Netko je aktualizirao temu, pa sam je evo i ja pročitao… moram priznati nisam čitao sve jer je preduga tema i sigurno ima i onih koji su normalno pisali, ali većina je vjerojatno lupala gluposti… uglavnom tko je pokrenuo temu - MOŽE GA BITI SRAM… SRAMOTA JE VELIKA ŠTO SE PIŠU VELIKE GLUPOSTI OD NEUPUĆENIH LJUDI…
Ukratko smatram da je tako oko većine tema… hrpa neupućenih ljudi pametari o stvarima o kojima nema pojma i o kojima se informira samo putem novina… katastrofa…
Uglavnom ja živim u Zagrebu, a inače sam rodom iz Slavonije, pobjegao sam odande iako su moji roditelji i dva mlađa brata tamo ostala i mogu moram piznati pristojno živjeti od svoga rada…ali samo zato jer se ubijaju od posla…a ukratko da objasnim…
Poticaji - da prij, do jedno 5-6 godina bagra iz Sabora i njihovi drugovi i kompanjoni su krali nemoguće cifre i bogatili se na račun toga, ali, jedno veliko ALI - pošteni poljoprivrednici, seljaci -NISU KRALI… nisu jednostavno ni mogli…to je bilo rezervirano za elitu, za lopove koji danas kada više ne mogu krasti na poticajima kradu na nečem drugome… danas je sustav poticaja pod velikim čak i prevelikim kontrolama… i ne može se više tako krasti…hvala bogu…
E sada, ti koji su krali su naravno kao i kod drugih slovjeva društva (najočigledniji primjer su branitelji) su bacili ovako loše svjetlo na cijeli sektor poljoprivrede, što je pogrešno… govoriti ću o osobnom primjeru… moj pradjed je počeo stvarati imanje povratkom iz Amerike između dva svjetska rata, djed je nastavio 60 tih godina prošlog stoljeća… moj otac je preuzeo brigu oko imanja 80-tih godina… a danas imanje uz mog oca vode dva brata koja su mlađa od 25 godina…i koja rade kao crnci… moji nisu nikada nikome kune ukrali i znam da bi samo htjeli raditi i od toga živjeti… ne zanima ih varanje države, ne zanima ih varanje bilo koga…
U Slavoniji većina normalnih ljudi želi samo raditi i od toga pošteno živjeti i najsretniji bi bili kada bi se poticaji ukinuli, a njihov radi bio plaćen koliko vrijedi…a ne da im se daje poticaj kako bi njihov proizovd bio jeftiniji (recimo kg pšenice je sada oko 0.80 kn, a realna cijena bi bila oko 1,5…da je 1,5 kg pšenice, nebi seljaku trebao poticaj)…
Poljoprivreda se u Hrvatskoj kao i u cijelom svijetu promijenila… konkretno moj pradjed je živio 40-tih godina i prehranjivao obitelj sa nekih 5 hektara zemlje, moj djed sa jedno 30ak hektara je bio veliki poljoprivrednik, a konkretno moja obitelj danas da nema još druge biznise sa strane bi kašljucala sa nekih 250 hektara zemlje… naravno nekada se obrađivalo sa konjem i plugom, sa malim traktorom, da bi danas bio sa velikim traktorom… Država je jednostavno nametnula milijun kontroli, stalno treba neke licence plaćati, stalno treba neke nove ispite polagati (kao primjer netko 30 godina radi s nekim proizvodom i onda odjednom država kaže ne možeš to raditi bez neke izmišljene licence…sve je to ok, nije problem…ali te onda opali sa 3-4 tisuće kuna da dobiješ licencu)… isplata poticaja je apsolutno neujednačena…kao primjer mogu reći da se svote od par desetaka tisuća kuna isplaćuju po stotinjak kuna dnevno…na doznakama uplate ne piše ni zašto ni zbog čega…,. nikada ne znaš kada ćeš dobiti poticaj, koliko ćeš dobiti … često se dogodi da je dogovoreno npr 1000 kn za hektar a na kraju jedan dobije 700 drugi 800 kuna treći više, četvrti ništa… jer se u hodu mijenjau zakoni i propisi… a tek kada se vlast promijeni pa onda mijenja kulture koje potiče kako njima odgovara…itd itd…
VELIKI PROBLEM je što Hrvatska nema neki dugoročan agro plan (a pod dugoročan plan smatram plan 30+ godina) …kod nas se ne zna tko pije a tko plaća… ne zna se ništa… danas je super saditi orahe, dok za 3 godine su lješnjaci im glavni, za pet godina kukuruz, za 10 maslina… jednostavno ne postoji nikakav dugorčan plan i ne postoji nikakva sigurnost… jer nisu npr adnja oraha nešto što donosi brzo lovu…treba čekati par godina uopće za prve plodove… itd itd…
Ne znam što su sve ovdje ljudi pisali u ovoj temi , ali meni je očito da država tone sve dublje i dublje upravo jer se neznalice u sve petljaju… mi sve bacamo na turizam - to je apsolutno pogrešno…turizam je važna grana ali nikako ne smije biti primarna. Turizam je osnovna grana samo u siromašnim zemljama… osnova mora biti industrija i poljoprivreda… ako se bliže prouče razvijene zemlje - tako je u svakoj razvijenoj zemlji… od Europe pa preslikano na cijeli svijet… turizam ovisi o trendu, o milijun drugih faktora koji su lako promjenjivi…danas si in…jedan teroristički napad i nema te nigdje sljedećih 5 godina (da samo se na to referiram jer je sada aktualno)…
Drugi problem su bolesno glupi zakoni koji se kod nas donose… konkretno opet da napišem… oni propisuju da seljak mora imati 8-satno vrijeme… pa jestevi normalni…seljak radi cijeli dan kada mu vremenski uvjeti to dopuštaju (konkrento, kada je vrijeme oranja i vrijeme to dopušta moja braća oru cijeli dan i noć kako bi to stigla na vrijeme obaviti) kada pada kiša oni ne mogu na zemlju, onda šarafaju, popravljaju traktore, servisiraju, ispunjavaju papirologiju i slično… nije to ured pa da s emože u 15h doma sa posla… to idioti iz Zagreba ne razumiju, donose zakone koji nemaju veze s vezom… propisuju milijun propisa neprovedivih u praksi…
Inače da se referiram i na ovo novi John Deer (đon diri)… moji se bave ovim poslom skoro 100 godina i nikada nismo imali novi traktor, nikada nisu imali kredit i nikada vjerojatno si neće moći priuštiti takav traktor… a te nove traktore su uglavnom pokupovali na kredite ‘‘novokompovani’’ poljoprivrednici koji su krali na poticajima u suradnji sadržavnim tijelima i zastupnicima u parlamentu… kada vidite one prosvjede i kada vidite nove traktore - vjerujte tamo su samo politički motivi i članovi ili sdp-a ili hdz-a koji su tu došli navijati za svoju stranu… moj tata ili braća nikada nisu bili na prosvjedu niti će ići, a isto tako i većina drugih poštenih seljaka… oni ne voze nove traktore i ne trebaju im prosvjedi samo žele biti plaćeni pošteno za svoj rad… ništa drugo…
I još samo jedna stvar - da je tako dobro u Slaovniji na selu zar mislite da bi danas bila ovako prazna, da bi od moje generacije iz mog sela (22 nas je bilo u razredu) njih 12 danas bilo u Njemačkoj, Austriji i irskoj? a još troje u Zagrebu? Dajte se malo skulirajte i nemojte gledati samo glupe brojke koje vam serviraju mediji koje sponzoriraju uvoznički lobiji i lopovi… radije šutite ako ne znate cijelu istinu i nemojte se petljati tamo gdje vam nije mjesto ako niste sposobni vidjeti širu sliku…