Kako promijeniti drzavu na Google Adsense?

Ako je tako onda je to mozda bolja opcija od prelaska u HR.
Hvala ti na ovim informacijama. Narednih dana cu se raspitati.

A ko te tjera da registrujes obrt?Ja sam isto iz RS,i placam samo porez 13%.

Sa SP-om placas 360KM (ako vec ne radis negdje) + 2%. U zavisnosti od zarade moze da se isplati i jos imas zdravstveno osiguranje. I na kraju, puno je ozbilinije klijentima fakturisati kao SP/obrt nego kao fizicko lice.

Ali da, u pravu si, niko te ne tjera.

1 Like

Rekli su mi iz poreske da mogu ocekivati kaznu za neplacanje doprinosa. Kolega za razliku od mene nije placao ni porez, dobio je poziv da se javi u poresku i njegov slucaj je predan tuzilastvu zbog utaje poreza i doprinosa.

Ja porez placam o 2019. god. doprinose ne. Tako da ocekujem da cu i ja biti pozvan.

Jesi se sam raspitivao u poreskoj zato sto ti je drug dobio prijavu? Moje iskustvo iz poreske je da ovo cime se mi bavimo je za njih spansko selo,i malo njih zna prave odgovore.

Ne moraju znati detalje - bankovne transakcije su iste za sviju, a tako je i zakon.

Mislim da su to gluposti. U RS si u obavezi da platis taj freelance porez od 13%. Doprinose nista. Njega zovu zbog “Utaje poreza i droprinosa” al ne znaci da je utajio oba, nego se vjerovatno ta tacka zakona tako zove.

Samo opusteno. Mislim u RS da je sad minimalac sto se tice doprinosa 450km, ali ako radis negdje ne moras to placat, nego placas samo 2% na prihod sto je odlicno. Nema nigdje bolje

2 Likeova

Pa ako ima vec otvoren racun na njegovo ime u hr, zar ne moze taj racun da postavi na Adsense? Bas racun banke mora bit iz iste zemlje? Sta ako imam racun na Karibima? :rofl:

Ne moze mora biti BA**********

2 Likeova

Ne može. Račun mora biti iz zemlje sa kojom si registriran na AdSense. Također zaboravite na mijenjanje adrese. Za to vam treba novi Google Adsense account.

2 Likeova

Mene zanima samo ko ga tjera da otvori obrt. Ne mogu te natjerat na to. Porez uredno mozes platiti i kao fizicko lice.

2 Likeova

U poreskoj su mi rekli “po zakonu, ako su u pitanju autorska prava, moraju se placati doprinosi”
Kod mene je u pitanju YT, muzicki kanal.

U poreznoj nemaju pojma - ti zarađuješ stavljanjem reklama, kakva autorska prava. Čuli su za youtube pa lupaju gluposti.

2 Likeova

naravno da moze kod mene nalog na moje ime a bankovni racun na burazerovo, uplate idu bez problema

1 Like

Nisam rekao sve… :wink:

Moze to ali ne moze bankovni racun druge drzave.

Mozes promjeniti bankovni račun i isplatiti u drugu državu. Pusti šuplje.
Ja sam sa BiH prebacivao na račun u Švicarskoj. Ako imaš neki status i da možeš da dokažeš da imaš razlog može se zamjeniti.

Ako odobriš račun na Hrvatsku, ne treba ti VPN, čak možeš banku staviti na zemlju unutar EU koju želiš, imaš virtualne banke i staviš račun na tvoje ime, a adresiraš ga na luxemburg kod kolege koji živi tamo. Karticu ti kolega dadne, primaš isplate, za porez i doprinose te niko ništa ne pita.

2 Likeova

@m4ki Da li mogu na tri adsense naloga staviti jedan te isti bankovni račun za isplatu ili je bolje za svaki od ta tri naloga da imaju različite bankovne račune?

Ja bih stavio moj bankovni na sva tri naloga ali mislim da onda iz Googla vide koliko je sati, zar ne?

Svasta​:+1::+1: a to moraju iz adsensa da odobre ili kao i ove kad mjenjas samo uneses broj racuna i to je to?

1 Like

evo možda evenetualnog odgovora na tvoje pitanje
https://support.google.com/adsense/thread/108390819/can-i-use-same-bank-account-with-my-two-adsense-approved-accounts?hl=en

na tri različita imena :wink: