Koji sat odabrati?

Da danas kupujete sat za koji biste se odlučili… običan mehanički sat, automatski sat ili pametni sat? Koji model?

Do sad sam nosio mehaničke luksuzne satove poput Tag Hauera i Omege ali sad se razmišljam kupiti neki pametan sat, tipa Amazfit GTR 3 pa da si mogu pratiti korake, kvalitetu spavanja i slično.

običan sat, narukvica boje srebra i da je što tanji - lagan.

Pametni će ti samo ubit život i izazivati stres. Dosta ti mobitel vjeruj. Uzmi klasiku, jak brend sa tendencijom da bude vintage nekad jer ti se može desiti da kad ti ‘isfura’ prodaja model za 5x skuplje. Satovi su mi fetish inače a pametna 2 koja sam dobio na poklon sam poklonio dalje jer je stresni i naravno isprazni se baš kad ti je bitno

1 Like

Seiko sport 5 ili neki drugi Seiko automatic.

Najbolji omjer cijene i kvalitete, a također brend postaje sve više mainstream u svijetu, tako da više nisu Švicarci samo luksuz.

Ako imaš malo više love, Grand Seiko je isto odličan odabir.

Pametni satovi :nauseated_face: osim ako nisi baš sportaš.

2 Likeova

Nisam ljubitelj ručnih satova, ali naljepši su mi mehanički satovi. Kažem ljepši jer više nemaju korisnu funkciju te su modni detalj.
Pametan sat priznajem samo sport frikovima i uber zaposlenim ljudima koji prate poruke na tim malim govancima.

2 Likeova

Fitbit gear 5… lagan i udoban sa health funkcijama.

Posto sat vise nema svrhu, nego je nakit, a opet nije ni nakit koji ima estetsku vrijednost kao bizuterija, pa moze da bude i fin a jeftin, nego mu je svrha najvjerovatnije samo kur*enje, ja bih predlozila neki kineski laznjak rolexa, iz ranga od jedno 350k. :grin:
Mozda se neko i primi

Ako ipak nije u pitanju statusni simbol, onda je najbolji neki mehanicki. Ili najbolje neki naslijedjeni, zlatni, evo kao ovaj cuveni:

2 Likeova

Uze mi rec iz usta,sve tacno od a do š :rofl: kineski dupleksi rade isto dobar posao kao i originali.Kad vidi da je dupleks tada vec bude kasno. :rofl:

Ja cu sebi uskoro ovaj kupiti

a za ovaj stedim, valja iskesirat cca 5000€ na sat

https://www.rolex.com/en-us/watches/oyster-perpetual/m124300-0001.html

1 Like

Uskoro ce rodjendan jednom mom dobrom prijatelju, a znam da je ljutitelj satova pa bi voleo da mu poklonim jedan. Sta bi ste mi preporucili?(500€-600€)

edit…vidim vec odradio posao moderator

Ja nemogu komentarisati ribolovca koji izvali veću lovu na štap za pecanje ili gumene čizme, a ni on ne može mene kad izvalim lovu na sat.

1 Like

nijedno mi nije blisko, al ribolovca razumijem u potpunosti, al da neko izvaljuje takve pare za sat (pametni-ok, al i on nije toliko skup u odnosu na ovo neke ostale)- nikako. To mi dodje ko kad paun hoce da se pokaze pred zenkom- pokazivanje da se neki dobar polovnjak nosi na rukama :smiley:

Baš pametni nije okej, jer je pametni sat čisto tvorničko štancanje i čip. Isto je i sa satovima na bateriju. Pravi automatski sat se ne smatra samo satom, već umjetnosti. Sat koji radi na mehanizam i bez baterije, svaki dan gubi ili dobiva par sekundi jer nije programiran. Sat koji traje vječno i ujedno je investicija, sat koji će jedan dan netko naslijediti i možda će ga par generacija nositi. Sat priča priču, a pametni sat ili dizajnerski sat na baterije (Diesel, Tommy…) je nešto što nakon godine-dvije-tri ode u zaborav.

1 Like

Pametni bas ima svrhu, sigurno ga ne kupujes samo da bi ga ostavio djeci jer efikasno nista drugo od njega nemas sem njega kao nekog statusnog simbola (za razliku od nekih drugih hehe). Meni je bas teska ludost iskesirati nekoliko hiljada $$$ (ili mozda i desetinu il vise), pogotovo ako bi to uradio neko ko taj nvoac ne zaradi za tipa mjesec dana

1 Like

Ja dobio od Samsunga neki “pametni” prošle godine kad sam uzeo njihov najnoviji model (telefona) jer je bila neka akcija, tipa prvih 100 kupaca dobije i sat uz telefon. Meni sat treba da vidim koliko je sati :sweat_smile: a dodatan plus je što mi vibrira ujutro kad podesim alarm, pa se ne dešava da prespavam kao inače + imam mejlove i poruke jer poslije posla često telefon ostane u drugoj sobi (u kojoj radim) pa mi to dobro dođe kad me neko (hitno) treba, jer se trudim da ne koristim telefon puno poslije posla, bolje s djecom da se igram. :smiley:

Kad budem uzimao novi sat (ko zna kad, kad ovaj crkne, nadam se neće brzo :smiley: ) to će vjerovatno biti neki “pametni” sat, još kad bi imao bolje android aplikacije, tipa da mogu provjeriti gugl analitiku odnosno jel imam 300 ljudi online na sajtu ili je katastrofa tipa 100 ljudi, onda ekstra. :smiley:

A inače što se tiče skupih satova, isto je i sa svim drugim stvarima. Neko bi dao 100k ili više eura za auto, neko ne bi dao više od 10k, nismo svi isti i svi su u pravu. Isto kao sa filmovima, o ukusima ne vrijedi raspravljati.

Neko ima stolicu od 50 eura, neko od 1000 eura. Prvi možda ne bi dao više od 100 eura na stolicu jer misli da tu nema neke velike razlike, a drugi bi vjerovatno platio i više za kvalitetnu stolicu.

Muž od ženine rodice ima satova koji su koštali 30k franaka. On to voli i to je ok, zarađuju lijepe pare i njihova stvar na šta troše.

2 Likeova

Ali je razlika u tome što ćeš dobar sat uvijek moći prodati za određeni postotak cijene ili čak zaraditi na njemu kada ga budeš prodavao, a pametni sat će za 2 godine nestati. Jednaka stvar je i sa slikama, netko će platiti sliku 5000e, netko će radije isprintati digital art za 30e.

1 Like

a neko ce kupit NFT sličicu za 20.000€

Al tom istom logikom bi mogao uzet i neki zlatni lanac, i nosit oko vrata svugdje… pa to neko moze i naslijedit i taj lanac ce “pricati pricu”. Znaci bice posve isto kao sa satom jer ce se i tja lanac kasnije moci prodati (cak stavise, veca sansa da ce cijena narasti), a opet mi je jako glupo “baciti” ogromne pare na nakit

Placaju se ogromne cifre za nove satove ali se i placaju jos vece cifre za obicne mehanicke satove stare preko 50 godina na navijanje.