Kako ugraditi potenciometar

Pozdrav, ima li strujića ovdje? :slight_smile:

Kako bi se mogao ubaciti potenciometar u strujni krug , gdje je izvor DC 12V, trošilo je 10ohma …i kako da ubacim tu potenciometar nebi li regulirao snagu na trošilu, a da se potenciometar ne zapali (kao što se jedan već zapalio) …s obzirom da su oni deklarirani na 0.25W ??

Jel moguće to nekako jednostavno rješiti…ili o čemu se radi?

Hvala.

ja mislim da može

Pitaj lika, dar će ti pravi odgovor

http://www.pcbheaven.com

A trošilo je šta? Najvjerojatnije ti treba još i metal-oksidni-poluvodič tranzistor sa efektom polja :wink:

Koje ti je trosilo? Ako je led zarulja, tj. treba ti za regulaciju jacine svjetlosti, preporuka je da kupis zarulje koje podrzavaju dimer.

Prvo što mi pada na pamet je sklop koji se nalazi u AKU bušilicama. Proguglaj, sigurno ima shema na netu.

Trošilo je žica, tj. grijač.

S obzirom da je potrošač žica, tj. grijač, vjerovatno troši veću struju koju taj potenciometar ne može da provede i zato ti izgori. Evo jednostavna šema koja će ti pomoći i na kojoj sa potenciometrom od 100 K regulišeš struju na potrošaču a samim tim i njegovu snagu.

Na ulazu ti ne treba ovaj trafo niti grec sa diodama, samo zakači +12V i minus koji već koristiš.

1 Like

I mislio sam si da je tranzistor u igri…ali nisam imao baš ideju kako ga uključiti.

Ova oznaka 2N3055, to je valjda tip tranzistora…ili bi ga trebao dodatno odabirati po nekim vrijednostima/karakteristikama ?

Ova opaska “na hladilu” …jel bi to značilo da će se previše grijati i da ga je potrebno hladiti??

Stavljas ga na hladilo, slicno ko za proc.

Da, 2N3055 je oznaka tranzistora koji može maximalno pustiti kroz sebe struju od 15A pri naponu od 50V. To su maksimalne vrijednosti. Ti ako imaš potrošač koji vuče manje struje, onda tu možeš staviti i neki manji tranzistor. Uglavnom, njegova uloga u tom kolu je da preko sebe pusti potrebnu struju, on je taj koji “trpi”. Uloga potenciometra od 100K je samo da odredi preko baze tranzistora kolika će struja teći prema potrošaču. Potenciometar u ovom slučaju ništa ne trpi neće se grijati. “Hladilo” na šemi je komad aluminijumske ploče, lima ili nekoliko aluminijumskih rebara za hlađenje, jer će se zavisno od opterećenja tranzistor grijati.
Trebaš znati koliko struje vuče taj potrošač koji imaš i kad odeš u trgovinu elektronskih dijelova možeš samo tražiti da ti daju neki tranzistor koji može podnijeti tu struju. Ne mora to biti 2N3055, može bilo koji drugi koji može podnijeti potrebnu struju.

1 Like

ovako nešto…? samo manjih dimenzija… klizni elektrootpornik.

Ma to su glomazne stvari…a i relativno skupe s obzirom na ostatak komponenti. Tako su mi bar rekli ako bi ugrađivao varijabilni otpornik za 20W koliko mi treba.

A što je najveća fora, ova žica koja je grijač ima neki svoj otpor, i ako dodam u krug svega dodatnih 5cm te žice, dobijem otpor koliki trebam…a i u tom slučaju se ta žica ne grije uopće jako…pa je mogu negdje upakirati sastrane. Samo onda nemam mogućnost varijabilnog otpora da povečam struju po želji. Morao bi sklepati nekakvi uređajčić da mogu namotavanjem nekako regulirati duljinu te ubačene žice …al onda bum opet završio na nečem glomaznom xd.

…vrijeme je da se ja ono prisjetim kako su radili tranzistori. Znam da dovođenjem napona (ako se dobro sjećam 0.7 je bio min napon za otvaranje tranzistora) …na bazu, se otvara kanal kolektor - emiter. Al da znam išta više od toga…ne znam. xd. Kada se to učilo nije me nimalo zanimalo…a sada bu fora pogledati malo karakteristike.
Hvala ti za tvoj hint, ja sam mislio da je puno kompleksnije ubaciti tranzistor u krug. :wink:

Druga solucija bi bila trafo…
sa transformatorom mijenjas napon, a s njim direktno i snagu…

mozda ti treba samo trafo sa više izlaza…

Ili da jednostavno stavis u red sa potenciometrom neki veci otpornik. Keep it simple :slight_smile: Na taj nacin ces imati promjenjivi otpor zbog potenciometra a struja ce biti manja zbog otpornika :slight_smile: A i obicni otpornicin su jeftini.

Ne znam bas… Koliko ja znam ulazna snaga i izlazna iz trafa su iste ukoliko zanemarimo gubitke. …a i trafo ne ide na DC, znači morao bi se zezati s mrežom… a to je samo otezavanje problema.

A kao drugo, adapter već jeste trafo s limitom snage…bilo bi ok imati adapter s varijabilnim brojem outputa…ali nemam.

I ne bas, ako s otpornikom u seriji omogućim rad potenciometra… Znači limitiram krug na 0.25W, kaj da radim sa tih 0.25W kada trebam snagu u rasponu 15-20W

Ne znam odakle si, ako si iz BiH, na pik.ba samo ukucaj potencimetar strujni. Ima ih raznih, 12, 24V do 10A.

Shema radi super :slight_smile: