Iz sadržaja je vidljivo da je većina traktora/investicija realizirana u vrijeme najveće konjukture u okruženju i u nas. I puno vudreniji od nas nisu predviđali ovakav strmoglav.[/quote]
Upravo tako. I to se ne odnosi samo na poljoprivredu. I puno je biznisa propalo iz raznih razloga. No unatoč tome ima odrđen dio poljoprivrednika kojima sasvim dobro ide. Kao i u ostalim poslovima. Jbg. to je tako.
[quote=“paor”]
Nešto slično se danas dešava sa proklamiranjem mljekarima o ulaganju u mljekomate - rok povrata investicije do godinu dana. Pa i ekonomista sa kupljenom diplomom zna da je takav obrt kapitala san svakog poduzetništva! Međutim…
btw(evo ja nudim svoje mlijeko svakom od njih po 3 kn/l, fco. kapija., ne zanima me koliko će zaraditi…)[/quote]
I tu se slažemo. Dio ljudi će sigurno dobro zaraditi s mljekomatima. Dio će “samo” zaraditi. Određen dio će se preinvestirati i radit će kalulaciju na temelju 6kn po litri mljeka, a kad kroz neko vrijeme cijena padne na npr. 3 kune po litri, a kredite treba vraćati - tko je kriv. Banka, država ili onaj tko nije uzimao u obzir tu vjerojatnost kod podizanja kredita?
Opet ponavljam, poljoprvireda je ozbiljan posao kao i svaki drugi i ne treba ga olako shvaćati.
Svaki posao gdje ovisiš o državi (barem HR) je jako rizičan posao i samo je pitanje vremena kada ćeš zapasti u probleme, ak nemaš svoje igrače po ministarstvima. Ako si ti sebi složio računicu da bez poticaja nemaš šanse biti barem na nuli - ne ulazi u taj posao ni pod razno jer ćeš prije ili kasnije popušit. To je sigurno. Ako ti računica donosi pozitivu i bez poticaja i s uračunatim većim kamatama na kredu i određenom promjenom tečaja (stvari koje se uopće ne moraju dogoditi) - onda su ti poticajikao šlag na tortu i to je OK. Recimo extra zarada.
Mislim tako je u svakom poslu, a poljoprivreda je ozbiljan biznis (pogotovo kada uzimaš višemilijunske kredite).
Zato je rasprava s tobom čisti užitak jer prštiš informacijama iz prve ruke od njemca koji je posjetio Karlovac… :rotfl:
Mislim a sam to s ljubomorom izrekao samo jednom i objasnio da je bila šala no vidim da to tebi ne smeta da sam ovako besramno lažeš.
E vidiš,za razliku od tebe mene niti najmanje ne smeta da ti nabijam na nos ovakove stvari ako treba do smaka svijeta.
Oh kako sad lijepo pričaš a svoj nastup u ovom threadu si započeo ovako:
Dakle,po tom tvom upisu,svi obrazovani svjetski ljudi su trebali predvidjeti ovakvu krizu i ovakav drastičan pad. Po tom tvom upisu ja dalje zaključujem da su seljaci koji su sad u problemima u tim problemima ne zbog svgea onoga što oni navode (rast cijena goriva,rast cijena repromaterijala,tri uzastopne nepovoljne meteo godine…) već zbog toga što su oni neobrazovani balkanci!
Pa daj više jebote nabroji ili navedi sve te silne doktore ekonomije koji su predvidjeli da će se sve to desiti!!!
Jebemti što mrzim vas generale poslije bitke…Do jučer ■■■■■ niste znali a sad ste pametni da boli glava…
Već sam ti napisao zbog čega sam zaključio raspravu s tobom, a ti i dalje slaži konstrukcije na temelju površno pročitanih postova, postova koje ne možeš ili ne želiš razumijeti.
Ja sam jako dobro razumio jer si ponovio dva puta tezu o neobrazovanosti i balkanskom mentalitetu i time si sve rekao. Valjda da nekome ne bi promaklo što misliš o domaćim seljacima i valjda da netko ne bi krivo protumačio. Doduše možda ti imaš neko drugo tumačnje riječi “nepbrazovan” i “balkanski mentalitet”…
Naravno do besvijesti da te pitam koji su to veleučeni ljudi predvidjeli sve ovo ako su eto naši seljaci u problemima neobrazovani mislim da bi se načekao kao što bi se načekao jednog jedinog argumenta za bilo koju od teza koje si ovdje iznio…
Sve što si radio u ovom threadu je ono što ljudi zovu “general poslije bitke”.Pa daj general kad si tako pametan ajd nam pokaži neki svj plan od prije bitke koji će nam dokazati da stvarno posjeduješ neko znanje za razliku od ovih neobrazovanih seljaka…
Nije samo egzotično voće u pitanju, ima još gomila drugih kultura koje donose zaradu, ovo je posljednji primjer (danas sam pročitao pa sam se sjetio ove teme i tu postao “to prove my point”)
Jagode? Maline? Uljana repica (za biogorivo, tržište je ogromno, uspjeva 2x godišnje)? Brusnice? Kamilica?
(u ovom trenutku ne padaju mi druge na pamet, al bogme se ne bih sjetio niti egzotičnog voća)
[quote=“dmitrecic”]Nije samo egzotično voće u pitanju, ima još gomila drugih kultura koje donose zaradu, ovo je posljednji primjer (danas sam pročitao pa sam se sjetio ove teme i tu postao “to prove my point”)
Jagode? Maline? Uljana repica (za biogorivo, tržište je ogromno, uspjeva 2x godišnje)? Brusnice? Kamilica?
(u ovom trenutku ne padaju mi druge na pamet, al bogme se ne bih sjetio niti egzotičnog voća)[/quote]
A your point is…da su svi koji se bave uzgojem onoga što tržište guta u stotinama tisuća tona idioti koji rade na svoju štetu? Da ljudi stihijski trebaju skakati sa kulture na kulturu s obzirom kako je koja trenutno isplativa? To bi volio vidjeti!
S druge strane o tome bi ti paor trebao pričati a ne ja. Gledajući sa strane i meni i tebi je lako reći: e tko ti je kriv što si posijao pšenicu a ne posadio maline. Valjda ima neki razlog tomu. Valjda ima neki razlog zašto svaki posao netko radi bez obzira kako bio isplativ. Jedne godine kad sam radio kao pekar jedna studentica mi je rekla nešt u stilu: a kaj nisi imao neke veće ambicije (valjda od tog bijednog zanimanja)? Ja je upitah: a kaj bi ti ujutro kupila za doručak? Tko bi točno ispekao taj kruh? Netko mora i to…
I netko mora i sijati pšenicu jer kruh je osnovna životna namirnica. A ja to ne bih nikad radio. Baš zbog ljudi poput tebe. Trudiš se,znojiš se,strepiš kakva će biti meteo godina,malo toga ovisi o tebi jednom kad se u to upustiš i onda kad se poklopi niz loših događaja u banani si i ulijeću generali poslije bitke s pohvalama: baš si neobrazovani glupan s balkanskim mentalitetom…
[quote=“iggysick”]A your point is…da su svi koji se bave uzgojem onoga što tržište guta u stotinama tisuća tona idioti koji rade na svoju štetu? Da ljudi stihijski trebaju skakati sa kulture na kulturu s obzirom kako je koja trenutno isplativa? To bi volio vidjeti!
S druge strane o tome bi ti paor trebao pričati a ne ja. Gledajući sa strane i meni i tebi je lako reći: e tko ti je kriv što si posijao pšenicu a ne posadio maline. Valjda ima neki razlog tomu. Valjda ima neki razlog zašto svaki posao netko radi bez obzira kako bio isplativ. Jedne godine kad sam radio kao pekar jedna studentica mi je rekla nešt u stilu: a kaj nisi imao neke veće ambicije (valjda od tog bijednog zanimanja)? Ja je upitah: a kaj bi ti ujutro kupila za doručak? Tko bi točno ispekao taj kruh? Netko mora i to…
I netko mora i sijati pšenicu jer kruh je osnovna životna namirnica. A ja to ne bih nikad radio. Baš zbog ljudi poput tebe. Trudiš se,znojiš se,strepiš kakva će biti meteo godina,malo toga ovisi o tebi jednom kad se u to upustiš i onda kad se poklopi niz loših događaja u banani si i ulijeću generali poslije bitke s pohvalama: baš si neobrazovani glupan s balkanskim mentalitetom…[/quote]
Ja nisam nijednom rekao da je netko idiot zato što sije pšenicu, nego da je idiot jer svjesno radi posao koji mu generira gubitak i očekuje od države da pokrije taj njegov gubitak. Uopće nebitno radilo se o pšenici ili malinama. Zašto bih sadio maline ako znam kako ih ili neću moć prodat po cijeni koja bi mi pokrila barem troškove proizvodnje? A kad sam sadio maline, znao sam da se na jagodama bolje zarađuje jer je manje posla oko troškova uzgoja, (a više oko branja) i da je potražnja i zarada viša, ali sam ipak odlučio zasadit maline jer imam poticaje na njih pa ako i popušim nema veze, od poticaja ću pokrit gubitak…
Ne omalovažavam seljake, nisu idioti zato jer su seljaci, niti omalovažavam njihov rad, međutim svaku godinu lupat jedno te isto, znajući kako će i kraj sezone opet biti isti, i ne poduzeti ništa drugo osim sjedanja na traktor i tražit državu da ti pokrije gubitak jer idiotizam. Bez obzira jesi li seljak ili ne.
[quote=“dmitrecic”]Ja nisam nijednom rekao da je netko idiot zato što sije pšenicu, nego da je idiot jer svjesno radi posao koji mu generira gubitak i očekuje od države da pokrije taj njegov gubitak. Uopće nebitno radilo se o pšenici ili malinama. Zašto bih sadio maline ako znam kako ih ili neću moć prodat po cijeni koja bi mi pokrila barem troškove proizvodnje? A kad sam sadio maline, znao sam da se na jagodama bolje zarađuje jer je manje posla oko troškova uzgoja, (a više oko branja) i da je potražnja i zarada viša, ali sam ipak odlučio zasadit maline jer imam poticaje na njih pa ako i popušim nema veze, od poticaja ću pokrit gubitak…
Ne omalovažavam seljake, nisu idioti zato jer su seljaci, niti omalovažavam njihov rad, međutim svaku godinu lupat jedno te isto, znajući kako će i kraj sezone opet biti isti, i ne poduzeti ništa drugo osim sjedanja na traktor i tražit državu da ti pokrije gubitak jer idiotizam. Bez obzira jesi li seljak ili ne.[/quote]
Nikako se ne mogu složiti da postoji gubitak u poljoprivredi kako ti to stalno ponavljaš. Taj “gubitak” je u biti poticaj koji dobiju EU seljaci. Da ga oni ne dobivaju ne bi bilo ni tog “gubitka”. Kad Agrokor uveze tisuće tona subvencionirane pšenice lako je izračunati koliko će to utjecati na “gubitake” Mileta iz Donjeg Pićakovca.
S druge strane također je netočno da seljaci znaju već unaprijed da će biti u minusu. Lijepo ti je paor rekao da su se nanizale 3 uzastopne loše meteo godine. I opet volio bih vidjeti računicu baš proizvodnje pšenice kad su normalni uvjeti i povoljna meteo godina. Ja sam 100% siguran da su u plusu i bez poticaja. Samo je taj plus vjerojatno mali pa da ne bi svi koristili tvoju logiku pa sadili egzotično povrće vlada ih sa poticajima “nagovara” da siju upravo pšenicu.
A sad bih volio vidjeti računicu za proizvodnju pšenice. Ti tvrdiš da oni svjesno rade s minusom. Pa ajde da nam neki poljoprivrednik iznese računicu. To bih volio vidjeti.
Budem već iskopao negdje svježe i točne cifre. Ima par poljo foruma samo treba malo vremena za potražiti. Evo samo nabrzinu što sam našao:
Seljaci traĹľe 1,35 kuna, otkupljivaÄŤi nude 1,20 kuna
Dakle plus i bez poticaja i u lošoj meteo godinu i uz sve loše trendove,od poskupljenja gnojiva do poskupljenja goriva. Realno gledajući,osim ako ne želimo sve uvoziti,meni je normalno da se tu država upliće sa poticajima.
Rajčica (visoka) na otvorenom
Regija: RH
Razmak sadnje: 150 x 40 cm
Površina: 1 ha
Način uzgoja: iz presadnica
Navodnjavanje kapanjem
Osnovno plaćanje (ha): 2.100,00 kn Dohodak: 169.395,86 kn
Rajčica (visoka) na otvorenom
Regija: RH
Razmak sadnje: 150 x 40 cm
Površina: 1 ha
Način uzgoja: iz presadnica
Navodnjavanje kapanjem
Osnovno plaćanje (ha): 2.100,00 kn Dohodak: 169.395,86 kn[/quote]
Koliko sam razumio ti si sa sela. Brijem da imaš bar jedan hektar zemlje. 169k kuna i nisu mali novci. Mani se programiranja i prihvati se rajčice.
Šalu na stranu,više vjerujem ljudima koji uzgajaju pšenicu pa na osnovu svoje kalkulacije traže neku otkupnu cijenu. Bilo bi logično da oni friziraju brojke i pa tvrde da rade s gubitkom e ne bi li postigli veću cijenu a ovako im vjerujem kad kažu da i bez poticaja rade u plusu.
Isto tako i ostale kalkulacije su mi nak,la la. Recimo za krumpir. Sjajna dobit po hektaru! Sjajne cifre! I onda si pomisliš zašto svi ne sade krumpir ili rajčicu.
Možda zato što te cifre i nisu baš takve kakve pišu u tom pdf-u? Kaufland uništava hrvatsku proizvodnju krumpira! | List Međimurje
E vidiš iggy onu tablicu Dohodak ispod glavne tablice? Vidiš da tu imaju tri cijene niža, srednja i viša. E vidiš o tim kalkulacijama u poslovnom planu it ja pričam i to je ono što razlikuje dobar poslovni plan od ad hok dizanja kredita. I kad napraviš takvu dugoročnu kalkulaciju na rok od 5-7 godina onda možeš dijelom vidjeti, ali ne biti siguran kako bi to moglo u budćnosti izgledati i razmisliti o tome da li si sposoban ili ne dizati kredit i da li ti se isplati. To ti se zove oportunitetni trošak. Znati dali ostati na 10 krava ili podići kredit i izgraditi farmu za 100 krava ili sijati 40 ha pšenice ili prodati 30 ha zemlje i uložiti u mehanizaciju i pripremu zemlje za sadnju graha na 10 ha zemlje. Nažalost situacija je takva da nitko na taj način ne pristupa našim poljoprivrednicima nego ih iskorištavaju kako stignu, a oni pak nemaju volje niti želje za samoedukacijom. Pa se iz godine u godinu događaju štrajkovi i prijetnje.
Da jesam sa sela vratio se iz Zagreba prije 5 godina, onda sam imao priliku kupiti 3 ha zemlje i budala poslušao ljude oko sebe i nisma kupio. Ta zemlja je sada prodana i radi je poljoprivrednik koji sije pšenicu, soju, ječam, raž, a raste ambrozija. Ali ciljam jedan komad zemlje ispod potkučnice koji kad uzmem idu jagode na njega.
Možemo se nabacivati linkovima do preksutra. Kalkulacije su jedno, a stvarnsot drugo. Ali ti si inzistirao na kalkulacijama, pa tih ja dao, a sad ti niti one ne pašu. E pa ■■■■■ ga. Izlazim iz diskusije.