Kakvu firmu otvoriti?

sve si to fino i dobro kazao :slight_smile: za dokapitalizaciju ide nakon oporezivanja :slight_smile: a tu kod isplste dobiti na racun vlasnika na tih 12 posto ide i prirez pa je to realno oko 13-15 posto.

nije potpuno krivo. nije uopće krivo. ako je doo bez zaposlenih, direktor je zaposlen negdje drugdje i tamo dobija placu i placaju mu doprinose. Ako direktor nije nigdje drugdje zaposlen - MORA biti zaposlen u svom doo-u i isplaćivati si plaću i uplaćivati doprinose.

Govoris gluposti :slight_smile: Trenutno u HR ima ok 30.000-40.000 DOO-a bez ijednog zaposlenog i naravno moze drustvo postojati bez zaposlenog pa cak i ako nisi nigdje drugdje zaposlen a direktor si. Ta nova formulacija i odredba je nastala samo zbog JDOO-a.

Jesi ti pročitao ovo sto si linkao? Npr. ovaj dio:

“Međutim, članovi upravi koji nisu zaposleni u istom društvu te također nisu zaposleni, odnosno nisu obvezno osigurani po nekoj drugoj osnovi obvezni su se osigurati. Članovi uprave društva trebaju se obvezno osigurati kao samostalni osiguranici. Mjesečna osnovica za članove uprave koji nisu obvezno osigurani po drugoj osnovi je prosječna plaća koja za 2010. iznosi 7716 kuna.”

Dakle tehnički možda ne moraš, ali time ništa ne dobivaš, već samo gubiš. A gubiš jer se u svom doo-u možeš prijaviti na minimalac pa cak i na pola radnog vremena, a u ovom slučaju plaćaš doprinose po iznosu navedenom u tekstu.

to su gluposti. niti tko kontrolira niti te tko sili na navedeno. koliko ima firmi a vlasnici su nezaposleni pa im nitko nista ne govori :slight_smile:

je gluposti su, pogledaj si one popise dužnika koji su objavljeni. masa ih je dužna brdo love za doprinose.

zakon je takav i po zakonu to treba biti tako. možda možeš proći ispod radara neko vrijeme, ali sigurno će te skužiti prije ili kasnije.

mislim ono, imaš zanimljiv način razmišljanja za nekoga tko ima svoju firmu :smile:

Ja mogu reći svoju situaciju. Imao sam jednu firmu od tamo neke 2003 do 2011. Firma nije poslovala no to sada nije niti bitno. Negdje tamo 2007 sam dao otkaz na poslu i nisam se nigdje prijavljivao, niti sam se čak prijavio na tu firmu, nikad mi nitko nije ništa rekao niti mi je bilo što dolazilo na kućnu adresu, a nisam niti znao za to da se moram prijaviti ili plaćati nekakve doprinose. Jedino nisam mogao imati socijalno jer sam, budala kakva jesam, na zavodu pitao šta se dešava ako imam firmu. Kasnije sam bio osiguran preko supruge. 2011 ili 2012 je firma zavorena po sili zakona jer nisam predavao godišnja porezna izvješća. Nikakve kazne, nikakve obavijesti, ničega do dan danas. Nekad sam sretan da nam je birokracija nesposobna. Nisam čak za te godine niti poreza na tvrtku plaćao, niti članstvo HGKu, ništa. Firma je bila otvorena, ali nije bila čak niti na poreznu prijavljena, nit je žiroračun imala otvoren. Katastrofa ljudi, katastrofa.

Nema veze sto imas firmu … ako si ikada negdje bio zaposlen makar i 1 dan, nakon sto dobijes/das otlkaz … imas socijalno od drzave. Odes samo s odjavom od bivseg poslodavca na HZMO i dobijes uredno socijalno …

Tu je jedina greda da ako si vise od 5% vlasnik u nekoj firmi … nemozes biti prijavljen na HZZO, al budimo iskreni … kome je ikada hzzo naso posao :slight_smile:

Ukratko, otvori USPJEŠNU firmu, a sve ostalo koliko kođta zatvaranje itd. zaboravi.

Ako ideđ u nešto kod mene je da ne želim ni razmišljati o zatvaranju, uspjeti će ide, i to je to.

No naravno iza toga stoji veliko planiranje i računica. Ali ta računica treba biti na troškove unos i plaćanja.
I neki plan barem 3-4 mjeseca unaprijed da imaš buffer.

Isto tako nemoj se voditi defacto istinama od nekih koji će ti savjetovati ovo ili ono.
Na kraju krajeva ako želiš ozbiljno SVE to što pitaš moraš sam isopati i biti siguran koji ti je put.

To je samo moje mišljenje na bazi svakojakih netočnih informacija koje sam dobivao od vlasnika firmi, preko knjigovođa do zaposelnika u javnom sektoru koji su to dužni znati.
Nakon puno istraživanja počinješ vidjeti tko je tu upravu, ali nažalost moraš proći svu tu šumu infomacija i posložiti si to nekako u glavi.
Naravno priča o otvaranju u HR :smile:

U Bosni je 1 dan zatvora 100KM (50€)

Ovo ti pricam iz iskustva :’(

U HR je oko 40€ 1 dan zatvora. U BiH je malo skuplje jer se isplati :blush:

Šta bi vi uzeli (obrt, jdoo, doo etc…) da želite nekoliko godina (neodređeno) živjeti od Envata, da vam ulazi u staž, prihodi od 1-2k$ (ali naravno može i pasti!) , da vam ostane što više novaca (doh).
Samo legalno molim!

Paušalni obrt? nisam baš upoznat s njime, ali mislim da bi za ove prihode bio idealan. Možda se javi netko tko je bolje upoznat s ovom opcijom ili još bolje - istraži si to.

@tonip i @ray sve je to vec odgovorneo … cak sam pisao extra duge postove. Citajte ispocetka.

1 Like

Ja isto mislim da je pausalni obrt najbolji.

Hm… ima jednog bivšeg kolegu, psolodavca, dužan je svima jer je usrao posao na sve strane.
I sada duguje i plaće, uguje i meni i svima uzduž i popreko.
No privatno ima love, znam da ima, radi sastrane nešto itd…
Firma u likvidaciji, a na firmu nema ništa valjda osim dugova i laptopa. I to mu jedino mogu uzeti.

Obrt, ako nešto zajeb*** sve ti uzmu privatno.

Nije mala stavka na listi plus i minus.

No što se tiče davanja mjesečnih, možeš i doo dobro kontrolirati. Daš si manju plaću ako e ide, anekom digneš ako imaš više posla.
Lokovožnja, božičnice, najam prostora, sve stavke s kojim neoporezivo dobivaš lovu nazad.

Ali ako imaš neku ocpiju otvori to offshore negdje:)
Ovo što se ovdje događa je koma živa!!!

Ako firma ima iti kune duga, nemoze biti u likvidaciji, buduci da je likvidacija proces zatvaranja firme i prodaje sve imovine koja se onda dijeli vlasnicima :slight_smile: Moze biti samo u stecajnom postupku … pa onda automatikom kada zavrsi stecaj, stecajna masa se likvidira.

Obrt je jednostavniji, lakse je voditi, manje kosta knjigovodstvo, jednostavnije je knjizenje … no ako se nesto zajebe u obrtu … vlasnik odgovara svojom imovinom, a danas u ovo vrijeme svak hoce nesto da zajebe, pa cak te moze i vlastiti knjigovodja (cak i slucajno) naguzit pa ti onda stvori ogroman porezni dug krivim knjizenjem. A covjek nikada ne moze sve kontrolirat … tako da … predlazem da odustanete od bilo kakvog obrta :slight_smile:

@webmajstor007 offshore? Znas ti uopce sto je to? :slight_smile: Za relativno male poslove … do pola M kn prihoda godisnje … to se ne isplati i previse zajebancije, buduci da nikada nemozes znati sve zakone drzave u kojoj je offshore osnovan, od poreznih zakona, mina, zakoljica. . do cega hoces. Dakle trebas nekog savjetnika/dobrog knjigovodju … koji ce sigurno biti skuplji nego u HR barem 2-3 puta. Druga stvar je sto sve moras s njime dogovarati preko maila/telefona … nemozes sjesti za stol s njime … i vidit i uskladiti … a i da mozes, opet neznas zakone … pa te moze cak i nehotice zajebat … buduci da ti nemas znanje i kontrolu za to. Za malo poslovanje to nikako nije.

Offshore je super kada si veliki igrac, imas prihode od par M kn godisnje … veliki obrtaj i veliku dobit … pa te zakoni poreznih oaza stite i vise ti ostaje. Ali offshore se ne osniva samo za to kako se krivo prikazuje u medijima -> za muljaze, pranje para i kriminal. Offshore je dobar zbog investicija, ulaganja u razna portfolija kada se ne mora znati pravi vlasnik, razna lobiranja, poslove i drugo. No to je vec druga sfera biznisa na vecoj razini :slight_smile:

Mislis da je drugdje bolje? Mozda malo opustenije … vise povjerenja imas u drzavu, ljude s kojima radis i kojima povjeravas papire. . knjizenja … predaje dokumenata. Sve ti je to relativno isto … birokracija je birokracija … doduse ovdje u HR puno puno sporija i s vise apsurdnih pravila/zakoljica … no u nacelu i drugdje ti je tako samo u manjem omjeru. Al svejedno … ako sam provjeravas … radis double checking … moze se i ovdje raditi, ne treba bjezati vani. Nije ni vani med i mlijeko. Najlakse je otici.

2 Likeova

Revival teme ha?

Razumijem ja to u poslu sam jedno 5-6 godina. Firmu sam krenuo nedavno svoju zbog svih tipičnih problema Hrvatskog malog poduzetnika, a to je malo previše dizanja na svoje ime, i raznih troškova. Eto naučio na krivi način.
Bacio godinu dana života za ništa sa likom koji je totalni kreten.

Lik koji ima firmu je u blokadi i ide u likvidaciju firma, samo mora sve platiti naravno, u takvim je sranj*** da ima tužbu i od jedne državne agencije jer im nije isporučio na vrijeme web, pa stiska od doprinosa, plaće itd… a on? jednom mom klijentu koji ga zove za trasnfer domene, on kaže ne mogu sada na večeri sam, ne mogu sada šetam psa, ne mogu …

Takav stav normalno da padaš onda. Možeš muljati/blefirati kratko, ali sve te to stigne.

Stvar je da li ćeš se ne 100% dati u posao za sebe nego kad treba 200% ?
Onda neće biti problema.

No zašto drugdje, jednostavno zbrajam ulaz čisti i koliko gdje poreza moram dati, što dobijem ako platim porez i što gubim ako negdje plaćam manji…

Prošle godine imao sam dva mjeseca rada i natovario klijenata računa. I umjesto da bude: “je super, ide jednom samozaposlenom, nije tukac tražio ni poticaj, nije nam išao na grbaču i još nam plaća poreze”, dobijem info od knjigovođe u ožujku o predujmu za porez na dobit za 2015.???

Mislim tko je tu lud, ja unaprijed plaćam nešto što možda neću ni ostvariti. E sad koja je priča problem broj dva?
Računali su na temelju ta dva mjeseca ukupnu prognoziranu godišnju dobit. Imao sam jak start, i sva sreća što nisu svi platili unaprijed, jer onda bih ove godine plaćao još jednu plaću extra samo za “budući porez na dobit”. FU!
U ćemu je problem platiti to na kraju? Ili mjesečno? Pa ima ih milijun u javnoj neka dodijele jednog radnika za svaki mjesec u godini za svaku firmu, možda opravdaju radna mjesta da računa samo to.

To je moja lova, moj trud, i zato pazim što radim s tim. Dok se ne poslože neke stvari oko naplata, poreza u ovoj državi, nema reda, i uvijek će biti problem, ili ako netko negira, dobro uvijek će biti otežano tu raditi. A onaj tko kaže da mu je super ok, ne mora čitati ovo, samo kažem da bi nam svima moglo biti lakše. Posao ide ali previše živciranja oko države, i oko klijenata koji kad ih skužim, žao mi je što nisam prije ih odbio.

Ali realno o ćemu pričamo, imamo lika u šatoru koji radi što hoće diktira neke uvjete, kojeg mi plaćamo, i večinu njih tamo, imamo predsjednicu koja je podređena bila liku koji je u zatvoru i kojoj je najbitniji razmještaj kipova u njezinom novom “domu”, vladu koja se brine samo da pobire svoje račune za ostale tko vas …be. (primjer poslodavca gore, koji mora doprinose riješiti za 7 plaća, a plaće , a čuj kad bude), ekipu koja je toliko zgažena ovim da čekaju kada im dolje donesemo prazne boce, i onda moral većine, kojima je samo kako da uleti i kupi novi iphone (prežvakani klišej , ali je istinit).

Sve nekako naopako.

E sad nađi put između svega toga, i onda se da živjeti i raditi ovdje, samo taj put je jako teško naći, i treba jako paziti da se ne zaluta.