Kako istražiti SEO greške

Pozdrav,

koji su sve načini da istražim SEO greške na stranici.
Dali postoje nekakvi alati koji će me upozoriti ako web krši neke osnove, kao što je npr. duplicate content…i sl.

Imam web koji se nalazi na 16 različitih domena i sumnjam da zbog istog sadržaja na tim domenama nisu slučajno svi zakinuti. :confused:
Al svakako mi se čini da su preloše rangirani, jer doslovice ih ne pronalazim u rezultatima pretrage za ključne riječi. (Dok svakakva žnj konkurencija iskače već na prvoj stranici Google rezultata)
Uopće se pitam od kuda i imam posjetu koju imam…

Uglavnom, od kuda krenuti istraživati koje SEO greške imam.

Hvala.

Odakle ti ideja da isti sadrzaj stavis na 16 razlicitih domena? :slight_smile:
Verovatno su domene na istom registru, isti hosting, isti whois podaci?

Nisam ja tako stavio…takav sam site preuzeo. A pošto je site dobro funkcionirao, ništa na silu nisam mijenjao…nego sam prvo ostavio sve kako je bilo i sređivao sam ono najnužnije. Sada se tek idem baviti ovim pitanjem.

Inače u ovoj niši (turizam), primjetio sam da mnogi siteovi imaju tako (uključujući i one najveće). Sa pojedinom domenom se predstavljaju na nekom tržištu/jeziku.

Tako je i kod mene, svaka domena gađa neki jezik i stranica se na toj domeni defaultno otvara na tom jeziku. (Naravno, sa mogućnosti promjene jezika … što rezultira da sve stranice zapravo imaju sve isto osim domene)

I sada recimo stranica na poljskom ima ključne poljske riječi u nazivu domene…onaj tko će u poljskoj googlati te riječi, nabasat će na tu verziju stranice.
To sam shvatio kao nadmetanje u toj niši…da onaj tko zakupi više boljih domena, svaka domena mu radi određeni priljev posjeta. Koliko to ima smisla, nemam pojma…ali vidim da tako svi grabe što više domena sa pretumbacijom istih ključnih riječi u nazivima istih.

Jesu da…nije niti cilj da se išta skriva. Treba samo Googleu nekako objasniti da je to isti web. Canonical za to služi, ako se ne varam.

Samo mene zanima kako istražiti jel to Google vidi kako spada…ili su site-ovi pobrali kakav penal.
Osim toga, zanima me istražiti ako su site-ovi iz bilo kojeg drugog razloga pobrali kakav penal.

Pa nisi naglasio bitnu razliku, a to je da su sajtovi na razlicitim jezicima. To je jako bitna razlika. Ja sam mislio da svi sajtovi imaju isti trekst na istom jeziku. Ovo je skroz drugacija prica, bar ja tako mislim. Mozda je samo prevelika konkurencija (sto u turizmu i jeste) pa te zbog toga ne rangira. Par jakih linkova bi trebalo da rese to.

Pa ne polazim od nikakvih pretpostavki…nego tražim alate sa kojima se to istražuje.
Inače, ima i više različitih domena koje gađaju iste jezike…pa se opet dobiju duplikati. A nadalje, svaka domena može prikazati sve jezike … pa opet dobiješ da je sve kriš-kraš duplicirano.

A konkurencija naravno da jeste… al nešto gadno je kod mene smrdano. Googlam ključne riječi u niši i ne mogu se naći do valjda 50-te stranice. Dok je u međuvremenu Google prikazao sve živo što ima i nema veze sa ičim. A već na prvoj stranici bude svakakvih upitnih rezultata.
Pošto site nije scam i ima ozbiljne oglašivače… relativno puno oglasa…mislim da zaslužuje puno bolju poziciju, ali ne znam od kuda krenuti istraživati problematiku. S kojim alatima.

Kao što rekoh…čudim od uopće od kuda ikakva posjeta s obzirom što meni Google rezultati vraćaju.
Imam osjećaj da se jedina posjeta i stvara zato jer su te neke domene pogodile neke ključne riječi koje se googlaju tek u nekim državama… pa tek u tim kombinacijama netko uspjeva izgooglati ovaj site.

Također, site je prošao i redizajn taman prije nego sam ga uzeo…pa je upitno što se sve i tamo pošeremetilo…koliko je ostalo nakon toga mrtvih linkova i slično.

Uz to, site je preseljen i na novi server/host …pa sam uočio da i taj host ima jednu čudnu grešku, koja može imati afekta na SEO.

Naime, neka je tih 16 domena redom: a1.com, a2.com, a3.coma16.com.
I neka na tom serveru imam domene koje su nevezane uz ovaj site, npr. b.com, c.com …itd.

I sada mjerim neku analitiku u uočim da se moj site u nekih 5% slučajeva otvara preko domene b.com.
Kakve tada greške iskaču na stranici…nemam pojma…ali znam da tada vrište razne greške…

I sada recimo neka na mojoj stranici postoji slika dohvatljiva putem url-a: a1.com/apartman-image.png …meni se desilo da sam tu sliku slučajno našao među google slikama, ali je tamo pokazivalo da je url slike: b.com/apartman-image.png (Značli b.com koji nema veze sa mojim siteom, osim što je na mom host računu i ta domena)

A Google je nekako uspio arhivirati da se slika nalazi na nepostojećoj adresi, što je najvjerovatnije nastalo greškom servera/hosta. I kada se klikne na tu sliku u Google rezultatima, onda me odvede da stranica više ne postoji…

To sam baš nekidan vidio, pa se pitam kakvog tu sve sra** ima.
A rado bi krenuo prvo od kvaltetne SEO analize, pa tek onda da popravljam što se može. (Što se tiče servera, najvjerovatnije ću selit.)

Cestitam na kupovini sajta. Ko sto sam rekao mislim da je to dobra kupovina. Nemoj punit taj sajt neunikatnim sadrzajem ako si ono nekidan pitao vezano za ovaj sajt. Sa tim sajtom mozes uzeti masu posjeta na novi sadrzaj s tim da bi trebalo (vjerujem) da se visestruko isplati odnos ulozenog i dobijenog od sadrzaja ako se solidno odaberu keywordi i bude dobra forma clanaka.

Sto se tice seo analize sa tehnicke strane cuo sam da mnogi koriste seo frog. Ima i fri verzija sa malo smanjenim brojem funkcija. Kazu da je i ona dobra. Ja sam nekad davno malo koristio i ni ne sjecam se, no dajem predlog na osnovu onog sto sam cuo od seo gurua.

Nazalost masu toga kod seo-a pretpostavke. Ima masu sajtova koji imaju haos seo kad se gleda taj tehnicki dio seo ali sa jakim of pejdz seom izbrisu sve nedostatke. Ima bas jakih sajtova po posjeti koji imaju katastrofa page speed, ima sajtova koji imaju masu duplikate kontenta i sl pa rangiraju odlicno. Stoga nije bas jednostavno rec sta je od svih tih stvari bitno i sta utice

1 Like

Ja sam koristila Sistrix, imala sam neki tromjesecni kupon. Ali vidim da imas free trial period, u biti nek ti uradi jedan crawling i mozes vidjeti greske koje se jednom ispravljaju. Za monitoring ( i duze posmatranje) kosta 100 € mjesecno ali ti to nece trebati. Evo ovdje:

Takodje gore sto je @anja1 pomenuo imas Screaming Frog. Ovdje je njihov SEO spider tool koji mozes instalirati. Imas bestplatan crawling za 500 URLs:

1 Like

Da li ti je potpuno isti site? Ili je samo sadržaj? Ja sam vidio slučaj sa potpuno istim site-om, google je uzeo jedan, taj je indeksirao, ostale nije.

googlaj site:domena.com da vidiš je li uopće indexiran

Ako imaš sadržaj koji je duplicate, onda moraš to priznati Google-u kroz canonical html tag više pogledaj ovdje https://support.google.com/webmasters/answer/139066?hl=en

Niti jedan alat ti ne može ukazati na greške u SEO i sve se radi ručno, moj savjet da platiš nekom junioru da ti uradi SEO Audit sajta i kaže šta trebaš da ispraviš.

https://seositecheckup.com/

2 Likeova

Fala :wink:

Nisam, nisam pitao za ovaj. Ovdje oprezno radim i ne “glupiram se”.

Hvala svima na sugestijama…a koliko sam zelen na ovom području, moram priznati da sam tek sada otkrio “Google Search Console” …mada sam znao za njega i prije, trebalo mi je da dođe iz pete u glavu.
Uglavnom, već ta konzola daje poprilično dobru introspekciju i Google tamo obaviještava o greškama koje pronalazi. Čini se sasvim ok za prvi korak.

Trebat će mi malo da pohvatam sve te reporte što znače, ali onako na prvu…djeluje da i nema nekih kritičnih grešaka. A vidim da se sajt ipak pojavljuje u rezultatima …samo sam ga ja valjda pokušavao po krivim pojmovima izguglat.

Treba sad sjest i čačkat. :slight_smile:

Hvala svima na odgovorima. :wink:

Recimo za provjeru contenta i oko svega toga jako dobar alat :http://www.siteliner.com/ (ovo je Google or Google supported / recommended)

1 Like

Potpuno su isti, osim defaultnog jezika.

Jep…to me dovelo do google search console. :slight_smile:

Onako okvirno mi je to poznato…zagledat ću se sada malo detaljnije kako i što.
No mene je mučilo kako provjeriti kod svemoćnog Googlea jel on to dobro shvatio. Da nebi bilo da mislim da sam postavio ispravno taj canonical…a da Google lupa pozadi penal kakav.

Ne možeš dobiti penal ako uradiš to pogrešno, penali se dobijaju za kopirani sadržaj ili beskorista sadržaj, ako imaš previše reklama dobijaš penal od 10%, ako ti stranica nije usability ili imaš neki pop-up da iskoči a da korisnik nije nigdje kliknuo itd. ima dosta tih stvari.

Mogu ti dati korisne savjete, pogledati tvoju stranicu da nije pala sa neke pozicije zbog Google update, koje penale sve ima, da li je struktura dobra, imaš li štetnih backlinkova i kako ih ukloniti itd. uz naravno novčanu naknadu ukoliko se odlučiš uložiti u SEO.

Ali ako sam uradio pogrešno, neće me Google zbog pogreške penalizirati …nego upravo zato što će u tom slučaju pomisliti da imam kopirani sadržaj.

Neda mi se sve citati napisano, al sam siguran da si kod kupnje projekta za kw apartmani bio na drugoj stranici. Predpostavljam da ciljas na taj kw ili sa nekim dodatkom na taj kw. Vjerojatno si kod redizajna promjenio taj link ili ko ce ga znat. Da sam na tvome mjestu vratio bi backup na staro kod kupnje stranice, predpostavljam da imas pa vidi. U svome zivotu, koliko sam skuzio google ne oprasta izgubljene ili izbrisane linkove. Neki link je vjerojatno toliko puta posjecen ima kvalitetan prirodni backlink za kojega vlasnik nezna i onda ga pobrises…mislim da tu pada stranica…

Site je prošao redizajn nešto prije nego sam ga uzeo. Niti nemam stariju verziju, niti bi ju imalo smisla
vraćati iz više razloga.

Osim toga, site je kod mene prošao još jedno 1500 radnih sati i bilo je i tu jako bitnih noviteta i unaprijeđenja.

Odbaciti sve uloženo vrijeme i poboljšanja radi velikog upitnika, nema baš smisla.

Ono što vidim po google analyticsu, site je istrpio pad posjete nakon tog prvog redizajna…a koliko sam shvatio, bivši vlasnik je tek u tom zahvatu posvetio puno toga za “on page SEO” i vidim da je na puno toga mislio…ali Google kao da to nije najbolje prožvakao. Već je bilo spomena da npr. prelazak na https može imati loš affekt.

Od kada je site kod mene…ja gotovo i da ne prčkam po HTML strukturi i nije da sam uočio ikakav pad u tom periodu.

Ali da se vratim na temu … cilj nije nagliti i donositi zaključke na pamet. Cilj je istražiti kvalitetu trenutnog SEO-a sa odgovarajućim alatima.
Ne smatram da se SEO srozao otkako je site kod mene …samo gledam načine kako raditi na tome i unaprijediti ga.

Baš sada provjerio …i dalje me prikazuje na drugoj stranici za kw apartmani. (Ako provjera sa inkognito browsera išta vrijedi)

Što nije loše. Inače se ja do sada opće nisam bavio SEO i da ne kažem da sam dosad izgubio manje od 10 minuta istražujući svoje pozicije. Samo sam onako usputno primjetio da se ponekada ne mogu pronaći za riječi za koje sam smatrao da bi morao biti tu negdje. Pa mi se upalila lampica u glavi da se nije neki kritikal SEO error pojavio.

Ovo što vidim po Google Console Search, nema takvog errora, a vidim da kotiram na Googleu i bolje nego što sam ovako usputno stekao dojam.

Tako da nije ništa goreće loše …al svakako bi sada gledao što se tu može unaprijediti. A to je već druga tema. :wink:

2 Likeova