Korištenje besplatnih programa

Pozdrav, zanima me jeli dopušteno korištenje besplatnih programa u svrhe firme. Znači kupim na firmu laptop instaliram ubuntu i ostale free programe i pišem tekstove u njemu, jel kršim zakon, vezano za programe. Znači da moram imati microsoft i pravu licencu?

Pa sve sto je besplatno naravno da smes :slight_smile:

Ako ne postoji komercijalna verzija programa nego samo free verzija onda naravno da smiješ. Ovo sam napisao zato što ima dosta programa koji su free i oni su namijenjeni za kućne korisnike ili u edukacijske svrhe dok za komercijanu verziju moraš kupiti licencu.

Nemoj se s tim zajebavati ako ti baš u životu ne treba. U načelu, dođe li ti inspektor, može ti napraviti što god želi, jer može kršiti zakon kako i koliko želi – nikoga nije briga.

Ono što inspektore zanima su ulazni računi, a za besplatni softver nemaš ulazne račune.

Ako baš moraš imati nešto na firmu, kupi nešto elementarno, sve neka je pokriveno ulaznima računima, to neka ti bude “čisto” računalo i koristi ga samo za internetsko bankarstvo. Tako ćeš si učiniti uslugu i imati jedno računalo koje će ujedno biti i dobro za ovakve sigurnosne stvari.

Što se Linuxa tiče i svega ostaloga, to je, naravno, legalno koristiti dokle god to koristiš u skladu s ugovorom. Ali te inspektori mogu pustiti na miru, ali te mogu i masirati za ulazne račune, pa ti lupiti kaznu i koješta. Onda ti moraš ići - okolo i dokazivati da nisi lopov.

Predlažem da proučiš ovu temu, upise korisnika ihush koji mi se čini razumnima:

Prouči sve upise iako ti se možda ne čine da se odnose na tvoj slučaj.

Za sav softver, a svakako besplani, pokušaj osigurati inačicu licenčnog ugovora na hrvatskom, imaj je isprintanu i uloženu u dokumentaciji firme, gdje i držiš ugovore. Ti normalno softver koristiš temeljem ugovora, a u Hrvatskoj je hrvatski službeni jezik i trebao bi imati prijevod od sudskog vještaka svakog ugovora koji nije na hrvatskom.

Ako besplatni softver postoji i u nekoj jeftinijoj plaćenoj varijanti, kupi ovu plaćenu varijantu naprosto zato što ćeš tako dobiti ulazni račun.

Ne miješaj poslovno i privatno - programe koji se vode “na firmu” držati na računalu koje je u inventaru firme i na tom računalu samo i jedino držati softver koji se vodi na firmu. Niti u kojem slučaju dual-boot fore i sl. osim ako stvarno jako dobro znaš što radiš. No, uoči, sve se svodi na kraju na igru ulaznih računa.

Trial programe deinstaliraj po isteku probnog perioda.

Idealno, kontaktiraj odvjetnika, upoznaj ga sa svojim planovima i pitaj kako da se ponašaš u slučaju “upada” inspektora: koji inspektor može doći i na što ima, a na što nema pravo. A svakako što da radiš u slučaju da dobiješ kaznu, kako da je se riješiš. Uoči gore u temi razliku između prekršaja neispravne licence i kaznenog djela piratstva.

Ovdje tema s WM-a gdje se referencira ova gornja tema:

2 Likeova