Salju vjeruj mi ali eto ti misli sta hoces. Nisu radnici imali nikakve racune i nisu platili nista u zemljama gdje rade tim ljudima ne ide ni radni staz ni bilo sta nije to njemacka nego Iraq, Afganistan, Djibuti itd. Ja ti kazem da je to sto ne kontrolisu wire transfere propust neko napravio u poreskoj jer smo jedna rupa i cirkus od zemlje. Cak je na tv u jednom intervju direktor ili neki sef poreske uprave spomenuo ( mrsi me sad da ti trazim ) ne moze radnik iz afganistana da salje placu svojoj porodici u BiH a da nikad ne plati porez, eto vidimo da moze jer vrijeme prolazi sve ce nekom zastariti, a meni su 4 god nazad poslali sve da platim isli bi do 5 ali nisam imao paypal ranije. Daleko od tog da mi je nesto krivo sto nece neko drugi platiti jer su ga zaboravili ili sta god ali trebamo valjda svi bit ravnopravni a nije freelancere ce nagu… koji su zaradili 100 put manje nego hiljade radnika koji su radili i rade u raznim zemljama po svijetu. Mogu samo jos reci ja sam podnio tuzbe pa sta bude, a vise i slabo koristim paypal tako da dobit ce ubuduce k.
Da li ima iko iz RS da je primao dosta novca (recimo 5-6k mjesecno) preko paypala i da je imao problema sa poreznom zbog toga?
Nakon što je paypal uradio konverziju, maestralni Rajšajzen bank opet uzeo svoje na već konvertirane pare. Zaključak je da je bolje isključiti paypal konverziju i povlačit u dolarima. Ovako vas pogode 2 konverzije. Paypal-ova po lošem tečaju i onda ovi naši biseri uzmu 1% od toga.
Kako gasis? Ja ukljucio ono da paypal ne konvertuje i opet su konvertovali, poslao i poruku i cekam odg.
Prije sam ovo bio sredio, i onda primjetim u medjuvremenu da su kriskom izmjenili opcije bez da sam primjetio
mene glave boli od tih konverzija … više ne smijem ništa podešavati … kada mi stignu pare sa paypala pogledam konvertere valuta i vidim da je stiglo po srednjem kursu … plus se sparkasse ugradi 1% za knjiženje ali ništa strašno
Nema neke postavke da to ugasiš. Pošalješ im mail ili ih zovneš. Ja sam posalo mail sad i čekam odgovor. Ako to ne upali zovem ih da gase.
Na 1300$ su mi uzeli 30km vise nego sto mi banka daje… Procentualno izgleda malo, al 30km je necija dnevnica… Dobio desetine uplata na paypal- namjesteno da primam u svim valutama (u kojima su ovi slali) al se opet paypal uspio ugradit u pola od njih i konvertovat
a 1300$ je nečija polugodišnja zarada
ko ume njemu dve …
pa šta se onda žališ kad ti uzmu mali procenat lol
Cuj sto, pa sto se ne bi zalio kad te neko ovako zakida bez obzira koliko se zaradjuje.
lol pa ne zakida nego se uzima na procenat lol
da si primio 130$ uzeli bi 3 km što je smiješno realno
Meni nije realno da banka radi to što radi. Ako je već odrađena konverzija onda oni nemaju pravo uzimati 1% za to jer pare dolazu u BAM valuti. Nigdje u ugovoru ne piše da će to radit. Zašto bi me neko na dva layera zakidao za nešto? Ili nek paypal uzme ili banka, a obje ne dolazi u obzir. Eto paypal uzima fee za transakciju, a banka uzima konverzijsku naknadu i to je to. To je realno po meni.
Nisi me onda shvatio dobro. Nije problem konverzija, nego je problem konverzija na PayPalu. Evo takvo je stanje da to sad ne mogu izmjenit (kontaktirao sam pa cekam) a dobijam tih 28 km manje nego sto bih dobio kad bi paypal poslao dolara a onda banka sama zamjenila. Paypal mijenja po nekom svom retardirano kursu gdje zakida mnogo
Nije mi se dalo citat sve postove ali evo za slucaj da nitko nije spomenio…
Napravite si transferwise account, dobijete njihovu karticu i bankovni racun u svim vecim drzavama.
Nedavno mi je stigla njihova kartica (~10 dana dostava) i napravio sam si americki racun kod njih, njega dodao na paypal i lagano isplata sjedne u manje od 24 sata. Nakon sto sjedne samo s karticom na bankomat.
Prvi put čujem za ovaj servis. Možeš li mi objasnit zašto američki račun, ima li neki prednosti? Da li si onda američki tax payer? Koji si račun napravio personal ili business? Shed some light 
Možeš li reći koliki su mesečni troškovi kod TransferWise (za karticu i račun - održavanje i sl.)?
Šta si htio reći sa ovim “u svim većim državama”?
Nema mjesecnih troskova, ima provizije kod podizanja novca, slanja itd.
Ovo sto sam rekao “u svim vecim drzavama” je bila mala greska,
Mozes dobit bankovni racun u ovih 6 drzava na vrhu, a osim toga mozes drzat novac u vise od 50 valuta.
U startu te jedino traze da uplatis minimalno 20$ na svoj racun koje naravno mozes potrositi cim kartica stigne.
EDIT: Zaboravio sam napomenuti, to se zove transferwise borderless account, nije isto kao i obican.
Izvini, ali moram te još ovo pitati. Sad sam pogledao prijavu za:
vidim da je i za freelancers. Međutim oni nude debit Mastercard, a znamo da Paypal ne isplaćuje na Mastercard?
Ili je procedura da ti prijavljuješ na PP npr. Američki račun banke koji ti prebacuje na tvoju Mastercard?
Da li sa: transferwise borderless account dobjaš i bankovni račun (npr. USA) i Mastercard?
Ako je tako, onda je to kao sa payoneer -om.
Ja sam sebi dodao US bank account i na njega isplacujem, taj bank acc je naravno povezan sa karticom.
Kao prije sto je islo s payoneerom, ja sam isplacivo 2 godine i onda mi odjednom zabranili…
Btw (nevezano za transferwise), do nedavno sam mogao isplacivat novce na mastercard od revoluta, odradio sam nekih 5-6 isplata. Nije mi jasno kako, ja sam bio ubijedjen da je nemoguce isplatit na njih.