Koji bankovni račun da odaberem?

Trebao bi mi savjet koji bankovni račun da odaberem. Da li ima neka vrsta preko koje bi mogao kupovati preko neta (u mom slučaju fb reklame), na njega primati uplate i da novac mogu podići na bankomatu?
Znam kako vam ovo izgleda, ali ovo je tek drugi račun koji otvaram a i taj prvi je bio devizni :smiley:

Ako možeš birat, odaberi onaj na kojem je najviše novaca :slight_smile:

Ili uzmi prazan ako baš moraš, pa ćeš ga valjda s vremenom napuniti.

Otvori si račun uz koji ćeš dobiti Visa karticu. Sve ostalo ovisi o tome za što ćeš pretežno koristiti taj račun. Ako ćeš pretežno raditi po računu u dolarima onda obavezno otvori devizni račun i obavezno traži da ti osnovna valuta računa bude USD.

1 Like

Gledaj, trebao bi mi neki da mogu primiti zaradu od FB Audience Mreže, onda kada taj novac legne da mogu kupovati preko interneta (npr. FB reklame, AliExpress) te da taj novac mogu podići na bankomatu kada mi bude trebao za džeparca :smiley:

1 Like

Pa racun uz koji mozes dobiti Visa Electron karticu i to je to. Tako trazi u banci, samo im naglasi Visa Electron kartica ne ti ne uvale npr. Mastercard debitnu karticu sa kojom ja mislim ne mozes povlaciti pare sa PayPal-a i sl. dok npr. mozes placati uredno.
Ovo ti govorim za BiH, vjerovatno je u svim drzavama isto.

1 Like

Decko, da se nisi malo zeznuo?
Ne mozes imati devizni racun ako nemas tekuci u nacionalnoj valuti, ma koja ona bila :wink:

1 Like

Tekući je osnova da posluješ sa bilo kojom bankom. Daš im potrebne podatke i otvoriš račun.
Kada njega otvoriš onda biraš koje kartice da povežeš. Visa Electron je kartica koju tražiš. Sa njom kupuješ na netu, podižeš pare sa tekućeg na bankomatu, plaćaš na pos uređajima i na kraju na nju primaš uplate sa neta.

Bio danas u banci podigao VISA Electron preko tekućeg računa ali sam zaboravio uzeti SWIFT. Došao kući nazovem podršku i pitam da li mogu saznati SWIFT od njih, kaže može i na kraju mi kaže nemaš deviznog računa da bi saznao SWFIT. Za šta će mi onda tekući račun, može mi neko pojasniti ovo, jer banka radi tek u pon.

Tekući račun recimo za PayPal a devizni (SWIFT) za Google AdSense

1 Like

SWIFT kod je isti za sve korisnike jedne banke u jednoj drzavai. SWIFT kod npr. za korisnike Raiffeisen banke u BiH je isti za sve i kozes ga naci na web stranici banke a imas IBAN broj koji je potreban ako primas novac iz inostranstva i njega trazi da ti izlistaku ako ti npr. treba za Adsense.

1 Like

Dobro hvala vam, znam ja sta znaci SWIFT i IBAN ali bunilo me to sto ga nisam dobio na tekućem.
Znači sada mogu spojiti PayPal sa ovim tekućim računem i primati redovno uplate na tu karticu? Jer fb-ova mreža ima opciju da primaš uplate preko PayPala.

*Update Jednostavnije je da odem u banku, spojim devizni i gotvo.

Pa ako prima PayPal onda PayPal spojis sa karticom (racun) koji si dobio i onda PayPal samo stavis tamo gdje ti FB trazi ako hoces tako da primas novac.

Ako na PayPal sjeda lova u dolarima, dali mogu sa PayPala povući na tekući u eurima ili kunama?

mislim da na paypalu mozes konvertovati izmedju dolara i eura … a koju god povuces na tekuci racun oni ce prebaciti u kune … ako povlacis na devizni pretvorit ce novac u te devize

svaki racun treba da ima IBAN … bilo devizni ili tekuci … ja sam imao u raiffeisen tekuci racun povezan na visa electron karticu … znaci ne devizni vec tekuci u markama … i na izvodu pise IBAN, taj sam IBAN upisao na adsense a swift nasao na njihovoj stranici … i stizale su mi pare bez problema, adsense posalje u eurima meni legne u markama i dovidjenja, isto sad radim preko paypala, nikad devizni nisam imao, samo tekuce u markama i sve funkcionise, paypal salje u dolarima meni stize u markama

tako pada u vodu to sto ti je rekla da ne mozes dobiti swift ako nemas devizni

1 Like

a koja je bolja kartica i zašto, MasterCard ili VISA?

Mislim da ne mozes povlaciti novac sa PayPala debitnu MasterCard dok mozes placati a sa Visom mozes i povlaciti novac i placati.

upravo to, najbolja visa electron

jedina razlika koju sam ja upratio je da visa na konverzije ili uplate iz inostranstva (ne znam tacno) uzima 1% provizije a mastercard ne uzima … isto tako svi mi kazu da je mastercard nesto kao premium, dosta ljudi to uzima a ja stvarno ne znam zasto kada pare na nju ne mogu primati

jos me ubjeđivala ova u banci da mogu primati i kad sam dobio karticu pokazao sam joj da ne može

Otići ću u banku i tražiti IBAN i SWIFT, možda ovom u podršci još nije došlo da imam otvoren račun, ne znam stvarno.

samo traži instrukcije za primanje novca iz inostranstva i sve će ti dati … barem bi tako trebalo, swift treba da bude javna stvar, treba da to negdje javno objave a ne da kriju

Da, i plaćati ćeš svaki puta nepovoljnu konverziju, vjerojatno duplu po svakoj transakciji.

A dobro, kad nisi htio poslušat savjet

Ma ne, evo kao sto kaze @korisnik9758789 njemu ide sve uredno sa tekućim pa ću tako uraditi. Ako ne bude moglo, idem devizni :wink: