Kako Google obavijestiti da je stari web na novoj domeni?

Malo je offtopic, al imam jedno kratko pitanje - pa ću napisati ovdje (ako treba admin može premjestiti).

Selio sam web stranicu zbog rebrendiranja s jedne web adrese (domene) na drugu (domenu). Staru .hr domenu (godinu dana) nisam produžio, nego sam čitav sadržaj preselio na novu .hr domenu. E sad, htio sam Google na Search Consoli obavijestiti da je domena promijenjena - ali mi to ne dozvoljava u postavkama. Naime, kad upišem novu domenu u polje za zamjenu domena, potrebno je ispuniti dva uvjeta - 301 redirekcije i ispravna nova domena.

Ja te 301 redirekacije nemam s obzirom da mi je stara domena ugašena. E sad, kako Google obavijestiti da je stari web na novoj domeni? Ima tko kakvu ideju kako riješiti navedeni problem?

Hvala

Kupi opet staru domenu, nema druge

Nikako ako stara domena nije u tvom vlasnistvu.

Nebih trcao pred rudo sa kupovinom stare domene. Ako stara domena ima 1 backlink, onda ce Google jednostavno indeksirati novi/stari sadrzaj na novoj domeni i to je to.

Ako je stara domena imala jak autoritet i tisuce backlinkova, onda bi svakako bilo dobro ponovno registrirati je i napraviti redirekcije.

Zakljecno, prvo se trebate zapitati da li uopce moram “javljati” Googlu i ostalima da je stranica na novoj adresi. Tako da pitanje je ustvari da li je uopce potrebno to raditi ili nije. A ako je, zasto se onda tako vrijedna stara domena pustila da istekne?

Kao što sam rekao, radi se rebrendiranje web portala zbog izgradnje prepoznatljivog imena brenda. Domena je bila stara svega godinu dana, tako da ne bih rekao da je bila nešto pretjerano vrijedna.

Na staru domenu je pokazivalo manje od 10 backlinkova, s time da su bili sa svega 4 različite web stranice. Dakle, po tom pitanju nije bila nešto dobra domena. Sadržaja je bilo nekih 100ak postova.

No, imala je cca 100-150 posjeta dnevno (hrv jezik) tako da to smatram relativno ok nasljedeđem te domene - i taj dio ne bih htio izgubiti puno. Zato sam i pitao jel treba reaktivirati staru domenu - a samo iz razloga da je GSC može redirektati u panelu.

Ako mislite da će Google sam shvatiti da je sadržaj preseljen na novu domenu i pojedinačnim postovima na novoj domeni dati dobre pozicije unutar 2-3 mjeseca - onda ni nema potreba da kupujem staru domenu i radim te redirekcije.

Nadam se da stari sadržaj na novoj domeni neće uzrokovati neki ban nove domene od strane Googlea. Ovo zadnje je zapravo jedino što me brine - da ne zeznem novu domenu starim sadržajem.

Hvala

Shvatit ce s vremenom Google sam da je sadrzaj presao na novu domenu ali bi taj proces znatno ubrzao da si sacuvao staru domenu i redirectao je na novu. Takodjer, nema garancije da ce se sva posjeta preseliti na novu domenu, a narocito ne bez redirecta sa stare.

2 Likeova

Sad se ja podseti na nešto…kad viđe šta je napisao
Pre par meseci ja sam tako menjao ime domene to jest sajta a bilo nekih linkova (članaka) na starom sajtu .naravno ništa nisam dirao nego sve ostavio tako…(ni sam ne znam što…valjda mi mrsko bilo se zezati sa redirekcijama)
I sad se vratim (danas) na početne URL linkove prve što sam prve članke obajvljivao na staroj domeni i vidim Google ih opšte nije indeksirao