Koliko vam je bitna brzina vašeg WP weba

Da li vodite računa o brzini vašeg weba, te koje tehnike koristite da bi ga ubrzali.
Da li koristite neke od ovih alata:

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights

Ako da, koje plugine koristite da bi ostvarili dobar rezultat u nekim od ovih alata?

Koristim https://tools.pingdom.com/ (server stavim na San Jose, California), cilj je da load time bude ispod 2 sekunde, a performance bude A (ako je moguće). Plugin za Wordpress je Autoptimize.

za ove njihove ocjene me boli K, najvaznije mi je da se stranica otvori sto je brze moguce. Za WP to moze ponekad biti katastrofalno jer neke teme same po sebi su spore. Neke su nafilane sa externim javascriptima i queryima na druge strancie koje onda dodatno usporavaju site, a u biti vas site is erver nisu krivi nista.

Ja sam to uradio tako da sam si sklepao Nginx Custom Server i tu imam sve siteve i oni doslovno lete…
www.dadaas.com testiran na pingdomu:
https://tools.pingdom.com/#!/dLGS8x/dadaas.com

I moram reci da moj site ovaj sto nije dugo vec nesto napisano na njemu, ali bit ce koristi fancy smency bespotrebne pluginove, i svasta nesto i onaj famozni jetpack koji na shared hostu stvara glavobolje. Ali kod mene ispod 2 sekunde samo tako. A server je u New Yorku, dok je test u Californiji, drugim riejcima ovima na istocnoj obali stranica se otvori bolesno brzo. A najboljit est je manualno. hebes ti te pingdomove i njihove ocjene kada kad on testira izbaci brojke a kada ti does na site a ons e vuce, pa mu treba mjesec dana da otvori, to je najveci problem.

na moj site mozes otici i prelistati sve jako brzo, kako kliknes tako ce se otvoriti. Damn mozda zato i imam tako low average time on page… Jer ljudi jednostavno prebrzo tos ve pregledaju, hehe

Ma pitam općenito jer me baš zanima, a i nedavno sam završio komercijalni WP plugin upravo za ove stvari. :sunglasses:

google: mobile 60, desktop 90
gtmetrix: page speed 91%, yslow 84%

cloudflare + wprocket

Sa svime time što imaš, PSI rezultat je loš.

U mene shared hosting na njemu WP i nikakav cache ili CF ima bolje rezultate. Hueman tema. Svakako ću stavljati CF što je po meni najbolje rješenje za ovakve kombinacije.

Pingdom
Ocjena: A (94)
Load time: 5.81s

Google
mobile: 35
desktop: 39

Gtmetrix
PS - C (79%)
YS - C (71%)
Speed 7.8s

Bez pluginova za optimizaciju i CDN-a. Samo .htaccess. Load je velik jer su fotografije na početnoj stranici velike. Da satavim samo jednu load bi vjerojatno pao.

To nije izgovor. Fotografije nemaju vezu osim ako si stavio na pocetnu 5mbtne fotografije pa se pitam cemu, opet je lose… Jer si sam kriv. A kako je WP, znaci ili je losa tema, ili je katastrofa server.

A ostali koji gledaju ocjene zaboravite ih, njih gledate samo kao smjernice gdje bi se dalo poboljsat brzina. Izbacite koliko treba da se site loada, nemorate se sramiti… Sve preko 3 minute je katastrofa!!! A gore vidimo 5.81, skoro pa dupla katastrofa.

Edit: 3 minute za pingdom testing, GTmetrix malo drugacije racuna, pa su sve brzine kod njih vece.
Edit: nema ni https://tools.pingdom.com/#!/bm031W/google.com Google 100% ocjenu ali se site otvara ispo 1 sekunde.

A slusaj kod mene je bilo super prva 2 tjedna, nakon toga, vise stvari dodano i sada je takva brzina, shared je isto u pitanju.

Ma znam da ide tako, imam i ja u planu staviti CF (neke odavno veće jesam) samo sam se ulijenio a sajt nema još posjete. Kada dođe vrijeme samo CF ide jer mi je CF gurao odlično na tisuće dnevnih posjeta bez cache plugina

Tema web stranice je prezentacija mojih fotografija. Sama tema je po meni loša jer je bilo preko 10s dok nisam sredio. A imam i problema sa indeksiranjem fotografija. Ne znam je li do teme ili Yoasta. Mogao bi poboljšati da dodam pluginove za cache i/ili da koristim CloudFlare/CDN. 3 minute ili 3 sekunde? Index portal npr ima 3.23s, Geek ima 16.61s itd. Koristim premium temu Uno, ali planiram promijeniti je čim nađem neku bolju. Slažem se da sam sam kriv jer ne želim koristiti pluginove niti CloudFlare i slično. Fotografije su 1200x jer nema smisla stavljati manje. Sama tema mi traži @2x fotografije, ali ih ne stavljam (retina.js)

Tebi treba Nginx server…

Eto vidis, sad si nasao kako preskociti index.hr. Ako iams potpuno isto popularan portal i spustis ga ispod 3 sekunde evo ti ga na s vremenom ces ih preskociti. Geek.com je isto ispod 4 sekunde, znaci ima se i tu mogucnosti preskociti.

mislim da nijedan popularan site nema non stop 16 sekundi otvaranje…

Iskreno, ja sam zadovoljan sa loadom. I na mobilnim mrežama i na ISP-evima mi otvara u vremenu koje me kao posjetitelja zadovoljava. Je li to zbog browser cachea ili nečeg drugog, ne znam. Za nginx mi je trenutno neisplativa investicija. Planiram do kraja godine uzeti novo tijelo i objektive jer prelazim na FF, pa tako trenutno ne razmišljam o nginx :wink: … Moj hosting nudi 1TB CDN za 437, pa u dogledno vrijeme budem prvo pokušao s time. Ali prvo fotić i objektivi :metal:

Samo preporucam NGINX, mozes se raspitati kod drugih web hosters i server managera. NGINX otvara te imagese ko da ih nema. Stavis gore tu bolesno veliku sliku koja ide preko cjelog ekrana, ona se otvori ispod sekunde.

Kad sam ja optimizirao site za porbu da vidim koliko ga mogu spustit. On se tako otvarao brzo da sam morao par puta kliknuti refresh da vidim jel se uopce refreshao…

To ce google nagradjivat, sve ovo ostalo preko 3 sekunde u buducnosti ce biti problem. Sadrzaj na webu postaje identican i ljudic e otici tamo gdje ce dobiti svoju dozu brze.

U potpunosti se slažem i nije loša ideja pošto vodim još neke stranice, pa sve na isti server. Trenutno je još 1 online od plesnog studija, ali dogovaramo još za plesni ansambl. Ne bi to bila loša ideja. Moram porazgovarati sa vlasnicom ovih stranica.

Mene trenutno više muči indeksiranje fotografija.

potpisujem za nginx … dakle na serveru imam nginx bez apachea i letiiii … samo nginx i 4 wordpress sajta bez caching plugina samo cloudflare

Da, ja sam ubo memcacheda jos, I CPU treba letvom da lupis da se popne na 0.50 load. Mislis si slike, pa svi ovi fancy smensi plugini. Ja cu da sutim o broju webstranica, samo cu reci da mi veci problem stvara disk prostor nego resursi CPU i RAM. A inace je na svim hostinzima obrnuto nude ti unlimited prostor jer su diskovi bagatela, ali kad malo opteretis site ode server u crveno i odmah zovu sta radis da si “ddosan” pa te iskljuce…

1 Like

Da podignem malo temu evo mog webčića’

Evo i moj sajt… Obzirom da imam puno slika na sajtu i da imam slider vjerujem da oni najviše koče vrijeme učitavanja no mislim da je ovo zadovoljavajući rezultat.

Što vi kažete?

1 Like