Sjećam se da si već ranije spominjao redit, pa da pojasnim.
Osobno ne vidim razliku između redit publike ili publike nekog novog velikog influencera. Sve je to samo novi način da se dohvati neki volumen nove publike, a tako i prodaje.
Tako da u tom kontekstu … jesam li ja posvetio pažnju reditu, ili novim infuelncerima …sve to vidim ko isti “vrag”.
Tako da kratki odgovor bi bio: Jesam, bavio sam se time i stvar šljaka.
A ponešto detaljniji odgovor slijedi…
Znači nisam sjedio po tom pitanju … influencere svakako vidim kao best-buy način promocije.
Dali stvar šljaka, probao sam.
Samo 5 sati sam sjeo za računalo i slao raznorazne ponude influencerima i to se je kao metoda potvrdilo. Rezultat rada tih 5 sati je urodilo nevjerovatnim parama. S time da ti prihodi nisu konačni…oni i dalje traju.
I još neki od suradnji koje sam tada dogovorio tek trebaju biti realizirane. Tako da niti još ne znam s koliko novca je nagrađeno tih 5 sati rada.
No kako ja težim skalabilnim pristupima, nisam uopće nastavio to raditi…nego sam “već idući” dan radio na programu za sakupljanje influencera. To je platforma preko koje ću moći zaposliti ljude da obavljaju taj dio posla.
Zato sam gore u prethodnim postovima spomenuo da sam svjestan da tu leži enormni potencijal koji se tek spremam otključati, i da ću plodove tog rada tek ubirati.
Mogao sam da “pohlepno” nastaviti trošiti svoje vrijeme i skupljati influencere, ali taj posao mi je dosadan… a i vidio sam da dugoročno to nije najbolji put i prešao sam na onaj koji će dugoročno biti najisplativiji.
Mogao sam i bez programa uposliti ljude, no niti to nije baš skalabilno. Možeš “pješke” komunicirati sa nekoliko ljudi …ali ne možeš sa 100 ili 1000 …itd. A program mi omogućava da samo preko statusa, checkbox-eva …i slično… upravljam velikom količinom ljudi…to mi je cilj. automatizirati takve procese koliko god ide.
Nadalje, mogao sam taj program sklepati na brzaka i baciti se što prije na posao… ali nisam išao niti tim pristupom. Nego sam ga pravio sa namjerom da i kroz taj program što više Doorsi evoluiraju … jer najdugoročniji plan su mi zapravo Doorsi. I svaki zahvat koji radim vezano uz puzzle, nastojim da od toga Doorsi dobiju što više benefita. Da se vrijeme tako potroši da i puzzle dobiju poguranac, ali i Doorsi. I to opet vidim kao “najoptimiziraniji” put ako se gleda dovoljno dugoročno, a ne što će biti “sutra”.
Jer ako ću gledati “sutra” … onda bi mogao leći i ništa ne raditi, jer novca za “sutra” ne fali.
Hoću s time reći da kada nešto planiram, uopće ne razmišljam previše o novcu koji će se tim činom stvoriti. Nego gledam samo dugoročno kako odvesti igricu na next level. I tu mi je onda najbitnije da to stvarno i bude igrica …da bude ispunjeno onim što volim raditi …a ne onim što “moram raditi”…i da tim putem napredujem. I tu mi je uvijek na prvom mjestu programiranje (moja najveća strast) … zato sam uspješno traženje influencera pretvorio u ideju stvaranja programa za tu svrhu. Tako da mogu da se igram i sa tim programom i sa Doorsima kroz tu priču.
Novac u toj priči nije neka vrijednost koje treba nakupiti što više … on je samo element kojeg treba biti dovoljno da te provede kroz sljedeću zamišljenu etapu. Tako da držim fokus na etapi da ju provedem, a o novcu brinem tek toliko da imam sigurnost da mogu proći zamišljenu etapu. Novac tako vidim samo kao “pješčani sat” i idući zamišljeni plan mora biti izvršen prije nego sat “iscuri”.
Ponekada onda nema smislat “dopunjavati” sat …dovoljno je fokusirati se na kompletiranje etape i kao nagradu osvojiti puno “veći pješčani sat”, hehe.
Stoga ako je osvajanje redita sljedeća etapa, onda nisam zadovoljan samo reditom ili samo određenim influencerom. Takvih izvora ima more i tražim način da ih osvojim što više… puno više od onoga što bi moglo odraditi 1 ili 10 ljudi.
U tu svrhu je nastao influencer tracker.
Dokumentacija alata: Influncer tracker - how to use - Google Docs
Dokumentacija uputa baš za postupanje za projekt Ugly4. Objašnjenje o ponudama kakve treba slati i slično: Influencer Tracker - upute za projekt Ugly4 - Google Docs
Možeš vidjeti u drugom dokumentu kako su bogate nagrade sakupljačima. To je zato jer stvarno ima prostora za to.
Bila je ova tema na forumu Email marketing zarada - iskustva? gdje se netko raspitivao oko takvog sličnog posla i bila je kao nevjerica oko ponuđene plate. Pa eto samo ću reći po svom iskustvu da se iza ovakvih stvari skriva jako velik profit…i da mi ima smisla da netko jako dobro plaća za takve usluge.
Uglavnom, poanta ovog mog posta je, barem kako ja razmišljam:
- mora biti skalabilno
- kada imaš neku ideju, razmisli dali je možeš skalirati tj. uvišestručit taj posao 10, 20…100 ili 1000 puta. Ako ne možeš, stvar nije skalabilna.
- traži način kako isto učiniti da možeš multiplicirati/skalirati taskove koji se trebaju obaviti na “neograničen” broj instanci
- tek tada imaš goal
- u suprotnom imaš teret, ograničenje, limite
U bivšoj firmi gdje sam radio, najviše me smetalo što su imali ogroman potencijal da rasture čitav svijet, no nikako nisu znali razmišljati skalabilno.
Banalan primjer… produkt (software) koji su prodavali …oni su za svakog novog klijenta radili čitavu kopiju programa.
Kada dođe potreba da se nešto promjeni na programu, oni su to morali mijenjati na svakoj od kopija.
A programi hvala Bogu svako malo trebaju neku promjenu. xd xd.
Je da…stvar je funkcionirala za 10-15 možda i 100 klijenata/kopija. No nije moguće neograničen broj kopija non stop usklađivati i stvar nije skalabilna. Točka. Mijenjat pristup čim prije, tim bolje.
Jer što se dublje ukopaš u neskalabilna riješenja, duži je i put van.
Oni su tvrdili da će to mijenjati kada dođu do broja kopija koji više ne mogu ručno održavat.
No kakvo je to dugoročno planiranje?
- Prvo, gubiš svoje vrijeme na cijelom tom putu dok dođeš do tog broja kopija. Jer cijelo vrijeme je to bačeno vrijeme da radiš taj posao koji nebi trebao postojati.
- Drugo, kada dođeš do tog broja kopija … onda će biti puno teže raspetljati priču kada si toliko već zagazio u “živo blato”. Znači opet bačeno vrijeme na teže raspetljavanje priče koje je moglo ići jednostavnije.
Ako ćeš morati tako i tako to mijenjati, pa nije li bolje onda uštediti svo to vrijeme koje gubiš na točki 1 … i napraviti stvar odmah. Time će vrijeme iz točke 2, koje mora biti utrošeno, barem biti utrošeno u manjem obimu i imati svrhu uštede.
Zašto onda odmah u startu ne razmišljati dugoročno?
Jeste da je najlaki način za uzeti pare napraviti “copy-paste” cijelog programa, prodati ga klijentu, spemiti pare u džep na “jednostavan” način i “sutra” biti sretniji kako si lako nešto stekao. Ne dugoročno imaš samo teret.
Tako da ako te pare nisu nephodne za preživjeti idući dan…to je onda krivi put, jer je u konačnici to skuplji put.
Na isti način kada bi ja sada svoje vrijeme trošio na redite i traganje influencera…to bi dugoročno za mene bio skuplji put. Taj novac mi sutra neće ništa promjeniti, a drugačije to vrijeme uloženo bi moglo napraviti znatnu promjenu…a do tih influencera i redita ću ionako doći. Neće ostati neostvareno…samo će kasnije postati ostvareno, ali zato na efikasniji način.
Hope, I explained. … vrijeme je skupo da bi se njime razbacivali.