Koji je naj jezik za programiranje weba?

pozz idem u srednju i krenuo sam učiti c++ pa me zanima mogu li sa njim i što programirati isto tako me zanima koji su jos web jezici solidni napomenimo da znam osnove u c++

C ti neće puno koristiti za web, ali ako želiš krenuti u tom smjeru i imaš iskustva u programiranju, preporučio bih ti Ruby ili Python, uz PHP usput.

Riječ “lijepo” ovisi o kontekstu. Npr. najljepša prasica je ona ružičasta, okrugla, debela. Ovakva kakvu vidiš na avataru mog prethodnika u temi.

Tako ti je i “naj” jezik ovisan o tome što su tvoji zahtjevi i ciljevi. Inače, svaki jezik može biti “naj”.

Da te odmah razuvjerim.C++ nije jezik u kojemu se programiraju web stranice,za to postoje drugi jezici : HTML,CSS,{PHP i JAVA ( dosta slični C++,također objektno orijentirani)}

Što se tiče toga što ćeš naučiti odnosno što ćete u školi programirati u C++,nenadaj se mnogo. Naučiti ćeš neke osnove,ali većina toga što isprogramirate je suviše jednostavno i koristit će samo kako bi shvatili neke najosnovnije stvari.Za nešto više ćeš morati pročitati pokoju knjigu i malo ozbiljnije se prihvatiti programiranja.

PHP, mislim da je najednostavniji jezik za učenje. Mislim da ima i jednostavnijih, ali neki od njih zahtjevaju predzanje, neki se rijetko koriste kod nas, neki nisu pogodni za izradu manjih stranica.
Tako da PHP overall pobjednik.

A okruženje si možeš podesiti par klikom miša.
I ima jako puno dobrih i besplatnih alata za rad u njemu.

[quote=“dombo”]Da te odmah razuvjerim.C++ nije jezik u kojemu se programiraju web stranice,za to postoje drugi jezici : HTML,CSS,{PHP i JAVA ( dosta slični C++,također objektno orijentirani)}[/quote]Ipak, dobro je zbog šire slike stvari znati da tu ima raznih aspekata:

http://developers.facebook.com/blog/post/358/

Ali i u C++ jesu programirane web-aplikacije i moguće ih je programirati, za što postoji i podrška, ova tema je zanimljiva:

ja bih želio programirati nešto tipa facebooka al naravno prvo vježba pa onda dal mi možete proslijediti link od programa ili nečega :smiley:

http://www.w3schools.com/

Facebook ti je uglavnom PHP, MySQL i Ajax.

[quote=“SteelMaiden”]Facebook ti je uglavnom PHP, MySQL i Ajax.[/quote]PHP automatski preveden na C++ i potom iskompajliran. Vidi link gore. Ali da - PHP. Osim servisa u backednu koji su u koječemu, pa tako i C+±u.

za izradu weba u c++ imaš ovaj framework, recimo.

http://www.webtoolkit.eu/wt

web se može raditi u bilo kojem jeziku + html + css + javascript.

kod svakog jezika html je drukčije implementiran.

kod .neta je to asp.net, kod jave -> jsp i jsf itd…

svaki koristi ono što mu najviše odgovara.

Dobro to sada znam jos me samo zanima koja je razlika ako programiramo web ili ako je napravimo u obliku linka kao u front pageu…

p.s. cuo sam da je php jezik najjednostavniji te jel dovoljno samo uz njega programirati

[quote=“miko1102”]Dobro to sada znam jos me samo zanima koja je razlika ako programiramo web ili ako je napravimo u obliku linka kao u front pageu…

p.s. cuo sam da je php jezik najjednostavniji te jel dovoljno samo uz njega programirati[/quote]

objasni malo detaljnije ovaj prvi dio.
php je jednostavan, ali…

zanima me koja je razlika kada napravimo web stranicu u frontpageu ili kada upisujemo php ,html ili druge slične kodove koja je razlika što je bolje što lošije

Tvrdnja da je PHP lak ne stoji. Je, lako je napisati:

<?php echo 'Pozdrav WM'; ?>

isto kao što je lako napisati u svakome jeziku…

PHP nije ništa lakši ni teži od ostalih jezika.

aha a što preporučate html ili php???

HTML za početak za tebe. Bez HTML-a, zaboravi PHP.

Uspoređuješ kruške i jabuke. HTML nije programski jezik, ali kreni od njega jer bez elementarnog znanja HTMLa PHP nema smisla.

HTHP :slight_smile:

krečem sa html kada ga shvatim idem na php pa na mysql pa na web stranicu :smiley:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja