Jučer sam primio email u kojemu sam prozvan za uzimanje fotografije

Pozdrav svima,

jučer sam primio email u kojemu sam prozvan za uzimanje fotografije. Situacija je ovakva, koristio sam fotografiju koju sam našao na google samo za prezentaciju nove web stranice klijentu ( ta slika nikako nije trebala stalno ostati na stranici, nego samo dok on ne krene postavljati svoje fotografije ).

Poslali su mi dopis na 4 stranice, Na zadnjoj stranici dopisa stoji da moramo potpisati dokument ( Declaration to cease and desist ) i poslati im natrag ili u protivnom moram platiti € 5,001.00.

“If we do not receive a signed declaration to cease and desist from you by the stipulated
deadline, we will assume that you have declined to accept this obligation. In this case I am
instructed to take further legal action immediately.”

Nisam siguran da li je ovo pravi email ili jedan od pokušaja iznude, iako sam ovu sliku stvarno pronašao na google i integrirao ju u stranicu.

Uklonio sam sliku i sa stranice na kojoj se nalazila, tako da te slike više nema kod mene na stranici.

Ako se netko našao u sličnoj situaciji molio bih da pomognete.

Bilo je već sličnih situacija.
Makni sliku sa tog weba i gotovo.

Možda je scam ali i ne mora biti. Te firme za utjerivanje dugova zbog
ukradenih slika rastu kao gljive poslije kiše. Neke su fake a neke su prave
pravne institucije koje poznaju međunarodno pravo i u stanju su te pravno goniti
gdje god da se nalaziš.

Također sam mišljenja da će to što si maknuo sliku sa svog weba biti dovoljno.
No naravno, to je samo moje mišljenje i svašta je moguće. :frowning:
Ovo je samo još jedan primjer tebi i ostalima da nikako nije pametno neovlašteno koristiti slike skinute sa neta. U velikoj većini slučajeva će se proći nekažnjeno, no nekada i završiti naopako.
Nekada uzmete sliku koja je služila baš tomu, kao mamac. Ima i toga, nažalost. :frowning:

Cloudflare sve rjesava, niko nema pojma gdje ti je sajt, niko ti nista ne moze, cloudflare nikad nece otkriti nista.
Sve slike slobodno stavljaj jer pravilo je da ako nadjes na netu a na slici nema da je zasticena to je dozvoljeno koristiti.

To su samo prevaranti koji pokusavaju da ti uzmu lovu, a gdje ovo nadju 5.001 he he zar bi ozbiljan neko ovu cifru napisao?

Sto se tice sa kojeg maila je poslato, he he ima na netu bezbroj aplikacija i mozes slati ako hoces sa recimo [email protected] to i djeca znaju

2 Likeova

@Mia1 Ne dezinformiraj ljude, nadam se da samo trolas.

1 Like

AHAHAHHHAHAHAHAHAHAHAHA

Svako autorsko djelo (slika, zvuk, tekst, progamski kod itd) je uvijek i bilo gdje zaštićeno zakonom, osim ako autor ili nositelj autorskog prava ne oderedi drugačjie.

A sva ta razna copyright dokumentacija je tu samo kao “uputstvo” o tome na koji način se djelo može koristiti.

Ja sam imao slučaj gdje mi je cloudflare poslao obavijest da koristim fotografiju od neke fotografkinje iz amerike, koja ima nekakvu svoju agenciju, odem provjerim to ime i prezime i na facebooku i googleu i vidim da je baš istina, nije nikakav scamer ili nešto takvo, izbrišem spornu sliku sa sajta i članak i sve…i evo već treći mjesec nit’ imam kakvih obavještenja ni ništa…nadam se da više nije problem…mda imaš dosta njih koji se ne bi zaustavili samo na brisanju spornog sadržaja…znam da su getty images zeznuti u tome…

I meni upravo dosao identican mail - traze $5001 za jednu sliku iz clanka koji je objavljen sad vec davne 2011. godine na web stranici koju sam bio kupio od nekog drugog. Mail je poslan s @photography-defender.com

@pocky @pahert sto je na kraju bilo od toga? Ostalo na prijetnji ili je stvarno pokrenut spor na sudu?

Firma registrovana u poljskoj, otkud njima pravo da bilo sta iznudjuju, valjda to sud odredi

ček, photography-defender.com a na stranici slika sa http://sumfinity.com/category/hdr-photos/spain/valencia/ i na stranici piše pri dnu: Copyright

You’re free to use my work on your private, non-commercial website, as long as you link to sumfinity.com and mention me, Nico Trinkhaus, as the author.
Check this for details on the copyright and licensing.

Copyright is protected by PhotoClaim.
"

To bi značilo da smiješ koristiti sliku dok god je negdje na stranici spomenut Nico Trinkhaus i sumfinity.com? A na photo defender stranici ne vidim nigdje da su ga spomenuli, jel mi kaj tu fali il? :smiley:

Šta se desilo s ovim, i ja sam upravo primio isti mail.
Sliku sam odmah maknuo, i odgovorio u mailu da nemam pojma o čemu se radi i da mi kažu o kojoj slici se radi jer nisamo imao pojma…

Kakav je naziv fotke, jer menjan ili je ostao u originalu?