Kako legalno zaobići obavezni ulazak u sustav PDV-a

Pozdrav,

stigao sam do praga obaveznog ulaska u sustav PDV. I to taman sada pred kraj godine sam ga prekoračio, što bi značilo da sam iduće godine obaveznik PDV-a.

Nego, moj tip poslovanja je takav da imam minimalne proizvodne troškova, a prodajem svoj proizvod skoro sve van Hrvatske. Većinom Amerika.

Tako da imam solidnu marginu, ali to isto tako znači da sustav PDV-a za mene znači uglavnom samo minuse.
Dok taj sustav PDV-a nekome može pomoći da prebije (vrati si) porez na proizvodnim/nabavnim troškovima …meni pak taj sustav samo znači da će se moj profit umanjiti i to ne baš malenih 25%. A to mi se onako baš i ne dopada i gledam koje su mi opcije da to zaobiđem. Legalno.

  1. Čuo sam nešto da ako sam izvoznik da bi mi država po nekoj osnovi trebala praštati porez na artikle koje izvozim? Da li netko zna nešto o tome, gdje to istražiti?

  2. Da li meni zakon brani da otvorim drugu firmu, pa treću firmu…itd…i da ih sve držim u razredu primanja do 300 000kn? Koliko ja firmi smijem imati na sebi?
    Ako ih ne smijem imati više na sebi, da li se smatra ilegalnim da otvorim drugu firmu preko nekoga i da upravljam njome misaono, mada da nisam u papirima te firme? Jel to legalno ?

  3. Da li postoji opcija da otvorim firmu u nekoj zemlji izvan HR i da dio poslovanja prebacim van? Od kuda početi googlati koje su mi po tom pitanju opcije?

Zahvalan ću biti na bilo kakvoj sugestiji.

Otvoris cerku firmu.

1 Like

To bi znači bila točka 2. Sve mi se čini da to mora imati prolaznost.
Samo ću morati praviti ćerku prvo. xd xd

Nisam siguran kako je kod vas sa zakonom, ali ovde znam da moze da se otvori cerka firme, ali mi se cini da ne sme da bude ista sifra delatnosti.
I za tu drugu firmu idu manji nameti jer vec placas vecinu sa prvom firmom, placa se nesto malo.

Taxi Cameo je u nekom gradu kod nas imao registriran obrt za svaki auto koji imaju, tak da se moze kaj got zamislis.

Čini se i meni da tu ima puno opcija. Ali nekako bi bilo najjednostavnije i da porezna prihvati da ionako imam puno opcija i da jednostavno makne kvačicu sa stavke da sam obaveznik sustava PDV-a…

Nasukaj prvu firmu i otvori novu (ako ne misliš napucavat bonitet da bi mogao dobiti bolji kredit jednog dana). Pa ako treba i treću, četvrtu, petu…
Legalno, a i vrlo uobičajeno u Hrvatskoj.

Pazi da ti kao odgovorna osoba ispuniš sve što trebaš, a što se prve firme tiče, neka ostane nasukana i potone. Jednostavnije i jeftinije od likvidacije.

Racuna se proporcionalno , prosjek po mj kad si poslovao x12.

googlaj riječ REVOLUT i nema poreza pdva i sl. ionako ne radiš sa firmama… ili dio na revolut dio na “papir”

Treba mu revolut business. Provjeri.

Otvori u BiH, nek se sve salje prvo u bih pa onda internacionalno i to bi bilo to… posto po zakonu bi izvoz i usluge trebale biti oslobodjene PDV-a (U hrv se eu racuna kao domace trziste)

1 Like

lol da sigurno… svi bi to htjeli, ne ide to bas tako

pazi samo da ti se ne nakace pa posalju kakve inspekcije pa da vidis veselja

bolje ti je porazgovrati sa kvalitetnim knjigovodjom ili mozda poreznim savjetnikom

Ima nekih primjera u HR koji iznajmljuju software. Svaki put kad plaćam pretplatu (svakih 6 mjeseci ili godinu) račun je na drugi j.d.o.o. Vjerojatno su u igri roditelji, rodbina ili prijatelji. Sve ide isto samo druga tvrtka izdaje račun.

Erm, kolko sam ja upoznat (a mislim da jesam), ti na fakture izdane pravnim osobama u SAD-u ne obracunavas PDV. Tj. ne naplacujes PDV niti ga placas na te racune. To je cisti izvoz roba i usluga.

EU je druga prica, ali SAD je tako. Ja sam zadnje cetiri godine izdao gro racuna u SAD i nisam naplatio (ni platio) ni lipe poreza (osim dobit i dividenda)

1 Like

@bozoou imaš firmu ili obrt?

Ako imaš firmu, rješenje bi bilo otvoriti obrt ( s paušalnim načinom oporezivanja ) koji će nuditi usluge tvojoj firmi.

1 Like

Ne znam zasto se toliko zajebavas sa glupostima, za takve stvari koje ne znas ili ti oduzimaju vrijeme sluzi outsource. Nadji dobrog knjigovodju, plati cuku-dve vremena konzultacija i problem rijesen.
Nekad je jeftinije platiti, nego sam doci do rjesenja…

Nije istina, nekima PDV paše. PDV je vjerujem zamišljen da pomogne poduzetnicima da se njima dio poreza vrati, a da narod da plaća porez državi. No u mojoj situaciji meni se malo poreza vraća, a puno ga plaćam. Zaključujem da zakon nije baš dobro onda oblikovan i u najmanju ruku želim ukazati na to.

Da svi ukazuju tako na probleme i razmišljaju o njima, držaba bi nam bila bolja. Jer država smo mi svi skupa i moramo se boriti za organizaciju i uređenje iste.

Osim toga, na jednoj drugoj poreznoj stavci sam isto pomislio da sam zaeban i da nemam rješenje. Pa sam si svejedno uspješno maknuo sa grbače 2500kn mjesečnog troška. I to još u vrijeme kad nisam imao neke prihode i da tu caku nisam skuzio, morao bi vjerovatno ugasit firmu. A di sam sad?
Znači isplati se raspitivati i pokušavati naći rješenje. Zakon je velik, iskopaju se prećaci. :wink:

Da, moraju očito tako raditi…jer upravo ta niša najviše gubi sa PDVom. Troškovi proizvodni praktički nula … a na profit bi PDV osjekao četvrtinu. Naravno da se snalaze onda… drago mi vidjet da se i to može.
Ja ću doslovice direkt u poreznu pitat što oni imaju reći za takav tip poslovanja. Vjerujem ako su papiri čisti, da se nemaju oni što bunit.

Pa doći ću i ja do knjigovođe sa istim pitanjem, no više mišljenja uvijek dobro dođe. Inače mi knjigovođa moze reći bilo što i ja bi to trebao uvažiti kao jedinu istinu?
Volim se pripremit, a nije ovo jedini forum gdje ispitam situaciju. Ima dobrih knjigovođa koji i online hoće dat savjet. I to za free. :wink:

Usto, nisu gluposti.
Ovdje se radi o temeljnim pitanjima arhitekture firme koju se želi gradit. Ja sve gledam da ne želim biti ovisan samo o HR i da bi to htio nekako raspodjelit da mi je dio poslovanja u HR, dio negdje vani. I o tome mogu komotno odmah početi misliti.

Tehnički bi možda štimalo, ali ipak mi je cilj graditi reputaciju firme. “Techno Angels” dajem i život za njih. :smiley:

Kao što je netko gore vec spomenuo… Ako izvozis usluge van Hrvatske i EU, ti nisi duzan obracunavati PDV na takve fakture prema čl. 17. st. 1. Zakona o PDV-u. To je neka vrsta poticaja uvoza inozemnog novca u drzavu, sto itekako ima logike.

S druge strane, za usluge i proizvode koje kupujes unutar Hrvatske, PDV ce ti se na kraju obracuna otpisati, odnosno bit ces u pretplati pa mozes traziti i povrat istog.

Tako da u tvom slucaju vidim samo prednosti ulaska u sustav PDV-a.

1 Like

Jep, Simeon mi je to objasnio… tako da sam skuzio da je za mene zapravo odlična situacija. :wink: