Koji qurac je ovim seljacima?

[quote=“trnac”]Malo si zabrijao :slight_smile:

Reci mi ti si čuo da je isplativo uzgajati nojeve i npr. puževe ili imaš poznanika koji ti je iz prve ruke to dokazao?

U Hrvatskoj propao biznis s nojevima - Portal Dnevno[/quote]
sorry, mislio sam da će te prepoznati sarkazam

[quote=“iggysick”]Koliko sam razumio ti si sa sela. Brijem da imaš bar jedan hektar zemlje. 169k kuna i nisu mali novci. Mani se programiranja i prihvati se rajčice. :slight_smile:

Šalu na stranu,više vjerujem ljudima koji uzgajaju pšenicu pa na osnovu svoje kalkulacije traže neku otkupnu cijenu. Bilo bi logično da oni friziraju brojke i pa tvrde da rade s gubitkom e ne bi li postigli veću cijenu a ovako im vjerujem kad kažu da i bez poticaja rade u plusu.

Isto tako i ostale kalkulacije su mi nak,la la. Recimo za krumpir. Sjajna dobit po hektaru! Sjajne cifre! I onda si pomisliš zašto svi ne sade krumpir ili rajčicu.
Možda zato što te cifre i nisu baš takve kakve pišu u tom pdf-u?
Kaufland uništava hrvatsku proizvodnju krumpira! | List Međimurje[/quote]
Uvoz uništava domaću proizvodnju rajčice

Podravka također čini maksimum kako bi proizvođače zainteresirala za uzgoj rajčica, ističe Visintin-Diminić. Sklopljeni su kooperantski ugovori koji jamče prihvat svih količina po cijeni od 0,80 kuna po kilogramu
Cijene iz dotične kalkulacije može postići jedino kumica na placu

Dotične kalkulacije su svojevremeno priznavane za proširenje mliječnih farmi - epilog je poznat…

[quote=“CreatifCode”]Umjesto u Srbiji, ulagao sam u svom kraju i dobio “rogove”
Problem domaćih proizvođača čipsa: Nema krumpira! - Dnevnik.hr
Apsurd: ÄŚipsa ima, krumpira nema!? - Dnevnik.hr

Možemo se nabacivati linkovima do preksutra. Kalkulacije su jedno, a stvarnsot drugo. Ali ti si inzistirao na kalkulacijama, pa tih ja dao, a sad ti niti one ne pašu. E pa ■■■■■ ga. Izlazim iz diskusije.[/quote]

Pa ne pašu mi jer su čista glupost. Možda sam se krivo izrazio. Ja sam htio računicu nekoga tko proizvodi,tko stvarno to radi,njegovu kalkulaciju za ovogodišnju žetvu pšenice a ne neku teorijsku računicu koju je složio neki predavač na agro faksu.

Vrlo je izgledno da će obradu zemlje preuzeti Kinezi.

OK, zvuči možda kao šala, ali imam info da se jedna kineska familija doselila na seosko imanje pored Ivanić Grada.
Jedna lasta ne čini proljeće, ali vidjet ćemo razvoj situacije za 10-ak godina.

Kako oni rade kalkulacije? Jel i oni kalkuliraju novu bemburu u roku 5 godina?

Rollin… :vozac:

[attachment=1]1006167_547958468579649_86181713_n.jpg[/attachment]

[quote=“trnac”]Vrlo je izgledno da će obradu zemlje preuzeti Kinezi.

OK, zvuči možda kao šala, ali imam info da se jedna kineska familija doselila na seosko imanje pored Ivanić Grada.
Jedna lasta ne čini proljeće, ali vidjet ćemo razvoj situacije za 10-ak godina.

Kako oni rade kalkulacije? Jel i oni kalkuliraju novu memburu u roku 5 godina?[/quote]
[ATTACH=CONFIG]2692[/ATTACH]

[quote=“iggysick”]Rollin… :vozac:

[ATTACH=CONFIG]2691[/ATTACH][/quote]

budimo realni, kriza je - veličina nije bitna, a ne treba robovati niti imenima

[attachment=1]future-farming-funny-picture_zpsae733703.jpg[/attachment]

Saće ovi iz “U ime obitelji” popizdit! :cuga2:

[attachment=1]tdb-09.jpg[/attachment]

opet su počeli…

Neka, neka. Samo naprid!!

Ipak na kraju sami moraju otplačivati john deere traktore :vozac:

Koji je to napredak?! U socijalizmu su vozili Tomo Vinković il u najboljem slučaju Zetor.

To je fini napredak.
Evo baš sam našao jednog super povoljnog iz 2009 godine

JOHN DEERE 8530 ALLRAD TRAKTOR

da bi iz poticaja (1400kn/ha) platio taj traktor treba ti 436 ha

da bi kupio 436 ha treba ti 1-3 mil kn (nema poticaja na kupovinu zemlje)

da bi dobio puni poticaj za 436 ha sve mora biti obrađeno

da bi traktor uopće radio mora imati priključke vrijednosti kao on sam

da bi obradio 436 ha taj traktor nije dovoljan

da bi bio programer dovaljan je lap za 2000kn

[quote=“Gigolo”]Koji je to napredak?! U socijalizmu su vozili Tomo Vinković il u najboljem slučaju Zetor.[/quote]Sada hrvatska tvrtka Hittner proizvodi male traktore i motokultivatore slične onima kakve je proizvodio Tomo Vinković:

A Zetor je češka firma koja i nakon 70 godina još uvijek proizvodi svakakve traktore:

Predstavništvo u Hrvatskoj:

http://www.kirs-prom.hr/

[quote=“paor”]da bi iz poticaja (1400kn/ha) platio taj traktor treba ti 436 ha

[/quote]

Pa zašto bi iz poticaja za zemlju morao kupiti traktor? A inače, davali su se i poticaje za traktore, 40 posto od cijene.

Zato u Hrvatsko imamo 50k ljudi koji misle da su programeri jer su eto nekim čudom uspjeli instalirati wamp na laptop. Tvoja tvrdnja je toliko besmislena da je uopće nema smisla pokušati obarati bilo kakvim valjanim argumentima.

A ovo gore što si napisao uopće nema smisla komentirati, uz malo programerske logike to se obori u roku 35 sekundi, ali nema smisla.

Zato u Hrvatskoj ima 4000k ljudi koji misle da potpore teka tako padaju s neba i da se od njih može živjeti…

Jeli gledao tko Milanoviča večeras? Dobro je čovjek rekao, nemože se očekivati svaki put poticaji. Kad ima zarade onda se uzme lova i šuti, kad nema onda napadaju državu. Mamicu im traktorsku!

Nekima su padali s neba. Takvi sad nemaju što raditi pa bi se vozikali do Zagreba. Pravi seljak koji živi od rada nije htio podržati lopove i u pravu je. Obraditi 1m zemlje, a dobiti poticaj za 5m, očito je prošlost :wink:
Govorim iz iskustva jer imam rodbinu na selu koja će potvrditi isto.

Hehe, koji mudri poduzetnici pa ti su zakleti na dobitak. Ako ne ide prirodnim putem (tržištem) e onda ide silom, država nadoknadi ono što su oni sebi zacrtali u glavi.

Trebali bi se mi webmajstori osigurat kod vlade od ovih panda i pingvina.

Do ulaska u EU bilo je dosta muljanja oko poljoprivrednih potpora. Danas je toga drastično manje, ali zato komplicirano do bola i dalje izrazito netransparentno.

Pa eto, kad neće nadležni, ovaj seljak pokušava malo dočarati kako to izgleda.

S obzirom da nas je na selu sve manje, možda se i nekom od webmajstora omili poljoprivredna avantura. :wink:

Izračun potpora