Kako se podnosi privatna tužba

Evo jedna pravo stručna tema…pošto sve vrvi od prevara “posudi vamo…posudi tamo”.

Imao sam nedavno glup slučaj, gdje sam stekao povjerenje u jednog kupca preko njuškala…i dao sam mu opciju da mi dio plati naknadno. Konretno 2500kn sam mu dao na dug…

Ali mi je potpisao da mi je toliko ostao dužan. I u tom “ugovoru” stoji da se uplata smatra provedenom tek kada sjednu novci s njegovog računa na moj …tako da ne može kenjati da je platio, ako nije.
To smo onako ručno sastavili više reda radi…jer kao što rekoh, u dotičnog sam imao poprilično povjerenja. Znači bez javnog bilježnika…i ručno sastavljen ugovor.

I dotični se sada doslovice ponaša po principu “tko te hebe” …a meni je to baš diglo tlak i tužit ću ga pa makar završio u minusu.

Na policiji sam bio, ali kažu da oni nemaju ništa s time…da moram privatnom tužbom ići.

Imam znači taj ručno napisani ugovor i potpisan …imam sms prepisku gdje je također očigledno iz razgovora da ću mu ostaviti tu cifru na dug.
Imam osjećaj ako imalo ima zakona u ovoj državi, da bi ovo trebao dobiti bez problema?? Ili??

No što me konkretno čeka? Nemam nikakvu ideju.
Moram li ja plaćati odvjetnika da vodi slučaj ili mogu sam sastaviti optužnicu (uz nekakve primjere/špranjce) …i onda to podnesti na sudu?

Kako bi išla procedura?

Puno hvala na bilo kakvom savjetu.

onako što znam da bi trebalo biti:

Ti plaćaš odvjetnika naravno, a kasnije sudski postupak strana koja izgubi spor.

Pisani ugovor je valjan, i bez javnog bilježnika ako se može dokazati da je on supotpisnik. Isto vrijedi i usmeni dogovor, ako se može dokazati tko je što pristao i dogovorio…

Na tebi je da odlučiš, ići ili ne…

Mene pak zanima dali ako kojim slucajem dobije spor dali ce dobiti tih 2500 kuna plus sve troskove koje je imao, ne samo na sudu nego i ostale, vozikanje, neprospavane noci, nemogucnost rada zbog misli na dug i tako…

Jedino tako bi imalo smisla nekog tuzit, jer ako dobijes 2500 a odvjetnika paltis 5000 onda je to jako pravna drzava,

pa placas sve sem troskova sudjenja… ako izgubis… odose pare na advokata, vozikanje itd a jos moras placat dodatno :smiley:

Aha, znaci “pravna” drzava…

Odi sa tim papirom kod javnog biljeznika i vidi dalo taj papir ima elemenata za pokretanje ovrhe.

1 Like

Ovo je jako dobar savjet, obavezno to napravi, ili se javi negdje tko provodi te ovrhe. Jer sam i sam imao slicnu situaciju sa jednom tvrtkom, naplacivali meni, a trebali drugoj osobi kojoj sam prodao auto. Sa ugovorom koji nije bio potvrdjen kod javnog biljeznika su sve prebacili na njega. I to sam sve rijesio preko emaila, samo sad trebam vidjeti jel to stvarno tako kad ce se to naplacivat.

Razumijem tvoj bijes sad prema ovome ali ako živiš na Balkanu odustani.
Odvjetnika plaćaš ti, sud ako izgubis plaćaš ti i od toga da ti kažem u startu nece biti nista. Kucni prijatelji imaju odvjetnicki ured, stari javni bilježnik i brad sudac na trgovackom sudu i kad sam htio pdonijeti privatnu tužbu zbog slicne stvari rekli su mi da odustanem jer ćemo na kraju svako svoje troskove snositi, neke podijeliti i od toga nema nista.
Pravo i pravda nemaju veze i nazalost s time ti nevrijedi ni ici na sud

Sud izbjegavati u širokom luku!
I ja sam imala slično iskustvo i oduzelo mi je previše stresa, vremena i novaca a gotovo ništa nisam postigla…
treba sve ovjeravat kod javnog bilježnika, tada je lakše doći do novaca…

1 Like

Ukoliko ti je stalo do živaca, zaboravi.
Sve što si isporučio mu ZBRIŠI!!! Dosta takve gamadi.
I ako je neka firma u pitanju, ili da je ima sud časti itd.

Ali najbolje zaboravi.

2 Likeova

Znam samo za prvi korak…
Odeš kod odvjetnika i sastavite Opomenu pred tužbu. Ima na netu špranci, možeš i sam napisati, ali nema težinu kakvu ima Opomena potpisana odvjetnikom.

ispasce skuplja pita od tepsije… brijem najjeftiniji odvjetnik samo da mu das punomoc trazi 500 kn…a onda svaki izlazak na sud…

1 Like

Ok pa kako ti odvjetnici zive? znam da ih ima puno, svake godine novi diplomiraju, pa tko su njihovi klijenti ako nitko neide na sud?

mislim tko placa te ljude?

ne znam za hrvatsku, ali u bih dobije 200 km samo ako dođe na ročište … bez obzira hoće li se ročište održati, hoće li biti svi prisutni, hoće li sudija odgoditi ročište, bez obzira na sve, on ako se pojavi u sudnici dobije 200 km

eto kako žive, sisaju državu, isto kao i notari ■■■■■ im li im pleme da im ■■■■■

Zašto?
A da pokuša prodati dug pa makar i za 1/2 ili 1/3. (opet bolje nego da plaća odvjetnika)

Pa ako je cilj samo da ovaj drugi ide u minus, nek obeca advokatu 2000 kuna po zavrsetku sudjenja ako dobije. Ako imas dobre “dokaze” onda ce to advokat lagano uzeti.

na kraju će biti tvoj riječ protiv njegove riječi… jer ugovor nije ovjeren kod javnog bilježnika.

E vidis to mene zanima. Navodno da ugovor nemora biti ovjeren, da je dovoljan njegov potpis sad po novom. Ako tko znade bilo sto o ovome neka napise. Mozda trabunjam, ali cudno mi je kako su prihvatili iz jedne velike HR firme ugovor bez potvrde javnog biljeznika, dobro to je bio kupoprodajni ugovor za auto, sad neznam mozda je za aute drugacije…

Ugovor ako nije ovjeren, a on negira potpis…onda mora na vjestacenje da se ustvrdi jel on potpisao.

No u slucaju da je utvrđeno da je on potposao, ugovor ima istu vrijednost kao i onak koji je ovjeren.

To sam provjerio…samo nemam pojma kako se utvrđuje i da li pri tome pomažu i sms poruke koje jasno indiciraju na dogovor koji je u konacnici tamo potpisan. Valjda pomazu… i valjda to vjestacenje ima nekog smisla, jer u suprotnom svi mozemo neku skrabotinu povuci kada glumimo da potpisujemo nesto.

Može biti čak i usmeni ugovor:

Zakonima je jako puno toga definirano, ono što je kod nas problem je ono što se zove neujednačena sudska praksa. Tako da nema garancija, ali isto tako tužba za nešto obuhvaća samo to, a ne razne popratne pojave, sve se mora posebno tužiti.

1 Like