Koji CSS/JS framework koristite?

Pozdrav,

pitanje je kratko…koji CSS/JS framework koristite?

Mislim na bootstrap, semanticUI …toga tipa?

Ako ste neki koristili pa ga promjenili, slobodno navedite razloge bijega. :wink:

Moj prvi je semanticUI i ostao sam dojma da je oversized, guta em puno memorije po fileovima, em mi se čini jako spor. Npr. da otvorim modal element na mobitelu, hoće uzeti više od sekunde…a trebalo bi biti momentalno.

Također mi nekako interni dependency nije sjeo …npr definiram kroz config file da ću koristiti modal, ali ne definiram da ću koristiti tranzicije …i onda mi kasnije program vrisne kod otvaranja modala da ne postoje tranzicije koje su očito potrebne za modal.
Mislim da se to nabadati, ali u config fileu ima hrpa komponenata čudnih imena …i onda ti nije baš jasno što treba sve pouključivati da bi stvar radila po očekivanju. …a uključiti sve je oversized. Na kraju ionako završiš na tome da najveći libriry moraju biti uključeni, pa je zapravo najjednostavnije uključiti sve. Moguće da sam tu nešto propustio skužiti da sam posloži taj dependecy.
Ugl. nije me se dopao.

Sljedeći probni odabir će biti UIkit u kombinaciji sa selectize.js …pa bumo vidli.

Danas imas dosta opcija, koje koriste neki od popularnih Frameworka (Angular, VueJS, React), znaci JS im nije baziran na jQuery-u vec na tom framrworku.

Ja sam koristio Quasar Framework i Vuetify - jer vecinom radim sa VueJS-om.

Kada mi je nedavno bilo potrebno oko jednog projekta, malo sam istrazivao i naletio sam na “Bootstrap” i… ostao na njemu…

Od CSS-a koristim uglavnom Bootstrap, a Javascript ponekad React koji ujedno i učim.

S vueJS još nisam ništa radio, ali ima već neko vrijeme da sam bacio pogled i svidio mi se i u planu je da se prebacim u tom smjeru. Kako sam prije radio većinom svoje komponente, baš mi se vueJS učinio dobar alat za izradu komponenti …i logično da postoji sve unutar tog eko sistema :slight_smile:

Ovaj vuetify … kada gledam quick start upute za instalaciju, ne vidim nigdje da je složeno da se može parcijalno povući samo one komponente koje su potrebne?? Molim te razuvjeri me da sam nešto fulao tu :smiley:

Mislim, ove skripte su teške gotovo 1MB

https://unpkg.com/vuetify/dist/vuetify.min.css
https://unpkg.com/vue/dist/vue.js
https://unpkg.com/vuetify/dist/vuetify.js

…ocke, ako bi radio sa vueJS-om, onda je on tu tako i tako …ali opet ostaje 0.75MB kojih odlaze na vuetify?? Nejverovatno mi da se mora loadati sve ili ništa??

https://vuetifyjs.com/vuetify/a-la-carte

S tim da ce ti trebati Webpack i par loader-a da bi to postigao.

Bootstrap i u zadnje vrijeme UiKit sto se tice CSS, sto se tice JS malo sam koristio VueJs sa Laravel odradio nesto prosle godine radi i dan danas perfektno, svidja mi se AdonisJs mislio sam da krenem sa njim jer je poput Laravel pratim ga od pocetka i sve je bolji i bolji, a bih neko kompletno resenje kao sto je on ili MeteorJs. Muku ti mucim tu je i RoR od kojeg su oni sve pokrali, koji planiram evo vec 3 godine da krenem, ali me Laravel stopa jer koliko toliko u njemu znam po nesto, upao sam ti u taj zacarani krug da ni sam ne znam sto cu prije.

1 Like

Hvala svima na odgovorima, ali da ne širimo temu, kada sam pisao CSS/JS framework poput bootstrapa… onda sam mislio isključivo na frameworke koji su i CSS i JS. (Rješavaju most između toga, kreiraju komponente…itd.)

Npr. vue je isključivo JS framework, pretpostavljam i react (mada mi je površno poznat) …i ne uklapaju se u posavljeno pitanje …a Quasar i Vuetify su upravo ono što sam pitao.

Čisto da pitanje bude jasnije…jer vidim da je krenulo spominajnje svih frameworka redom. :stuck_out_tongue:

@bozoou evo ti jos jedan http://element.eleme.io/#/en-US - isto baziran na Vue.

1 Like

Bit će teška odluka :slight_smile:
Hvala na odličnim sugestijama :wink:

Zavisi koliko imaš poznavanje JS-a. Na primjer, Angular Material je po meni najbolji izbor ali zahtjeva dobro poznavanje JavaScripta-a. Aktivno sam radio sa Angular 1, ali u Angular 2 je došlo do velikih promjena (kompletan framework je prešao na TypeScript). Dvica je mnogo brža upravo zbog typescripta ali kec je skoro 100% production ready…

Angular 1
Angular 2

Kako mislis dvica je brza zbog TS-a ? Sve se to na kraju kompajlira u cisti Javascript - ono sto browser razumije.

Angular 2+ je brzi iz vise razlog, jer cijela arhitektura je promijenjena.

Mislio sam brža za raditi sa njom jer imaš autocomplete, refactoring etc… u suštini typed je, što donosi brojne prednosti u tom smislu.

To sto nesto ima striktno definisane type-ove ne znaci da ti brze pises kod u njemu - to ce ti pomoci samo da izbjegnes pisanje klasicnih gluposti koje dolaze uz JS, kao nedostatak type-ova.

Sto se tice autocomplete-a, postoji masa Plugin-ova za AngularJS, za razlicite text editore - mada sve u svemu kec je stara stvar :wink:

Sam si sebe demantovao… Kažeš da se izbjegne pisanje gluposti a nekako zaključuješ da to ne ubrzava rad =/
Isto tako isključio si refactoring i IDE prednosti kada je kod typed a ne dinamički, što isto igra veliku ulogu u brzini razvoja.

Vidim da si naučio šta su argumenti u funkciji pa misliš da si preko noći postao JS expert :wink:

1 Like

Kada sam napisao klasicne gluposti, tada sam mislio na stvari npr. da saberes dva razlicita tipa i dobijes nesto “neocekivano” - u JS-u se to moze bez problema.

Koliko znam TS je tu da sprijeci te stvari ? A ako znas sta pises zato trositi vrijeme na deklaraciju typeova i ostalih stvari - ako cemo da cijepidlacimo o toj nekoj brzini razvoja :wink:

Pored toga mozes li pojasniti kako je lakse raditi refaktoriranje eto u TS nego u samom JS-u ? Ne koristim IDE tako da bih volio cuti to.

Zar je bitno koliko ja znam ? Ne znam mnogo, mlad sam nauciti cu :wink:

1 Like

Čemu odmah tako s visoka. Ako tko ovdje na forumu uči i brzo napreduje, to je onda belmin. Momak ima vec jako siroko znanje, a relativno nedavno krenuo…a tvoj nick jedva da sam uočio na forumu i dopustas si pricat s visoka. Glupo je to…

1 Like

@bozoou

Malo me povukao za jezik jer on priča stvar “s visoka”, a ničim ih ne potkrepljuje. Neka uči i neka napreduje, tako i treba ali nemam ništa ja od toga. Zato što je novi nick znači da moram pisati “sa niska”?

@belmin
"A ako znas sta pises zato trositi vrijeme na deklaraciju typeova i ostalih stvari - ako cemo da cijepidlacimo o toj nekoj brzini razvoja"

Trošiti vrijeme na typeove ne značiti trošiti vrijeme jer na duže staze imaš više koristi. Na primjer, ako koristiš WebStorm IDE, pola grešaka u kodu vidjet ćeš odmah, imat ćeš autocomplete i refactoring - nešto što je nemoguće sa dinamičkim jezikom. Na primjer te greške koje spominješ kod matematičkih operacija sa različitim typeovima odmah bi ti WebStorm sugerisao da je greška, jer bi skontao da množiš string i integer.

“Pored toga mozes li pojasniti kako je lakse raditi refaktoriranje eto u TS nego u samom JS-u ? Ne koristim IDE tako da bih volio cuti to.”

Mogu, objasnit ću ti. Pravo refactoranje ne postoji u standardnom JS-u jer IDE ne zna šta je šta (dinamičko). Tek sa statičkim typingom imaš pravo refactoranje. Pogledaj WebStorm i sve će ti biti jasno.

Iskreno, nemam ništa protiv tebe i želim ti sreću u napretku, samo moraš znati da ima ljudi koji se bave JSom 10-20 godina, ili bilo kojim drugim jezikom i da se ne može za kratko vrijeme misliti da nemaš više ništa za naučiti :slight_smile:

2 Likeova

Nema s niska, ali nikada nebi trebalo s visoka. :slight_smile:
Novi nick ne utječe na ništa, osim tebi kako će te zajednica zapamtiti. Vele da je prvi dojam najbitniji. :wink:

Vidi se da imaš znanja i iskustva, ali to te nebi trebalo “napuhat” … bolje da ugodno pričamo kada si već došao na forum :wink:

1 Like

To sve spada u jedan dev tooling, i moze a i ne mora doprinositi brzem developmentu.TS sintaksa je u biti sama po sebi “teza” za citati, nego ES6+ i to sto koristis TS, type-ove i IDE ne daje ti neku sigurnost da ces pisati manje buggy code, i da ces na neki nacin biti produktivniji.

Hoces ti biti znatno brzi zbog TS ? Pa ne bih rekao bas.

Za taj autocomplete se stalno hvatas, kazem danas svaki moderniji Editor ima more Plugin-ova koji mogu raditi jako dobar autocomplete, pored toga to sve se moze upogoniti sa nekim linterom, i imas jako bogat error reporting u samom editoru.Naravno ne mozes imat Error reporting za neke type missmatchove, kad sam JS nije typed.

Iz cega si ti zakljucio da ja mislim da sve znam, kad uopste nije tako ? Ovdje se vodi diskusija, jer se radi o forumu, a ja ni na koji nacin nisam imao za cilj da pricam s visoka.Ti si taj koji je napisao da je Angular 2 brzi zbog TS-a, sto na prvu zvuci kao totalna glupost.