Koji qurac je ovim seljacima?

Netko je aktualizirao temu, pa sam je evo i ja pročitao… moram priznati nisam čitao sve jer je preduga tema i sigurno ima i onih koji su normalno pisali, ali većina je vjerojatno lupala gluposti… uglavnom tko je pokrenuo temu - MOŽE GA BITI SRAM… SRAMOTA JE VELIKA ŠTO SE PIŠU VELIKE GLUPOSTI OD NEUPUĆENIH LJUDI…

Ukratko smatram da je tako oko većine tema… hrpa neupućenih ljudi pametari o stvarima o kojima nema pojma i o kojima se informira samo putem novina… katastrofa…

Uglavnom ja živim u Zagrebu, a inače sam rodom iz Slavonije, pobjegao sam odande iako su moji roditelji i dva mlađa brata tamo ostala i mogu moram piznati pristojno živjeti od svoga rada…ali samo zato jer se ubijaju od posla…a ukratko da objasnim…

Poticaji - da prij, do jedno 5-6 godina bagra iz Sabora i njihovi drugovi i kompanjoni su krali nemoguće cifre i bogatili se na račun toga, ali, jedno veliko ALI - pošteni poljoprivrednici, seljaci -NISU KRALI… nisu jednostavno ni mogli…to je bilo rezervirano za elitu, za lopove koji danas kada više ne mogu krasti na poticajima kradu na nečem drugome… danas je sustav poticaja pod velikim čak i prevelikim kontrolama… i ne može se više tako krasti…hvala bogu…

E sada, ti koji su krali su naravno kao i kod drugih slovjeva društva (najočigledniji primjer su branitelji) su bacili ovako loše svjetlo na cijeli sektor poljoprivrede, što je pogrešno… govoriti ću o osobnom primjeru… moj pradjed je počeo stvarati imanje povratkom iz Amerike između dva svjetska rata, djed je nastavio 60 tih godina prošlog stoljeća… moj otac je preuzeo brigu oko imanja 80-tih godina… a danas imanje uz mog oca vode dva brata koja su mlađa od 25 godina…i koja rade kao crnci… moji nisu nikada nikome kune ukrali i znam da bi samo htjeli raditi i od toga živjeti… ne zanima ih varanje države, ne zanima ih varanje bilo koga…

U Slavoniji većina normalnih ljudi želi samo raditi i od toga pošteno živjeti i najsretniji bi bili kada bi se poticaji ukinuli, a njihov radi bio plaćen koliko vrijedi…a ne da im se daje poticaj kako bi njihov proizovd bio jeftiniji (recimo kg pšenice je sada oko 0.80 kn, a realna cijena bi bila oko 1,5…da je 1,5 kg pšenice, nebi seljaku trebao poticaj)…

Poljoprivreda se u Hrvatskoj kao i u cijelom svijetu promijenila… konkretno moj pradjed je živio 40-tih godina i prehranjivao obitelj sa nekih 5 hektara zemlje, moj djed sa jedno 30ak hektara je bio veliki poljoprivrednik, a konkretno moja obitelj danas da nema još druge biznise sa strane bi kašljucala sa nekih 250 hektara zemlje… naravno nekada se obrađivalo sa konjem i plugom, sa malim traktorom, da bi danas bio sa velikim traktorom… Država je jednostavno nametnula milijun kontroli, stalno treba neke licence plaćati, stalno treba neke nove ispite polagati (kao primjer netko 30 godina radi s nekim proizvodom i onda odjednom država kaže ne možeš to raditi bez neke izmišljene licence…sve je to ok, nije problem…ali te onda opali sa 3-4 tisuće kuna da dobiješ licencu)… isplata poticaja je apsolutno neujednačena…kao primjer mogu reći da se svote od par desetaka tisuća kuna isplaćuju po stotinjak kuna dnevno…na doznakama uplate ne piše ni zašto ni zbog čega…,. nikada ne znaš kada ćeš dobiti poticaj, koliko ćeš dobiti … često se dogodi da je dogovoreno npr 1000 kn za hektar a na kraju jedan dobije 700 drugi 800 kuna treći više, četvrti ništa… jer se u hodu mijenjau zakoni i propisi… a tek kada se vlast promijeni pa onda mijenja kulture koje potiče kako njima odgovara…itd itd…

VELIKI PROBLEM je što Hrvatska nema neki dugoročan agro plan (a pod dugoročan plan smatram plan 30+ godina) …kod nas se ne zna tko pije a tko plaća… ne zna se ništa… danas je super saditi orahe, dok za 3 godine su lješnjaci im glavni, za pet godina kukuruz, za 10 maslina… jednostavno ne postoji nikakav dugorčan plan i ne postoji nikakva sigurnost… jer nisu npr adnja oraha nešto što donosi brzo lovu…treba čekati par godina uopće za prve plodove… itd itd…

Ne znam što su sve ovdje ljudi pisali u ovoj temi , ali meni je očito da država tone sve dublje i dublje upravo jer se neznalice u sve petljaju… mi sve bacamo na turizam - to je apsolutno pogrešno…turizam je važna grana ali nikako ne smije biti primarna. Turizam je osnovna grana samo u siromašnim zemljama… osnova mora biti industrija i poljoprivreda… ako se bliže prouče razvijene zemlje - tako je u svakoj razvijenoj zemlji… od Europe pa preslikano na cijeli svijet… turizam ovisi o trendu, o milijun drugih faktora koji su lako promjenjivi…danas si in…jedan teroristički napad i nema te nigdje sljedećih 5 godina (da samo se na to referiram jer je sada aktualno)…

Drugi problem su bolesno glupi zakoni koji se kod nas donose… konkretno opet da napišem… oni propisuju da seljak mora imati 8-satno vrijeme… pa jestevi normalni…seljak radi cijeli dan kada mu vremenski uvjeti to dopuštaju (konkrento, kada je vrijeme oranja i vrijeme to dopušta moja braća oru cijeli dan i noć kako bi to stigla na vrijeme obaviti) kada pada kiša oni ne mogu na zemlju, onda šarafaju, popravljaju traktore, servisiraju, ispunjavaju papirologiju i slično… nije to ured pa da s emože u 15h doma sa posla… to idioti iz Zagreba ne razumiju, donose zakone koji nemaju veze s vezom… propisuju milijun propisa neprovedivih u praksi…

Inače da se referiram i na ovo novi John Deer (đon diri)… moji se bave ovim poslom skoro 100 godina i nikada nismo imali novi traktor, nikada nisu imali kredit i nikada vjerojatno si neće moći priuštiti takav traktor… a te nove traktore su uglavnom pokupovali na kredite ‘‘novokompovani’’ poljoprivrednici koji su krali na poticajima u suradnji sadržavnim tijelima i zastupnicima u parlamentu… kada vidite one prosvjede i kada vidite nove traktore - vjerujte tamo su samo politički motivi i članovi ili sdp-a ili hdz-a koji su tu došli navijati za svoju stranu… moj tata ili braća nikada nisu bili na prosvjedu niti će ići, a isto tako i većina drugih poštenih seljaka… oni ne voze nove traktore i ne trebaju im prosvjedi samo žele biti plaćeni pošteno za svoj rad… ništa drugo…

I još samo jedna stvar - da je tako dobro u Slaovniji na selu zar mislite da bi danas bila ovako prazna, da bi od moje generacije iz mog sela (22 nas je bilo u razredu) njih 12 danas bilo u Njemačkoj, Austriji i irskoj? a još troje u Zagrebu? Dajte se malo skulirajte i nemojte gledati samo glupe brojke koje vam serviraju mediji koje sponzoriraju uvoznički lobiji i lopovi… radije šutite ako ne znate cijelu istinu i nemojte se petljati tamo gdje vam nije mjesto ako niste sposobni vidjeti širu sliku…

Malo sam citao isamo mogu rec da i dan danas kradu te poticaje, samo moraju biti malo mastovitiji.

Ne kradu, jer danas je gotovo nemoguće ukrasti na tome sa strane poljoprivrednika i seljaka… ovo kažem sa njihove strane jer evo neki dan je bilo u Plodovima zemlje, a i inače sam čuo za takve slučajeve da su neki ‘‘mangupi’’ (čitaj ljudi koji rade u raznim vladinim i državnim agencijama ili ljudi usko povezani s vlasti) su prijavljivali poticaje na zemlju koja uopće nije njihova… znači to nema veze s poštenim seljacima niti sa poljoprivredom jer ta ista bagra krade i na turizmu i na IT sektoru i na svemu živome… jednostavno lopovluk im je u krvi…

Ono što znam da ovi koji su dugo u tom poslu (generacijama) i koji nisu preko noći digli kredite i poželjeli biti seljaci - sigurno ne kradu niti im to pada na pamet…rade i uglavnom šute… gaze ih sa svih strana a još i javnost ima negativno mišljenje o njima zbog lopova koji samo glume seljake)

Uglavnom da sumiramo… ajde budući da si čitao i očito imaš neke informacije - ajde da čujem kako i gdje kradu, možda nešto i naučim… možda imaš i pravo…ali samo pisanje općenito i bez nekih konkretnih stvari ne drži vodu…kažem dosta sam upućen u tu tematiku, pa znam… e sada što meidji pišu…već smo na 100 primjera vidjeli da mediji ima 5% istine 10% nagađanja i ostalih 85% pametno i strategijski smišljenih laži…

Ajde malo napiši o tome kako misliš da kradu seljaci … baš me zanima…

I kako komentiraš činjenicu da od 22 osobe izmog razreda 12 ih je vani radi, 3-oje u Zagrebu a samo sedmero ih je ostalo u Slavoniji … inače sam generacija sredine 80-ih…

Sve poticaje treba ukinuti, i davanja crkvi, pola javne uprave otpustiti, placu u saboru smanjiti na prosjecnu drzavnu placu, smanjiti poreze bar na pola i drzava nam kroz par godina bude ko Monaco. Meni hebeno nije jasno na koju foru u okolici Zagreba ljudi dobiju poticaj za lavandu? Dobro da ne dobiju za uzgoj morske ribe.

Prva stvar totalno si neupućen
Druga stvar imaš pravo sa većinom stvari samo ne znaš koje su posljedice ili uzroci toga zbog čega je to tako…informiraš se isključivo iz medija, ne promišljaš previše i samo bacaš izjave (da si političar rekao bi populistične)…

Prva stvar kakve veze ima što je netko iz okolice Zagreba ako je tu površina na kojoj se uzgaja u tvom slučaju kažeš lavanda?? Kakve to ima veze?? Pa ako je to podneblje u kojem to može uspjeti i ako je tu površina (a iznenadio bi se koliko poljoprivrednog zemljišta ima u okolici Zg-a) koji je onda tvoj argument da ovako napišeš??? ne kuzim poantu?

Drugo… da poticaje treba ukinuti, to bi se svatko normalan složio… samo se postavljaju dva pitanja - prvo je kako ih sada ukinuti kada nam je proizvodnja zbog njih postala apsolutno nekonkurentna, a kao drugo se postavlja pitanje zašto su uopće uvedni…

e sad kad smo postavili ta dva glavna pitanja treba reći i sljedeće… trenutno je situacija takva da se kod nas u državi uništava sve što vrijedi, bez obzira u kojem je sektoru… danas seljaci primaju nešto u novcu a nešto poticaja u repromaterijalu… znači nešto se direktno kroz npr kupovinu gnojiva od Pterokemije Kutina vraća u državni džep automatski…a ostatak toga što se dobije ti isti seljaci koriste za preživljavanje i nabavku ostalog repromaterijala… e sada time se ta novac vraća u državni džep putem poreza (razno raznih, od poreza na dobit ako se isplaćuje dobit, pdv-a, i ostalih nameta)… konkretno kada bi se išlo na ukidanje poticaja da bi hrvatski seljak bio konkuretan trebalo bi se vratiti 20ak godina unazad sa mnogim stvarima… prije svega naša industrija koja proizvodi poljoprivredni repromaterijal je uništena (npr Petrokemija je nekada bila perjanica u tom području, danas su je lopovi iz države devastirali, pa je naše gnojivo najskuplje upravo u Hrvatskoj)… znači trebalo bi te cijene uskladiti, trebalo bi preprodavače (uglavnom lopovi) pritisnuti da više na seljakovu jednu kunu oni ne zarađuju 4 kune,… nego da smanje svoje zarade kako bi cijena kruha ostala ista i svih drugih namirnica… trebalo bi smanjiti uvoz žitarica, stoke itd itd… ali to se neće dogoditi… mi jednemo brazilsku piletinu jer je uvozni lobi jači od seljaka i proizvođača…veliki su to igrači, to su igrači uglavnom jaki i na svjetskoj sceni i njima je država omogućila da se razmašu… treba uvesti uvozne kvote…seljacima platiti 1,50 po kg pšenice (i druge kulture koliko koja stvarno vrijedi, ali ovdje je najlakše objasniit jer je najpoznatija cijena i lako se povezuje sa krajnjim proizvodima kao što je kruh)… onda seljak neće imati problema da nema poticaja, moći će živjeti od svoga rada… jel vi znate koliko se kruha napravi od 1kg pšenice… guglajte… e vidite seljak za tu kg dobije oko 70ak lipa… e sad računajte kg ili bolje reći 700g kruha je oko 7-8kuna… tko tu sve i koliko zaradi… i onda im je naravno interes da se isplaćuju poticaji i da seljak šuti a da se sa svih drugih strana krade…

Smanjivati plaće saborskim zastupnicima je totalna glupa i populistička mjera… ja bi im dao i 25 tisuća kuna mjesečne plaće ako dobro rade svoj posao… boli me briga koliko njih 140 ima plaću… zar mislite da njih 140ak koliko ih ima su najveći trošak države… e pa nisu… ■■■■ mi se za njih, neka im najveća plaćana svijetu, ali nam trebaju stručni i odgovorni političari… njihova plaća mora biti velika jer ostavljaju svoje poslove koje su do tada radili, izvrgnuti su javnosti i to bi stvarno trebao biti odgovoran posao…ako mislimo da ga rade pametni i odgovorni onda trebaju i imati veliku plaću zar ne… tako da te populističke mjere su debilana… neka oni rade svoj posao i zarade svoju plaću…na to ih treba natjerati…

Javnu upravu treba modernizirati… mišljenja sam da nam je ona uz prevelika braniteljska prava najveći teret… to treba srezati, sve uhljebe izbaciti… natjerati ih da rade svoj posao… to treba raščistiti…ako se ikada pojavi netko da to barem pokuša ja ću biti njegov sljedbenik cijeli život…

Drugi teret su nam branitelji i njihova prava…evo srce me iskreno boli kada si pročitam početak ove rečenice… najiskrenije se osjećam jadno što to moram napisati… baš ovih dana kada se sjećamo Vukovara i velike muke… 6 puta sam unazad 8 godina bio u Vukovaru… svaka čast svakome tko se borio za našu državu, svaka čast svim iskrenim braniteljima i svaka hvala i vječna zahvala svima koji su dali svoje živote za branu naše države…neka se nikada ne zaboravi…ali ovo što mi danas imamo nijedan pravi i iskreni branitelj i domoljub ne želi… prva stvar treba maknuti sve lažen branitelje i to ih pozatvarati i na stub srama ih staviti… nismo imali toliko branitelja i jako je lako utvrditi tko je a tko nije bio u ratu… isto tako gdje je tko bio u ratu… lažni ratni putevi se lako utvrde, samo da ima političke volje…ali to nećemo dočekati… drugi problem je što su svi živi branitelji odjednom postali umirovljenici…halo ljudi od 20 i nešto godina su smješteni u mirovinu…pa koji je to ■■■■■…daj tom čovjeku posao, zaposli ga, daj mu dodatak na plaću ako treba, daj mu veću mirovinu kada ode redovnim putem…a ne slati zdravog čovjeka od 20 ili 30 godina u mirovinu, a upravo su to radili… pa onda ogromna prava koja se daju djeci poginulih branitelja…ja znam da nema tih novaca koji mogu nadomjestiti oca ili majku… ali zašto davati tolike novce njima… daj im obrazovanje, daj im posao…daj im svu potrebnu pomoć…a. ne da im se bezveze isplaćuju stalno neki zaostaci, do 28 godine po 7-8 tisuća kuna mjesečno…baki, djedu, mami, tati, sestri, bratu, ženi, mužu, djeci…pa dokle to… daj ti njima posao, pomozi da stanu na noge…a ovakva politika samo isplate novca je dovela do toga da su ta djeca uglavnom debili… čast iznimkama… to treba pokričiti… pa će nam biti bolje…

državna poduzeća…e.h tu bi se tek mogao raspisati… eh

nekad se moglo nešto sitno ušićariti na poticajima, ali kao što @tomo007 kaže vrhnje su brali veliki igrači, a tako je i danas

evo primjer
Od plavog dizela ilegalno proizvodili eurodizel

znači u tekstu se nigdje ne postavlja pitanje odakle njima milion ipo plavog dizela za preradu, vjerovatno su po seljačkim avlijama skupljali hamperima, kako da ne…

1 Like

Da to su neki veliki igrači… inače na konkretnom primjeru mogu reći da koliko se dobije plavoga da se može kupiti je u pravilu u litru točno i koliko ti treba…mojim konkretno češće fali plavoga nego što imaju viška par litara…jer se dogodi da nešto moraš dva puta špricati ili da neka kultura ne uspije pa se mora presijati…tako da uvijek nekako fali… a ovi koji su imali toliko puno da su mogli muljati - e pa to im je netko omogućio da nabave i da budu lopovi…vjerojatno neki lokalni moćnik ili neki moćnik na razni države ili čak EU… I nikako taj nije ni pravilo niti je taj poljoprivrednik, to je obični prevarant…koji uz tu prevaru radi i druge neke prevare

Da bas o tim velikim igracima i govorim.

Naprimjer kako se odredjuju pesticidi, lijekovi? Tko ce i koliko dobiti poticaja… Krade se krade, ali sada se to nemoze zvati kradja jer se nitko ne skrivam, novac se sliva u necije djepove legalno, i zakonski, to su najvece i najbolje kradje.

To je sito ono kada kazu da je netko zlobirao, a kada nepodobni napravi to isto onda je on korumpirao…

Tako je to u danasnje vrijeme…

Ufff to su već jako veliki igrači… farmaceutski lobiji sigurno jedni od najjačih…nisam pobornik velikih teorija zavjera…ali sam siguran da neke viruse i bolesti i sami naprave kako bi bolje prodavali određene preparate… ne znam bas da li se usude igrati sa životima ljudi, ali ako već govorimo o poljoprivredi, onda sam siguran da neke bolesti biljaka, zitarica, voća, povrća sigurno dolaze iz njihovih kuhinja… ali dobro to je drugi par rukava od onog gore početka priče sa seljačkim poticajima…

Ok, tema koju sam pročitao par desetaka postova i odustao…

Bože moj koja kod nekih neupućenost…

U središtu sam bio obitelji koja je imala dosta posjeda, u obitelj agronom zaštite bilja, sa puno iskustva, i dosta insighta u sve te probleme jer eto Slavonija je to bila.

Što je danas?

Heh… poticaji i svaka pomoć je potrebna, ali prije toga portebna je pomoć da se ulove oni koji to iskorištavaju.

Prije 25 godina selo gdje mi je bio djed, radilo se, stari je imao posjede, svake godine kupovao se novi auto, ali dtočno znam koliko se čovjek naradio.

Par godina poslije isto je radio… ali zbrajao mali plus na kraju godine, da ne računaš rad uopće.

Onda par godina kasnije stalo se pa u najam. Pa onda godina poslije i prodalo sve…

I sada to isto selo zjapi prazno, osim ekipe koja sjedi na dvorištu, pijucka kavu, skuplja potporu, i radi apsolutno ništa osim što čekaju da vlasnici kuće umru… DA!

I velika večina njih kada pitaju što trebam za kukuruz špricat, kada mu educirana osoba kaže da radi sa otrovima, da ide 1L na hektar, on kaže : “Daj dvije litre” - zna bolje od žene pa će poduplati da bude više učinkovito:)
Ima i takvih ali što sada. Možda se tu vidi tvrdoglavost određenih, koji kada su vidjeli da žitarice opadaju, nisu prebacili možda na neko egzotično bilje, lavandu kako kaže netko, ili nešto peto…

Tu je malo više osim tko dobije koliko, tu je sve, i po meni jedan od glavnih razloga sranja svih.

Daj Austrijancima Slavoniju na 20 godina pa da vidimo što će se napraviti.

Poruka, nemojte generaizirati jer ima zaista onih uspješnih, i onih koji glume uspješne samo radi poticaja, pa okol se voze sa johnom i bijesnim autima itd.
Takvih ima posvuda, i oni su problem kao i oni koji su dogovorili takve poslove a znali su kuda idu…

Danas mali proizvođač ne postoji, hoćeš uspjeti moraš širiti da bi pokrio kredite koje si uzeo da bi povećao proizvodnju samo da otplatiš kredit s kojim si je povećao. I sistem je tako namješten da ako nemaš buffer, ideš dalje i dalje veće i veće, krediti veći i veći a spaja se kraj sa krajem.

Oni koji znaju muljati, koji imaju buffer to vide samo kao opciju kako da je povećaju.

Slavonija i svi krajevi koji rastu u draći trebali bi biti tvornica novca, naše hrane, itd.

I sad se netko ubaci a što kad HR mljekar ili ne znam tko traži previše, jednostavnije mi je otići van po nešto…
Sistem je takav da ako uzmu manje neisplativo je, čista matematika.

Sada ostaje da ili to prihvatimo ili mijenjamo. Kako vlada je samo šahovska ploča koja se svake 4 godine postavi ponovo iste figure, i gdje mi utječemo premalo, jer ne razmišljamo, to je naš problem.

Figurice su sretne, a van ploče što je, nije važno glavno da se igra, da se skuplja.

uglavnom nije crno ni bijelo, sivo je i s puno nijansa.

Hahaha, nisam mislio na te kriminalce prvenstveno, nego sma mislio na ove nase domace. Naprimjer, u nekim kulturama “netko” odredjuje ciji ce se preparat koristiti. Znaci seljak nemoze birat koji preparat ce koristiti nego mora birat onaj koji je drzava odredila.

Razlog, jer onda ako to sredstvo svi koriste onda ima jaci utjecaj.

Prijevod: Netko je nekom ubacio nesto u djep da bi se nejgovo sredstvo naslo u nasem monopolu. Zamisli sad da ima 100 000 seljaka koji ce koristiti to sredstvo i neka ono kosta 20 kuna, pa si pomnozi.

E SAD! Da stvar bude jos komicnija, seljaci svi veseli jer je to sredstvo 100% subvencionirano od drzave, dakle drzava ili EU placaju to sredstvo. Seljak se ne buni, njemu iz djepa neide, a neciji djep se puni iz poticaja.

Eto to je moja teorija, a i teorija mnogih koji malo razmisle o ovom procesu.

To se događa svuda u svijetu… više čak nego kod nas… ali u konačnici nema veze sa seljakom nego sa lopovima na vlasti i po raznim agencijama…

Da, slazem se, mozda to ni nije za ovu temu. Ali jedan seljak koji je i ukrao nesto, prevario, je sitna riba naspram ovih koji su pronevjerili miljarde, ne miljune, a ne niti tisuce, vec miljarde.

Necu duboko ulaziti u raspravu, ali i ja sam rodom sa sela i zivio sam tamo do prije koju godinu, a oko mene slucajeva koliko oces. Blizu mene je jedan koji je prosle godine dobio 16 milijuna kuna poticaja (mozda i najvise u Hrvatskoj). Pa jel to normalno? Za kaj njemu treba 16 milja kuna poticaja? Drugi je dobio 100 000 kn poticaja za lavandu, nikad u zivotu polja nije vidio, vjerojatno ni vozio traktor, njegovi se bave skroz drugom djelatnoscu i zive u gradu, ove manje slucajeve necu nabrajati jer ih ima previse.

A kako je to moguce? Poznanstva, politika ili kako?

Neću reći da je nemoguće… ali isto tako ću reći da sigurno netko nije dobio 16 milijuna bez da mu je potrebno otprilike toliko, odnosno da ima osnovu da to dobije… ja ne kažem da nema prevara, ali mislim da su sada većinom to izdvojeni slučajevi… a svakako ako znaš da je ta osoba x dobila 100 tisuća kuna za lavandu, a nema uopće polje (što je teško za povjerovati mi) onda odmah tu osobu prijavi… jednostavno mi je pun ■■■■■ tih lopova… i ne trebamo samo gledati kako se pored nas nešto događa, ako imaš saznanja za prevaru tih razmjera lijepo telefon, inspekcija, pa da vidimo… ne kažem da će se išta dogoditi, ali barem tako naočigled neće krasti više…

E sada budući da moji rade puno zemlje, znam da sada ima ohohohoh papirologije da se bilo što dobije, kod nas su kontrole bile redovite zadnjih 10ak godina… bili su 6 ili 7 puta u kontroli…što je dosta za razdoblje od 10 godina… sad nisu bili prošle godine tako da je velika šansa da 2017 dođu ponovno…uvijek sve u redu…hvala Bogu…jednako tako znam da su i drugima u mom selu bile inspekcije… uglavnom je sve u redu, oko poticaja je bilo 100 % koliko znam… e sada kakvi to uspijevaju dići 100 tisuča kuna a da nemaju ništa… ne znam… ali opet da okrenem priču - taj koji uzima 100 tisuča a nema ništa, pa to uopće i nije seljak…nego prevarant…

i samo da malo se osvrnem na terminologiju - seljak DOBIO 16 milijuna poticaja… kao prvo malo se krivo shvaća ovo dobio…jer ispada da seljacima netko nešto daje… nije on to dobio,… on dobiva poticaj zato jer za taj iznos umanjuje svoju zaradu jer prodaje pšenicu, kukuruz, maslinu, lješnjak, orah, lavandu, jagode…i nebitno što drugo manje… znači on je zaradio tih 16 milijuna i samo ih nije naplatio od tebe,mene ili nekog trećeg korisnika nego od države…znači kg pšenice nije prodao za 1,5kn nego za 0,8kn… kužiš… e sada ako je on dobio 16 milijuna on zaista sapada u najveće poljoprivrednike u državi… znači sigurno oko 2 tisuće hektara minimalno ako se bavi poljodjelstvom…ako je stočar onda sigurno puno grla stoke…e a kod takvih su inspekcije na dnevnoj bazi vjeorjatno… jer su trn u oku mnogima…i često su ti veliki puno više ispravni od nekog malog…

Ovo je pomalo ne educirano. Naime mislim da zapravo nemaš pojma o cijeloj tematici s njom sam pola života.
Dakle netko pročita sjeme zla i zna sve…

Ne pričam o tome, pričam o mentalitetu ljudi, koji se neće educirati, oni naju najbolje oni idu dalje kako su išli njihovi stari prije pola stoljeća, ne kretanju naprijed, i ne reagiranju na sve što im se događa.

DAKLE za njih, za te ljude…

Veliko pitanje… kako slavonija može biti i kakva je sada, dovodi do pitanja što se dogodilo ili tko?
To je problem koji bi svi trebali riješavati, a ne svako na svoju stranu.
Tko je uzeo a da nije trebao, tko pozna koga, i što sada kada je sve propalo, tko će to preokrenuti?

huh ako si s poticajima pola zivota onda bi razumio sto sam napisao.

Tek nedavno ej omoguceno da se biraju pesticidi, lijekovi stogod vec treba poljoprivredi. Dosad je bilo da drzava odabire jednog proizvodjaca (bayer, syngenta ili kako se vec zovu ti proizvodjaci lijekova/pesticida/otrova).

Tu ja govorim da je doslo do kradje, tko je ta osoba i na koji je nacin odabrala lijek? Dali je netko zlobirao za taj lijek (podmitio).

Slicno je i s cjepivom djece koje je kod nas obavezno, ima vise vrsta cijepiva, e sad zasto se svi cijepe s jednim? Opet monopol… Opet je netko spakovao kofer s lovom u djep.

Prije xy godina nije bilo obavezno, i nisam sa poticajima, obitelj je imala dosta posjeda, sve prodano.
Nikada poticaje nisu koristili kao što se danas. AKo je danas poticaj da smije kupiti samo to i to, o tome i pričam, tko su ti ljudi, i što oni rade?

ja pričam o tome da i sa tim poticajima i bez njih naša cijela zemlja što se tiče poljoprivrede, proizvodnje u poljoprivredi i vezanim poslovima je u apsolutnoj banani, i nikoga nije briga.

Imamo sada skoro 1:1 radno sposobni i umirovljenici.
I onda imaš ekipu koja živii na svačiji račun javnu službu i to je to.

Tu se balansira dok ne pukne, a onda krivi netko drugi, a krivi su pojedinici. Osobe koje imau bolestan um, a mi smo ovce kada dopuštamo to…

A priča o tome što su lijekovi, otrovi, koja sorta što i kako je došla kod nas, i koja budala je to dozvolila je sve u mraku i nikada neće izaći na vidjelo, a i da izađe, šteta je tu, imaš modificiranih biljaka koliko hoćeš, a o kukcima koji su zahvaljujući nekima od njih se stvorili, pa plus pesticidi, je koma…

Prije xy godina još sjećam se priče škorpionovih gena i biljaka… kad sam to ćuo rekao sam omg…

Nema tu poštenih, svi koji dođu na vlast, ili večina njih koi okusi moć već u startu , dati ću posao tom i tom, pa to je već gotova priča za mene. A o mažnjavanju, namještanju, jednostavno tako funckionira.

Dugo će biti da se nešto ne promijeni u ovom svijetu, i pitanje zapravo dali se prije toga neće dogoditi neko sranje veće kad svaki dan se događaju po cijelom svijetu…