Kako zapravo zaraditi, kako zarađuju kompanije?

Totalni sam početnik zarađivanja na internetu, imam gotov napisan web na localu, sad se informiram o oglasima, počecima zarade i slično. Znam da novac nije tu preko noći, samo da se zna :slight_smile:

Dakle moja pitanja su: kako zapravo zaraditi koju kunu preko svoje web stranice? Jesu li oglasi jedini način? Kako ogromne kompanije zarađuju milijune? (Facebook, Twitter, Google, …). Plaća li se da imam oglase na stranici ili da netko drži moje oglase na stranici?

Tražio sam, ali na hrvatskom webu nema ništa o tome kako radi zarada te zarada većih kompanija, a internacionalno govori samo o tome kako zaraditi prodajom slika, klipova, eBayom, itd.

Hvala unaprijed

Ako ne prodaješ ništa onda to ostaje samo da postaviš razne reklame, a ako imaš dobru posjećenost možeš dosta zaraditi iznajmljivanjem oglasnog prostora.

FB zarađuje uglavnom prodajom oglasnog prostora… Ako drže tuđe oglase na tvojoj stranici onda tebi plaćaju, ako se ti hoćeš kod nekoga reklamirati onda ti plaćaš :slight_smile:

Facebook, Twitter i sl. stvaraju gubitke, stvaraju gubitke, stvaraju gubitke… onda ih netko kupi, pa opet stvaraju gubitke, stvaraju gubitke… A vlasnici zarađuju tako što uzimaju novac investitora i isplaćuju sebi svoje honorare. Sve dok se ne prodaju, Googleu ili neimenovanim dioničarima (a ako zadrže dovoljno udjela, i dalje zarađuju). Jedino Google na kraju zarađuje - od oglasa.

Za početak, klikni na “Naslovnica” na vrhu stranice i potraži članke poput Google AdSense: trenutno najbolji program zarade za hrvatske webmajstore ili Partnerski (affiliate) marketing za početnike
Kada/ako prerasteš to, možeš krenuti u ozbiljniji biznis.

Ne razmišljaj kako da zaradiš novac nego kako da ti posjetitelji dođu na stranicu. Kad dođu posjetitelji doći će i novac.

http://www.istokpavlovic.com/blog/kako-da-zaradite-od-interneta/

[quote=“jcrnkovic”] Plaća li se da imam oglase na stranici ili da netko drži moje oglase na stranici?
[/quote]

Ovo mi je najjači post u zadnje vrijeme :slight_smile:

[quote=“Bugi”]Ovo mi je najjači post u zadnje vrijeme :)[/quote]Čuj, i kamata na štednju može biti negativna, pogotovo ako je banka švicarska, a vrijeme je krize. :slight_smile:

Mogu se prodati ali postoji trenutak nakon kojeg više ne mogu. Kompanija koja bi ih kupila ugrozila bi svoje poslovanje, i tu padaju daljnje priče u vodu. Što kada investirori pokušaju izvuči svoj novac ukoliko se ne dogodi kupnja od strane nekoga drugoga. Ne mou oni dovijeka bjesomučno upumpavati novac u nešto, što nema povrat istoga. Kakvi bi oni onda bili investitori?

[quote=“susjed”]Kakvi bi oni onda bili investitori?[/quote]Đi, ne znam. Preglupi, valjda. Ali gledaj ovu krizu… na novcu kakvih je investitora ona stvorena?

Nije bas tako, isto tako je google stvarao gubitke ispocetka pa sada zaradjuje masovno. Facebook je vec dobrano na tome putu, a tek je poceo sa reklamama.

twitter je isto krenuo iako ce on to puno teze ostvariti, a za drugu vecinu je istina sto pises ali ima i dosta profitabalnih startupa, probaj IMVU npr isto, za mnoge se nije ni culo kod nas jer nisu tako jako i ne diraju nas kao ovi ali u USA ima svasta. Imas onog malog koji prodaje cipele


koji je isto preko miljardu presao. Eto da ne duljim, tako stvari stoje.

Dođeš u dučan, kupiš kruh i dobiješ 6 kuna :slight_smile:

tsereže, ne bih se složio da npr facebook stvara gubitke. Mislim da je već pred dosta vremena čitao da su postali profitabilni.

@jcrnkovic
Npr, ako si logiran na facebook on tocno zna koje stranice posjecujes. Gotovo pa i nema vise web stranice koja nema neki fb like button ili neki slican widget preko kojeg te facebook u biti prati. Pošto vrlo vjerojatno i stišćeš like na sve što ti se sviđa i što te zanima on zna jako puno o tebi. Prema tome, može ti servirati reklame koje odgovaraju tvom profilu i za koje postoji najveća vjerojatnost da ćeš ih kliknuti. Npr probaj izraditi reklamnu kampanju na fb-u pa ces vidjeti koje su mogucnosti targetiranja publike. Takvo oglasavanje mozes na kraju naplatiti vise.

A sad vi pričate o fejsu. Lika zanima kako da on zaradi lovu. Dao mu je netko link na Istokov blog, dobar start.

S te strane možeš, s druge strane je to najbeskorisnija masa otkada postoji internet. Ne znam ni sam razlog, al više vrijedi jedan posjet sa googla nego sto njih sa facea. Valjda zato jer klikaju na sve i svašta, nisu informatički obrazovani, ne troše novac na internetu…

Tako je:
http://www.istokpavlovic.com/blog/razlika-izmedu-fejsbuka-i-tvitera-zasto-tviter-korisnici-vrede-vise/

Po meni omjer vrijednost: 1000facebook = 10twitter = 1google+.
Google plus korisnici su uglavnom ljudi koji internet koriste za posao i zato vrijede najviše.

[quote=“jcrnkovic”]
Kako ogromne kompanije zarađuju milijune? (Facebook, Twitter, Google, …)[/quote]

Ne ulazim u to. Možda jesu beskorisna masa, a u nekim slučajevima možda i nisu. Za neke stvari iskustvo je pokazalo da više ciljane mase ima na facebooku nego na googleu. Vrijeme će pokazati koji dio mase je dugoročno donio neku korist.

Nisam siguran, ali vjerujem da npr Kolektivi više prometa donosi facebook oglašavanje od adwordsa.

Dijelim tvoje mišljenje da posjet sa googlea vrijedi više, ali postoje stvari gdje ti je 90% ciljane mase na fejsu pa to ne možeš zanemariti.

[quote=“Junior”]Mislim da je već pred dosta vremena čitao da su postali profitabilni. (…) Pošto vrlo vjerojatno i stišćeš like na sve što ti se sviđa i što te zanima on zna jako puno o tebi.[/quote]Profitablini su od kada im CIA plaća za backdoor sučelje do tih podataka. :smiley:

moš mislit da je facebook u gubitku, i sami znate kako su im skupi oglasi. ne širi dalje neprovjerene informacije :slight_smile:

šta se tiče twittera, ni ja ne razumijem kako zarađuje… valjda gledaju dugoročno :wink:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja