Koji je najbolji server side jezik

Koji je ZA VAS najbolji web jezik (server side), ZASTO i koje su karakteristike skripte? (Znaci ne opcenito vec za vas osobno)

Pitanje tipa koji je najbolji auto, mobitel.
Pa onaj koji koristim:)

Da bi mogao odrediti što je bolje moraš gledati iz nekog ugla.
Recimo open source develompent je naviknut na totalnu slobodu, od dna pre vrhu dok oni s druge strane nisu.
I tako ti to ide.
Moraš zauzeti stav kako gledaš na jezik.
Ja trenutačno vidim zašto neke PHP firme se sele na python.
Zato jer možeš lakše i brže razvijati naprednije server aplikacije a i uz to raditi web stranice.
A izrada stranica (aplikacija) na temelju skripte koja se “izvrši i gotovo” ima svojih granica.

ok zanimljivo pitanje, pa se nadam da neću oftopičat sa svojim,
@gorrc jel mož povući neku paralelu između php-a, perla i recimo ruby, ili pyton-ona, moram priznat da sam na prekretnici gdje želim ući u vode žešćih programskih jezika namjenjenih web aplikacijama, pa lutam i ne vidim smisao, da se žargonski izrazim a koji k… će mi recimo rubi pomoći u razvoju aplikacija odnosno tragam za nekim konkretnim primjerima u kojima je prikazana prednost a nikako da ih nađem!
sudaram se non stop s hello world primjerima kod svih tih jezika.

Nemože se pričati koji je jezik najbolji. Može se pričati koji je jezik pogodan za riješenje specifičnog problema.

C, C++ i tak to. :slight_smile:

mislim da je sajmon basic na prvom mjestu, comodore 64 mašina 64 kilobajta rama, kazetofon i šrafciger za štelanje glave.

I onaj kak se zvao turbo loader koji si moga uštekat odozada u tastaturu. Štelanje glave i lak za nokte da je fiksiraš. Još imam negdje kasetu s igricama, i jednu sa nekim snimljenim programom, unesi broj, unesi drugi broj, unijeli ste broj i broj, a rezultat je rezultat.

A ZX Spectum48, kad god sam išao igrati neku igricu, molio sam boga da nitko ne prolazi pored stola i da ga slučajno netrgne jer ode učitavanje u peršun. Nedaj bože da muha slučajno sleti. :slight_smile:

zx spektrum je već stvarno … najjača mašina , hm :slight_smile:
da da turbo loader uf, lega mi je imo flopi disk i one savitljive diskete, jedini u gradu i bio je bog i batina :slight_smile:

Neda se o tome raspravljat… ASP.NET MVC je za mene najbolji, a iza njega PHP, python i ruby nisam koristio pa ne mogu o tome raspravljat, ali općenito ne možeš reči koji je bolji, svatko ima svoj odabir i na kraju bi došlo do flame wara :)) Jedino se svi možemo složiti da je ASP.NET MVC nešto napredniji :)) (pa da započnemo) xD

Dok sam imao Spektruma, nisam ni pomišljao na diskete.
Prva disketa koju sam kupio (za operativni sustav CP/M, hvala na pitanju) bila je ona savitljiva (stvarno floppy) 5,25" od 360 kB.
Bilo je tada već i onih od 720 kB, ali nisam znao čime bih dovraga ispunio disketu kapaciteta većeg od 360 kilobajta!

Da se vratim on topic…
Nikada nisam imao volje da zaista naučim dobro programirati i zato je za mene najbolji onaj server side jezik za kojeg po webu postoji najviše besplatnih skripti, najviše tutorijala i za koji je najlakše izguglati rješenje nekog problema.

O noćas sam pogledao video ASP.Net MVC Basics i zaljubio sam se. :slight_smile: Definitivno nešto čemu se moram malo više posvetiti.

Ja nisam pitao koji je server side jezik najbolji vec koji je VAMA najbolji i koji vi koristiti i da li ste zadovoljni sa njim.

Najviše koristim ASP.NET MVC i to mi je definitivno #1 U PHP-u sam prije puno radio, sad već 2-3 godine ono na kapaljku, napravim nešto, ali to je valjda 10% posla 40% je ASP.NET MVC(2 trenutno, uskoro 3 :)) ), a ovih ostalih 50% posla ne spada u web nego win32 aplikacije s prozorčićima, WCF…

@CC MVC je odličan, asp.net web forme mi se lično nisu sviđale, nekako sam mišljenja da ne možeš ti desktop princip programiranja primijeniti na web stranicama i da su tu ustvari bile velike greške s tim eventima i kontrolama, dobro je to za nešt nabrzinu traljavo napraviti, ali zato MVC je nešto sasvim drukčije :smiley:

Trenutno radim u PHP-u, zadovoljan sam jezikom, iako ima svojih mana. Velika mi je zelja nauciti Python i raditi u njemu, da ima vise poslova za njega, sigurno bi mu se (vise) posvetio.

[quote=“mikibm”]
@gorrc jel mož povući neku paralelu između php-a, perla i recimo ruby, ili pyton-ona,[/quote]

PHP je orjentiran na web dok ovi druga dva jezik web je samo dio područja koje pokrivaju.
PHP se može vrtjeti u drugim okruženjima ali nema velikog razvoja jezika u tom smjeru, nemaš firmi koji se time bave, nemaš gotovo library koji bi ubrzali rad itd.

radim u c#, ali mi se jako sviđaju dinamičke fore od Rubya (npr duck typeing), od kojih su neke dosle i u c# 3/4 (lambda, extension methods, dynamic, expando i elastic object,…).
Ove godine nadam se da cu uspjet pruciti malo Haskella ili F#, da bi skuzio malo kako se radi sa punim funkcijskim jezicima, iako mislim da cu jos neko vrijeme ostati na .NET.

Drago mi je sto zajednica ulaze trud u izradu malih jednostavnih i brzih web server frameworka (ala Node.JS ili Sinatra), sto ce nadam se donjeti do pojave novih zanimljivih frameworka i alata! Npr Manos de Mono, Kayak i slicno. Neke stvari ce biti puuuno jednostavnije nego prije (REST prvenstveno).

na zapadu ima dosta poslova za python.

osim toga, lako se pišu biblioteke u C/C++ za python.
neznam kako php stoji po tom pitanju?

F# je clone ocaml-a koji je integriran u .net, što po meni nije najbolje rješenje, jer ono što se radi u funkcionalnim jezicima i za što su namijenjeni , kompajlirani code mora biti native.

Njega isto zelim isprobati, na “papiru” mi se cini da bi mogao biti jako dobar.

Ja sam na jugu. :smiley:

PECL.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja