Koje su prednosti i nedostaci upisivanja fakulteta u IT sektoru?

Originalna objava: Koje su prednosti i nedostaci upisivanja fakulteta u IT sektoru? - GeeK.hr

Je li pametno upisati fakultet vezan uz tehnologije i IT sektor? Može li se zarađivati putem interneta i bez završenog fakulteta? Koje su prednosti, a koji nedostaci upisivanja i završavanja tehnološkog i informatičkog fakulteta? Fakulteti su danas krcati mnogobrojnim studentima koji smatraju da bez završenog fakultetskog obrazovanja nemaju šanse za uspjeh u karijeri. No, je…

Da ides na bilo koji fakultet osim onih za koje je potrebno formalno obrazovanje(doktori, odvjetnici itd.) je dokaz da si debil.

2 Likeova

Papir (dokaz formalnog obrazovanja) često otvara vrata koja su bez papira zatvorena ili se moraš namučiti da ih otvoriš.

Vjerojatno će načini vrednovanja znanja u IT-u napredovati i odmaknuti se od papira.

4 Likeova

prednost fakulteta je sto mozes ostvariti konekcije brze i jednostavnije

1 Like

To i ja govorim. Diploma je pozivnica na razgovor za posao. Konkretnu korist u praksi baš i ne vidim, ali je definitivno dobar backup i vrijedna pozivnica za razgovor za posao dok se ne snađeš i ne počneš nešto samostalno raditi.

1 Like

5 godina za pozivnicu na posao? Primjer: Zelis bit programer. Zavrsi udemy tutorijal - 3 mjeseca savladaj osnove, napravi par projekta za portfolio, prosetaj do bilo koje firme i kazi da ces radit besplatno samo da naucis. Prva stvar uzet ce te odmah, druga stvar platit ce te od pocetka bar minimalac. Kroz dvije godine si mid sa primanjima vecim od 99% robova.

Nakon 5 godina faksa ti si nitko i nista sa dugovima i bez znanja a taj mid sa osnovnom ti se smije koji si majmun.

Vrijeme je najvrjednija stvar koju posjedujemo, dat 5 godina zivota za nista je suludo.

2 Likeova

Možda u Hrvatskoj, u inozemstvu papir uopće nema veze - gleda se znanje.

1 Like

Ne znam za inozemstvo, nisam imao prilike tražiti posao izvan HR. U HR bez papira nisu željeli razgovarati tako da nije niti došlo do prilike da pokažem znam li nešto.

Ono kad klinac veli roditeljima da ce da studira glumu ili svjetsku knjizevnost a tata veli, budi sine zubar, ima uvijek pokvarenih zuba.

Elita zeli i obrazovanje, nizem sloju vrh je da zaradi pare

Nikad, ali baš nikada nećeš postati stučnjak preko web tutorijala. Da li možeš programirati i biti natprosječno plaćen učeći preko web tutorijala, da naravno. Da li ćeš biti stručnjak, nikada :smiley:

Znam dosta programera i nikada nikoga nitko nije tražio papir… Ili si se javljao u državne firme (koje uvjetuju papir) ili nešto muljaš…

Vidim da svi pricaju samo o papiru. Fakultet donosi i druga znanja, tipa osnove financija, racunovodstva, matematika. S druge strane govori poslodavcu da moze racunati na tebe i na dugorocnim projektima (zavrsavanje faksa je ubiti projekt). Nije sve samo sjedi i kucaj, treba imati i sirinu za neke kompleksnije stvari.

1 Like

Ne kužim što si time htio reći :grin: Stručnjak se postaje radom, novim znanjima i novim iskustvima. A kao podloga može biti ili faks ili online tečaj. Ne možeš završiti tečaj ili faks pa reći da si stručnjak. Za postati stručnjak su potrebne godine rada i novih znanja, a po meni je poprilično nebitno jel startaš s fakultetom ili s tečajem. Važno je da znaš osnove i da si spreman to nadograđivati godinama konkretnim radom :hugs:

1 Like

Znam ja. Nije riječ o IT sektoru, ali svejedno. Ok je imati papir, ali se vani prvenstveno gleda znanje i iskustvo. Ti recimo kažeš da znaš to i to, stave te na takvo radno mjesto na probni rok od mjesec dana. Ili znaš ili ne znaš. Ako znaš napreduješ, ako ne bye bye. Vrlo jednostavno.

Da li govorimo o programiranju ili “IT”? Ako je programiranje, e onda ne možeš dobiti istu količinu znanja da učiš sam doma kao što bi dobio da ideš na predavanja, vježbe i labose na faksu. Naravno govorimo o normalnim fakultetima ne ovim večernjim školama što je danas jako popularno.

Ne mozes dobit istu. Dobis vecu i kavlitetnije kad sam ucis, slazem se.

To govoriš kao netko tko je završio FER?

Govorim kao osoba koja je sef trenutno ljudima sa cjenjenijim fakultetom nego sta je FER.

U cijeloj priči treba uzeti u obzir i samu osobu.
Postoje ljudi s “papirom”, ali nesposobni za bilo šta. Mrtva puhala koja traže posao u najtamnijem kutku nekog ureda.
Postoje i oni bez papira, sposobni. Svojim trudom, zalaganjem i neprestanim učenjem su došli do razine o kojem neki “papiraši” mogu samo sanjati.

Tako da je sve relativno.
Mrtva puhala MORAJU imati papir jer će inače završiti gladni na cesti.
Ovim drugima papir ne treba. Može im dobro doći, ali nije presudno za daljnji tok karijere.

2 Likeova

Svaka čast, od kupovine subova na youtubu i poslova od 15$ na upworku si postao šef u firmi koja vrti milijune godišnje… Jbt američki san je mala beba naspram toga što si ti postigao :+1: :+1: :+1: :+1:

1 Like