevima.

AdSense uopće nemam implementiran, pa je to sigurno potencijal koji bi se morao uzeti u obzir i uračunati u cijenu. Društvene mreže me nerviraju i uopće se nisam angažirao na njima, a sa njih se može uz jako malo truda povući jako puno prometa (nekada i kvalitetnog) što bi se osjetilo na posjeti i onda i na zaradi pa je i to definitivno veliki potencijal i trebao bi se uračunati u cijenu. Ne na način da se kaže nešto tipa promet sa Facebooka može biti 1000 dnevno, pa uz konverziju x% i profit xy dolara po konverziji to bi bilo xyz dolara dnevno pa to puta 36 mjeseci iznosi toliko i toliko pa taj iznos dodajem na cijenu. Tako naravno ne, ali koju tisuću dolara dodati na cijenu radi potencijala od neiskorištenih društvenih mreža je skroz ok i realno. Instagram netaknut, Facebook stranica ima 1300+ pravih pravcatih fanova bez da je ijedan kupljen ili navučen lažnim nagradnim igrama i sl. To je naravno mala brojka, ali već se i to da iskoristiti samo da povremeno postam na toj stranici, ali ja se nisam tamo niti logirao valjda mjesec dana jer me nervira Facebook. YouTube također potpuno neiskorišten, Twitter isto itd. Jako dobro znam kako bih te društvene mreže mogao iskoristiti, ali neda mi se, pa vjerovao mi netko ili ne, to je istina. Moj web je unikat i ima hrpu sadržaja kojeg mnogi smatraju kvalitetnim pa je to ipak puno drugačije i ozbiljnije nego kad sa društvenih mreža vučeš posjetu na neki web koji je nabrzinu sklepan. Ta razlika bi se sigurno osjetila i na razlici u postotku konverzije.
Čak da samo sa profilom od YT kanala ostavljam postove ispod drugih videa već bi se i to osjetilo vrlo brzo, ili da sa profila Facebook stranice komentiram članke na Indexu i drugim portalima.

Dalje…AdWords…još jedan veliki potencijal. Gurao sam to nekoliko mjeseci i zarada je bila parsto posto veća nego bez toga (nakon troška oglašavanja). Nije mi se dalo više s tim zezat, doslovno, kako god da to nevjerojatno zvuči. Netko će mislit da sam lud što se odričem parsto posto veće zarade, ali ja sam takav, kad mi se nešto neda, onda me ne hebu novci koje radi toga propuštam. Kad neću onda neću.

Backlinkovi…mjesec dana rada po samo sat vremena dnevno na kreiranju kvalitetnih backlinkova (imam znanje) ili pronaći nekoga tko također ima znanje i radi kvalitetne backlinkove (ručno) za recimo $1 po jednom je samo $1,000 za 1000 komada, a ja ih sada imam ukupno valjda samo 300-400 (nisam ni gledao dugo). Kad sam kod gledanja, pojma nemam niti kolika mi je posjeta jer GA nisam pogledao valjda ima mjesec dana. Znam samo da Similar Web i Alexa nisu točni u mom slučaju.

Znači to je još jedan potencijal koji bih ja uračunao u cijenu, a i koji bi realno morao svatko drugi uračunati i to ne bi smjelo smetati niti jednom razumnom i ozbiljnom potencijalnom kupcu. Naravno ne onako da kažem da se može sa tim potencijalima zarađivati toliko i toliko mjesečno više pa pomnožiti taj iznos sa 36 i ubaciti u ukupnu cijenu kao da se ta zarada već danas ostvaruje, ali neki normalan iznos dodati na temelju tog velikog i skroz realnog potencijala je skroz ok i zapravo potrebno, osim ako si glup prodavač.

Dalje, mogu vrlo lako dodati još neku kategoriju na glavni izbornik, recimo poslovi u inozemstvu i napisati neki vodič za snalaženje u Irskoj (ili tražiti nekog prijatelja koji je tamo da mi to napiše) i to prodavati za samo $1 i vjerujem da bi to išlo ako bi bilo popraćeno kvalitetnim sadržajem javno dostupnim na webu pa bi se moglo očekivati da je vodič stvarno kvalitetan i koristan. Mogu dodati i kategoriju “ostalo” pa tamo prodavati dronove sa Amazona i uzimati par dolara po konverziji jer je web kao cjelina već sada dobar temelj za širenje.

Recimo palo mi je napamet proširiti se i na nišu poklona koja je uvijek aktualna, a ja imam za ponuditi unikatan poklon i imam “zaleđe” u vidu vrlo sadržajnog weba koji bi koristio što se tiče konverzije. Za Valentinovo, Božić i Novu je boom, ali postoje i rođendani, godišnjice, imendani itd pa je niša aktivna cijelu godinu. Naravno, i to je na čekanju jer mi se trenutno neda :slight_smile:

Potencijal je i naplata guest postova firmama, da bude i samo $10 za post koji će ostati stalno i koji će sadržavati backlink i da bude samo 2 takva mjesečno to je već $20 mjesečno što puta 36 daje $720 pa da na temelju tog konkretnog potencijala podignem cijenu za samo $100 to bi trebalo biti ok.

Potencijal je i naplata bannera itd…

Ovo boldano…to u mnogim slučajevima stoji, ali nikako u svim. Nekima se neda, neki ne znaju, a neki nemaju vremena. To su sve razlozi u kojima to boldano zaista ne stoji. Polazim prvo od sebe i meni se prvenstveno neda, a znam i imam vremena. Netko to ne može vjerojavat, ali meni je draže prodati domenu nego se angažirati oko weba. Prodaja domena mi je posao, a web mi je hobi, a ne obratno. S druge strane, kad znaš što radiš prodaja domene može biti i za konkretan iznos :wink:

I sad zarada…ajmo reći da je samo $1 mjesečno. Jel bi to značilo da moj web uz sve nabrojano ne vrijedi više od $36 ? Pa ja bih samo na temelju količine teksta tražio par tisuća dolara. Samu domenu, i to da na njoj nikad nije bio nikakav web, ne bih dao za manje od barem $100 jer definitivno nije za bacit.
Na temelju potencijala koji sam spomenuo bih tražio još par tisuća jer je taj potencijal itekako realan i vrlo lako ostvativ, valjda je to svima jasno. Znači računica 36 x mjesečna zarada već ovako ugrubo u mom konkretnom slučaju promašuje za tisuće dolara i zato nikako nije relevantna za izračun u mnogim slučajevima :wink:

Ima webova koji postoje recimo godinu dana, koji su copy/paste sadržaj ili eventualno 20-ak kupljenih članaka na Fiverru ili od nekog domaćeg pisca ako je domaći web i koji pretežno vuku posjetu sa društv enih mreža. U takvom slučaju ajde da bude 12-18 mjeseci zarade. Ako se radi o takvom webu, a koji postoji tek recimo 2 mjeseca onda je i 12-18 puno. S druge strane, u puno slučajeva i x 50 mjesečnih zarada malo.

Znam da se neće svi složiti, ali to je moje mišljenje.

EDIT: kad vidim koliko teksta sam napisao dođe mi da predložim da se na forumu ograniči broj znakova. Ima ono glupo ograničenje za minimalni broj znakova, a bilo bi puno korisnije za maksimalni :slight_smile: Niti meni se nebi dalo čitat ovoliko teksta :smiley:

5 Likeova

Koji off-topic :smiley: . Neka MOD napravi posebnu temu o tome kako se vrijednuje neki sajt.

I neka se ubace osnove za postavljanje oglasa, znaci moras navesti posjetu/zaradu, nacin montenzacije itd…Neka osnovna pravila, a ne ovako besmisleno. Napisati trazim 1.000 e.