Kako reagirati na ovakav e-mail?

molim vas, dajte mi neki savjet ili pomoć oko ovog… šta da učinim i kako da odgovorim na ovaj e-mail?

You may find evidence of our ownership at http://copyright.gov/ for said image under: Registration Number: VAu000981647. Your use infringes our copyright under United States copyright law. This letter is an offer to settle this matter before we sue you.

Destination360 provides information about travel destinations all over the world. Our images are original, authored by our photographers and generate the majority of our web traffic. We travel to the locations; we take the photographs and we write and update the information provided on our sites.

Travelers find and click on our images for the same reason you misappropriated them because they’re the best images available. They generate web traffic, which in turn generates our revenues. Obviously, your misappropriation diminishes their value and damages our business. They are valuable and represent an immense amount of our time and labor. While our attorney will call it intentional infringement of copyright, we call it theft.

Attached you will find an invoice for two license fees, one for prior use and one for continued use. We will accept payment of the license fee for prior use in settlement of our claim for your infringement to date. It is not required but you may also continue to use the images by paying the license fee for continued use. If you do not wish to continue to use the images, immediately remove them from your web site. These license fees are not draconian; please give them some consideration as a way to remedy this matter and avoid litigation.

If you wish to confirm or dispute any of the information provided in this email, please call me at the number below. However, understand, this is our first and last attempt to offer to settle this matter. After 10 days, I will assume you are unwilling to settle the matter.

Da li si koristio njihove slike negdje?

Inače kad vidim “because they’re the best images available” pretpostavio bi da je to neki scam.

da, jedna slika je korištena… nisam znao da je na stranici jer ne pišem ja članke za stranicu nego jedan drugi autor… dakle, on je uzeo sliku (jednu) i postavio je na našu stranicu…

e sad, dal je to stvarni mejl, dal se pokušati nagodili ili šta? kolko vidim iz te poruke oni očekuju da je platim korištenje slike do sada? kako oni znaju kako dugo je slika korištena ili bilo šta drugo? ja sam sliku odmah pobrisao i sa web stranice i sa galerije slika s wordpressa…

sad me zanima još jedna stvar… kako oni uopće mogu dokazati da sam ja sliku imao na stranici?

kolko ja vidim taj Destination360 je relativno mali portal i nije nešto previše poznat… također, vidim da u njihovim uvjetima korištenja piše da će prekršitelje kazniti… al ipak, radi se o prvom prekršaju i da li mogu očekivati kakv oprost?

ps. poslali su mi u privitku podatke za uplatu 275 dolara za kršenje prava

edit: autor poruke je
Michael Cain
Destination360
3450 E. Russell Road
Las Vegas,NV 89120
t:702-900-4360

btw, o tom Michaelu ne mogu nigdje naći nikakve informacije… pitanje je dal se radi o nekoj prevari ili ne?

Koja je mail adresa posiljaoca ?
Po ovom procitanom cini se da nije scam, i da ces morati platiti dosadasnje koristenje slike. Ubuduce malo vise opreza.

Makni sliku i pošalji im odgovor u rangu onoga što je Piratebay.com slao Microsoftu, Warner Brosu i drugima kada su im prijetili.


As you may or may not be aware, Sweden is not a state in the United States
of America. Sweden is a country in northern Europe.
Unless you figured it out by now, US law does not apply here.
For your information, no Swedish law is being violated.

Please be assured that any further contact with us, regardless of medium,
will result in
a) a suit being filed for harassment
b) a formal complaint lodged with the bar of your legal counsel, for
sending frivolous legal threats.

It is the opinion of us and our lawyers that you are … morons, and
that you should please go sodomize yourself with retractable batons.

2 Likeova

Osim sto je ovdje povrijedjen i Hr zakon o autorskim i srodnim pravima pa mu takav mail ne moze poslati. Ali koliko vidim po netu ovo je nekakav scam.

  1. Kako on zna da si skinuo sliku sa njihove stranice?
  2. Čim ti šalje neke licence, to je prevara, da te hoće tužiti, tužili bi te odmah, jer bi dobili puno više novca nego da ti kupiš tu licencu, znači SCAM!

Napravi se glup i pošalji im da uopšte nisi skinuo sliku s njihove stranice, te da si sliku izbrisao, i da odakle si skinuo nije bilo nikakvo copyrighta, niti bilo što povezano s tom stranicom, odakle je originalna slika. Svaka budala može tvrditi da je slika u njegovom vlasništvu, i kako provjeriti “izvor” te slike, kada se nalazi na milion mjesta na internetu, a da ti uopšte ne znaš odakle je originalna slika. Pusti budaletine, ne mogu ti ništa. Pokušavaju da ti uzmu novac. Mogu i ja registrovati firmu, otići na tvoju stranicu, i tvrditi da je neka od slika moja i tražiti ti novac.

Dugo nisam pročitao veću glupost, nemoj slučajno da padneš na ovo!

e sad ovako… postoji nekoliko problema zbog kojih se ne bi trebalo raditi o scamu :wink:

  1. u dnu slike je logo od te stranice D360 tako da ne mogu tvrditi da je uzeto s neke druge stranice
  2. mejl s kojeg je poslano je dosta realističan: copyrightagent(mankij)destination360.com
  3. predračun gdje traži uplatu ima adrese koje upučuju na to da se zbilja radi o nekom s D360

edit: post od 7.rujna - spominju povredu autorskih prava na jednoj slici… znači, vrlo vjerojatno se ne radi o scamu… sad preostaje pitanje dal se mogu kako nagoditi ili dal mogu proči bez novčane kazne?

Pa covjek ti jasno govori da si duzan platiti dosadasnje koristenje slike. To plati, i rijeseno.

Kako da plati? Jel mu dostavio bilo kakav dokaz da je slika njihova? Daj molim te, pa i ja mogu uzeti sliku s neta, udariti watermark i tvrditi da je moja! Dalje, on može postaviti pravilnik na stranicu, koji kaže da onaj čija je slika, mora podnijeti zahtjev za brisanje sadržaja sa stranice, te da će sadržaj ukoliko postoje dokazi za to, biti uklonjen u “nekom” roku, bez bilo kakve novčane nadoknade.

Ti misliš to je tako lako, poslati mail nekome i tražiti novac, jer ima watermark na slici? Svaka slika na mojoj stranici automatski “udara” watermark moje stranice na sve slike koje su na serveru. Kako ja mogu tvrditi da je to moja slika? Mogu na milion načina, da sam je uradio u Photoshopu, svašta nešto. Ne ide to tako. Ti bi jednostavno bacio ~ $300, i nikome ništa.

" If you do not wish to continue to use the images, immediately remove them from your web site. These license fees are not draconian; please give them some consideration as a way to remedy this matter and avoid litigation."

To je za mene samo jedan od načina kako nekome izvući novac.

Ja lično ne bih platio, te bi im poslao poruku da dostave dokaze da je slika njihova, te da će administracija pregledati njihovu prijavu i odlučiti o daljnjem procesu. Nikakva novčana nadoknada ne dolazi u obzir, te da ako budu slali poruke koje ne sadrže dokaze, biti će smatrane kao uznemiravanje, te će biti predane na sud, zbog uznemiravanja i pokušaja izvlačenja novca(prevare).

1 Like

300 dolara nisu male pare i tolko taj sajt na kojem je bila slika na zaradi unutar pola godine…

čini mi se stvarno puno novaca i realno bi bilo očekivati prvo neku opomenu ili upozorenje, a ne odmah tražiti plačanje za korištenje slike… kolika je mogućnost da cijeli slučaj završi na sudu (ako ne platim za korištenje slike)? pitam iz razloga jer je meni sumnjivo da će me netko slati na sud zbog slike koja sam ionako već uklonio sa stranice i ne može se pronači na sajtu više…

@Eldar_Ribic šta taj neki broj verifikacije koji je poslao nije dovoljan dokaz ?? (Registration Number: VAu000981647.)

Piše tu da su “neke” slike u njihovom vlasništvu? Jel piše na slici bilo kakav broj ili naziv, bilo što osim tog’ logoa? Ajmo ovako, ja postavim tu sliku sada na ovaj forum. Hoće li vlasnik ovog foruma biti odgovoran za sliku? Znači njemu će poslati email u kome piše da su dužni platiti za sliku? Pa ne ide to tako ljudi dragi. Oni mogu dobiti mail samo da uklone tu sliku, ili odkupe pravo na nju, što su i tebi ponudili. Ti kad izbrišeš sliku, nemaš više ništa s njom, samo traže način da platiš, da zarade. Nemoj se uopšte raspravljati s njima, niti tvrditi da se slika ikad nalazila na tvojoj stranici. Pošalji poruku da se takva slika ne nalazi više (ili se nikad) nije nalazila na tvom serveru, i ćao. Svako daljnje uznemiravanje - sud. Pa neka izvole.

Samo tvrdnja da se watermark nalazi na slici ne pije vodu. Watermark može staviti svaka budala, i tvrditi da je slika njegova. Ako ima broj, naziv na slici to je druga stvar, ali opet najbolje što mogu dobiti je da izbrišeš sliku sa servera.

Izbriši sliku, i ne brini se uopšte za to, ništa ti ne mogu.

jesi imao sličan slučaj @Eldar_Ribic ?

problem je također u tome ako ideš tražiti pomoču google pretrage slika i učitaš navedenu fotografiju, onda zbilja tu sliku možeš samo naći na toj njihovoj stranici…

s druge strane, ja bih također onda u teoriji mogao napraviti web sajt sa 5000 slika, staviti svoj watermark gore i onda tražiti tko mi krade slike pa mu naplačivati svakome po 200 dolara… apsurdno :wink: drugo je ako baš želiš koristiti sliku pa platiš naknadu za korištenje, u protivnom bi bilo ok da se slika samo obriše sa sajta…

U tome je stvar, na slici bi trebalo da stoji nešto ovako “Copyrights 2014 Destination360 - Registration Number: VAu000981647 - Picture Name.” da bi to neko smatrao validnim, a tek poslije kupovine/korištenja te slike poslali bi ti originalnu sliku na kojoj bi samo stajao taj logo, i naravno dobio bi odobrenje da koristiš na toj stranici tu sliku. Slika mora biti “zaštićena” prije prodaje, ako nije, ti samo reci da si embedovao i da se slika nikad nije nalazila na tvojoj stranici, i da si to izbrisao. To samo što stoji logo 360 ne znači ništa, obični watermark koji je svako mogao postaviti. Samo izbriši sliku sa servera, i ako se indeksuje gdje izbriši te linkove, i ignoriši te mailove.

Al’ opet radi kako misliš da je najbolje, konsultuj se i sa nekim ko studira pravo, po mogućnosti da ti je prijatelj.

Koliko sam skužio oni hoće da on njima plati za licencu šta je koristio tu sliku, a može ju i dalje koristit ako želi.

Uglavnom kao što su ti drugi napisali, ne nasjedaj na takvu glupost. Pa šta nije onaj DMCA poslao kao sav normalan svijet.

A vidim i drugima je slao;


da žele da im ja platim 300 dolara za to što je slika bila na mojoj stranici… slike više nema na stranici i ne žalim kupovati nikakvu licencu na fotku jer mi ne treba…

da li me mogu i hoće prijaviti na sud zbog tako nećeg?

šta da im odgovorim na onaj njihov mejl?

gledam sad još ovaj broj što su bili poslali i svašta je pod tim brojem registrirano… kako sad oni mogu tvrditi da se u tim registracijama nalazi baš ta slika?

http://cocatalog.loc.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?Search_Arg=VAu000981647&Search_Code=REGS&PID=tQlUXm9fWzG2Oe_GRyuXtYzQ5QI&SEQ=20140910062315&CNT=25&HIST=1

Ne mogu te na sud zbog tako nećeg.
Ako si im odgovorio da si maknuo sliku, nemoj im ništa više pisat. Tako bi ja napravio.

Velim ti, sve danas ide preko DMCA, pogledaj malo o tome.

mali update: do sada još nisam odgovorio osobi koja mi je poslala mejl (mislio sam danas to napraviti)… tamo je navedeno da imam 10 dana da uplatim i da me više neće upozoravati na prekršaj koji sam načinio…

e i sada sam otišao na svoj mejl i šta tamo zatenem, novu poruku od te osobe:

Hello,

According to my records, payment has not been made to Destination360. Do you intend to settle?

Regards


Moram priznati da mi se sada ovo čini pomalo smješan potez od njih. Rekli su da se neće više javljati, a sada su napravili pritisak i traže me da platim… čini se da je ipak sve dobro smišljena priča… šta kažete? :smiley:

postavlja se pitanje što da sada odgovorim na taj mejl? da samo napišem da fotografije više nisu na stranici i da molim da me više ne znemirava ili?

napiši mu:

Do not worry, I am on toilet currently sending fax to your company.

haha

Šalim se, čitao sam post, napiši ovako

Da ti nije bila namjera uzeti njihovu sliku, te da nije uzeta direktno sa njihove stranice. …nisi mogao znati da je zaštičena. Stranica je neprofitna, te da si maknuo sliku i da ju nemaš namjere kupiti. Te da ukoliko nastave sa prijetnjama, ovdje se to smatra uznemiravanjem, tužit češ ih.