Pozdrav,
stigao sam do praga obaveznog ulaska u sustav PDV. I to taman sada pred kraj godine sam ga prekoračio, što bi značilo da sam iduće godine obaveznik PDV-a.
Nego, moj tip poslovanja je takav da imam minimalne proizvodne troškova, a prodajem svoj proizvod skoro sve van Hrvatske. Većinom Amerika.
Tako da imam solidnu marginu, ali to isto tako znači da sustav PDV-a za mene znači uglavnom samo minuse.
Dok taj sustav PDV-a nekome može pomoći da prebije (vrati si) porez na proizvodnim/nabavnim troškovima …meni pak taj sustav samo znači da će se moj profit umanjiti i to ne baš malenih 25%. A to mi se onako baš i ne dopada i gledam koje su mi opcije da to zaobiđem. Legalno.
-
Čuo sam nešto da ako sam izvoznik da bi mi država po nekoj osnovi trebala praštati porez na artikle koje izvozim? Da li netko zna nešto o tome, gdje to istražiti?
-
Da li meni zakon brani da otvorim drugu firmu, pa treću firmu…itd…i da ih sve držim u razredu primanja do 300 000kn? Koliko ja firmi smijem imati na sebi?
Ako ih ne smijem imati više na sebi, da li se smatra ilegalnim da otvorim drugu firmu preko nekoga i da upravljam njome misaono, mada da nisam u papirima te firme? Jel to legalno ? -
Da li postoji opcija da otvorim firmu u nekoj zemlji izvan HR i da dio poslovanja prebacim van? Od kuda početi googlati koje su mi po tom pitanju opcije?
Zahvalan ću biti na bilo kakvoj sugestiji.