Koji qurac je ovim seljacima?

Idem u horizontalo pa čitati knjigu ali evo ti jedna tema za žvakanje kad si već potegao pitanje američkih banaka. Za njih je poznato da su radile po sistemu dijeljenja kredita šakom i kapom radi bonusa i zato ih je na stotine propalo. Ako je to slučaj i kod nas,mislim to dijeljnje šakom i kapom kredita,kako to da kod nas banke ne da nisu propale već su u sred krize obarale rekorde po čistoj dobiti? :slight_smile:

Mislio sam da si prošao pubertet ali eto izgleda da te još pere…
Prvi si iznio tvrdnju koju sad nikako ne možeš dokazati i sad mi tu prodaješ pubertetske forumske fore…Daj lima…Ajde bar opet izmisli nekog njemca iz njemaćke u Karlovcu…

Nitko nije rekao da osiguranje nije važno samo tvrditi da će ti netko odobriti kredit samo i isključivo na osnovu osiguranja… Ajde mi navedi tu banku koja neće od tebe tražiti da dokažeš da si u stanju vraćati kredit.

I sad kakve to zapravo veze ima sa tvojom tvrdnjom da su time bankari ostavili ljude bez kruha? Razlika u kamatama je bila 1%. I riječima: jedan posto. Jedino ako ti hoćeš reći da je biti kreditno sposoban u eurima nešto drastično drugačije od biti kreditno sposoban u francima. Mislim osim tih 1% razlike u kamatama. Ili ti možda hoćeš reći da su svi znali da će franak toliko otići gore da ljudi neće biti u stanju vraćati te kredite?

Dobre pile,
[attachment=1]seljaci.jpg[/attachment]
[attachment=1]traktor.jpg[/attachment]

Čudno kako u 21. stoljeću umjesto tih pila ne koriste i dalje volove…

A da doista koriste volove onda bi pojedinci rekli: pa nije čudno da propadaju kad umjesto pila koriste volove…Kak se ne ugledaju na EU seljake koji imaju pile!

Pile za svakoga
[attachment=1]Seljaci-Jakovini-ponovno-prijete-prosvjedima_ca_large.jpg[/attachment]
za pocetak dok se ne stane na vlastite noge
[attachment=1]prosvjedi-600x400.jpg[/attachment]

a ovdje testni poligon JD-a za HR

http://www.novabukovica.hr/Prosvjedi.html

A kak je u toj jako spominjanoj EU
Francuska
[attachment=1]fankreich-bauern-s_40395428.jpg[/attachment]
Njemacka
[attachment=1]bauern-streik-5-HA-Hamburg-Hannover.jpg[/attachment]

barem nekaj slicnog :slight_smile:

Da prodaju jedan ovaj traktor mogli bi od kamat živjeti do kraja života. Treba sve njima dati a drugima uzeto sve što se može. Kakvi poticaji, što si prodao to si zaradio a ne svaki mjesec 100 000 eura poticaja inaće blokiraju promet, proljevaju mljeko…

Treba se skupiti i zaplit im traktore sljedeći puta kada blokiraju cestu i onemoguče drugim radnicima da idu na posao.

[quote=“Bugi”]Da prodaju jedan ovaj traktor mogli bi od kamat živjeti do kraja života. Treba sve njima dati a drugima uzeto sve što se može. Kakvi poticaji, što si prodao to si zaradio a ne svaki mjesec 100 000 eura poticaja inaće blokiraju promet, proljevaju mljeko…

Treba se skupiti i zaplit im traktore sljedeći puta kada blokiraju cestu i onemoguče drugim radnicima da idu na posao.[/quote]
kredit bi pojeo za 4 mjeseca,

Kako da nebi, oni kada kukaju na računaju ukupnu imovinu koju su stekli (traktore, staje, zemljišta) koja vrijedi milijune, nego kukaju kako nemaju gotovine za plačanje kredite jer se ne žele odreći jedne krave kako bi platili kredite.

Uostalom kredit je poslovni rizik, nije država tu da plaća nečije promašaje.

webmajstori, lupetate :slight_smile:
da nema poticaja kruh bi plaćali 15 kn / kili, tak oda vam ovo izađe na isto.

[quote=“Bugi”]Kako da nebi, oni kada kukaju na računaju ukupnu imovinu koju su stekli (traktore, staje, zemljišta) koja vrijedi milijune, nego kukaju kako nemaju gotovine za plačanje kredite jer se ne žele odreći jedne krave kako bi platili kredite.

Uostalom kredit je poslovni rizik, nije država tu da plaća nečije promašaje.[/quote]

Meni je u potpunosti nejasno zašto neki ovdje nikako da prihvate činjenicu da je proizvodnja osnovnih životnih namirnica od strateške važnosti za svaku državu i da sve razvijene države svijeta potiču i subvencioniraju tu proizvodnju. Ako neki nijemac ima daleko bolje uvjete za poslovanje od našeg seljaka i k tome još ima poticaje naš seljak bez poticaja je osuđen na propast. Kratko i jasno. Ako su neki ušli u kredite na osnovu nekih kalkulacija od prije dvije-tri godine pa sve krene loše po njih: repromaterijal poskupi,gorivo poskupi.njihov gotovo proizvod pojeftini…gdje je tu računica države da im dodatno oteža tako što će im drastično smanjiti poticaje? Osim ako ih ne želi totalno uništiti ja ne vidim drugi razlog takvog postupka/postupanja države.

Naravno,mi možemo reći ajmo mi ukinuti subvencije,svi će seljaci redom propasti pa ćemo sve lijepo uvoziti. Ako već ostalo uvozimo zašto ne bi ti to? :slight_smile:

Neko je gore rekao zasto nekupe svi jedan kombajn i rade sa njim e ajmo mi svi kupiti server pa zajedno drzati stranice na njemu… Sta fali lakse nam je :slight_smile: Bilo kako bilo ja zivim na selu i znam da se svi seljaci ujutro bude prije 6:00 i rade malo kad da dodju na spavanje prije 23:00 po ljetnom danu… Jeste li razmisljali da je 1kg gnjojiva u Bih 1km sad je malo i vise da je 1l 1,5 eura da Traktor mali neki od 50 tak konja za dan ore oko 15 tak dunuma zemlje i potrosi oko 20l nafte, a da neki noviji traktor ne tako veliki za dan uzore 40 tak dunuma i potrosi oko 40l nafte, da je za traktor koji je 1980 godine proizveden alnaser blizu 100 e a da je za traktor od 2000 godista jos racunamo da je traktor veci oko 50 eura, znate li vi da obicna bocna kosilica za traktor danas nemoze pokositi vise od 20 dunuma a da rotaciona kosa moze pokositi 50 tak i eto zbog cega ljudi kupuju nove masine, radite vi na 3ci kompijuteru za vasu stranicu koja ima 50 000 posjeta dnevno koristite obicni hosting ako moze :smiley: iz ovog gore koga interesuje nek procijeni sebi koliko treba novca da se obradi 10 tak dunuma zemlje i sa godinom kakve su bile prethodne prvo grad pa suša koliko bude evo prijmjer kuruza na tih 10 dunuma, racunajte jos da se zemlja ko nema stelu neku u politici placa i to dosta za godinu obrade da se sve to sto oberete negdje treba uskladistiti da su kad su izmislili onu bolest dosli ljudima i unistili sve zivotinja sto su dosta godina pomalo povecavali broj, da jedna najobicnija inekcija za svinju kosta 2 eura a na pocetku uzgoja ih se daje oko 5. Da se hibrid za sjetvu kupuje da se to sve mora oprskati da neporaste velika trava itd… Da gnjojivo koje se kupi u 80% slucajeva nema nikakvog kvaliteta ( drugog nema na trzistu) nemojte pricati o onom o cemu nemate pojma, neko je jos rekao zasto neko da ne pocne da sije repicu, znate li da za obradu repice idu druge masine da sve ove koje je kupovao 10 - 15 godina mora ostaviti a kupiti druge :slight_smile: Ko nije nikad imao trgovinu kafanu ili tako nesto nemoze znati sta ga sve ocekuje a isto tako i ovo, zato sutite ljudi skoro gladuju a vi pricate kao da imaju neznam ni ja sta… Da je lak vas posao ni to nisam reko u svemu ima problema nista nije lako sve treba planirati i gledati gdje se bolje zaradjuje ali niji to bas tako jednostavno da ustanem ujutro i kazem sad odo sijati uljanu repicu :smiley: Ovdje sam napisao sve i svasta koga interesuje nek cita, a ako nije nekom dovoljno nek napise da mu izracunam ja nabrzinu jednu godinu jednog poljoprivrednika… :smiley: i da sto drzava daje neke pomoci to sve otme na mlijeku jednom nije dobro jednom se prevrnula cisterna itd :smiley:

[quote=“iggysick”]Mislio sam da si prošao pubertet ali eto izgleda da te još pere…
Prvi si iznio tvrdnju koju sad nikako ne možeš dokazati i sad mi tu prodaješ pubertetske forumske fore…Daj lima…Ajde bar opet izmisli nekog njemca iz njemaćke u Karlovcu…[/quote]

Eto, sad konačno vidiš kak je meni cijelo ovo vrijeme s tobom. Frustrirajuće, jel?

[quote=“iggysick”]
Nitko nije rekao da osiguranje nije važno samo tvrditi da će ti netko odobriti kredit samo i isključivo na osnovu osiguranja… Ajde mi navedi tu banku koja neće od tebe tražiti da dokažeš da si u stanju vraćati kredit.[/quote]

Gledaj priča je krenula os poslovnog plana i osiguranja kredita. PP je samo prvi filter i ako nije zadovoljen odmah ispadaš. Ako je zadovoljen, a nemaš osiguranje - 90 posto da ispadaš. Ako imaš osiguranje, ovisno o visini kredita, PP ti ni ne treba - digneš nenamjenski il slično i baviš se onm čime si mislio. Jesi ti to shvatio konačno?

[quote=“iggysick”]
I sad kakve to zapravo veze ima sa tvojom tvrdnjom da su time bankari ostavili ljude bez kruha? Razlika u kamatama je bila 1%. I riječima: jedan posto. Jedino ako ti hoćeš reći da je biti kreditno sposoban u eurima nešto drastično drugačije od biti kreditno sposoban u francima. Mislim osim tih 1% razlike u kamatama. Ili ti možda hoćeš reći da su svi znali da će franak toliko otići gore da ljudi neće biti u stanju vraćati te kredite?[/quote]

Da, a to ti govori da ti ljudi de facto i nisu bili kreditno sposobni (dakle onaj dio koji je zbog toga uzimao kredite u švicarcima), ali su nekim trikovima ipak postali, iako se u njihovim primanjima nije ništa promijenilo na bolje. Ne treba biti previše pametan i vidjeti da je samo pitanje vremena kada će nešto krenuti po zlu, jer je sve nategnuto do krajnjih granica.

Rohatinski i HNB su više puta upozoravali na kredite u švicarcima. Šta misliš jesu li i bankari govorili ljudima ne uzimajte te kredite ili su ih ohrabrivali? Sudeći po količini odobrenih kredita u švicarcima, nije teško zaključiti, jel?

Pa se postavlja pitanje - a čekaj malo pa zašto su oni tako nudili te kredite, dijelom i ljudima koji nisu bili sposobni da te iste dignu u eurima? Da nisu možda imali osobne koristi pri svakom zaključenom kreditu, prodanom osiguranju ili internet bankarstvu itd… Šta ti misliš?

Pa ja vjerujem da je užasno frustrirajuće za tebe što ti ja ne vjerujem na riječ i inzistiram da svoje tvrdnje argumentiraš. Još koju godinu i možda i navedeš jednog jedinog seljaka koji ima prejakog đon dira kupljenog nepotrebno.

Dakle sad priznaješ da bez dobre računice nemaš šanse dobiti kredit? A cijela ova rasprava je krenula od tvoje tvrdnje da su uzimali kredite na osnovu loših računica!
Daj bokte s kim ja raspravljam…Vrludaš bezveze u nastojanju da dokažeš da su naši seljaci neobrazovani balkanci…
Mene bi bilo sram tako govoriti o ljudima koje uopće ne poznajem.

[quote=“Ray”]Da, a to ti govori da ti ljudi de facto i nisu bili kreditno sposobni (dakle onaj dio koji je zbog toga uzimao kredite u švicarcima), ali su nekim trikovima ipak postali, iako se u njihovim primanjima nije ništa promijenilo na bolje. Ne treba biti previše pametan i vidjeti da je samo pitanje vremena kada će nešto krenuti po zlu, jer je sve nategnuto do krajnjih granica.

Rohatinski i HNB su više puta upozoravali na kredite u švicarcima. Šta misliš jesu li i bankari govorili ljudima ne uzimajte te kredite ili su ih ohrabrivali? Sudeći po količini odobrenih kredita u švicarcima, nije teško zaključiti, jel?[/quote]

Evo ga sad smo prešli i na trikove…Pa koga ti ■■■■■?!?
Prvo veliš manja kamata pa samim time postaju kreditno sposobni (sasvim razumljiva i dokaziva računica) a evo sad već trikovi…

Ma zašto se uopće trudiš izmisliti nešto novo? Pa možeš ostati pri tvrdnji da su naši bankari uvaljivali kredite bez ikakvih kriterija samo radi bonusa i točka. Pa zar se to ne vidi po užasnim gubicima koje su naše banke nagomilale? :bljesak:

Osobno mislim da si ti još jedan od onih koji je podlegao anti-bankarskoj histeriji i koji na svakom koraku vidi bankarsku urotu. Dovoljno je usporediti banke u RH i banke u USA i ta tvoja teorija o olakom neselektivnom dijeljenju kredita samo radi bonusa kod nas pada u vodu.

Prodaja traktora u tri godine smanjena za gotovo četiri puta.. Ovo je link star godinu dana, u međuvremenu su negativni trendovi nastavljeni.

Iz sadržaja je vidljivo da je većina traktora/investicija realizirana u vrijeme najveće konjukture u okruženju i u nas. I puno vudreniji od nas nisu predviđali ovakav strmoglav.
Nešto slično se danas dešava sa proklamiranjem mljekarima o ulaganju u mljekomate - rok povrata investicije do godinu dana. Pa i ekonomista sa kupljenom diplomom zna da je takav obrt kapitala san svakog poduzetništva! Međutim…
btw(evo ja nudim svoje mlijeko svakom od njih po 3 kn/l, fco. kapija., ne zanima me koliko će zaraditi…)

Potpuno je bespredmetno razgovarati o tome da li poticaji ili ne kad je takva praksa obilato prisutna oko nas. Drugo je pitanje može li naša država to podnijeti. Kad bi se to malo proanaliziralo došli bi do zaključka o začaranom krugu.

Moje je mišljenje da su poticaji spasili poljoprivredu od propasti iliti doživljenja sudbine brojnih ostalih industrijskih grana u HR. E sad da li je bila razborita odluka ne staviti u istu ravan npr. tekstilce i proizvodnju hrane - ima svatko svoje mišljenje.

Ja sa sjetom pamtim vremena kad nisam imao nikakve potpore i u biti se zalažem za potpuno ukidanje, samo takvu stratešku odluku moraju donijeti upravo političari i ona mora biti popraćena sa dubokim ekonomskim i strukturnim promijenama. Nažalost, kod nas nema kapaciteta tko bi to proveo. Ovo sad što radi Linić je populizam za koji opet ne možemo predvidjeti kako će završiti, uglavnom, drastičnim smanjenjem poticaja obezvrijedit ćemo zapravo sav onaj dosad uloženi novac i sve one ljude koji su hrabro inestirali i promijenili strukturu i veličinu svoje poljoprivredne proizvodnje…

Budalasto je uopće tvrditi da farmeri nisu doživjeli snažne promijene. Naprotiv, izgrađene i stabilizirane su brojne farme i gospodarstva. Imamo već veliki broj respektabilnih i konkurentnih farmera koji su uspješno prošli povijesnu transformaciju. Nažalost, iz sustava potica se to ne može razlučiti jer on je velikim djelom socijalna mjera iliti lov u mutnom bezbrojnim neprofesionalcima. Pravi seljaci su najmanje krivi za to i upravo sad najviše ispaštaju materijalno i moralno.

Aj paore ne zajebaji! Pa kaj sad ti hoćeš reći da znaš više o poljoprivredi od ovih forumskih lumena!?! :smiley:
Daj priznaj da da imaš 3 jutra zemlje i đon dira od 500 konja. I to kabrio. :smiley:

nemam ja iluzija o korisnosti svojih postova, opći konsezus u ovom trenutku je takav da mi je sasvim jasno da se borim protiv vjetrenjača, ali iz svoje kože ne mogu…samo mi je zanimljivo što nisam nikad mislio da ću o ovome pisati na webmajstorima…

edit:
da ne bude zabune - nema novog đondira ili štalu sa zelenim krovom…

@ Iggysick

Gledaj, imaš problema sa razumijevanjem napisanog i/ili užasno površno čitaš. Ne pada mi na pamet doslovno ti crtati stvari i to više puta dok ne shvatiš. Dovoljno je čitati. Čitati s razumijevanjem.

Na sve gledaš crno-bijelo. Kod tebe nema ništa između. Ili su volovi ili je đon dir. Nema drugih traktora, nema vrijednijih i manje vrijednih, jačih ili slabijih. Ne, ili je đon dir ili su volovi. I tako stalno.

Imaš neke čudne ideje za osobu svojih godina kao npr. - ja sam zavidan ljudima koji propadaju zbog traktora koje ne mogu otplaćivati. I to si ponavljao kao papagaj cijelo vrijeme. Mislim pa jebemu meni je uopće glupo odgovarati na tako nešto. ali ti zapeo i zapeo pa ne puštaš.

Ugl. s tobom je manje više besmisleno raspravljati jer to je čisto gubljenje vremena.

Aj uživaj.