pozz idem u srednju i krenuo sam učiti c++ pa me zanima mogu li sa njim i što programirati isto tako me zanima koji su jos web jezici solidni napomenimo da znam osnove u c++
C ti neće puno koristiti za web, ali ako želiš krenuti u tom smjeru i imaš iskustva u programiranju, preporučio bih ti Ruby ili Python, uz PHP usput.
Riječ “lijepo” ovisi o kontekstu. Npr. najljepša prasica je ona ružičasta, okrugla, debela. Ovakva kakvu vidiš na avataru mog prethodnika u temi.
Tako ti je i “naj” jezik ovisan o tome što su tvoji zahtjevi i ciljevi. Inače, svaki jezik može biti “naj”.
Da te odmah razuvjerim.C++ nije jezik u kojemu se programiraju web stranice,za to postoje drugi jezici : HTML,CSS,{PHP i JAVA ( dosta slični C++,također objektno orijentirani)}
Što se tiče toga što ćeš naučiti odnosno što ćete u školi programirati u C++,nenadaj se mnogo. Naučiti ćeš neke osnove,ali većina toga što isprogramirate je suviše jednostavno i koristit će samo kako bi shvatili neke najosnovnije stvari.Za nešto više ćeš morati pročitati pokoju knjigu i malo ozbiljnije se prihvatiti programiranja.
PHP, mislim da je najednostavniji jezik za učenje. Mislim da ima i jednostavnijih, ali neki od njih zahtjevaju predzanje, neki se rijetko koriste kod nas, neki nisu pogodni za izradu manjih stranica.
Tako da PHP overall pobjednik.
A okruženje si možeš podesiti par klikom miša.
I ima jako puno dobrih i besplatnih alata za rad u njemu.
[quote=“dombo”]Da te odmah razuvjerim.C++ nije jezik u kojemu se programiraju web stranice,za to postoje drugi jezici : HTML,CSS,{PHP i JAVA ( dosta slični C++,također objektno orijentirani)}[/quote]Ipak, dobro je zbog šire slike stvari znati da tu ima raznih aspekata:
http://developers.facebook.com/blog/post/358/
Ali i u C++ jesu programirane web-aplikacije i moguće ih je programirati, za što postoji i podrška, ova tema je zanimljiva:
ja bih želio programirati nešto tipa facebooka al naravno prvo vježba pa onda dal mi možete proslijediti link od programa ili nečega
Facebook ti je uglavnom PHP, MySQL i Ajax.
[quote=“SteelMaiden”]Facebook ti je uglavnom PHP, MySQL i Ajax.[/quote]PHP automatski preveden na C++ i potom iskompajliran. Vidi link gore. Ali da - PHP. Osim servisa u backednu koji su u koječemu, pa tako i C+±u.
za izradu weba u c++ imaš ovaj framework, recimo.
web se može raditi u bilo kojem jeziku + html + css + javascript.
kod svakog jezika html je drukčije implementiran.
kod .neta je to asp.net, kod jave -> jsp i jsf itd…
svaki koristi ono što mu najviše odgovara.
Dobro to sada znam jos me samo zanima koja je razlika ako programiramo web ili ako je napravimo u obliku linka kao u front pageu…
p.s. cuo sam da je php jezik najjednostavniji te jel dovoljno samo uz njega programirati
[quote=“miko1102”]Dobro to sada znam jos me samo zanima koja je razlika ako programiramo web ili ako je napravimo u obliku linka kao u front pageu…
p.s. cuo sam da je php jezik najjednostavniji te jel dovoljno samo uz njega programirati[/quote]
objasni malo detaljnije ovaj prvi dio.
php je jednostavan, ali…
zanima me koja je razlika kada napravimo web stranicu u frontpageu ili kada upisujemo php ,html ili druge slične kodove koja je razlika što je bolje što lošije
Tvrdnja da je PHP lak ne stoji. Je, lako je napisati:
<?php echo 'Pozdrav WM'; ?>isto kao što je lako napisati u svakome jeziku…
PHP nije ništa lakši ni teži od ostalih jezika.
aha a što preporučate html ili php???
HTML za početak za tebe. Bez HTML-a, zaboravi PHP.
Uspoređuješ kruške i jabuke. HTML nije programski jezik, ali kreni od njega jer bez elementarnog znanja HTMLa PHP nema smisla.
HTHP
krečem sa html kada ga shvatim idem na php pa na mysql pa na web stranicu