Koliko kosta website koji daje 1000 E profita mjesecno?

Pitanje za iskusnije jer znam kad se gledaju oglasi, onda je lako naci ljude koji prodaju site koji donosi 10 000 eura mjesecno za 500 eura. Sve u svemu, svi znamo da svi lazu uglanom i napuhavaju maksimalno situaciju.

Ono sto mene zanima, iz iskustva, koliko zaista otprilike kosta website koji stvarno donosi oko 1000 eura profita mjescno (profita a ne prihoda). Recimo da zelim prestati raditi sto radim sada i posvetiti se online poslu maksimalno, zelim uloziti neku lovu i dosta vremena i truda. Znam opet da je online i da nema garancije ali neka okvirna cifra bi pomogla puno da bolje razumijem omjere cijene i kvalitete ajmo rec jer mi se cini da je na netu 99% ovih sto prodaju siteove koji zaraduju lovu daleko od istine kad opisuju site koji prodaju.

Hvala

30-50 puta mjesečna zarada (profit). E sad to opet ovisi o puno stvari, ali to će ti znati objasniti netko s više iskustva… Ali ugl, računaj ca. 30-40 tisuća eura.

2 Likeova

Zavisno od toga kakav je sajt koja je niša, koji je način zarade, koliko dugo donosi zaradu kao i koliko ce dugo biti IN.

12-36 mj zarada od prilike :slight_smile:

Ono što bih ti preporučio u širokom luku obilazi prodavce tek napravljenih sajtova koji ti nude uz sajt i fb stranice. Znam takvih koji traze 12mj zaradu za takav sajt. Ali većinom su stranice izmužene i pred banom su vjerovatno :smiley:

Jako je važno koliko vlastitog vremena treba uložiti u taj profit.
100€ na autopilotu i 1000€ za rudarenje nije isto.

1 Like

koliko košta auto koje troši 5L/100km ?

4 Likeova

uz relativno stabilne prihode, tj profit (i da se ne ocekuje neki pad), i na autopilotu- znaci bez mnogo zajebavanja… oko 40,000e vjerovatno

Zavisi koliko unazad meseci donosi 1000 evra profita jer mozda je imao vecu posetu zbog neke situacije trenutno,tipa vesti o koroni,ukrajina…pa zato ima vecu posetu.Zavisi od tematike sajta.Sajt sa prodajom automobila neka ima 100 poseta mesecno i 3 prodaje, donese 20k evra.
Tesko je dati neki merodavan odgovor.

1 Like

Hvala puno na realnim odgovorima. Moj angazman bi mogao ici 5 sati dnevno bez problema. Zaboravio sam napisati tu informaciju.

Evo jos jedan iskren odgovor.
Ako i kupis sajt i dobro prodjes sa cenom,ne mora da znaci da ces i ti u buducnosti toliko zaradjivati jer je mozda prethodni vlasnik imao iza sebe mesto gde je reklamirao sajt…

Evo jedna situacija kada sam kupio stranicu, prvi puta, bez iskustva.

Bio sam našao neku stranicu koja je SaaS i htio sam postati affiliate za tu stranicu. Imao sam namjeru pisati postove na s keywordima za uslugu koja ta stranica nudi.

I tako sam postao affiliate i vidim da stranica ne napreduje. Nema novih postova, a i u trenutku kada stupio u kontakt stranica nije imala nešto postova.
To je bilo par postova, 11 koji nisu bili SEO obrađeni. Pisani su tek toliko.
Backlinkova nije također imao nešto, ali uvijek se skupi kojih 100-tinjak kroz vrijeme.

Ali, stranica je bila dobro rangirala. Među prve 4 stranice na tu temu je bila.

I tako kroz razgovor s vlasnikom, čujem da nije baš u tome te da nema vremena. Koliko zaradi zaradi, ali ne troši vrijeme na poboljšanje same stranice da dobije još više prometa.

I ja ponudim da mi ju proda ako bude zainteresiran. On reče da baš nije na prodaju, ali ja njemu svejedno napomenem da meni prvom ponudi ako se odluči na prodaju.

I tako prođe par mjeseci, ja napišem mnogo postova na temu oko usluge koju nudi, čak otvorim novu domenu da napišem sve postove koji postoje na tu temu da bih što više poslao prometa preko affiliate linka.
Nakon par mjeseci javi se i on i kaže da bi prodao stranicu te jesam li ja zainteresiran.
Ja rekoh, naravno. Imam stranicu samo s potovima usluge koju nudi pa kako ne bih bio zainteresiran.

I tako mi krenemo u priču gdje ja njega pitam nekoliko pitanja, ali to su pitanja koja sam ja tada znao pitati. Do tada nisam imao iskustva sa SaaS web stranicama, uslugama tako da je sve bilo novo. Znao sam jedino voditi običnu web stranicu/blog.

I krenuh ja čitat po netu da vidim što ljudi kažu koliko platiti. I većinom su odgovori bili 12-36 mjeseci zarade.

ZARADA STRANICE
I pitam ja njega da mi kaže kolika je zarada da mogu vidjeti koliko bih zaradio te koliko bi bila cijena.

U tom trenutku on je imao promet oko $700, ali u zadnjih 9 mjesci koliko je stranica bila aktivna je imao konstatan pad.
Ovdje je tablica s prihodima koju sam dobio od njega kada sam pitao kolika su primanja od usluge koju pruža:
Income

I gledajući taj prihod čovjek bi zaključio da baš i nije nešto prihod jer je u padu.

Pitam ja njega još detalja.
Koliko ima korisnika:
Users

I sada gledam i broj korisnika
Users

I vidim da i broj korisnika opada.

TROŠKOVI:
Pitam ja sada da mi malo da informaciju koliko su troškovi:
Costs

Troškovi su polovica prihoda tako da mi ta informacija baš i nije bila bajna.

Ukupno gledajući, prihodi padaju, broj korisnika pada i troškovi padaju, ali su tu negdje. Jer trošak po korisniku je tu negdje i male su varijacije.

Hosting + domena:
$100 + $50 (specijalna domena kao što je .app, .info itd…)

Međutim, pošto sam ja tada bio neiskusan ja njemu kažem da nije baš neka dobra situacija jer stranica pada u svim segmentima. Jer tu bi moglo biti problema sa zaradom. Mislim, zarada je mala nakon što se plate troškovi koje je naveo.

I na kraju se dogovorimo za cijenu od $7000 jer je to negdje oko 20x profita. Ne 20x prihod.
Uz to on meni daje nižu cijenu nego što bi tražio negdje na webu, recimo Flippa jer ipak se znamo i on zna da ću ja paziti da stranica napreduje. Jer sam napravio dosta postova na temu SaaS usluge pa jedno ide s drugim.

Sada ću malo pojasniti što bi bilo pametno sljedeći puta pripaziti.
//--------------------------------------------------------------------------------------

  1. Nisam detaljnije istražio zašto broj korisnika pada kroz cijelo vrijeme. Iako sam pitao zašto i dobio sam odgovor da se on ne bavi s korisnicima pa stoga korisnici prestanu koristiti uslugu.
    U sebi pomislim pa ja ću to riješiti jer se mislim baviti stranicom.
  • Međutim, kada sam dobio stranicu primijetio sam je uzrok bio na drugom mjestu, a to je da prilikom startanja stranice on je dovukao veliku količinu korisnika i taj je broj počeo opadati kroz vrijeme.

  • Uz to, postojali su korisnici koji su bili na godišnjoj pretplati, što znači da ja neću dobiti kinte za te korisnike nego je on to na početku dobio. Ali ću plaćati troškove za svakog tog korisnika. To treba pripaziti svaki puta kada se preuzima stranica s membership plaćanjem.

  1. Je li domena na njega registrirana kako bi se lako mogla prebaciti na tebe. Pripazi da se prebacivanje domene plaća. Barem je kod mene to bio slučaj
  2. Moraš plaćati porez na dobit. U mojem slučaju je to bilo otvaranje firme van Hrvatske što je bio dodatni trošak jer Stripe nije podržan u HR
  3. obavezno provjeriti KPI, a to su chrun rate - broj korisnika koji prestanu biti korisnici u tekućem mjesecu
  4. kroz google analytics vidjeti statistiku konverzije, a to znači
  • koliko je korisnika došlo na stranicu

  • koliko je tih korisnika došlo do checkout page

  • koliko je korisnika došlo s checkout page do confirmation page(znači kupio je membership)

  • Ako imaš trial period koliko je tih korisnika prešlo s TRIAL perioda na plaćanje
    Tek nakon tih podataka možeš vidjeti koliko stranica prebacuje posjetitelje na korisnike koji plaćanje.
    U mojem slučaju ja to nisam pregledao pa na kraju je bilo da mi oko 30% korisnika odlazi, a nešto manje konvertira. Što je u globalu značilo da gubim prihode svaki mjesec

//--------------------------------------------------------
Evo da pokušam direktno odgovoriti na pitanje:

  1. koliko košta website koji donosi 1000eura profita. Vjerujem da cijena bude negdje oko 12-36 x profit. Ali tu gledaj tri strane.
  • Prvo gledaj je li stranica zarađuje i donosi rast svaki mjesec. Ako ide onda je moguće da cijena ide na 36x profit mjesečni

  • Drugo gledaj ako stranica stagnira s prihodom kroz zadnjih pola godine. Ako je tako onda je moguće da stranica je na autopilotu i tu nema previše što raditi i možeš očekivati takav prihod. Tu možeš računati cijenu stranice od 24-36 x profit mjesečni

  • Treće je da ako stranica ima pad u prihodima, možeš računati da cijena ide od 12-24 x profit mjesečni

Od svakih nabrojanih slučajeva pripazi da gledaš je li pada prihod od usluge koju daje ili rastu troškovi. Razdijeli te troškove da znaš je li usluga loša pa prihod pada ili je usluga dobra, ali trošak raste. Tako da ako je usluga dobra možda moćeš troškove smanjiti nekako pa će to utjecati na cijenu.

  1. Drugo pitanje, ako je to bilo pitanje
  • Ako budeš radio dnevno na stranici i pisao tekstove, ako se radi o stranici koja koristi tekst da privuče korisnike, onda dnevno možeš stavljati jedan post. Kroz godinu dana to može biti masa postova što će biti vrijedno truda i može ti donijeti velike pare samo kroz oglase.

  • Kroz vrijemem kako radiš na stranici ćeš doći do novih saznanja koje nisi znao u ovom trenutku te ćeš vrlo vjerojatno moći doći do novih ideja kako povećati zaradu. Bilo to kroz video online course(tečaj), dodatne usluge itd… Tek kada kreneš raditi na tome i kretati se u tom području budeš vidio što je sve moguće.

Stoga, kao zaključak možeš izvući ovo:
Dobro je platiti stranicu koja je već formirana i zarađuje jer nećeš morati utrošiti masu vremena na razvoj i podizanje na google.

Ako imaš mogućnosti da ti netko pregleda stranicu koju želiš kupiti, područje kojim se stranica bavi, te da pregleda sve KPI pokazatelje važne za profitabilnost stranice tu nećeš promašiti jer ta osoba će ti dati pogled s prave strane iz iskustva što ćeš ti tek znati nakon određenog vremena vođenjem te stranice.

Ako imaš pitanja slobodno pitaj.

16 Likeova

bas dobar post (i malo znakova)

1 Like

Mislim da se za 7000 dolara moze napraviti nova stranica SVEMIRSKI BROD, a ne kupovati macku u dzaku ,

to je samo moje skromno misljenje

3 Likeova

Da, treba biti pametan u datom trenutku. Ali ponekada se nauči i lekcija na greškama.

Nadam se da će ovaj komentar pomoći svakomu tko bude u sličnoj poziciji te da će barem potražiti pomoć iskusne osobe da dobije što kvalitetnije rješenje i donese najbolju odluku.

pa nije bas macak u dzaku… kupio je sajt za 20x profita… relativno sigurno i ne rizikuje mnogo, a uz to se bavi tom temom i dovodice kupce preko onog svog prvog sajta, samo sto ce ovog puta dobijati 100% umjesto samo aff provizije. +ako je tema nesto cime se baci u sta se razumije, jos bolje sanse da razumije sta musterijama treba i da to odradi na sajtu.

Nije dobar poso napravit sajt da valja… nego dovuci ljude koji ce te placati za to sto imas (makar to nesto bilo i krs)

Primer kupovine sajta sa prodajom polovnih automobila.
Trenutno su polovnjaci na ceni jer se u EU resavaju automobila na gorivo. ko god ima svoj sajt na kom reklamira polovnjake koje on licno prodaje,zaradjuje dobro.
Polovnjaci verovatno za par godina nece imati tako dobru cenu jer ce se sve vise voziti automobili na el.energiju,poskupljenje goriva kao sto je sad… pa samim tim i sajt ima manje prihoda zbog toga, tako da je kupovina sajta, bukvalna kupovina macke u dzaku.

Cijenu stranice diktira mnogo faktora, nije to samo pomnozi sa dvogodisnjim profitom i tjt.
Po meni analiza treba da se uradi po sljedecim faktorima:

  • profit na mjesecnom nivou, da li je konstantan, da li je u rastu ili opada.
  • traffic, da li je placeni ili organski
  • da li se troskovi povecavaju s porastom korisnika
  • nicha, da li ima potencijala za buducnost
  • skaliranje, da li se moze skalirati, sa ulozenih x$, da se ostvari xx$
  • samo/odrzivost, da je sve automatizovano

Ukoliko je svaka stavka zadovoljena, sto znaci profit raste, traffic raste i neplacen je, troskovi minimalni, nicha koja ima potencijala i moguce skalirati, bez angazovanja novih ljudi, u tom slucaju vrijednost stranice moze biti i DESETOGODISNJI profit.

1 Like

Sad baš desetogodišnji profit… Da si prećero, jesi :slight_smile:

4 Likeova

Ako uspijes ikad prodati stranicu za desetogodisnji profit dignit cu ti spomenik. A ako uspijes pronaci neki blog koji se proda za desetogodisnji profit castim te biftekom

2 Likeova

sve je relativno hahahahaa novi sajt perspektivan ,20 clanaka,1 dolar zarada mesecno ,120 deset godina,hahahaaha PRODATO

A druze nije svaka stranica blog :face_with_raised_eyebrow: posto sam ja programer, meni za stranicu je prva pomisao usluga ili servis, da radi nesto korisno, dok blogove pikam kao sekundarnu korist, radi traffica… U slucaju koji sam opisao, ako imas servis koji ima potencijal i rastuci traffic i profit, a nema nekih ulaganja, ne vidim razlog zasto bi ga neko prodao i za desetogodisnju zaradu, kad mu je to osiguran prihod koji kaplje svaki mjesec/godinu :slight_smile:

@trnac al priznajem mozda 10 x godisnja zarada jeste previse, al 5-7 x godisnjih zarada su cijene kada se prodaju ozbiljniji servisi :slight_smile: