Kako postati programer?

Čim ste jutros otvorili oči provjerili ste što ima novo na Facebooku i Instagramu. Još prije nego ste se počeli spremati za školu ili posao bacili ste oko na vremensku prognozu, a doručkovali ste listajući TikTok. Tijekom cijelog dana koristili ste svoj pametni telefon ili računalo na poslu, uzimajući zdravo za gotovo sve informacije koje… Više: Kako postati programer

Kako postati programer? Teško… Evo ja sam išao za backend programera u Algebri i ne kažem da tečaj nije dobar. Ok je. Ali je hrpa materijala zbudžena u 6 mjeseci tecaja. To bi se i dalo savladat da se covjek recimo godinu dana ne bavi nicim drugim osim .php i Laravelom minimalno 8 sati dnevno i da ne ide na posao i nema nikakvih drugih interesa. U 6 mjeseci je to nemoguca misija.

3 Likeova

Uspjesne programere koje znam, su to postali jer su nerds ili barem geeks. Nije negativno misljeno, ali ako zelis da budes ekstra programer, moras da se mjeris s ljudima koji bulje u kodove nocima (dok su klinci) a poslije samo po cijeli dan.

Reklama u gradskom prevozu u Minhenu pre jedno dvije godine je bila nesto u smislu “ako si sjajan haker, mi ti nudimo posao”. Nije pisalo “trazi se inzinjer informatike”

Imati diplomu programera je vec puno lakse. Ali koji ce ti, ako ti kod nije tvoja poezija. Samo se smaras poslije s poslom koji mozes, ali realno nije bas sjajan za tebe.

1 Like

Slazem se da ako zelis biti dobar programer onda bas moras voljeti programirati. Ako zelis biti programer samo zato jer si cuo da je tamo dobra placa, neces nikad biti zadovoljan s tim sto radis, a to ce se onda viditi i na rezultatima tvog rada. Isto vrijedi za sva zanimanja, ali ovdje je to bas izrazeno. Danas je puno programera al jako malo bas dobrih. To je moj dojam kao poslodavca jer osobno nisam nikad volio programirati.

2 Likeova

Nova generacija je u banani. Biraju poslove prema zaradi, umjesto da traže poslove koji im donose zadovoljstvo.

Seminari nisu da bi netko tko ne zna ništa o programiranju postao programer, nego tko ima pred znanja npr. .net da brzo prijeđe na drugi jezik.

Jer ako misliš da početnik može postati senior za 6 mj. , onda se varaš.
Realno uz posao 1-2 god., ovisi koliko radiš dnevno.

Isto kao i vozačka, divoljno da kreneš voziti i još netko treba ići par puta s tobom.
Nisi odma vozač formule 1.:innocent::innocent::innocent:

Sad je kao postalo popularno jer se plaća, a ekipa misli da je lako.

Nije to baš tako.

Zaboravljen je golang u članku.

Prije na ovu foru :smiley:

Haha. To je vec sljedeci level - raspad sistema.

Ne slažem se s nekim vašim argumentima. Zašto bih morao nužno voljeti ono što radim? Mislite li da tete na blagajni u Konzumu ili Kauflandu vole slagati police i naplaćivati salamu? Tko od vas voli, ali baš voli svoj posao? Svaki njegov aspekt? I zašto je to uopće bitno? Dobar dio vas zarađuje online - volite li u četiri ujutro odgovarati partnerima iz Kine na Skype? Iznenadili biste se koliko ljudi zapravo ne voli svoje poslove, ali ih rade zbog novca. Liječnici i medicinsko osoblje, recimo. Znam ih nekoliko koji bi rado izvrnuli pacijente dok ih prevoze kroz bolnicu u kolicima. Dalje da ne nabrajam.

Posao donosi novac. Novac ne kupuje sreću, ali daje sigurnost. Što se više novca zaradi, čovjek je sigurniji ne samo u materijalnom smislu, nego mu raste samopouzdanje i zadovoljstvo samim sobom. Programer sam, ali to ne znači da sam lud za programiranjem. To je dobar i vrlo isplativ posao. Evo, dok pišem ovaj post, na drugom ekranu me čeka projekt u Javi kako bih je dodatno uvježbao. I to ne radim iz ljubavi, nego zato što će mi to znanje danas-sutra donijeti još novca.

@jorgovan >> naravno da je postalo popularno zbog plaće. Baš kao i svaki drugi posao. Mislim da je to zapravo hvalevrijedno, jer naučiti programirati nije lako, rekao si to i sam. A osoba koja nauči programirati zaslužuje pohvalu, jer se trudi osigurati sebe i svoju obitelj. Usput zbog veće plaće plaćat će i veće poreze, pa ćemo nas dvojica imati bolje bolnice.

@trnac >> Nema ništa bolje nego biti zadovoljan i gladan. :slight_smile:

@drmrgood >> Jedan od razloga zašto je teško postati programer je zato što programiranje nema nikakve poveznice sa svijetom oko nas. Kad ideš polagati vozački, relativno lako ćeš ga položiti jer si cijeli život okružen automobilima - vozili smo se s roditeljima, gledali ih svakodnevno na ulici, upoznali osnovne znakove već u ranoj dobi. Sve nam je manje-više jasno čim sjednemo prvi put za upravljač. Isto vrijedi i za kuhanje, jer su nam kuće prepune raznog posuđa, a centralno mjesto svakog doma je kuhinja s loncima i štednjakom. A linije koda, petlje i klase nećeš sresti nigdje ranije, nego tek kad pokreneš Javu ili Python.

ja evo generalno bas bas volim svoj posao. postoje neke stvari koje naranvo mozda i jesu naporne, ali generalno bas volim raditi ono sto radim, a ne radim zato sto sam o tome mastao sa 10-15 godina.

Zaradim solidno, ali sigurno da to nije jedini i osnovni razlog. Radio sam i slicne stvari za jako dobre pare pa nisam nesto to volio raditi iako je bilo lijepo sto se $$$ tice

1 Like

Ja isto uzivam u poslu kojeg radim, naravno ne bas uvijek i u svakom aspektu, neke stvari moras na silu napraviti ali generalno mi je zabavno. Da mi nije zabavno, ne bi ga radio i vjerojatno bi se zaposlio kao portir neke zgrade ili parkinga i gejmao po cijele dane.

2 Likeova

Na takvo pitanje neces dobiti pozitivan odgovor, bilo sta da je u pitanju, a ne posao.

Za posao, ja ne znam da li ga volim, ali ga bas rado radim. Da li je radna inercija (radis pa ne znas stati) ili neki drugi djavo me tjera, nisam sigurna. Ali znam taj pozitivan stav prema mom poslu sad je, sto sam vec imala super placen posao, koji se moze zvati i karijera, a koji sam prezirala. Toliko mi je bio stran, da sam se morala dovoditi u “sizofreno stanje” da ga odradim. Znaci nisam ga realno radila ja, nego moj dvojnik, istreniran da slusa price koje ga ne interesuju, ide po sastancima koje ne voli, smjeskajuci se, dijeli kancelariju s ljudima koji su ti strani i nebitni i samo trce za parama - svoju djecu ne vidjaju, prijatelje nemaju. Ali imaju para i hoce jos i jos i jos. Pa to je meni robija, dzaba svaka banka koju zaradim.

Tako da sad sam samostalac, i zaradim koliko zaradim. Radim to danas, ne znam sta cu sutra, ali sigurno necu vise robijati za placu.

Ja cu biti vrtlar, za portira me ne bi niko primio :grin:

Ne znam da li bih ovako mislila da na tom gore poslu nisam zaradila toliko da mi se sad moze ovako. Ali svakako mladjima bih uvijek rekla - radi samo posao koji je u skladu s tvojom naravi.

5 Likeova

Gdje baš nađe blagajnice u Konzumu? :slight_smile:

Kada blagajnica Konzuma ima loš dan onda će raditi sporo k’o puž, mrko će gledati kupce i nedaj bože da netko prigovori. Onda će puno puta nešto krivo otkucati i zvati voditeljicu da to sredi. Ukratko, taj dan ne želiš biti u njenom redu. Sutra kao da se ništa nije dogodilo.

Kada programer ima loš dan (a mora raditi), njegove brljotine će ostati mjesecima u kodu.
Zato programeri ne rade kada im se ne radi :slight_smile:

2 Likeova

Mislim da nije baš ni realno da neki posao ispunjava apsolutno svaki tvoj uslov i to je skroz okej ako ima i poneku manu, ali nekako se to sve neutrališe kada radiš posao koji voliš.

Eto vidiš, dok sam radio redovan posao (ako se to tako može reći) mrzeo sam da ustajem ujutru. Jednostavno, ako se ne naspavam, taj dan nisam produktivan.

Kada sam dao otkaz u firmi pre jedno 2-3 godine i prebacio se skroz na online zaradu, osećao sam se kao penziner iz reklame za Venogel sport cream.

Najviše u svom poslu cenim sledeće stvari:

U potpunosti upravljam svoji vremenom (Ne budi me budilnik da bi išao na posao, spavam koliko želim, pravim pauzu kada želim)

Nemam obaveze prema nikome - Nikom nisam dužan doći u osam ujutru a da uzvrat dobijem neku novčanu naknadu, nemam šefa (ako ne računamo ženu) itd…

Zarada - Lepo se zaradi :smiley:

Fleksibilnost - Gotovo svaki posao na internetu je jako fleksibilan, možete ga obavljati sa bilo koje lokacije, možete se svačim baviti na internetu i zaradjivati na više načina od jednom, što je svakako benefit.

Ali kao i svaki posao, i ovaj ima mane.

Na primer mene je dosta mučilo to što nemam taj tzv. preduzetnički duh. Zbog toga sam dugo vremena radio redovan posao , a paralelno sa njim sam imao prihode od internet-a (čak su i u jednom momentu bili veći od moje plate). Jednostavno je u ovom poslu prisutna ta neka nesigurnost (pogotovo ako imate porodicu) od "šta ako mi sve ovo u trenutku ne stanew)?

U svakom slučaju nadam da se da nikada više neću morati raditi za nekog :smiley:

Ne bi se složio… Iz starih vremena je došlo ono “samo nek je siguran posao i plaća”… To danas sve manje prolazi…

1 Like

Ja mislim da je ovo glavni razlog zasto mi, koji volimo (rado ga radimo/ kakogod) svoj posao upravo ovaj dio koji se odnosi na samostalnost. Uvijek je ljepse biti sam svoj gazda, makar i za manje para.

Ja sam imao prilike da radim iste stvari, u jednom slucaju za nekog drugog, i u drugom slucaju za sebe. Znaci bukvalno isto sto se posla tice (jos u prvom slucaju sigurna zarada), i opet je ova druga opcija bila daleko bolja. U prvoj bi bilo ono kao na skolskom casu pa kad brojis sekunde kad ce kraj casa, a u drugom posve opusteno i uzivancija. O vecoj produktivnosti po satu ne treba ni pricati.

2 Likeova

ja volim pravit sajtove, i radit na njima, a kad ne volim onda ne radim, kad mi dokurči i baš ne želim više radit prodam sajt. baš baš rijetko kad mi se ne radi radim. nisam radio nikad za nekog. jesam jedne ljetnje sezone ko klinjo prodavo sladoled, bio dvije kutije sladoleda manjak na kraj sezone, gazda bio dobar pa mi nije odbio od plate iako sam ja izjeo, veli on garant su te zajebali ovi što isporučuju, a ja onako pokunjen i musav od sladoleda velim jesu garant majku im lopovsku.

3 Likeova

musav od sladoleda jer si branio se od onih koji su ti htjeli oteti sladoled, a da ga ne plate :slight_smile:

Ja isto radim posao koji volim. Interesantno je i odmah vidiš rezultat rada. Stoga, ima poslova koji su to baš što želiš raditi jedva čekaš da se vratiš na radno mjesto da nastaviš to raditi.

Inače, radi se o projektiranju, programiranju, vođenju projekata.

Ako ne voliš svoj posao, onda ne možeš biti stručnjak u tome. Onda je teško i naporno učiti novo, a od posla boli glava.
Problem je što u hr nema savjetovanja u 8.r, da usmjere djecu, da im kažu prednosti, mane poslova itd. Da popričaju s djecom itd.
I tu je još upitna i kvaliteta code-a, ljudi itd.
Zato je dobar dio code-a, danas smeće.

Programiranje se nauči u 3.mj, sintaksa.
A što je sa logičkim razmišljanjem, talentom?
Linux, git, engleski, baze su neophodni.
Brzo prebacivanje sa jednog jezika na drugi.
Arhitektura itd…

Ima hrpa tutoriala, github sa hrpom code-a.
Problem je što treba sjediti, učiti i razmišljati.
To je jako naporno.