Konfiguracija za video montažu

Da li neko može predložiti kakvu konfiguraciju računara (može i laptop) za foto i video montažu. Photoshop, Premiere, After Effects, Illustrator, Lightroom su programi u kojima bi se radilo, najbitnija mi je brzina i lakoća rada, bez štekanja. Napomenuo bi da bi skoro uvijek ova 2-3 programa bila pokrenuta + standardno chrome, mozila sa 15ak tabova itd. Budžet mi je 2000€.

Nije ti baš vakat za kupovinu grafički kartica. Sačekaj još malo :smiley:

Kakve videe misliš praviti? Nešto veliko (dugačke videe)?, 4K, 2K, samo full hd? Puno je faktora, ali mislim da se može sastaviti nešto solidno. Jedino je ta grafička problem jer će na nju otići sigurno 1000 eura.

Većinom full hd videi od 2-3min ali i 4k videi od 20ak min, ali u znatno manjoj mjeri u odnosu na full hd. Znači primarno mi je za full hd.

Mislim da ti onda nije problem složiti nešto solidno… Pretpostavljam da nije ništa profesionalno pa ti ne igra ulogu oće ti renderirati video 5 ili 7 minuta…

Ja bi ovako nešto napravio (ne znam odakle si, uzet ću neki BiH online shop za primjer, čini mi se da si od tamo). Plus.ba shop:

Mislim da je ovo više nego dosta za ono što ti treba. I jebiga, opet treba kupiti i monitor, koji je sigurno 300 eura ako ga misliš koristiti za video editing. E sad, ako ti se da petljati sa polovnim grafičkama, onda taman to što uštediš možeš prenamijeniti za neki uporabljiv 2k monitor.

Hvala na odgovoru. Ne igra mi neku ulogu brzina renderiranja, jer će većinom biti u pitanju kraći videi, sad par minuta gore dole nije mi bitno. Najvažnija mi je brzina i lakoća rada za multitasking, da mi ništa ne šteka kad istovremeno radim u više programa. Na koje komponente bi posebno trebao obratiti pažnju da bi dobio na brzini i rada?

Znaci obavezno kao c disk stavi nvme ssd. Tu ces najvise dobit. Nadalje, ovaj procesor sta je naveden je ok. Ja bi stavio 32 gb memorije i to je otprilike to. Osim naravno graficke koje su danas skupe ko sam vrag. U biti ova gore konfa je cisto ok.

1 Like

Kad sam na prvu vidio budget od 2000 mislio sam da je to i više nego dosta. Na kraju ispada da ti treba min 2500 za kompletnu konfiguraciju sa periferijom, i to da ne bude ništa previše ekstra haha… baš su cijene u pm…

Grafičke su skupe ostale komponente su ok, kao i prije.

Konfiguracija koju si odabrao je sasvim ok samo što ja ne bih kupovao 1TB SSD zbog crkavanja.

Dok sam se bavio tim zanatom znam da sam svako pola godine SSD kupovao :slight_smile:

1 Like

Pa razmišljao sam da stavim 500gb, ali strah me radi svih efekata i sličnog što mora dodavati u razne programe da mu ne fali, export svakako treba raditi na hdd, zato sam i stavio 4tb.

Ako na SSD-u neće držati video materijal ne znam zašto će mu uopšte i 500GB SSD-a.

Ono što me uvijek smaralo jeste dugotrajno prebacivanje video materijala iz tog razloga i jesam koristio SSD-ove kao i renderovanje.

Nego, sad nešto razmišljam, 10 puta će mu biti jednostavnije da uzme Apple Macbook Pro m1, upravo su na akciji u BiH, verzija sa 512gb memorije 3800KM.

I s tim je miran 5 godina kako god okreneš.

I ima dosta memorije dok ne skupi malo novaca da si uzme neki eksterni hard i dobro.

A nije li RAM od 8gb nedovoljan za operacije koje on trazi?

Za prvu ruku će mu biti dosta, to je mac. A macbook pro je nadogradiv do 16gb rama. Mac ima swap memoriju tako da uzme malo od ssda ako mu fali, naravno to nisu idealni uvjeti, ali mislim da će mu biti dosta, pogotovo jer je rekao da ne planira praviti neke ekstra dugačke videe.

Moja konfiguracija sa kojom trenutno obavljam video montažu i animacije.

CPU: Ryzen 1700 - Overclock na 3.8GHz (hlađenje Dark Rock Pro 4)
GPU: RX 580 4GB
MB: B450 Aours Elite
RAM: 32GB
SSD: Samsung SSD 970 EVO 250GB (Služi za cache i fajlove za obradu, ako mogu svi stati :sweat_smile:)
HDD: 1TB (Arhiva i fajlovi za obradu ako nema prostora na SSD-u)

Video montaža u 4k ide bez problema, dok se After Effects već muči sa 4k animacijama, ali pronađe se način.

Kada dođe ljeto, ovo planiram upgrade-ovati sa Ryzen 5950x, novom matičnom, M.2 SSD-om od 1TB, i možda običnim SSD od 1TB za arhivu. Što se tiče grafičke, možda bacim oko na 1080 ako cijena bude razumna.

Eto, nadam se da će ti ovo gore barem malo pomoći u stvaranju slike potrebne konfiguracije.

Hvala svima na odgovorima. Našao sam jednu konfiguraciju AMD Ryzen 7 5800X, RX 6600XT, 32GB RAM, 1TB SSD u koju bi se uklopio. E sad na šta bi trebao obratiti posebno pažnju kod ovih komponenti kako bi dobio maksimum, pretpostavljam da iako je recimo 1TB SSD da nisu svi isti i ne pružaju istu brzinu, tako je i kod RAM-a, procesora i ostalih komponenti. Nije probem doplata 10-15% na cijenu al da se dobije maksimum od svake komponente.

Ovo sve gore si uspio uklopiti u 2000 eura? Onda odlično :slight_smile:

Ništa pročitaj read speed i write speed na SSD-u (NVME OBAVEZNO), jer običan sata ssd ne ide preko 600mb/s, dok nvme neki bolji ide na 3000mb/s. Gledaj barem 2200 da ima i read i speed. RAM također, ja bi uzeo 3600mhz, možeš i 3200 valjat će.

p.s. ne štedi na matičnoj i napajanju

Ovo je konfiguracija, nešto manje od 2000€.

Procesor: AMD Ryzen 7 5800X 8-Core 3.8 GHz
Matična ploča: Gigabyte B550 Aorus Elite V2
NVMe: Corsair 1TB M.2. MP600, Force MP600 Core, PCIe Gen4x4, R: 4,950MB/s, W: 3.800MB/s
Napajanje: Gigabyte 850W Gold
Vodeno hlađenje: Alseye Xtreme X240 AiO
Grafička kartica: Power Color AMD Radeon RX 6600XT
RAM: DDR4 Kingston HyperX Fury RGB 32GB 3000MHz

Znači pojačati MHz RAM-a na 3600 i to je to?

1 Like

Bogati, odlično. Smije li se znat gdje si dobio tu ponudu, je li trgovina ili nešto privatno? Dada ja bi samo rame pojačao, barem na 3200mhz. I HDD neki još od 4tb ili više, ovisi koliko će ti trebati, da tamo spremaš videe.

a sad gledam, pa to je tu negdje slično ko moje, osim što nema HDD-a pa možeš novac prenamijeniti u bolji CPU. U svakom slučaju dobra konfa.

Koliko vidim trgovina je u pitanju. Našao na olx.ba, ali imaju i stranicu pcmarket.ba